Demonstrace v Polsku za demokracii

4. 6. 2023

čas čtení 1 minuta


Státní polská média o demonstraci:

 - "Pochod nenávisti. Agrese a pohrdání od opozičních celebrit."

- "V roce 1992 zastavili demokumizací. V roce 2023 se snaží zastavít..."



Ruská agrese na Ukrajině: dvouletá dívka zahynula při výbuchu v Dnipro, Kyjev se ubránil leteckému útoku

4. 6. 2023

čas čtení 8 minut

 

Tělo holčičky bylo  vytažené z trosek a 22 lidí bylo zraněno

- Při leteckém útoku v Dnipro zahynula dvouletá holčička

Při leteckém útoku na obytnou čtvrť ve středoukrajinském městě Dnipro byla zabita dvouletá holčička a 22 lidí bylo zraněno, uvedli v neděli úředníci.

Podle agentury Agence France-Presse útok částečně zničil dvojici dvoupodlažních budov a také deset soukromých domů, obchod a plynovod, uvedl gubernátor regionu.

Ruské nálety nad Ukrajinou se v posledních týdnech zintenzivnily, stejně jako vpády opačným směrem, před dlouho očekávanou ukrajinskou protiofenzívou s cílem získat zpět území.

Serhij Lysak, gubernátor Dněpropetrovské oblasti, napsal v neděli brzy ráno na Telegramu:

    V noci bylo zpod trosek domu v obci Pidhorodnenska vytaženo tělo holčičky. Byly jí právě dva roky.

Lysak dodal, že zraněno bylo 22 lidí, z toho pět dětí, přičemž již dříve uvedl, že tři chlapci jsou ve vážném stavu v nemocnici.

Zelenskyj uvedl na Facebooku:

    Rusové zaútočili na město. Rusko opět dokazuje, že je teroristickým státem.

- Na začátku června se v ruském informačním prostoru objevily tři jasné trendy:

1️⃣ Zpráva "'speciální vojenská operace' neprobíhá podle plánu" se začala měnit na "nebude možné dosáhnout cílů 'speciální vojenské operace'".

2️⃣ Zvýšila se intenzita diskusí a povědomí o vnitřních hrozbách způsobených neúspěšnou invazí na Ukrajinu.

3️⃣ Zesílil apel na hledání a potrestání "vnitřních nepřátel".

Neúspěch na Ukrajině tlačí Rusy k hledání odpovědných osob. Zatím nejsou připraveni uznat, že příčinou neúspěchu je slabost a chyby Putinova státu a Putina samotného. Začali tedy hledat "vnitřní nepřátele".




Pilulka proti rakovině plic snižuje riziko úmrtí o polovinu

4. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Užívání léku osimertinib jednou denně po operaci snižuje pravděpodobnost úmrtí pacientů o 51 %, ukázaly studie
 
Pilulka užívaná jednou denně snižuje riziko úmrtí na rakovinu plic o polovinu, vyplývá z  "bezprecedentních" výsledků desetileté celosvětové studie.

Užívání léku osimertinib po operaci dramaticky snížilo riziko úmrtí pacientů o 51 %, ukázaly výsledky prezentované na největší světové konferenci o rakovině.

Rakovina plic je celosvětově nejčastější příčinou úmrtí na nádorová onemocnění, ročně na ni zemře přibližně 1,8 milionu lidí. Výsledky pozdní studie, kterou vedla Yaleova univerzita, byly prezentovány na výročním zasedání Americké společnosti klinické onkologie (Asco) v Chicagu.

V noci na neděli Rusko znovu bombardovalo civilní příbytky v městě Dnipro

4. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Dnipro.

Rusové zaútočili na toto město. Raketa padla mezi dva dvoupatrové obytné domy.. Pod sutinami jsou bohužel lidé. Všechny služby fungují. Rusko opět dokazuje, že je teroristickým státem. Rusové ponesou za vše odpovědnost.

Dvacet raněných, včetně pěti dětí, po ruském raketovém útoku nedaleko města Dnipro. Ruský útok na obytnou oblast v městě Pidhorodne v Dnipropetrovské oblasti zranil dvacet lidí včetně pěti dětí. Nejméně dvě děti uvízly pod troskami.

Nepřeji nikomu, aby musel trávit sůj sobotní večer vykopáváním svých sousedů z hromady trosek, které byly vaším obytným domem. Dnipro na Ukrajině právě teď znovu po dalším ruském teroristickém útoku.



Německý kancléř Scholz se pochlapil. V Berlíně před chcimíry pronesl vynikající projev

4. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Toto je jeho projev v Berlíně dne 2. června na shromáždění chcimírů, kteří proti jeho argumentům zlobně řvou:

Že jsem válečný štváč? Zaprvé, válečným štváčem je Putin - napadl Ukrajinu s 200 000 vojáky!   Riskuje  životy vlastních občanů pro svůj imperialistický sen. Putin chce zničit a dobýt Ukrajinu. A chce pak útočit i na další země! To my jako přátelé svobody, jako demokraté, jako  Evropané nedovolíme! Nedovolíme, aby se to stalo!

Když tady křičíte "Mír bez zbraní", Putin nashromáždil obrovské množství tanků, raket, řízených střel a  nasměroval je proti Ukrajině. Ničí města, vesnice, silnice i železnice! A usmrtil na Ukrajině tisíce občanů, dětí i starých lidí! To jsou vraždy! To je nutno říct velmi jasně! (a ne, to, co tady křičíte.)

