Reportáž ze Sněmovny paralyzované prohibicí:

Poslanci na suchu -- chaos ve sněmovně

19. 9. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 3 minuty

Prohibice se nevyhnula ani sněmovním restauracím, hospodám a barům. Na základě nařízení kancléře Sněmovny byly na právě probíhající schůzi Sněmovny staženy z oběhu veškeré nápoje s vyšším procentem alkoholu než 20%. Ve smyslu prohibičního nařízení vlády kancléř vyhlásil, že každý zaměstnanec, který nalije poslancům tvrdší alkohol než povoluje vládní dekret, bude okamžitě propuštěn z práce z důvodu porušení pracovní kázně.

Poslancům nepomohly ani finty spočívající v objednávce míchaných nápojů jako cocktaily nebo long drinky, s tím, že obsah alkoholu v celém nápoji je nižší než 20%. Zůstali na stejném suchu jako ostatní občané za zdmi Sněmovny. Tedy na pivu a vínu. Jen v některých sněmovních restauracích byl podáván likér Baileys a vaječný koňak.

Prohibice se hned první den negativně projevila na schopnosti sněmovny jednat. V rámci schvalování návrhu programu probíhající schůze poslanci zahrnuli předsedajícího stovkami často zcela nesmyslných návrhů na zařazení nových bodů jednání. Někteří poslanci jako Michal Babák (VV) napřed navrhovali předřazení na začátek jednání návrhů zákonů jako novela DPH nebo spotřebních daní. Aby vzápětí navrhli jejich úplné vyřazení ze schůze. Předseda klubu ČSSD Jeroným Tejc "zaperlil" návrhem nového bodu "Ztráta paměti poslance Babáka". Trumfnul jej neoficiální šéf VV Vít Bárta, který navrhl k jednání několik bodů typu "Rozbor možnosti financovat 13 důchod podle volebního programu ČSSD".

Řada poslanců požadovala od členů vlády počínaje premiérem, přes ministra financí až po ministra zdravotnictví, vysvětlení toho jak je možné, že situace zašla tak daleko, že byla vyhlášena prohibice. Vysvětlení se nedočkali. Přes obrovské problémy, které měl s řízením schůze místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) nakonec většina návrhů byla zamítnuta. Včetně žádosti o informaci o prohibici. Řídící schůze měl během projednávání programu značný problém se s některými návrhy procedurálně vypořádat. V několika případech měl velký problém vůbec před hlasováním přečíst poslancům o čem mají hlasovat. V jednom případě dokonce dostal záchvat smíchu, který mu téměř znemožnil řízení schůze. Předsedou vlády byl vyzván k vystřídání s tím, že je zralý na panáka. Což Zaorálek přiznal. Ač střízlivý, tak značně unaven a dezorientován však v řízení pokračoval a rozhodování o programu dovedl do konce. Zabralo mu to však téměř celý jednací den.

Na příkladě poslanců se ukazuje, že prohibice může být pro fungování státu velmi nebezpečná. Bez vysokoprocentního pitiva zřejmě poslanci nejsou schopni normálně pracovat.

0
Vytisknout
18074

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2012