19221

Hrůza....Není vám stydno, pane Jurečko a pane Fialo?

22. 4. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 7 minut

Pozn. JČ: Právě jsem vyslechl stížnost jedné občanky z Prahy 4, které vlastník jejího bytu zvyšuje činži a ona musí do 30. dubna 2023 podat Úřadu práce žádost o zvýšení finanční sociální podpory. Úřad práce na Praze 4 je podle jejího svědectví absolutní chaos, lidé tam ráno zápolí o čekací lístky. "Já ovšem ve svých pětasedmdesáti letech nejsem schopna se tam s nimi prát," konstatuje občanka. Má z toho úzkostné stavy. Kdykoliv zatím na Úřad práce přišla, už žádné čekací lístky nebyly k dispozici. Na internetu byla informace, že Úřad práce přijímá žádosti o sociální pomoc i ve čtvrtek. Tak tam zašla tento čtvrtek, Úřad práce měl uzavřeno. Otevřeno má pouze v pondělí a ve středu, kdy vládne chaos. Občanka netuší, co bude dělat, pokud se jí nepodaří podat svou žádost o sociální podporu do onoho úřady vyžadovaného 30. dubna. Netuší, proč občanům, kteří už sociální podporu dostávají, nemůže být sociální podpora automaticky prodloužena bez nutnosti docházet na úřad. A PROČ SE  PROBOHA V ČR POŘÁD MUSÍ NĚKAM OSOBNĚ CHODIT? Ve svém věku není občanka schopna zařídit si datovou schránku. Proč je to zapotřebí? Hrůza. Nestydíte se, pane Jurečko a pane Fialo? (Vlastně moment, on pan Fiala to neřeší, utekl do Asie...)

Proč musí někdo, kdo celý život tvrdě pracoval, mít v pětasedmdesáti takovouto existenční nejistotu?

Rozhovor Britských listů 591. Vede nerovnost ve vzdělání k nárůstu pravicového populismu?

21. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Současná demokracie v ČR postrádá alespoň pro část voličů důvěryhodnou politikou reprezentaci. Chybí levicová politická strana. Nebo se mění struktura české společnosti, a tím pádem i charakter české demokracie? O těchto otázkách hovoří Bohumil Kartous s esejistou Matějem Metelcem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region on pátku 21. dubna 2023.

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinská vojska zřejmě u Chersonu překročila řeku Dněpr směrem na východ

23. 4. 2023

čas čtení 12 minut

 
Anton Geraščenko:

Objevily se informace, že ukrajinské ozbrojené síly údajně překročily řeku Dněpr v Chersonské oblasti. Natalia Humeniuk, mluvčí operačního velení Jih, tuto informaci nepotvrdila ani nevyvrátila. Zdůraznila, že naši obránci pokračují ve své práci na této části fronty a vyžadují informační klid.

Víme, že informace jsou také zbraň.  Je nezbytné dodržovat informační ticho a jsem vděčný všem blogerům, kteří tak činí.

Držíme palce dobrým zprávám.
Sláva ukrajinským bojovníkům!



ISW:

Ruští vojenští bloggeři zveřejněili dostatečné množství geolokalizovaných záběrů, aby tak potvrdili, že ukrajinské jednotky zaujaly od 22. dubna  postavení na východním (levém) břehu řeky Dněpr v Chersonské oblasti

 19905

Ruská agrese na Ukrajině: Prigožin: "Na Ukrajině nejsou žádní nacisté"

22. 4. 2023

čas čtení 9 minut

 

Moskva má potíže jak ospravedlnit válku na Ukrajině, Jevgenij Prigožin, šéf skupiny Wagner totiž zpochybnil tvrzení o "nacistech" na Ukrajině

Britské ministerstvo obrany sděluje, že Kreml se snaží sjednotit veřejnost kolem myšlenky, že invaze na Ukrajinu je podobná druhé světové válce.

Moskva ale bojuje s tím jak ospravedlnit svou válku, protože šéf skupiny Wagner zpochybnil tvrzení Moskvy o tom, že Ukrajinci jsou nacisté.

Aktualizace britského ministerstva obrany zveřejněná na Twitteru podrobně popisuje pokusy Ruska sjednotit veřejnost kolem svého ústředního sdělení:

Dne 18. dubna 2023 ruská státní média oznámila zrušení letošních vzpomínkových pochodů Nesmrtelného pluku "Velká vlastenecká válka" z "bezpečnostních" důvodů. Ve skutečnosti se úřady s velkou pravděpodobností obávaly, že účastníci budou poukazovat na rozsah nynějších ruských ztrát.