Ve svém imperialistickém snu o moci riskuje Putin životy svých vlastních občanů. Nevíme, kolik mladých ruských vojáků už pro jeho sen zemřelo. Ale může  to být až 100 000 nebo 150 000 lidí. Jak může takto zacházet s životy vlastních mladých lidí jen proto, že chce být diktátorem?

To je nezodpovědné! Putin je válečný štváč! Tohle je násili SE ZBRANĚMI! 




Tisíce lidí v sobotu v Bělehradě demonstrovaly proti vládě a kultuře násilí

3. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Velká demonstrace byla  pátým protivládním protestem v poslední době a vyvolal ji hněv kvůli dvěma masovým střelbám

Desetitisíce lidí se v sobotu sešly na pátém protivládním protestu za poslední týdny v srbském hlavním městě Bělehradě po dvou střelbách, při nichž zahynulo 18 lidí, z toho polovina dětí.

Protesty "Srbsko proti násilí" se staly jedněmi z největších shromáždění od rozsáhlých demonstrací, které před více než dvaceti lety způsobily pád autoritáře Slobodana Miloševiče.

Jak mají vypadat cyklotrasy ve městě

3. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

Čeští činovníci si pořád myslí, že když nechají nakreslit na silnici nějaké bílé čáry, že to stačí. Je to nesmírně nebezpečné:



Milí čeští činovníci, takhle vypadá cyklotrasa ve městě. Glasgow:

 18530

Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskyj: Ukrajina je připravena zahájit protiútok

3. 6. 2023

čas čtení 9 minut

 
- Zelenskyj řekl, že Ukrajina je připravena zahájit protiofenzívu 


Ukrajina je připravena zahájit dlouho očekávanou protiofenzívu s cílem získat zpět území okupované Ruskem, uvedl Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru zveřejněném v sobotu.

Ukrajinský prezident to řekl deníku Wall Street Journal:

"Pevně věříme, že uspějeme. Nevím, jak dlouho to bude trvat. Upřímně řečeno, může to jít různými cestami, úplně jinými. Ale my to uděláme a jsme připraveni.

Agentura Reuters rovněž uvedla, že Zelenskyj minulý měsíc řekl, že Ukrajina musí počkat, až dorazí více západních obrněných vozidel, než zahájí protiofenzívu.

Diplomaticky se snaží udržet podporu Západu a usiluje o další vojenskou pomoc a zbraně, které jsou pro úspěch ukrajinských plánů klíčové.

Bývalý britský premiér Boris Johnson a jeho zadek

3. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

Tento záběr odvysílala v pátek večer televize BBC v dlouholetém satirickém pořadu Have I Got News for You:


Je to záběr bývalého britského premiéra Borise Johnsona, který má pověst absolutně strašného oblékání (neustále má vytaženou košili z kalhot, atd.) Záběr najdete v pořadu v minutě 7.08, pořad posléze ještě ukázal z toho tuto statickou fotografii, ta je z minuty 7.21:



Johnson není pouze známý svým šíleným oblékáním, ale také systematickým lhaním a podváděním. Všechno, čeho se dotkl, se rozložilo. Nyní se snaží zlikvidovat premiéra Rishiho Sunaka.


 19598

Amazonský deštný prales: Více než 800 milionů amazonských stromů bylo za šest let vykáceno kvůli poptávce po hovězím mase

2. 6. 2023

čas čtení 5 minut

 
Podle nového vyšetřování bylo za pouhých šest let v amazonském deštném pralese vykáceno více než 800 milionů stromů, aby byl uspokojen světový hlad po brazilském hovězím mase, a to navzdory hrozivým varováním o významu pralesa v boji proti klimatické krizi.

Vyšetřování založené na datech, které provedly Úřad pro investigativní žurnalistiku (TBIJ), deník Guardian, Repórter Brasil a Forbidden Stories, ukazuje systematický a rozsáhlý úbytek pralesa spojený s chovem dobytka.

Hovězí průmysl v Brazílii se důsledně zavázal, že se bude vyhýbat farmám spojeným s odlesňováním. Z údajů však vyplývá, že v blízkosti masokombinátů vyvážejících hovězí maso do celého světa bylo zničeno 1,7 milionu hektarů Amazonie.

Slovensko ukazuje na důsledky kompromisů s tmářstvím

2. 6. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Samo Marec na Seznamu píše o varování ze Slovenska. Velmi výmluvně popisuje, jak se na Slovensku spojili fašisté s klérem a různými druhy konzervativců, aby vytvořili ve veřejném mínění jeden mišmaš, v němž splývá Brusel, Amerika, Soros, potraty, gay marriage, Ukrajina, liberálové. V zásadě jde o nacismus definovaný extenzí: ž/Židy zastupuje Soros. Marec asi jen nedopatřením zapomněl zmínit ještě Romy a levičáky.

V Indii zahynulo při železničním neštěstí nejméně 280 lidí a 900 bylo zraněno

3. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

 Očekává se, že počet obětí železničního neštěstí za posledních téměř 20 let vzroste
 
Nejméně 280 lidí zahynulo a asi 900 bylo zraněno poté, co se ve východoindickém státě Odisha srazily dva osobní vlaky - jde o nejsmrtelnější železniční neštěstí v zemi za téměř 20 let.

Vlak Coromandel Express, který jezdí z Kalkaty v Západním Bengálsku do Čennaje v Tamilnádu, jel rychlostí 130 km/h, když se v pátek kolem 19. hodiny srazil se stojícím nákladním vlakem a vykolejil.

Vozy nákladního vlaku pak narazily do dvou vagonů vlaku Howrah Superfast Express, který jel v opačném směru, což podle South Eastern Railway vedlo ke smrtelné hromadné nehodě.

