Prezidentu Siang-šenovi není co závidět

14. 1. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Čínští představitelé v ČR dávají již po léta okázale najevo, že prezident republiky vlastně představuje jejich mimořádně důležité aktivum v české kotlině, což lze ovšem snadno dovodit i jinými způsoby ZDE. Počínštění jména prezidenta tedy znamená v této hře jen další logický krok, který čtenáři jistě pochopí.


Prezident Siang-šen tedy pohrozil České republice možnou odvetou čínské vlády za plánovaná opatření vůči firmě Huawei. Proti této firmě přitom raketovým tempem přibývají důkazy, že se podílí na čínské špionáži v mnoha zemích světa ZDE.

Od českého prezidenta by obyčejný člověk očekával, že pro něj bude na prvním místě bezpečnostní zájem ČR. A nikoliv, že začne varovat před fiktivním osudem Pekingem údajně investovaných miliard, jež ovšem svět neviděl ZDE.

Jakmile ovšem vezmete v úvahu všechny indicie, věc začne dávat vynikající smysl. Hrad rezidenta Siang-šena má s kontroverzní firmou dohodu o propagaci, je tedy minimálně jejím obchodním partnerem. Z hlediska vlastních ekonomických zájmů Hradu je veškerá negativní publicita týkající se Huawei nesmírně nežádoucí a přímo narušuje nasmlouvané úkoly, jež má pro čínského sponzora zajistit.

Ovšem, nikdo v porevoluční historii ČR si zatím ještě nedovolil takto kupčit s veřejným úřadem, jak to předvádí právě Siang-šen. Pro mnoho lidí zvyklých na dosavadní vrcholy děsu a hrůzy všech hrůz, jako Kalouskovy padající padáky či Nečasova milenka úkolující vojenské zpravodajství, musí být naprosto nepředstavitelné, že "jejich lidový" prezident takto hájí proti vlastnímu státu a spojencům čínského protivníka, aniž to má "hlubší, skrytý" důvod.

Vlastnění státních představitelů celých zemí jednotlivou firmou totiž odpovídá poměrům běžným v politické kultuře nejvíce zaostalých zemí Třetího světa - k nimž se díky dvěma všehoschopným, nicméně nekompetentním narcisům v čele státu ČR přibližuje rychlostí čínského expresu kategorie Maglev.

2
Vytisknout
11543

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2019