Peskov: Musíte Rusko pochopit!

29. 3. 2022

čas čtení 13 minut


- Počet obětí ruského útoku na budovu regionální správy v přístavním městě Mykolajiv na jihu Ukrajiny vzrostl z nejméně sedmi na nejméně 12 a 33 lidí bylo zraněno, uvedly místní úřady a informovala agentura Reuters.

Zraněné z trosek vytáhli záchranáři, kteří na místě nadále pracují, uvedla záchranná služba.

Záběry státní záchranné služby ukazují  zející díru v boku budovy, hasiče hasící požár v místě zásahu raketou a zraněné, kteří jsou ukládáni na nosítka sanitek.
Žena pláče a čeká na zprávy o svém příbuzném.

V troskách je vidět krev a v kancelářích uvnitř budovy je  na podlaze  roztříštěné sklo a převrácený nábytek.

    Tohle je prostě noční můra. Na mém patře zemřela dívka. Co na to říct? Děláte si legraci? Objala jsem ji, uplynuly dvě minuty a ona zemřela," řekla žena, které záchranáři pomohli z budovy.

Zničili polovinu budovy, zasáhli mou kancelář," řekl oblastní guvernér Vitalij Kim.

Ruské síly zaútočily na jižní ukrajinské přístavy včetně Chersonu, Oděsy, Mykolajivu a Mariupolu, protože se snaží odříznout Ukrajinu od Černého moře a vytvořit pozemní koridor z Ruska na Krym, poloostrov, který Rusko zabralo v roce 2014.

Bylo to tak hlučné, že se lidé velmi báli. Všichni lidé utekli na chodbu a někteří tam stále sedí, protože se stále bojí. Poté se rozezněly [protiletecké] sirény," řekla sedmapadesátiletá Natalia Novikova, zaměstnankyně odboru zdravotnictví místní správy.

- Ruský nálet v úterý zasáhl vládní budovu v jihoukrajinském přístavním městě Mykolajiv, zničil velkou část stavby a lidé zůstali uvězněni pod troskami. Nejméně sedm lidí zahynulo a 22 bylo zraněno,
uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve videoposelství dánskému parlamentu. Úřady stále hledají v troskách další přeživší.

- Ministr zdravotnictví Alexandru Rafila úterý uvedl, že Rumunsko bude obyvatelům zdarma distribuovat jodové tablety s draslíkem, aby se připravili na případ jaderného útoku.
Rafila označil pravděpodobnost jaderného incidentu za "nepravděpodobnou", ale "možnou" a uvedl, že vláda začne tablety distribuovat od příštího týdne prostřednictvím obvodních lékařů.

- Rusko využívá mírové rozhovory jako "taktický manévr ve hře o čas", konstatuje jeden západní představitel.

Rusko zatím neprokázalo, že jednání s Ukrajinou myslí vážně, uvedl západní představitel, který hovořil pod podmínkou anonymity.

- Ruský prezident Vladimir Putin a jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron dnes v telefonickém rozhovoru jednali o situaci na Ukrajině.

Macron Putinovi nadnesl požadavek humanitární mise pro obléhané město Mariupol, ale v této fázi pro to nejsou podmínky, uvedl jeden francouzský představitel.
Postoj Ruska k humanitární misi pro Mariupol zůstává tvrdý, řekl tento činitel  a dodal, že Putin francouzskému prezidentovi řekl, že o tom bude přemýšlet. Kreml ve svém prohlášení uvedl, že oba politikové jednali rovněž o rozhodnutí Ruska požadovat platby v rublech za dodávky ruského plynu do Evropské unie.



- Rusko tvrdí, že po "významném" pokroku na mírových jednáních v Istanbulu výrazně omezí svou vojenskou aktivitu na severní Ukrajině.
V potenciálně významném posunu více než měsíc po zahájení invaze náměstek ruského ministra obrany Alexandr Fomin uvedl, že Moskva "radikálně omezí vojenskou aktivitu ve směru na Kyjev a Černihiv".

- Hlavní vyjednavač Moskvy v rozhovorech s Ukrajinou Vladimir Medinskij však řekl, že ruský slib "drastického omezení" vojenských operací nepředstavuje příměří.
V rozhovoru pro ruskou státní tiskovou agenturu Tass Medinskij řekl, že k dosažení vzájemné dohody s Ukrajinou zbývá ještě "dlouhá cesta".

-  V návaznosti na ruské oznámení dva vysocí američtí představitelé poukázali na to, že podle USA začíná Rusko stahovat část svých sil z ukrajinského hlavního města Kyjeva, což je podle nich "zásadní" změna ruské strategie. Bylo prý vidět velké množství vojenských vozidel s ruskými vlajkami, jak se stahují směrem od Kyjeva. Američtí představitelé varovali, že Rusko může svůj poslední krok kdykoli zvrátit.

