Obránci Mariupolu: Lepší zemřít vestoje, nežli žít na kolenou

13. 5. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Lídr krymských Tatarů Mustafa Džemiljev sdělil časopisu New Lines, že zprostředkoval tureckou nabídku na evakuaci posledních obránců ocelárny Azovstal v Mariupolu. Podle jeho informací však ruský ministr obrany Sergej Šojgu nabídku na evakuaci a repatriaci ukrajinských obránců do konce války odmítl. Místo toho požaduje kapitulaci.

Bylo by snad pro obránce Mariupolu hanbou se vzdát? Poté, co předvedli v boji prakticky od samého počátku války jistě nikoliv. Zbývají nicméně určitá "ale".


Možná si ještě vzpomenete na mezinárodní skandál s leteckým pirátstvím Lukašenkova běloruského režimu. Terčem únosu byl opoziční žurnalista Raman Pratasevič.

Už se ale příliš nepíše o tom, že Lukašenkovi kati posléze Prataseviče mučením zlomili a udělali z něj zdánlivě nedocenitelný propagandistický nástroj. V běloruské televizi vystupuje tento zničený muž s nesmyslnými prohlášeními, která mají diskreditovat běloruskou opozici a její západní podporu. Kdysi statečný člověk, kterému možná vyhrožovali i mučením snoubenky (odsouzené k šestiletému vězení), se za mřížemi proměnil v šedivý stín sebe sama. Jakoby se stal pouhou ilustrací závěrečných pasáží Orwellova románu 1984.

Začal plnit politickou objednávku pojmenovanou kdysi sovětským disidentem Anatolijem Marčenkem: Žij jako všichni

Možná to někoho překvapí, ale čelit nepříteli se zbraní v ruce, byť v naprosto nerovném boji, je pořád ještě mnohem lepší variantou, než se nechat v temné kobce bez vyhlídky na jakýkoliv účinný odpor certifikovanými sadisty postupně proměnit v bezmocný uzlíček nervů.

Anebo, pokud byste snad i tuto fázi vydrželi, se nechat nakonec zavraždit a pohřbít v bezejmenném hromadném hrobě.

Být válečným hrdinou nebojácně čelícím smrti v otevřeném boji, to ještě člověka nijak neimunizuje proti podlostem katů a bezmoci klienta mučírny.

***

Rusko odmítlo povolit tureckou evakuaci obránců Azovstalu.

Mají teď na výběr mezi smrtí se zbraní v ruce a kapitulací, po níž může přijít na řadu nelidské mučení, případně zákeřná smrt nezlomeného v rozporu se všemi úmluvami na ochranu válečných zajatců, jež ruský imperialismus používá tak nanejvýš místo nedostatkového toaletního papíru.

Značná část z posledních obránců má zřejmě jasno, aniž by soudila ty, kdo se nakonec rozhodnou jinak.

Myslí na údajné uzbecké přísloví, které konstatuje: "Lepší zemřít vestoje, nežli žít na kolenou."

2
Vytisknout
7721

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2022