ČT vyloučila zelené z předvolebních debat

10. 9. 2021

čas čtení 3 minuty


Tisková zpráva Strany zelených

Zelení skončili v průzkumech ČT na stejném místě jako KSČM, v předvolebních debatách ale nezasednou, podávají k soudu návrh na předběžné opatření


Praha, 10. září 2021 - Česká televize se rozhodla Zelené nepozvat do série předvolebních debat, ačkoliv mají volební potenciál 7 %. To odporuje principu vyváženosti, kterého se veřejnoprávní televize ze zákona musí držet, a také základním principům demokracie. Televize vybrala svévolně jen sedm nejsilnějších politických celků, jejichž lídři se debat zúčastní. Zelení skončili až osmí za komunisty, přestože po započtení statistické odchylky s komunisty sdílí sedmé místo.

 


Před minulými sněmovními volbami zvala ČT do předvolebních debat zástupce všech deseti stran, které měly dle průzkumu Median a Kantar TNS volební potenciál nad 5 %. Letos ČT bohužel prostor všem devíti politickým uskupením, která mají potenciál se do Sněmovny dostat, nedává.

Nerozumím tomu, proč ČT neposkytne prostor všem stranám, které mají volební potenciál nad 5 %, což koresponduje s volební klauzulí pro vstup do Sněmovny. Vyloučení několika stran včetně Zelených z předvolebních debat vnímám jako selhání veřejnoprávního média a apeluji na Českou televizi, aby tuto nešťastnou situaci napravila,” říká lídryně Zelených Magdalena Davis, která také posílá otevřený dopis apelující na ostatní stranické lídry, aby apel podpořili.

Zelení se domnívají, že tento přístup ČT značně manipuluje s veřejným míněním voličů a vytváří nebezpečný precedens pro politickou pluralitu v naší zemi. Proto jsou nuceni se bránit u soudu a v nejbližších hodinách podají návrh na předběžné opatření.


Zelení skončili první pod čarou”, ačkoli rozdíl mezi nimi a komunisty je nižší než statistická chyba výzkumu volebního potenciálu Kantar CZ a Data Collect, ze kterého ČT vychází. Výsledek průzkumu tedy spolehlivě neříká, která ze stran je na posledním postupovém” 7. místě. Podle pravidel, která ČT zveřejnila, musí televize v případě, že na sedmém místem bude více subjektů, pozvat do debaty jejich lídry. Pokud by se ČT skutečně držela povinností vyplývajících ze zákona, především tedy objektivity, vyváženosti a nestrannosti, musela by přistoupit citlivě také k výsledkům průzkumů, což se nestalo.

Zelení požadují, aby vedení ČT své rozhodnutí o účasti na debatách změnilo a zohledilo fakt, že Zelení sdílí sedmé místo s KSČM. Považují současný postup za společensky nezodpovědné a neférové jednání, které je v rozporu s povinnostmi veřejnoprávního média.


O Straně zelených:


Zelení už přes 30 let hájí kvalitu života. Jako jediná česká politická strana máme péči o životní prostředí na prvním místě. Protože víme, že čistý vzduch a voda, pestrá krajina a ekologicky šetrné hospodářství jsou základní podmínky kvalitního a zdravého života nás všech. Naším cílem je také solidární stát, který všem poskytuje přístup ke spravedlnosti, základním jistotám a kvalitním veřejným službám jako je zdravotní péče nebo školství. Hájíme proevropské směřování Česka a hlásíme se k vizi svobodné, tolerantní a rozmanité společnosti. Zjistěte více o zelené politice na webu www.zeleni2021.cz.


1
Vytisknout
7609

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2021