 

 19995

Žádáme o spravedlnost: jak naložit s majetkem ruských oligarchů v EU?

3. 6. 2023

čas čtení 5 minut

Ještě v listopadu polský premiér Mateusz Morawiecki během své návštěvy Finska znovu navrhl konfiskaci ruských aktiv v Evropské unii ve prospěch Ukrajiny a finská premiérka Sanna Marin tuto myšlenku podpořila. V projevu na brífinku v Helsinkách Moraveckij uvedl, že v důsledku války na Ukrajině je třeba proti Rusku tvrději zakročit. Polsko a Finsko plánují na příštím summitu EU prosazovat zejména konfiskaci majetku, píše na webu Nowiny Polskie Karyna Koshel, která cituje redaktora Britských listů Daniela Veselého.

Darien Gap: Děsivých sto kilometrů střredoamerickou divočinou, kterou překonávají jihoameričtí uprchlíci, i s malými dětmi

2. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Podívejte se na patnáctiminutovou neuvěřitelnou reportáž Channel 4 News, jejichž reportér a kameraman šli šest dnů se skupinou uprchlíků neproniknutelnou, nebezpečnou divočinou ve Střední Americe ve snaze dostat se - pak až po dalších mnoha tisících kilometrech - na hranice Spojených států. Kde jim USA stejně odepřou vstup do země.

Darien Gap je pás husté džungle spojující Jižní Ameriku se Střední a Severní Amerikou.
Nejzdatnějším trvá přechod několik dní, slabším týdny - a někteří to nezvládnou.

Navzdory dohodě s USA o  uzavření Darien Gap - za první čtyři měsíce letošního roku ji překračují rekordní počty lidí a nyní i alarmující počet dětí, je to osminásobný nárůst.

Reportér: Guillermo Galdos
Kameraman: M: Rodrigo Galdos

Tolik dojemných momentů v reportáži @GuillermoGaldos o Darien Gap, včetně  chlapců z Venezuely, kteří se dělí o vodu s dvacetiletým Číňanem (nemluvícím jinak jen mandarínštinou), který si na šestidenní cestu peklem nevzal ani jídlo, ani vodu. Lidskost  uprostřed nelidskostí.

Zavedení univerzitního školného způsobilo v Británii vysokým školám katastrofu

2. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

V ČR se nyní znovu hovoří o prosazování univerzitního školného. No, to si zaděláte, konstatuje Jan Čulík. Jakmile totiž zavedete školné, vedení vysokých škol přestane zajímat cokoliv jiného než peníze. Všechno penězům podřídí. Bude rušit "finančně nerentabilní" kurzy a usilovat o kurzy pokud možno se stovkami studentů, "aby se vydělávalo". Přesto však rozhodnutí britské vlády zavést univerzitní školné vede ke katastrofě. Posuďte, co o tom píše Simon Jenkins:

 19390

Prigožin vybuchl: Začal ruský boj o nástupnictví?

2. 6. 2023

čas čtení 6 minut

Nastává v Rusku postputinovská éra? Patrně ještě ne, pokud nedojde k nepravděpodobnému zhroucení ruských sil na Ukrajině. Ale zuřivý veřejný útok vůdce soukromé ruské domobrany "Wagner" Jevgenije Prigožina na celé ruské válečné úsilí a jeho elity je známkou toho, že se některé ruské frakce začínají připravovat na boj o nástupnictví v Kremlu, míní Anatol Lieven a George Beebe.

Ruská agrese na Ukrajině: Nad Kyjevem byly sestřeleny rakety a drony; Rusko tvrdí, že byly ostřelovány vesnice na jeho hranicích

2. 6. 2023

čas čtení 18 minut


Moskva podnikla šestý nálet během šesti dnů; gubernátor ruské Brjanské oblasti tvrdí, že byly zasaženy dvě vesnice

- Ruské vesnice byly ostřelovány, tvrdí gubernátor Brjanské oblasti


Dvě vesnice v západní části ruské Brjanské oblasti byly ostřelovány ukrajinskými silami, při čemž shořel jeden dům, ale nikdo nebyl zraněn, uvedl v pátek gubernátor oblasti Alexandr Bogomaz v příspěvku v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram.

Jednalo se o vesnice Lomakovka a Novaja Pogošč, uvedl Bogomaz.
 
Ruští představitelé informovali o zesílených útocích ze severní Ukrajiny a uvedli, že ve čtvrtek se ukrajinské jednotky pokusily překročit hranici do Bělgorodské oblasti, což byl první takový vpád.

Ukrajina popírá, že by se její armáda na těchto vpádech podílela, a tvrdí, že je provádějí ruští dobrovolníci.

- "Rusko se nakonec stane garantem míru a bezečnosti pro všechny státy na světě":



Americký vojenský dron řízený umělou inteligencí "zabil" svého operátora při simulovaném testu

2. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Plukovník Hamilton podléze tuto zprávu dementoval, že prý nešlo o test v reálu,  ale jen o myšlenkovou spekulaci.



Žádný skutečný člověk nebyl zraněn, ale umělá inteligence použila při testu "velmi neočekávané strategie", aby dosáhla svého poslání, a zaútočila na kohokoliv, kdo jí překážel



Při virtuálním testu, který provedla americká armáda, se dron letectva řízený umělou inteligencí rozhodl "zabít" svého operátora, aby mu zabránil zasahovat do jeho snah o splnění mise, uvedl minulý měsíc jeden z úředníků.

