Guardian píše o šíleném rozhodnutí radních z Prahy 1 zakázat na Starém Městě jízdu na kole

5. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

 

Zatímco všechna ostatní evropská města jízdu na kole podporují na úkor automobilů, radní na Praze 1 se rozhodli zakázat od 1.května jízdu na kole na Starém Městě - Josefov, v Karlově ulici, na Karlově mostě, na částech Václavského náměstí a na Staroměstském náměstí, namísto toho, aby naopak, jak se tomu děje v civilizovaných městech, na těchto místech vybudovali cyklotrasy.

Radní v Praze 1 samozřejmě absolutně nenapadlo, že by měli co nejdříve zakázat průjezd automobilů Starým Městem, ne kola. Na Smetanově nábřeží, v Křižovnické ulici a v ulici 17. listopadu, od Národního divadla až po Právnickou fakultu UK, se trvale tvoří statické kolony automobilů, jejichž zplodiny děsivým způsobem otravují životní prostředí, což zabíjí. Pražští radní jsou za tato úmrtí v důsledku své nečinnosti přímo odpovědni. Prašnost na pražském Starém Městě je otřesně vysoká. Smrad, který v Praze cítíte, je intenzivní dokonce i v Ruzyni, vnímáte to okamžitě, jakmile vyjdete z letiště.

Kontrast s městy, která jízdu na kole podporují, jako například Amsterdam či Kodaň, je zničující. Nehledě na to, že šíleným opatřením Praha 1 ohrozí životy cyklistů. 

Podrobnosti v angličtině ZDE  

1
Vytisknout
12009

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2018