Polsko podepsalo dohodu o vojenské spolupráci s Chorvatskem

16. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Nová rámcová dohoda o obranné spolupráci mezi Polskem a Chorvatskem byla podepsána v pondělí polským ministrem obrany Mariuszem Blaszczakem během dvoudenní návštěvy Chorvatska.


Blaszczak se během návštěvy sešel s chorvatským protějškem Damirem Krstičevićem a navštívil nejdůležitější chorvatský hřbitov Mirogoj.

Dvoustranná dohoda sestává z "25 prvků, je velmi důkladná a poskytuje základ konsolidaci vztahů," řekl Blaszczak.

"Hovořili jsme také o spolupráci mezi obranným průmyslem obou států. Jsme na dobré cestě ji posílit. Máme společné plány na to, jak využít potenciál našich států k budování systému, který zajistí bezpečnost Polska, Chorvatska a Evropy," prohlásil polský představitel.

Blaszczak poukázal na to, že chorvatští vojáci již v Polsku působí. Jsou součástí praporní bojové skupiny, jíž velí Američané, která vznikla během summitu NATO ve Varšavě v roce 20016. Chorvaté jsou vybaveni samohybnou raketovou dělostřeleckou baterií.

"Program mé návštěvy je spojen s kooperací. Vysoce oceňujeme zapojení Chorvatska do [vojenských aktivit NATO na východním křídle a aktivit skupiny V4]," dodal Blaszczak.

Chorvatský ministr obrany Damir Krstičević řekl, že pozvání je známkou solidarity a přátelství Chorvatska vůči Polsku a toho, že obě země sdílejí společný cíl, jímž je silné východní křídlo NATO.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6678

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2019