Americký torpédoborec dorazil do krizové oblasti Černého moře

23. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Torpédoborec USS Donald Cook dorazil na návštěvu přístavu v Gruzii, zatímco Rusko monitoruje pohyb plavidla v době zvýšeného napětí v regionu, napsal Scott Wyland.


Loď v pondělí zakotvila v Batumi poté, co v sobotu proplula Dardanelami. Návštěva torpédoborce v Gruzii následuje poté, co Rusko koncem listopadu v Kerčském průlivu zajalo tři ukrajinská plavidla a 24 námořníků. Tento krok odsoudil americký ministr zahraničí Mike Pompeo a většina západních zemí.

Vyloďovací plavidlo USS Fort McHenry počátkem ledna operovalo v Černém moři, včetně převozu týmů 22. námořní výsadkové jednotky. Poslední torpédoborec hlídkoval v Černém moři v srpnu - USS Carney.

Ruská státní zpravodajská organizace TASS hlásí, že ruská Černomořská flotila monitoruje americký torpédoborec od vstupu do Černého moře.

USS Donald Cook vplul do gruzínského přístavu Batumi 21. ledna. Plavidlo umístěné ve španělské Rotě je na své osmé hlídkové plavbě. Jeho přítomnost v Černém moři vyvolá ruskou nespokojenost kvůli protiraketové obraně a útočným schopnostem, tvrdí Michael Petersen, ředitel Institutu ruských námořních studií při Naval War Gollege.

"Rusové kladou velkou váhu na obě tyto americké schopnosti a považují je za inherentně destabilizující," řekl Petersen.

Moskva se také obává vztahů Gruzie se Západem.

Podle mezinárodní úmluvy válečná plavidla ze zemí mimo černomořský region mohou v oblasti Černého moře zůstat nejvýše po dobu 21 dní.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7131

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2019