    Stalo se tak poté, co v elitel skupiny Wagner Jevgenij Prigožin veřejně zpochybnil, zda na Ukrajině skutečně existují nějací "nacisté", což je v rozporu s ruským zdůvodněním války. Úřady pokračují v pokusech sjednotit ruskou veřejnost kolem polarizujících mýtů o 40. letech 20. století.

    Státní tisková agentura RIA Novosti 12. dubna 2023 informovala o "unikátních" dokumentech z archivů FSB, které prý nacisty usvědčují z podílu na vyvraždění 22 000 polských občanů v katyňském masakru v roce 1940. Ve skutečnosti byla za vraždu zodpovědná předchůdkyně FSB, NKVD. Ruská Státní duma v roce 2010 oficiálně odsoudila Josefa Stalina za to, že vyvražďování nařídil.


Čekejte klimatické uprchlíky

22. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Ruská agrese na Ukrajině: Moskva omylem bombardovala vlastní ruské město Belgorod

21. 4. 2023

čas čtení 11 minut

 

Úder ruského vojenského letadla na ruské město Belgorod vytvořil kráter o šířce 20 metrů a zranil tři lidi


- Moskva omylem bombardovala ruské město Belgorod



Ruské vojenské letadlo omylem vypálilo zbraň na město Belgorod nedaleko Ukrajiny. Způsobilo to výbuch a poškodilo budovy, citovala agentura Tass ruské ministerstvo obrany.

Ve čtvrtek pozdě večer místní úřady oznámily velký výbuch ve městě, které leží hned za hranicemi s Ukrajinou. Oblastní gubernátor uvedl, že byly zraněny tři osoby.

"Při přeletu letounu Suchoj Su-34 nad městem Belgorod došlo k náhodnému výbuchu letecké munice," uvedlo podle agentury Tass ministerstvo obrany.

Gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov, který vyhlásil výjimečný stav, na Telegramu uvedl, že na jedné z hlavních ulic se nachází kráter o průměru 20 metrů. Dodal, že byla poškozena čtyři auta a čtyři obytné domy.

Ministerstvo obrany neuvedlo, o jaký druh zbraně se jednalo, napsala agentura Reuters. Su-34 je nadzvukový stíhací bombardér. Podle agentury Tass ministerstvo uvedlo, že byly poškozeny některé budovy, a oznámilo, že již probíhá vyšetřování.

Videozáznam z místa ukázal hromady betonu na ulici, několik poškozených aut a budovu s rozbitými okny. Na jednom záběru bylo vidět něco, co vypadalo jako převrácené auto na střeše obchodu.

Belgorodská oblast je jednou z několika částí jižního Ruska, kde od začátku toho, co Moskva nazývá "speciální vojenskou operací" na Ukrajině v únoru 2022, otřásly výbuchy cíle, jako jsou sklady pohonných hmot a munice.

Ukrajina podvrací ruskou mobilizační reklamu

21. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta


Ukrajina reklamu podvrací vlastním videem:

"Nechci zabíjet děti. Nechci lidem uřezávat hlavu. Nechci nést odpovědnost za Putinovy válečné zločiny. Jsi člověk. Tak buď lidský."



31455

Fiala nereagoval na dopis studentů

21. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

Studenti z hnutí Fridays for Future uspořádali další stávku za klima. Požadují po vládě jasné stanovisko proti prodloužení těžby na dole Bílina.

Tisková zpráva hnutí Fridays for Future ČR

V pátek se v Praze sešly stovky, nejen studentů, na další stávce za klima pořádané středoškolským klimatickým hnutím Fridays for Future. Pod heslem “Uhlí z dolu Bílina je v důvěře trhlina!” vyzvali vládu k odsouzení prodloužení těžby na dole Bílina a ke zveřejnění dokumentů o stavu podzemní vody v dole Turów.

Fridays for Future svolalo stávku za klima v rychlé reakci na zatím nepravomocné rozhodnutí Obvodního báňského úřadu v Mostě povolit prodloužení těžby na dole Bílina až do roku 2035. To je však v rozporu s programovým prohlášením vlády, v němž je uvedeno, že jako Česká republika uděláme vše pro to, aby byl rok 2033 konečným datem pro těžbu a spalování uhlí. Na rozhodnutí báňského úřadu upozornilo Greenpeace ČR, které se proti němu chystá odvolat.

Studenti z FFF před několika týdny napsali otevřený dopis premiéru Fialovi, v němž vyzývají vládu k rychlejšímu řešení klimatické krize, k odsouzení prodloužení těžby na dole Bílina do roku 2035 a ke zveřejnění dokumentů o stavu podzemní vody v dole Turów. Odpovědi se však zatím nedočkali.

