Nová studie: Očkování poskytuje více než pětkrát vyšší ochranu než předchozí infekce koronavirem

4. 11. 2021

čas čtení 2 minuty
Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zveřejnilo nové vědecké poznatky, které potvrzují, že očkování je nejlepší ochranou proti covidu-19. V nové studii zkoumající více než 7 000 osob v 9 státech, které byly hospitalizovány s onemocněním souvisejícím s novým koronavirem, CDC zjistilo, že u těch, kteří nebyli očkováni a nedávno prodělali infekci, byla pravděpodobnost onemocnění více než pětkrát vyšší než u těch, kteří byli nedávno plně očkováni a neměli předchozí infekci.

Tyto údaje ukazují, že očkování může poskytnout vyšší, robustnější a konzistentnější úroveň imunity, která chrání osoby před hospitalizací v případě covidu-19, než samotná infekce po dobu nejméně 6 měsíců.

"Nyní máme další důkazy, které potvrzují význam očkování proti covidu-19, a to i v případě, že jste prodělali předchozí infekci. Tato studie rozšiřuje soubor poznatků, které prokazují ochranu vakcín proti závažnému onemocnění vyvolanému covidem-19. Nejlepším způsobem, jak zastavit šíření viru , včetně vzniku jeho variant, je plošné očkování proti viru a preventivní opatření, jako je nošení roušek, časté mytí rukou, fyzický odstup a pobyt doma v době nemoci," uvedla ředitelka CDC Dr. Rochelle P. Walensky.

Studie se zabývala údaji ze sítě VISION, které ukázaly, že mezi dospělými hospitalizovanými s příznaky podobnými covidu-19 byla u neočkovaných osob s předchozí infekcí během 3-6 měsíců 5,49krát vyšší pravděpodobnost laboratorně potvrzeného onemocnění covid-19 než u osob, které byly během 3-6 měsíců plně očkovány mRNA (Pfizer nebo Moderna) vakcínami. Studie byla provedena ve 187 nemocnicích.

Vakcíny proti covidu-19 jsou bezpečné a účinné. Zabraňují závažným onemocněním, hospitalizaci a úmrtí. CDC nadále doporučuje, aby se proti covidu-19 nechali očkovat všichni starší 12 let.


Celý text v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4877

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2021