 20357

Studie: Spánková deprivace zvyšuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby

2. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

Vědci již dlouho zkoumají souvislost mezi poruchami spánku a neurodegenerativními onemocněními. V posledních letech se objevily silné důkazy spojující narušený spánek s Parkinsonovou chorobou a masivní výzkum zkoumal vážné poruchy spánku spojené s chronickou traumatickou encefalopatií - CTE - stavem spojeným s opakovanými poraněními hlavy, jako jsou traumata utrpěná v boxu, fotbalu a dalších agresivních sportech.

 20362

Chapadla na ministerstvu: obří nafukovací chobotnice žádala ministra Síkelu, aby zastavil těžbu na dně moří

2. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva Greenpeace ČR

Aktivisté a aktivistky Greenpeace před ministerstvem nafoukli obří chobotnici šeříkovou, která od špičky hlavy po konec chapadel měřila až 14 metrů. Doprovázel ji velký transparent “Mořské dno je můj domov. Neničte ho”. 


Organizace Greenpeace tak upozorňovala na nebezpečí nově vznikajícího destruktivního průmyslu hlubokomořské těžby, o jehož zastavení se může zasloužit i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a jeho podřízení, protože Česko má svého zástupce v Radě Mezinárodního úřadu pro mořské dno (ISA - International Seabed Authority). Greenpeace požaduje, aby Česko vyslalo svého zástupce na zasedání Rady ISA v jamajském Kingstonu a hlasovalo pro moratorium na hlubokomořskou těžbu. Výzvu Oceány bez těžby, která požadavek na zastavení hlubokomořské těžby obsahuje, již podepsalo přes 25 tisíc lidí z Česka. Na místě byl přítomen i zástupce MPO a český zástupce v Radě ISA Pavel Kavina, který si požadavky Greenpeace převzal.

Protiputinovští partyzáni ostřelovali ruské město sedm kilometrů od ukrajinských hranic

2. 6. 2023

čas čtení 6 minut

Ruští protiputinovští partyzáni oznámili, že provedli nálet na město Šebekino, které leží něco asi sedm kilometrů za ukrajinskou hranicí v Belgorodské provincii. Je to je druhý partyzánský útok na území Ruska během necelých dvou týdnů.

Ruský dobrovolnický sbor se sídlem na Ukrajině uvedl, že ostřeloval místní ruskou administrativní budovu, zatímco na místním kanálu Telegram byly zveřejněny dramatické záběry velkého bloku s několika požáry na střeše.



 20195

Pohlaďte si Hladíka aneb řezané květiny zalej levným vínem

2. 6. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut


Z bláta do žumpy

Musím se přiznat. Nad Babišovou vládou jsem mnohdy nestačil žasnout, zvlášť tehdy, když rozhorlený premiér koktal o překot a lákal včele na řepkové květ. Obzvlášť zlé bylo, když měli přijít a nepřišli. Velmi občany pobavilo, jak se rozhodl Babiš coby študovaný ekonom vyrazit na ohromný covidový pokles skrze snížení DPH na řezané kvítí. Vím, vím, není to nic proti zdatnosti študovaného historika Fialy, který se rozhodl ekonomický pokles v krizi notně zrychlit rozsáhlým deficitem veřejných financí na sklonku roku 2020.

Co bylo, bylo, dnešní osvícená vláda podobných ekonomický kapacit při plném vědomí rozhodla, že řezané býlí již nebude pobírat výhod snížených sazeb a mazaně tak provždy a navždy vyřešíme deficit na věky věků.

 18993

Británie: Britská vláda zahajuje soudní řízení proti vyšetřování, které sama nařídila

2. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

Všeobecnou zuřivost vyvolalo v Británii čtvrteční rozhodnutí premiéra Rishiho Sunaka a jeho Úřadu vlády odmítnout vydat nezávislému vyšetřování covidové pandemie všechny dokumenty bývalého premiéra Johnsona včetně jeho komunikace na WhatsAppu.

Když před několika měsíci nastoupil do premiérské funkce Rishi Sunak, slíbil veřejně, že jeho vláda bude poctivá, nebude lhát a bude jednat s integritou.

Jeho rozhodnutí nevydat nezávislému vyšetřování covidové pandemie v Británii a reakci ministrů na ni, které vláda nařídila! veškerou dokumentaci však rozzuřilo britskou veřejnost. Vyšetřování tím ztrácí jakýkoliv význam, pokud nebude moci analyzovat všechny dokumenty.

Ve čtvrtečním diskusním televizním pořadu v BBC nad tímto rozhodnutím zuřili členové obecenstva:

"Absence integrity. Vláda stále říká, že je to vláda poctivosti a integrity, my jsme  byli  zavřeni v lockdownu několik měsíců, musíme znát pravdu. Vláda nám lhala, potřebujeme poctivost."


Stejnopohlavní svazky

2. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta



Nabobtnalý stát Česká republika

2. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta



Hospodaření OSBL za duben 2023

1. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Kritický stav financí Britských listů.

Přišel účet za vypracování účetnictví BL za rok 2022, 19 500 Kč. Zaplatili jsme zatím polovinu, znamená to, že  19. 5. 2023 máme na účtu 20 724 Kč. Potřebujeme 70 000 měsíčně.

Bez finanční podpory od čtenářů je další vydávání Britských listů nerealistické. Upozorňujeme, že my Britské listy vydávat nemusíme. Možná by byla úleva s tím po 27 letech denní práce skončit.