Změnil se za Petra Pavla přístup na Pražský hrad?

21. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

Nově zvolený prezident Petr Pavel přislíbil, že zruší nesmyslné bezpečnostní kontroly u vchodů na Pražský hrad, které způsobovaly dlouhé fronty.

Tak nevím.

V pátek 21. dubna k polednímu vypadala situace u Matyášovy brány takto, poznamenává Jan Čulík:

 20211

Společnosti napojené na Rusko získaly v uplynulém roce ve veřejných zakázkách v EU 2,5 miliardy eur

21. 4. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 2 minuty


Dalším problémem je, že na sankčních seznamech EU stále nejsou uvedena některá vysoce postavená jména zevnitř kremelského establishmentu


Jak ukazuje analýza českého think-tanku Datlab, od loňského února, kdy Rusko zahájilo rozsáhlou invazi na Ukrajinu, se společnostem napojeným na ruské vlastníky podařilo získat 2,5 miliardy eur ve veřejných zakázkách v celé EU.

Právník Lukáš Kraus z nevládní organizace Rekonstrukce státu, který s Datlabem spolupracuje na projektu Resilient Europe, řekl bne Intellienews, že členské státy EU "plně nevyužily své kapacity" a že je třeba "zlepšit registry vlastnictví příjemců".

 20210

Británie: Sunakův ministr (českého původu) odstoupil z funkce kvůli svému nepřijatelnému chování

21. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

Zpráva kritizovala  jeho "nepřiměřeně agresivní chování" vůči podřízeným na ministerstvu

Vyšetřování obvinění ze šikany zjistilo, že se Raab  vůči státním zaměstnancům choval "zastrašujícím způsobem"

Dominic Raab rezignoval na funkci místopředsedy britské vlády a ministra spravedlnosti poté, co oficiální zpráva o obviněních ze šikany zjistila, že se vůči státním zaměstnancům choval "zastrašujícím" způsobem.

USA: Muž postřelil šestiletou dívku a její rodiče poté, co se mu na zahradu dokutálel míč

21. 4. 2023

čas čtení 4 minuty


William White a jeho dcera Kinsley byli při střelbě v Severní Karolíně vážně zraněni, podezřelý zůstává na svobodě

Šestiletou dívku a její rodiče postřelil soused poté, co se podle úřadů a místních médií na útočníkův dvůr dokutálel basketbalový míč, se kterým si dítě hrálo.

Ke střelbě došlo ve středu v Severní Karolíně, když si několik malých dětí hrálo s basketbalovým míčem, který se skutálel na dvůr Roberta Singletaryho, který byl podle sousedů v oblasti nový a často se na místní děti zlobil, uvedla zpravodajská stanice WSOC-TV. Pokračovala tak nedávná série případů střelby po celých Spojených státech, kdy majitel nemovitosti střílí na mladé lidi, kteří se k němu přiblížili buď omylem, nebo z nevinného důvodu.
 

31441

A Vídeň taky. Třicítka a všude cyklotrasy

20. 4. 2023 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Je to neuvěřitelné. Proč se pražští radní nezajedou podívat do Vídně, mají to za rohem? Všude jsou ve velkých městech třicítky a pevné cyklotrasy. Nejen tedy Německo, Benelux, skandinávské země, ale i Vídeň, která je za humny. Není to ostuda, pánové Svobodo a Hřibe?

Zastavme špinavé prachy

21. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

Už 500 lidí se obrátilo na vedení Komerční banky. Požadují ukončení spolupráce s miliardářem Křetínským kvůli škodlivým dopadům jeho podnikání. Půjdou i na valnou hromadu.

 

Koalice občanských organizací Zastavme špinavé prachy spustila v dubnu akci Napiš Komerční bance. V akci jde o zaslání dopisu generálním řediteli KB, Janu Juchelkovi,  a širšímu vedení firmy, aby KB přestala financovat uhlobarona Křetínského a jeho firmu EPH.

K dnešnímu dni zaslalo přes stránku komercka.spinaveprachy.cz bance výzvu přes 500 lidí.

 

Některý z aspektů energetické chudoby se může týkat až 30 % domácností. Pomoci by jim mohl sociální tarif a dlouhodobá podpora úspor v budovách

21. 4. 2023

čas čtení 6 minut

Tisková zpráva

Podle prvních výsledků nové analýzy Centra ekonomiky regulovaných odvětví Vysoké školy ekonomické v Praze (CERO VŠE) se nějaký aspekt energetické chudoby může týkat až 30 % domácností v Česku. Buď platby za energie představují nepoměrně vysokou část oproti příjmům těchto domácností, nebo mívají nesplacené závazky u energetických firem či si nemohou dovolit svůj dům či byt dostatečně vytápět. Pomoci by jim mohl sociální tarif nebo příspěvek na energie a intenzivnější podpora úsporných renovací bytových i rodinných domů. To vše by mělo koordinovat jedno centrum, které by v rámci státní správy zastřešovalo všechny dotčené instituce i samosprávu.