- Přesun ruských vojsk je jejich "přeřazení, nikoli stažení", tvrdí americký představitel

Jeden americký představitel uvedl, že jakýkoli přesun ruských sil z okolí Kyjeva bude představovat "přesun, nikoli stažení". Svět by se měl připravit na pokračující rozsáhlé ofenzívy proti dalším oblastem Ukrajiny.

Nikdo by si to neměl plést s tím, že Rusko konflikt ukončuje. Rusové stále útočí na Kyjev leteckými údery.

- Ohledně vyjednávání v Turecku, Mychajlo Podoljak, poradce Volodymyra Zelenského, na Twitteru napsal: "Bezpodmínečné bezpečnostní záruky pro Ukrajinu, příměří, účinná rozhodnutí o humanitárních koridorech a humanitárních konvojích, dodržování pravidel a zvyklostí války.. Obtížná jednání o míru v naší zemi."

- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba před schůzkou řekl ukrajinské televizi Channel 24:  Doporučuji všem, kteří absolvují jednání s Ruskou federací, aby nic nejedli ani nepili a pokud možno se nedotýkali žádného povrchu, kvůli nebezpečí otravy.


- Ukrajina vyzvala k vytvoření "mezinárodního mechanismu bezpečnostních záruk" podobnému článku 5 NATO, který zavazuje členy aliance k vzájemné obraně. Vysoký poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak řekl, že záruky by zahrnovaly země jako USA, Velká Británie, Turecko, Francie a Německo, které by se "právně aktivně zapojily do ochrany (Ukrajiny) před jakoukoli agresí".

- Ruský ministr obrany Sergej Šojgu uvedl, že "hlavním cílem" Moskvy na Ukrajině je nyní "osvobození" regionu Donbas.
Na znamení toho, že Moskva možná přechází na omezenější cíle poté, co v prvním měsíci války čelila tvrdému ukrajinskému odporu, Šojgu prohlásil, že "hlavní úkoly první fáze operace byly splněny".

- Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) vyzval Rusko a Ukrajinu, aby dosáhly jasné dohody o bezpečné evakuaci civilistů z obléhaného města Mariupol a dalších míst na frontě, protože tam docházejí životně důležité zásoby.
"Čas se lidem v Mariupolu krátí", varoval Červený kříž  a dodal, že stále chybí "konkrétní dohody" o bezpečném průchodu a evakuaci civilistů z jihoukrajinského města.

- Ukrajinský voják, který při obraně ostrova poslal ruskou válečnou loď "do prdele", byl vyznamenán, uvedly místní úřady. Roman Hrybov sloužil na Zmijím ostrově, když se 24. února dostal pod ruské letecké a námořní bombardování.
Ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že byl Hrybov byl propuštěn z ruského zajetí a nyní je doma  v Čerkasech.

- Čtyři ruští pracovníci byli vyhoštěni z Irska za "aktivity, které nejsou v souladu s diplomatickým chováním, uvedlo irské ministerstvo zahraničí.


- Americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že ze strany Ruska nevidí "známky skutečné vážnosti" v úsilí o mír, a dodal, že Moskva by měla "okamžitě ukončit agresi, přestat střílet, stáhnout své síly a samozřejmě se zapojit do rozhovorů".


- Hlavní mluvčí Vladimira Putina prohlásil, že sankce proti obchodu a oligarchům se podobají "totální válce" proti Rusku.


Dmitrij Peskov v rozhovoru pro americkou televizi PBS uvedl, že trestní sankce uvalené na Rusko jsou "zcela nepřátelské" a vyvolávají v zemi pocit, že je ve válce s USA a jejich západními spojenci.

"Bohužel, tyto podmínky, jsou dosti nepřátelské. A jsou pro nás nepřátelské, nepřátelské. Vstoupili jsme do fáze  totální války. A my v Rusku se budeme cítit mezi válkou, protože západoevropské země, Spojené státy, Kanada, Austrálie, oni vlastně   vedou proti nám válku v obchodu, v ekonomice, v zabavování našeho majetku, v zabavování našich fondů, v blokování našich finančních vztahů.

    A my se musíme přizpůsobit nové realitě. Musíte Rusko pochopit. Musíte  Rusko pochopit. Několik desetiletí jsme kolektivnímu Západu říkali, že se bojíme, aby se vaše NATO neposunulo na východ. My se bojíme, že se NATO se svou vojenskou infrastrukturou přiblíží k našim hranicím. Prosím, postarejte se o to. Netlačte nás do kouta. Ne."

