Na ruských finančních trzích se objevily příznaky paniky

7. 9. 2018

čas čtení 1 minuta
Ruské finance postihla nová řada nepříznivých událostí, upozorňuje Michail Sergejev. Rubl na trzích ve čtvrtek náhle spadl pod úroveň 80 za euro a 69 za dolar. Sílí výprodej vládních dluhopisů, jejichž míra návratnosti již přesáhla 9 % ročně. A jaký má smysl držet cenné papíry v rublech, pokud ruské úřady devalvují rubl rychlostí vyšší než 20 % ročně?


Poslední snahy úřadů nastolit stabilitu mohou vyletět komínem, pokud "nezastaví paniku na trhu", varují ekonomové. Bývalý ministr financí Alexej Kudrin se domnívá, že měnová nestabilita bude pokračovat.

Finanční trh se rozhodl demonstrovat rozkol mezi znepokojující realitou a spokojenými zprávami ruských činovníků. Po 15. hodině moskevského času začal na trhu masivní propad rublu. Dolar se prodával za cenu převyšující 69,5 rublu a euro 80,7 rublu. To znamená, že rubl za den zlevnil takřka o 1,5 %. A od počátku roku ztratil rubl k dolaru více než 20 % své hodnoty.

Kvůli padajícímu rublu a rostoucí hrozbě nových sankcí se investoři začínají zbavovat vládních dluhopisů OFZ. Náměstek ministra financí Kolyčev přednedávnem prohlásil, že centrální banka může podpořit dluhopisy OFZ v případě "extrémního stresu". Zdá se, že trh se již ve čtvrtek rozhodl tuto připravenost otestovat - v době, kdy šéfka centrální banky Elvira Nabjulina pobývá v USA.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7786

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2018