EU versus Orbán: Čas držet přímý kurs

5. 12. 2022

čas čtení 3 minuty
EU má pravdu, když trvá na reformách v Maďarsku, než mu bude uvolněna hotovost – a neměla by být zastavena vydíráním hrozbami blokování dalších kroků EU.

Spor mezi státy EU a svéhlavým Maďarskem o neschopnost Maďarska bránit právní stát a chránit financování EU před zpronevěrou konečně vyvrcholil. Evropská komise ve středu navrhla pozastavit platby EU Maďarsku v hodnotě až 13,3 miliardy eur na obnovu a kohezní financování v souvislosti s COVIDem do doby, než Budapešť provede právní a finanční reformy, které Brusel považuje za nezbytné, aby země dosáhla souladu se standardy EU.

Komise navrhuje poprvé využít svých pravomocí v rámci nového mechanismu podmíněnosti právního státu k ochraně finančních aktiv EU vynakládaných v rámci programu financování soudržnosti ve výši 7,5 miliardy eur. Požaduje 17 konkrétních reforem, včetně zřízení protikorupční pracovní skupiny a zpřísnění pravidel proti střetu zájmů při přidělování veřejných prostředků.

Samostatně, zatímco komise ve středu schválila dlouho odkládaný maďarský plán obnovy po COVIDu ve výši 5,8 miliardy eur – "komplexní a adekvátně vyváženou reakci" na ekonomickou a sociální situaci země – uvedla, že by neměly být uvolněny žádné peníze, dokud neproběhnou reformy 27 "super milníků". Patří mezi ně zajištění nezávislosti nejvyššího soudu i jmenování soudců a zvýšení pravomocí Národní soudní rady.

Premiér Viktor Orbán peníze nutně potřebuje – asi 80 % státních investic je financováno z kohezní hotovosti EU a ekonomika je v zoufalé tísni. Forint prudce klesl, zatímco letos se očekává schodek rozpočtu ve výši více než 6 % hrubého domácího produktu.

Ministři EU by neměli podlehnout maďarskému vydírání. V rozporu s duchem kolektivního rozhodování EU použilo Maďarsko své právo veta v oblastech, jako jsou daně a zahraniční věci, aby drželo problémy jako rukojmí příznivého rozhodnutí o financování. To zahrnuje zablokování zavedení minimální daně z příjmu právnických osob v EU, která je zásadní pro těžce vydobytou globální dohodu o zdanění. Budapešť také vyhrožuje blokací navrhovaného prosincového úvěrového programu pro Ukrajinu ve výši 18 miliard eur.

Maďarsko takové vazby popírá a trvá na tom, že zavádí reformy, které by podle něj měly být zavedeny v novém roce. Obviňuje EU z politického vměšování do vnitřních záležitostí. Mechanismus podmíněnosti je však důležitým nástrojem k prosazování společných soudních a poctivých standardů a ochrany unijních fondů.

Očekává se, že ministři financí EU ratifikují rozhodnutí komise na svém zasedání 6. prosince. Vyžadují kvalifikovanou většinu hlasů 65 %, což představuje 55 % obyvatel EU. Podpora Maďarska ze strany jeho tradičního spojence, Polska, pravděpodobně nebude stačit, a to se stejně s Maďarskem rozešlo kvůli podpoře Ruska. Orbán je stále více izolovaný.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5168

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2022