BBC: Tábor v Calais nikdy neskončí. Budou tady lidi pořád

9. 1. 2018

čas čtení 1 minuta




Minulý měsíc tu dva uprchlíci  zemřeli. Jeden z nich byl patnáctiletý chlapec.




V oblasti kolem Calais znovu žije bez přístřeší asi 700 lidí, ato přesto, že původní uprchlický tábor, Džungli, francouzská policie v říjnu 2016 zlikvidovala. Ikram Ullah dorazil před týdnem. Je mu 18 a je z Nanarharu - z jedné z nejnebezpečnějších oblastí v Afghánistánu.

"Jak dlouho si myslíte, že tady přežijete?"

"Tři měsíce, čtyři měsíce. Doufám, že neonemocním."

Francouzská policie pravidelně odstraňuje stany a odebírá uprchlíkům přikrývky ve snaze zabránit vzniku nového tábora. BBC byla svědkem takové akce, ale dostala příkaz, aby reportéři odešli.

Francouzský policista: "Vy odejdete, ano? Je protizákonné, abyste tu setrvávali."

Aktivistka humanitární organizace: "Máme mnoho zpráv o tom, že policie používá proti uprchlíkům slzný plyn. Lidé jsou probouzeni tím, že jim policie stříká slzný plyn do obličeje. A to není legitimní užívání slzného plynu. Je to používání nepřiměřené síly."

Policie v Calais tvrdí, že jedná "v souladu se zákonem".

Mnoho uprchlíků se stále snaží dostat se do kamionů směřujících do Británie.

Aktivistka humanitární organizace: "Bohužel minulý měsíc dva uprchlíci na hranici zemřeli. Jeden z nich byl patnáctiletý chlapec. A jedna osoba je stále ještě v kritickém zdravotním stavu poté, co byla vážně zraněna. My požadujeme základní potřeby, aby ti lidi mohli přežít a aby jejich případy byly férově zhodnoceny."



 

0
Vytisknout
7941

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2018