V důsledku ochromení americké federální vlády v lednu výrazně poklesla Trumpova podpora u bělošských dělnických voličů

15. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Bělošští dělníci jsou Trumpovou voličskou základnou. Z nejnovějšího průzkumu volebních preferencí, uskutečněného společností CNN, však vyplývá, že v lednu 2019 výrazně stouplo procento amerických bělošských dělníků bez univerzitního vzdělání, kteří  s Trumpem nesouhlasí.

45 procent příslušníků bělošských dělnických vrstev bez univerzitního vzdělání s Trumpem souhlasí, 47 procent příslušníků bělošských dělnických vrstev s ním nesouhlasí. Je to poprvé, co více lidí v této společenské skupině Trumpa nepodporuje než kolik ho podporuje.


V prosinci 2018 s Trumpem v této společenské skupině souhlasilo 54 procent voličů, jen 39 s ním nesouhlasilo. Jde o měsíční pokles s Trumpem souhlasících voličů o 9 procentních bodů, a nárůst s Trumpem nesouhlasících voličů o 6 procentních bodů.

Deník Washington Post poukazuje na to, že v celé řadě amerických států jsou bělošští dělníci bez univerzitního vzdělání státními zaměstnanci, a tedy je finančně postihlo Trumpovo ochromení amerických státních úřadů, jejichž zaměstnanci nyní nedostávají plat, protože se Trump hádá s Demokraty v Kongresu o svou "zeď", kterou chce za 5 miliard dolarů postavit na hranici s Mexikem.

CNN dodává, že většina Američanů stále stavbu této zdi nepodporuje. 56 procent Američanů je proti stavbě této zdi, podporuje ji 39 procent Američanů.

Washington Post poukazuje na to, že svým tvrdošíjným postojem a ochromením provozu americké federální vlády Trump nyní zjevně oslabuje svou vlastní voličskou základnu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6704

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2019