Peskov dodal, že "nikdo neuvažuje o použití" nebo "dokonce o [myšlence] použití jaderné zbraně".

. Jednání visegrádské skupiny zrušeno kvůli neochotnému postoji Maďarska. ČR a Polsko odstoupily kvůli  postoji Maďarska vůči Ukrajině:


- V úterý v Turecku   začnou  mírové rozhovory mezi Ukrajinou a Ruskem poté, co vyjednavači dorazili do Istanbulu na první osobní jednání po více než dvou týdnech. Ani jedna strana neočekává zásadní výsledky a vysoký americký představitel uvedl, že Vladimir Putin se nezdá být připraven ke kompromisu.



- Ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že zničilo hlavní sklad pohonných hmot v ukrajinské oblasti Rivne.

Zároveň Gazprom právě oznámil, že vývoz plynu do zbytku Evropy přes Ukrajinu zůstává vysoký. Agentura RIA uvedla, že plyn proudí rychlostí o něco vyšší než 109 milionů metrů krychlových denně.


- Peter Forbes Ricketts, vysloužilý vysoký diplomat a bývalý stálý zástupce Spojeného království při NATO v Bruselu, řekl v úterý v britské televizi o uḱrajinsko-ruských jednáních v Turecku: 


"Všichni bychom si rádi mysleli, že jednání mohou přinést  příměří, a já naprosto nepochybuji o tom, že prezident Zelenskij a ukrajinská strana to myslí naprosto upřímně. Ale já se tady opravdu obávám Rusů. Upřímně řečeno nevidím, že by byly podmínky pro smysluplné příměří.

Myslím, že je od prezidenta Zelenského statečné, že se postavil čelem k tomu, že Ukrajina se v dohledné době do NATO nepřipojí. Má zájem o bezpečnostní záruky velmocí a neutrální status Ukrajiny, případně s právem vstupu do EU. To vše je důležité, ale upřímně řečeno jde o druhořadé záležitosti. Klíčové je, co se stane s tím územím, které obsadily ruské jednotky.

Nevěřím, že Putin bude ochoten vzdát se míst, jako je Mariupol, když už je jednou pevně drží. To je na koridoru mezi východem, který už Rusko kontroluje, a jihem a Krymským poloostrovem. Obávám se, že jeho minimálním cílem je udržet území, které teď obsadil.

To vyžaduje, aby Ukrajina fakticky přijala rozdělení své země. A já si jen velmi těžko dovedu představit, že by to jakákoli ukrajinská vláda mohla udělat. Takže jsem dost skeptický k výsledku těchto rozhovorů, i když je dobře, že se jedná."



- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na Twitteru vyzval státy celého světa, aby používání symbolu "Z" jako způsobu veřejné podpory ruské útočné války označily za trestný čin:

Vyzývám všechny státy, aby kriminalizovaly používání symbolu "Z" jako způsob veřejné podpory ruské agresivní války proti Ukrajině. "Z" znamená ruské válečné zločiny, rozbombardovaná města, tisíce zavražděných Ukrajinců. Veřejná podpora tohoto barbarství musí být zakázána.
 
- Britské ministerstvo obrany zveřejnilo svou nejnovější zpravodajskou zprávu o vývoji situace na Ukrajině, podle níž ukrajinské síly pokračují v lokálních protiútocích mimo Kyjev.

- Ukrajinská armáda rovněž zveřejnila svou nejnovější operační zprávu z úterní šesté hodiny ranní a  potvrzuje tvrzení britských zpravodajských služeb, že její síly prováděly v některých směrech úspěšné protiútoky.

- Podle ukrajinského krizového centra (UCMC) bylo od 24. února, kdy invaze poprvé začala, ruskými silami zničeno více než 60 ukrajinských kostelů a církevních budov a poškozeno 733 vzdělávacích institucí.
   
- V důsledku ruské invaze bylo dosud zabito celkem 144 dětí a více než 220 jich bylo zraněno, uvedla ukrajinská generální prokuratura.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij vyzval k tomu, aby balíky sankcí byly "účinné a podstatné", a vyzval země, aby Ukrajině nadále dodávaly zbraně. "Ukrajinci by neměli umírat jen proto, že někdo nenajde dostatek odvahy předat Ukrajině potřebné zbraně," řekl. "Strach z vás vždycky udělá spoluviníka."


- Britská ministryně zahraničí Liz Trussová obvinila Putinovy síly z únosů nevinných civilistů a označila tento krok za "odpornou taktiku" poté, co ukrajinská skupina pro lidská práva ZMINA prohlásila, že identifikovala desítky unesených osob a tisíce dalších deportovala do Ruska.


 

2
Vytisknout
7993

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2022