Mayová vyloučila Corbyna z nadstranických rozhovorů o brexitu

16. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
 

Navzdory historicky obrovskému odmítnutí její dohody s Bruselem o brexitu, Theresa Mayová vyloučila šéfa labouristické opozice z jí navrhovaných nadstranických rozhovorů o tom jak řešit brexit. Labourističtí poslanci požadují, aby Mayová odložila odchod z EU, k němuž má dojí 29. března 2019, na pozdější dobu, aby bylo možno mezitím dosáhnout konsensu.

Fundamentalistická stoupenkyně brexitu a členka vládního týmu Theresy Mayové Andrea Leadsom řekla ve středu ráno v britském rozhlase, že Corbyn nebyl k vyjednávání pozván, "protože v první řadě usiluje o předčasné volby a nikoliv o řešení pro brexit. Paní premiérka bude jednat v Dolní sněmovně pouze s lidmi, kteří chtějí hovořit konstruktivně," dodala.

 

Labouristická strana tvrdí, že prý má jasnou politickou strategii úsilí o setrvání Británie v evropské celní unii a udržení zaměstnaneckých práv.

Labouristická poslankyně Yvette Cooper napsala na Twitteru: "Podle Leadsomové je návrh Theresy Mayové, že bude jednat se všemi, pěkná fraška. Je to absurdní a nefunkční, jestliže premiérka nehodlá ani mluvit s Jeremym Corbynem a ostatními šéfy politických stran. Premiérka musí přiznat, že prohrála počtem 230 hlasů - nemůže dát prohlubovat jámu, v níž je."

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová poukázala na to, že Mayová musí revidovat své "červené čáry", za které nechtěla dosud jít, pokud mají být nadstranické rozhovory úspěšné.

"Pokud se její červené čáry nezmění, jakého pokroku může vůbec Mayová dosáhnout?"

Downing Street v úterý tvrdila, že budoucí dohoda o odchodu Británie z EU bude podřízena úplně stejným principům jako ta nyní odmítnutá.

Leadsomová také řekla ve středu ráno v britském rozhlase, že vláda Mayové nebude žádat o odložení brexitu ani o zrušení aktivace článku 50 o odchodu Británie z EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7521

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2019