Jan Čulík
šéfredaktor

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V dubnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 48 418,97 Kč (v březnu to bylo 49 589,72 Kč),  výdaje byly v dubnu  54 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Vzpomínáte na to, jak se Nicholas Winton náhle octl v sále plném lidí, jimž zachránil život? Zde je kulturní kontext

1. 6. 2023

čas čtení 15 minut

V roce 1988 zjistila britská televize, že anglický makléř Nicholas Winton zachránil těsně před začátkem druhé světové války svým kindertransportem z Prahy 669  židovských dětí. Objevil to televizní pořad Esther Rantzenové That's Life. Pozval nic netušícího Wintona do sálu, plného lidí, kteří mu vděčili za svůj život. V tomto klipu z tohoto slavného pořadu požádá Esther Rantzenová, moderátorka a producentka pořadu, aby se v sále postavili ti, kdo Wintonovi vděčí za život. Podívejte se na to, je to celé neuvěřitelně dojemné.

V první minutě tohoto videa ho uvádí jiný "britský" právník, také původně český chlapec z Prahy, kterého Winton zachránil, a v tom úvodu konstatuje, že "padesát let, až do roku 1988, jsem neměl tušení, kdo mi zachránil život."

Ten pořad byl tak silný, že si ho pamatuju dodneška, poznamenává Jan Čulík. No, posuďte sami, zde je úryvek. Překladu asi netřeba:


 

Za objevení Nicholase Wintona má zásluhu moderátorka a produkční vysoce populárního britského televizního pořadu That's Life! Esther Rantzenová, který byl kombinací zábavných až absurdních historek a odhalování vážných společenských skandálů. Rantzenová byla geniální. Její pořad That's Life! sledovalo až dvacet milionů diváků.

V těchto dnech si Británie připomíná, že je tomu padesát let, co se začal vysílat. V současnosti je Esther Rantzenové 82 let a má nevyléčitelnou rakovinu.


Pozorný divák si povšimne ve výše uvedeném videu, v minutě 2.32, na seznamu Wintonem zachráněných dětí pod Věrou Diamantovou, o níž Rantzenová mluví, jméno Alfred Dubs. Narozen 1932, bylo mu tehdy šest. Je to dnes lord Alf Dubs, je mu 89 let a silně se zasazuje za přijímání dnešních dětských uprchlíků. Britským listům poskytl tento pozoruhodný rozhovor ZDE.

Čtěte!

 20087

Strach Západu z Putinových červených čar

2. 6. 2023

čas čtení 5 minut

Ukrajinské útoky na ruské území západními zbraněmi jsou tabu, riziko eskalace se zdá být příliš velké. Riziko, že k tomu dojde, však roste – a Západ vysílá podivně protichůdné signály, píše Klaus Geiger.

 20358

Situace v separatistickém jemenském Hadramautu se přiostřuje

2. 6. 2023

čas čtení 7 minut

Vzhledem k tomu, že válka koalice vedené Saúdskou Arábií proti Jemenu podporovaná USA trvá již osmým rokem, země zůstává rozdělena mezi tři hlavní soupeřící strany. Patří mezi ně "mezinárodně uznávaná" jemenská vláda, která je reprezentována Saúdy podporovanou Prezidentskou radou vedení (PLC). Další autoritou je de facto Vláda národní spásy (NSG) vedená Ansaralláhem ("Húsíi"), se sídlem v hlavním městě Sanáa. NSG, která je u moci, je od svého vzniku v roce 2016 uznávána pouze Íránem a jeho spojenci, přestože vládne přibližně 80 % jemenské populace, píše Omar Ahmed.

Ruská agrese na Ukrajině: Zamčený kryt v Kyjevě způsobil smrt tří lidí

1. 6. 2023

čas čtení 13 minut


- Ukrajinská média informují, že tři lidé, kteří byli v noci zabiti v Kyjevě, se snažili dostat do zamčeného krytu; v Šebekinu byly zrušeny státní zkoušky z matematiky

- Bylo zahájeno vyšetřování po tvrzení, že v Kyjevě došlo k úmrtí poté, co se lidé nemohli dostat do zamčeného krytu

Ukrajinská média a úřady uvádějí, že tři lidé, kteří ve čtvrtek  ráno zahynuli v Kyjevě, se snažili dostat do krytu, ale zjistili, že je zamčený, a poté je zasáhly trosky.

Suspilne, ukrajinská státní televizní stanice, má na svém kanálu Telegram dvě nejnovější zprávy. Píše se v nich:

    Místní obyvatelé řekli Suspilne, že to nebylo poprvé, co se nemohli dostat do krytu v poliklinice v kyjevské čtvrti Desňan, kam v noci spadly trosky. Starosta [Vitalij] Kličko sdělil, že se tam vydali odborníci z městského bezpečnostního oddělení, aby zjistili, proč byl kryt uzavřen.

Následně dodal:

    Kvůli uzavřenému krytu v Desňanské čtvrti zahájila kyjevská policie trestní řízení podle paragrafu úřední nedbalost, což způsobilo vážné následky, uvedl vedoucí ministerstva vnitra Ihor Klymenko.

    Vedoucí správy desňanského okresu Dmytro Ratnikov uvedl, že podle ředitele polikliniky pracovník noční směny otevřel centrální vchod: některým lidem se podařilo vstoupit, někteří se nacházeli v blízkosti krytu, kde zemřeli tři lidé.

    Ředitel kyjevského bezpečnostního odboru Roman Tkačuk, který na místo dorazil, uvedl, že hlídač se pokusil kryt otevřít, ale došlo k výbuchu a nyní je v nemocnici. Jeden z místních obyvatel zároveň tvrdí, že po výbuchu našel strážného v krytu v podnapilém stavu.

Na sociálních sítích se k incidentu odvíjí značné množství komentářů.

