Maliská junta si chválí partnerství s Ruskem

4. 10. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Poté co maliská junta převzala čtyři ruské vrtulníky Mi-171 si ministr obrany plukovník Sadio Camara chválí partnerství s Kremlem. 

Camara nadšeně přivítal "spolehlivost a seriózní charakter tohoto partnerství - které nás vždy uspokojí".

Evropské vlády minulý týden v kuloárech Valného shromáždění OSN varovaly vládu Mali před najímáním polovojenských oddílů z kontroverzní ruské organizace Wagner Group.

Ale zatímco se Paříž připravuje k omezení vojenské přítomnosti v Mali, ruský ministr zahraničí Lavrov sdělil novinářům, že vláda Mali se na "legitimním základě" obrací na "soukromé ruské společnosti".

Vojenská vláda Mali údajně jedná o najmutí 1 000 kontraktorů od firmy Wagner, což u sousedů a bývalé koloniální mocnosti Francie vyvolává vážné obavy. Paříž momentálně vede protiteroristickou misi v Mali čítající 5 000 vojáků.

"Dnes večer jsme tu, abychom převzali čtyři vrtulníky Mi-171, zbraně a munici," prohlásil Camara ve čtvrtek večer.

"Extrémní rapidita, s níž byl tento kontrakt splněn, ukazuje spolehlivost a serióznost tohoto partnerství, které nás vždy uspokojí v rámci výměn, jimiž získávají obě strany," dodal Camara.

Maliský premiér Choguel Kokalla Maiga v OSN obvinil Francii, která v roce 2013 intervenovala, aby pomohla porazit džihádistické povstalce, že jeho zemi opouští na základě "jednostranného" rozhodnutí. Dodal, že Bamako má právo "hledat jiné partnery" při posilování bezpečnosti.

Firma Wagner je považována za blízkou ruskému prezidentu Putinovi a západní země ji obviňují, že jedná ve prospěch Moskvy.

Francouzský prezident Emmanuel Macron sdělil ve čtvrtek rozhlasu Radio France Internationale, že je "šokován" a označil reakci maliského premiéra za "nepřijatelnou".

"Je to hanba a zostuzuje to vládu, která ani skutečnou vládou není," prohlásil Macron s narážkou na květnový převrat vedený plukovníkem Assimim Goitou.

Paříž má v plánu snížit počet svých vojáků v Sahelu ze současných 5 000 na 2 500 - 3 000 k roku 2023. Hodlá reorganizovat svou vojenskou přítomnost do formy menších jednotek zaměřených na cílené údery proti džihádistickým lídrům a na podporu lokálních armád.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4805

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2021