Proč Trump odkládá stažení vojáků ze Sýrie

6. 4. 2018

čas čtení 2 minuty
Navzdory snaze stáhnout americké vojáky ze Sýrie americký prezident Donald Trump vzdal záměr provést to okamžitě. Důvody zahrnují válku proti džihádistům a regionální politiku.


  Ačkoliv Trump využil slábnutí války proti "islámskému státu" jako ospravedlnění pro snahu rychle stáhnout americké síly ze Sýrie, spojenci a další američtí představitelé vyvolali protitlak.

  "Náš úkol neskončil a my ho splníme," prohlásil Brett McGurk, vyslanec při mezinárodní protiteroristické koalici.

  A džihádisté nejsou zcela poraženi: "Sledujeme návrat bojovníků," a pokud koalice nebude opatrná, existuje reálná hrozba, že IS může znova získat prostor.

  Trump nyní slíbil, že americká mise v Sýrii dospěje k "rapidnímu konci", ale nepředložil časový harmonogram.

  V lednu bývalý ministr zahraničí Rex Tillerson prohlásil, že "Spojené státy budou v Sýrii udržovat vojenskou přítomnost."

  Spojil toto téma s koncem vlády syrského prezidenta Bašára Asada, ačkoliv ten není oficiálním cílem mise.

  "Úplné stažení amerického personálu v tuto chvíli by umožnilo Asadovi pokračovat v jeho brutálním zacházení s vlastním lidem," prohlásil Tillerson. A "odchod Asada prostřednictvím ženevského procesu vedeného OSN vytvoří podmínky pro trvalý mír v Sýrii a bezpečnost podél jejích hranic."

  Tento proces se nicméně ocitl na mrtvém bodě. Mezitím americká administrativa také zdůraznila potřebu stabilizovat oblasti "osvobozené" od vlády IS.

  "Samozřejmě, existuje v tom vojenská role, nepochybně ve stabilizační fázi," prohlásil generál Joseph Votel, velitel amerických vojsk na Blízkém východě.

  Tillerson také varoval, že americké stažení by poskytlo Íránu sponzorujícímu Asada "příležitost dále posílit vlastní pozice v Sýrii."

  Experti to považují za vážný důvod k obavám v okamžiku, kdy Asad s íránskými a ruskými spojenci směřuje k vítězství v brutální občanské válce.

  Významným zdrojem znepokojení je také Turecko. Prezident Erdogan se spojil s Íránem a Ruskem v mírovém procesu probíhajícím na okraji jednání sponzorovaných OSN.

  Ankara provedla ofenzívu v severozápadní Sýrii proti Kurdům. Turecko se obává vytvoření kurdského státu na své hranici.

  Tato operace nyní ohrožuje město Manbídž, kde jsou rozmístěny americké jednotky.

  V tuto chvíli to vypadá, že Američané mají sklon posílit pozice v oblasti Manbídže.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8864

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2018