    Taková je realita pro velkou část Kyjeva. Mnoho krytů, na které se lidé dříve ve válce spoléhali, už není v provozu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Je třeba, aby někdo otevřel zamčené dveře klíčem. Pokud taková osoba nepřijde... https://t.co/5RQHBCdxOF.
    - Mark MacKinnon (@markmackinnon) 1. června 2023

    Tři lidé, včetně matky a dítěte, byli zabiti troskami ruské rakety, když stáli poblíž *zamčeného* krytu v #Kyjevu.

    Naprosté selhání kyjevských městských úřadů, které rok po válce nedokážou zajistit kryty. A tento problém je endemický v mnoha městech 🇺🇦.
    - Anastasiia Lapatina (@lapatina_) 1. června 2023

- Ruské povstalecké jednotky tvrdí, že pronikají na území Ruska:


Ruská agrese na Ukrajině: V Bachmutu zůstalo jen asi 500 lidí, říká starosta

1. 6. 2023

čas čtení 7 minut

- Rusové se radovali na sociálních sítích, že útok dronů v Moskvě zasáhl čtvrť zbohatlíků Rublevka. Solovjev proti tomu v televizi zuřil: Jak se z toho můžete radovat, cožpak nejsme všichni Rusové?



 20354

V Praze i Brně pokračují pochody za zklidnění dopravy a nastavení základní rychlosti ve městech na 30 km/h

1. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Hnutí Poslední generace i tento týden pokračuje v kampani za zklidnění dopravy. Pražského protestního pochodu se dnes zúčastnila bezmála stovka lidí. Průvod vyšel po šesté hodině odpolední z Palackého náměstí na Kampu. Brněnský průvod se v úterý nevydařil dle očekávání. Policie se rozhodla jej nedoprovázet, ale o této skutečnosti pořadatele neinformovala. Někteří účastníci prošli alespoň pěší zónou v centru města. 

31325

Jako kdyby fosilní průmyslníci varovali před klimatickou změnou

1. 6. 2023 / Jan Rovenský

čas čtení < 1 minuta


Zkuste si představit čelné pracovníky fosilního průmyslu, jak veřejně varují před existenčními riziky antropogenní změny klimatu, které jejich průmysl způsobuje.

Představte si, jak tito lidi volají po veřejné regulaci oboru, který je živí.

A představte si, že nejde o výsledek tlaku veřejnosti, médií ani politiků, kteří problém v zásadě ignorují.

Nepředstavitelné, že?

Tak přesně tohle se aktuálně děje na poli umělé inteligence.

Prosím, sledujte to pozorně - fakt jsem zatím nenašel důvod, proč tomuhle varování nenaslouchat. V nejhorších scénářích to může být horší než změna klimatu kombinovaná s jadernou válkou.

30647

Vládní balíček a otázka, kdo tratí vlastně nejvíce

1. 6. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Konečně máme nějaký externí, snad i nezávislý, kvalitní propočet dopadů vládního balíčku na rodiny. Zpracovala ho společnost BDO. Zaměstnanci se dvěma dětmi ztratí ročně 6 600 korun, pokud vydělají 20 tisíc hrubého, 44 000 korun, pokud vydělají 40 tisíc hrubého, a 70 500 korun, pokud vydělají 140 tisíc měsíčně. Kdo dal nejvíce? V Lukášově evangeliu Ježíš sleduje, jak boháči dávají peníze do chrámové pokladnice. Uvidí chudou vdovu, která vhodí pár malých mincí. Ježíš řekne: ta dala nejvíce, protože dala všechno, co měla.

 17962

Praní pirátského prádla na veřejnosti problém není, kdyby nebylo tak okázale značkové

Strana metaře a antikapitalistky

1. 6. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

To je tak, když se dá na základě intenzivního opozičního pocitu dohromady:

1) Parta naivních libertariánů s halucinacemi o komunitách sebeřízených směnou hodnot na bázi kryptoměn,
2) parta zhrzených, podobné naivních levičáků, jejichž vůdci se ukázali být buď poněkud farizejští pravičáci, případně salonní (zámečtí) nárcískové,
3) pojítko mezi nimi částečně tvoří aspergerovští matfyzáci, jejichž nezpochybnitelný smysl pro systém není doprovázen adekvátním smyslem pro sociální vztahy,
4) a pak obyčejní kverulanti, z nichž se rychle vyklubali obyčejní političtí kariéristi.
5) V tomto politickém chaosu se jako volné molekuly pohybují jedinci, kteří nepatří ani do jedné z těchto skupin, v zásadě mají všechno potřebné k dobré a smysluplné politice, nicméně jsou přirozeným tlakem vnitřně spojených molekulárních celků vytlačováni na periferii.

 19020

Moje oblíbené včely!

1. 6. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

V jednom článku varování před vyhynutím včel, ve druhém varování před komunikací včelařské lobby. S největší pravděpodobností mají pravdu oba články, každý ale vyznívá úplně jinak (odkazy na konci). První je, že je tu nějaká strašně nebezpečná choroba, hotová pohroma (takže antibiotika a jiné léky, dotace, nová včelstva znovu a znovu), druhý že prostě jsme nejzavčelenější stát na světě s hustotou včelstev, kterých je zhruba 100x více (!!) na jednotku plochy než by bylo v živé přírodě (prostě celá česká krajina je takový včelí vepřín), a ještě se k nim chováme nehezky, takže sklízíme co jsme zaseli.

