Skotská vláda chce dát příchozím uprchlíkům hlasovací právo ve volbách

6. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Skotská vláda zkoumá, zda by měla poskytnout ve skotských komunálních i všeobecných volbách hlasovací právo uprchlíkům, kteří se v zemi usadili. Minulý měsíc zahájila v této věci veřejné konzultace. Právo hlasovat ve všeobecných a v komunálních volbách by měli ve Skotsku dostat všichni, kdo tam mají povolení k pobytu.

V současnosti mají toto právo jen britští občané, občané Britského společenství národů a občané Evropské unie, kteří žijí ve Skotsku a jsou starší 16 let.

Avšak Ross Greer, europoslanec za Stranu zelených a mluvčí této strany pro zahraniční věci, zdůraznil, že uprchlíkům a žadatelům o azyl, kteří přišli do Skotska, by nemělo být upíráno demokratické právo hlasovat ve volbách.

"Skotsko je vstřícná země. Naše historie přijímání těch, kteří potřebují bezpečný domov, je dlouhá a pokračuje i dnes. Teprve před několika týdny jsme oslavovali příchod dvoutisícího syrského uprchlíka. Jak lépe ukázat všem těm, kdo tu žijí a jejichž život je ovlivňován rozhodnutími vlády a komunálních úřadů, aby měli právo se podílet na rozhodování o tom, kdo bude činit tato rozhodnutí."

1
Vytisknout
8390

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2018