Syrští aktivisté ostře kritizují Trumpovu politiku vůči Izraeli a Palestině

10. 12. 2017

čas čtení 1 minuta

Rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa o přemístění amerického velvyslanectví do okupovaného Jeruzaléma představuje hrubé porušení mezinárodního práva a příslušných mezinárodních rezolucí, (kterých se USA při formulaci a schválení zúčastnily) zejména rezoluce Rady bezpečnosti OSN 242 z roku 1967 a 478 z roku 1980, které považovaly východní Jeruzalém za okupované území, a tudíž nelze uznat legitimitu jeho anexí Izraelem. Toto rozhodnutí zároveň představuje brutální útok na vlastenecká a územní práva palestinského lidu a jasné přehlížení pocitů Arabů (jak muslimů, tak křesťanů) a reprezentuje ignorování výzev mnoha světových vůdců, kteří požadovali zastavení tohoto opatření a varovali před jeho nebezpečím a negativními následky.

USA tímto opatřením dávají sami sebe do otevřené nepřátelské pozice vůči palestinskému lidu i arabským a muslimským národům a deklarují úplnou strannost k Izraeli a světovému sionismu. Tímto opatřením podporují též největší extremistické a rasistické tendence v Izraeli, ztrácejí svoji roli jako prostředník v probíhajícím mírovém procesu mezi Palestinci a Izraelci a ničí šanci politického řešení založeného na základě dvoustátního řešení s východním Jeruzalémem jako hlavním městem státu Palestina.

Naše Demokratická strana syrského lidu deklaruje své odsouzení tohoto amerického kroku, který považuje za destrukci míru, bezpečnosti a stability v tomto regionu a za jeden z motivů extremismu a násilí. Prohlašuje také svou plnou solidaritu s palestinským lidem v jeho boji za svobodu a prosazuje evakuaci okupantů a vybudování nezávislého národního státu na území Palestiny, v zemi jejich otců a praotců s Jeruzalémem jako hlavním městem.

Damašek, 8. 12. 2017

Ústřední sekretariát Demokratické strany syrského lidu

0
Vytisknout
6723

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2017