Zelenskyj podepsal dekret o územích Ruska "historicky obývaných Ukrajinci". Jedná se o Kubáň a pět dalších regionů Ruské federace

24. 1. 2024

čas čtení 1 minuta
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že podepsal dekret "O územích Ruské federace historicky obývaných Ukrajinci". Uvedl to v projevu u příležitosti Dne jednoty Ukrajiny 22. ledna.

"Je to návrat pravdy o historické minulosti v zájmu ukrajinské budoucnosti," řekl ukrajinský prezident. Ukrajinské úřady by podle něj měly udělat vše "pro jednotu práv a svobod, pravdu o Ukrajincích, pravdu o nás a pravdu o naší historii".

Text dekretu, zveřejněný na Zelenského webových stránkách, uvádí, že ukrajinské úřady se chystají vypracovat "akční plán na zachování národní identity Ukrajinců v Ruské federaci, a to i na územích, která historicky obývali" nacházející se "na území moderního Krasnodarského kraje, Belgorodu, Brjansku, Voroněžské, Kurské a Rostovské oblasti Ruské federace".

Kromě toho ukrajinské úřady plánují vytvořit centrum, které bude shromažďovat údaje o zločinech spáchaných na Ukrajincích žijících v Rusku, jakož i "o politice násilné rusifikace, politických represí a deportací".

Kyjev také plánuje aktivněji bojovat proti dezinformacím a propagandě z Ruské federace a pořádat akce "zaměřené na vyvracení ruských mýtů o Ukrajině". Učební osnovy na Ukrajině se změní tak, aby vyprávěly "skutečný příběh etnických Ukrajinců v zemích, které historicky obývali v rámci Ruské federace".

U příležitosti Dne jednoty Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj oznámil, že předloží Nejvyšší radě návrh zákona o vícenásobném občanství, který umožní ukrajinské občanství všem etnickým Ukrajincům a jejich potomkům, s výjimkou ruských občanů a zahraničních dobrovolníků.

Den jednoty Ukrajiny se slaví každoročně 22. ledna. Je načasován tak, aby se shodoval s datem podpisu zákona o znovusjednocení Ukrajinské lidové republiky a Západoukrajinské lidové republiky v roce 1919.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
1751

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2024