29537

Senát proti Goláňovi: Baxa je ústavním soudcem

1. 6. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Musím říci, že pro mne bylo velikým překvapení, ne-li šokem, když jsem zjistil, že Ústavně-právní výbor Senátu odmítl dva ze tří prezidentových kandidátů na ústavní soudce. Zejména jsem kroutil hlavou nad odmítnutím kandidatury bývalého předsedy Nejvyššího správního soudu pana Baxy, který má v justici a mezi veřejností vynikající pověst. Šéf zmiňovaného výboru, Tomáš Goláň z ODS, tvrdil, že Baxa by byl dobrý ústavní soudce, ale špatný předseda Ústavního soudu. A protože se mluví o tom, že má být právě předsedou, musí být podle Goláně odmítnut. Může být něco absurdnějšího? Senátorům přece nenáleží pravomoc posuzovat, kdo má být předsedou Ústavního soudu. Musí posoudit, zda daný kandidát bude dobrým ústavním soudcem. To, co říká Goláň, navíc bez argumentace, je naprosté šílenství. 

 18819

Jak pražský Dopravní podnik vydělává na turistech

1. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

"Nevěděla jsem, že si musím při vstupu do metra označit jízdenku," informuje nás jedna zahraniční turistka v Praze. "Nikde to v metru není napsáno anglicky, jen na jízdence je o tom miniaturní zmínka, což mi pak ukázal kontrolor, který mi dal pokutu 1000 Kč. Jsem velmi smutná."  

Pražský Dopravní podnik dělá opravdu dobrou pověst Praze... (JČ)

Představte si to na Nuselském mostě...

1. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Kamera umístěná ve vozidle zachytila okamžik, kdy na rušnou silnici v Kyjevě v pondělí, v den, kdy Rusko zahájilo intenzivní denní raketovou palbu na ukrajinské hlavní město, dopadly části rakety. Naštěstí neexplodovaly. Zdálo se, že padající části rakety zasáhly řadu semaforů a těsně minuly auta, která jela po víceproudé silnici. Ukrajinská armáda uvedla, že sestřelila všech 11 balistických a řízených střel vypálených na město při útoku, který začal v 11 hodin dopoledne. Časový údaj na záběrech z palubní kamery ukázal, že trosky dopadly na silnici v 11:22 hodin.

30737

O generaci lidí, kteří se báli, že jejich děti a vnoučata upadnou do závislosti na sociálních sítích...

Český "Islámský stát" plný agresivních zfanatizovaných bláznů

1. 6. 2023

čas čtení 3 minuty


Když se dívám na záznamy, jak dnes naši "vlastenci" šturmovali jednací síň u soudu s Janou Peterkovou, tak kromě známých osob dezinfoscény, které přišly vyvolat a natočit konflikt, aby sbíraly lajky a peníze od důvěřivců, tak tam byly převážně osoby důchodového a předdůchodového věku. Na západ od nás, když pomineme tradiční extremismus, mají problém s mladými zradikalizovanými muslimy, zatímco u nás jde (bohužel) o starší lidi, kteří podlehli dezinformacím, ruské propagandě a
tuzemským kazatelům obojího, ať už se jedná o komerční "vlastence", či subjekty typu SPD Tomia Okamury. Za roky masivního šíření dezinformací a ruské propagandy v ČR vznikla subkultura žijící v paralelní realitě, píše na sociální síti Roman Máca.

Ruská agrese na Ukrajině: Ruská ropná rafinerie v Krasnodaru hoří, Bělgorod je ostřelován

31. 5. 2023

čas čtení 18 minut

- Ranní doprava v Kyjevě v pondělí ráno. Na rušnou ulici dopadly trosky ruské rakety, těsně minuly autobus plný lidí:


- Ruské úřady tvrdí, že za požár ropné rafinerie může útok ukrajinského dronu; gubernátor Belgorodu obviňuje Kyjev z ostřelování regionu

- Požár v ruské ropné rafinerii způsobil útok ukrajinského dronu, tvrdí místní gubernátor

Den poté, co Rusko obvinilo Ukrajinu z vyslání bezpilotních letounů k útoku na budovy v Moskvě, uvedl gubernátor ruského Krasnodarského kraje, že pravděpodobnou příčinou požáru, který vypukl v ropné rafinerii Afipsky, byl dron.

Požár byl brzy uhašen a nedošlo k žádným obětem, uvedl gubernátor Veniamin Kondratjev. Rafinerie Afipsky se nachází nedaleko černomořského přístavu Novorossijsk, poblíž jiné rafinerie, která byla tento měsíc několikrát napadena.

Samostatně gubernátor ruské Bělgorodské oblasti na severu Ukrajiny uvedl, že dělostřelecký útok zranil nejméně jednu osobu v ruském městě Šebekino. Z útoku obvinil Kyjev.

Bezprostředně nebyly k dispozici žádné informace o tom, kdo útoky uvnitř Ruska podnikl, ale Moskva v posledních týdnech obvinila Kyjev z řady úderů a zároveň zvýšila intenzitu vlastního bombardování ukrajinských měst.

Podle ukrajinských představitelů útoky ruských dronů v úterý v Kyjevě zabily jednu osobu a čtyři zranily - nebe nad Ukrajinou však bylo přes noc relativně klidné.

Ukrajina odmítla odpovědnost za úterní útok bezpilotních letounů na Moskvu. Kyjev se k odpovědnosti za útoky v Rusku téměř nikdy veřejně nepřihlašuje.

