Srbsko "zvažuje vyslání ozbrojených jednotek do Kosova"

9. 12. 2022

čas čtení 1 minuta
Ředitel Úřadu pro Kosovo a Metohiju Petar Petković večer na mimořádné tiskové konferenci po nasazení kosovské policie na severu Kosovské Mitrovice řekl, že Srbsko zváží nasazení až 1 000 příslušníků bezpečnostních sil v Kosovu a Metohiji podle Rezoluce OSN č. 1244.

Petkovic řekl, že [kosovský premiér] Aljbin Kurti večer "pokračoval v nezákonných a násilných akcích zaměřených na okupaci severu Kosova a Metohije".

Jak uvedl, důvodem vpádu policie na sever provincie bylo údajně to, že se Albánci žijící ve smíšených komunitách báli dění na severu. Petković také řekl, že během summitu v Tiraně Kurti "vyvolal násilí" a jednal se Srby, chtěl způsobit incidenty a násilně vyhlásit nezákonné volby ve čtyřech obcích. Poukazuje na to, že Kurti tak chce "pohřbít Bruselskou dohodu".

Petković řekl, že podle informací z Bělehradu více než 300 až 350 policistů, někteří hlídkující s neprůstřelnými vestami, někteří členové ROSU s dlouhými zbraněmi a v plné vojenské výstroji, vstoupilo na sever kolem 20:30 hodin ze směru od Jižní Mitrovice směrem na Bošnjačku Mahalu.

Poté se rozmístili a zablokovali celé město, řekl Petković.

Všem v Kosmetu i těm ze západu připomněl, že albánská policie z jihu nemá podle Bruselské dohody právo působit na severu Kosova a Metohije.

"Všichni to velmi dobře ví a všichni předstírají, že jsou blázni a dovolují Kurtimu podnikat tak nebezpečné akce, jejichž cílem je pohřbít Bruselskou dohodu," řekl Petković.

Zdroj v srbštině: ZDE

1
Vytisknout
4684

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2022