- Děti v  kyjevském metru během náletů:



 20353

Riziko vyhubení lidstva umělou inteligencí by mělo být globální prioritou, konstatují odborníci

31. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

 
Stovky čelných technologických osobností vyzývají, aby svět považoval umělou inteligenci za stejné nebezpečí jako pandemie a jadernou válku

 

Skupina předních technologických odborníků z celého světa varovala, že technologie umělé inteligence by měly být považovány za společenské riziko a měly by být zařazeny mezi priority stejné třídy jako pandemie a jaderné války.

Prohlášení, které podepsaly stovky vedoucích pracovníků a akademiků, vydalo v úterý Centrum pro bezpečnost umělé inteligence v souvislosti s rostoucími obavami ohledně regulace a rizik, která tato technologie představuje pro lidstvo.

Likvidace hrozí všem lidem, ať žijí na Západě, nebo v Rusku či v Číně, takže by se lidé na potřebných opatřeních mohli celosvětově dohodnout podobně, jako celý svět zabránil nebezpečným genetickým experimentům, konstatoval profesor Mark Tegmark z MIT v úterý večer v Channel 4 News:

 19278

Sebeklam Západu

31. 5. 2023

čas čtení 6 minut

Západ klame sám sebe, pokud doufá v rychlé ukončení války na Ukrajině. Především musí důsledně provádět energetickou transformaci – jinak bezpečnost dodávek vždy zůstane bezpečnostním rizikem, píše Michail Chodorkovskij.

 18389

dTest: Bisfenol ve výrobcích pro děti: výsledky rozhodně nepotěší

31. 5. 2023

čas čtení 6 minut

tisková zpráva

Bisfenoly najdeme prakticky na každém rohu. Jsou součástí plastových výrobků, textilií nebo některých obalů přicházejících do kontaktu s potravinami. Jejich stopy je možné nalézt v mnoha živých organismech včetně člověka. Některé z nich jsou zároveň spojovány se závažnými dopady na zdraví. Spotřebitelská organizace dTest proto společně se šesti zahraničními partnery nechala podrobit chemickým analýzám široké spektrum výrobků, z nichž velká část byla určena nejmenším dětem. Rozbory prokázaly, že výrobci mají hodně co zlepšovat.

BDO: Dopady vládního balíčku nejvíce pocítí rodiny s dětmi a průměrným příjmem

31. 5. 2023

čas čtení 5 minut

tisková zpráva


Praha 31. 5. 2023 – Vládní konsolidační balíček, jehož cílem je snížit deficit veřejných financí, se dotkne většiny obyvatel České republiky. Nejvíce však zasáhne rodiny s průměrnými příjmy. Například zaměstnanec s příjmem 40 tisíc korun hrubého a dvěma dětmi staršími 3 let, který uplatňuje slevu na manžela či manželku, přijde za rok o 44 tisíc korun, v přepočtu tedy o necelé 4 tisíce měsíčně. Pokud vydělává 20 tisíc hrubého, přijde za rok o 6 600 korun. Pokud by vydělával 140 tisíc, pohorší si o 70,5 tisíce korun. Vyplývá to z modelových výpočtů poradenské společnosti BDO.

 17694

Vyvažování Německa vůči Číně je naivní

31. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

Takzvaný "de-risking" popisuje strategii snižování ekonomické závislosti na autoritářských režimech, jako je Čína. Německo je však v tomto ohledu příliš optimistické a neuvědomuje si, že globální mocenská dynamika se mění. To je nebezpečné, píše Glacier Kwong.

BBC: Moskvané jsou úterními útoky dronů otřeseni

31. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

"Bojím se o život svůj a svých blízkých. Zjevně není všechno tak stabilní, jak nám říkají," konstatovala jedna žena v reportáži Steva Rosenberga z Moskvy. Podle jeho svědectví byli Moskvané naprosto otřeseni a nevěřili svým očím, když viděli drony nad moskevskými ulicemi. Obdobně jimi otřásl i nedávný vpád protiputinovských jednotek do Bělgorodu.



Poprvé ve válce na Ukrajině zasáhl Moskvu rozsáhlý útok drony

31. 5. 2023

čas čtení 10 minut

 

Úder na ruské hlavní město znervóznil Moskvany, kterým bylo řečeno, že je konflikt neohrozí



Moskva byla poprvé v patnáctiměsíční válce na Ukrajině zasažena rozsáhlým útokem dronů. Představuje to nový bod zlomu v konfliktu, a Kreml pohrozil, že v reakci na údery přijme "nejtvrdší možná opatření".

Rusko nadále téměř denně zasahuje Ukrajinu smrtícími raketami a údery dronů. Hlavní město Ukrajiny Kyjev čelilo v úterý ráno již třetímu náletu během 24 hodin.

Video zveřejněné na sociálních sítích v úterý brzy ráno ukázalo, jak jeden nízko letící dron exploduje na poli u Moskvy a další letí nad domy v drahé městské čtvrti Rubljovka nebo nad věžovými domy v jihozápadních čtvrtích. Jiné video z moskevského předměstí zaznamenalo, jak  raketový systém země-vzduch Pantsir střílí na nedaleký cíl.

 19376

Kremelský režim se drží nikoliv protože je silný, ale kvůli servilitě Rusů

31. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Donucovací moc ruského státu je zmiňována coby příčina vysvětlující servilitu ruského lidu. Ale vztah mezi státní mocí a lidovými postoji a chováním může být ve skutečnosti zcela odlišný, všímá si Vitalij Ginzburg.


Mimochodem, vzhledem k pozoruhodné podobnosti hranice Ruské federace s cedníkem, jsme schopni se chlubit, že naše vojska jsou schopna zároveň překročit tu hranici na několika místech najednou. Ale jak jsme řekli dříve, některé nájezdy by měly zůstat tiché.



Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
36066