Rozhovor Britských listů 590. Jáchym Topol: Mé rekviem za východní Evropu se ukázalo jako proroctví

18. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Jak je možné, že ve svých knihách Kloktat dehet (2005) a Citlivý člověk (2017), napsaných dávno před plnohodnotnou ruskou invazí na Ukrajinu z roku 2022, dokázal spisovatel Jáchym Topol tak přesně už tehdy definovat putinovskou mentalitu Rusů, kteří dnes vraždí na Ukrajině? O tom s Jáchymem Topolem hovoří Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 18. dubna 2023.

 19447

Hospodaření OSBL za březen 2023

3. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

 Vážení čtenáři,


Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V březnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 49 589,72 Kč,  výdaje byly 44 020,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

29797

Úvaha k článku v Hospodářských novinách

K exekučnímu moru

20. 4. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Dobrý příspěvek k exekučnímu moru, který nás zaplavuje dvacet let, vyšel v Hospodářských novinách.
Vyjímám to důležité:

1) Dochází (díky novele zákona) k postupnému mazání tzv. bagatelních exekucí, tedy exekucí za drobné částky. Bagatelní exekuce jsou exemplárním příkladem, kdy trest naprosto neodpovídá provinění. Tisícovka dluhu, s "příslušenstvím" naskáče na desítky tisíc, což už je pro dlužníka nesplatitelné, pokud je drobných dluhů více, vyleze to na statisíce. V těchto případech dlužník často splatil původní dluh už desetkrát, padesátkrát... a stále leží pod horou vymáhaných peněz, bez úniku.
2) Současně se ukončují tzv. marné exekuce, nevymahatelné exekuce trvající šest let bez vymožení koruny. K čemu milión exekucí, ze kterých nikdo nic nemá?

3) Loni jich bylo zlikvidováno 400 000, letos má být 800 000, celkově asi DVA MILIÓNY. Takže tady se trápily stovky tisíc lidí zabavováním věcí, rekvírováním mzdy, zalepováním bytů, likvidací normálního osobního a rodinného života kvůli dluhu za tisícovku nebo dluhu, kde nejsou schopní splatit ani kačku.
Je z toho dobře vidět nesmyslnost, nelidskost a destruktivitu systému, který uvaluje stovky tisíc exekucí, ze kterých se nezíská ani koruna: jen to likviduje životy lidí a generuje další náklady na "krmení obludy" v řádu miliard.

4) Ač je to veřejně známé, je dobré to zopakovat: tohle vymyslel a zavedl jistý Pavel Němec, toho času ministr za Unii svobody a gauner k pohledání. Napsal si zákon pro sebe - po odchodu z politiky vlastnil (zřejmě stále vlastní) firmy zabývající se vymáháním dluhů. 

Dlouhodobě jsem přesvědčen, že TOTO bylo vůbec největší svinstvo celé polistopadové éry, které nám zrodilo celou "generaci", obrovskou skupinu lidí vyřazených z normálního fungování, s nenávistí vůči státu, vůči systému, vůči politikům a politice, obracejících se pak k dezinfo médiím (která je tou nenávistí dále krmí). 800 000 lidí v exekuci znamená celkem možná 3 milióny postižených osob (protože tím trpí jejich rodiny, exekuce nedopadá na jednotlivce, ale na celou domácnost). 3 milióny z desetimiliónového národa.

Autor zveřejnil text na sociální síti.

 17383

Pavel Němec nenese zdaleka největší vinu za exekuční mor

20. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Foto: Mapa exekucí v ČR

Ačkoli naprosto souhlasím s celkovým vyzněním postu pana Hlavenky k exekučnímu moru a s jeho hodnocením Pavla Němce, nemohu souhlasit s tím, že za tu hrůzu, kterou exekuce u nás způsobily a způsobují, může Pavel Němec. Hlavní problém není to, že Pavel Němec si vymyslel a prosadil naprosto necivilizovaný, bezprávní exekuční byznys, hlavní problém je to, že vlády, které přišly po něm a které v praxi mohly vidět všechny ty hrůzy, k nimž to vede, s tím nic neudělaly. 

27615

Co řekl pan Bezděk o důchodové reformě

20. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Zhlédl jsem nedělní debatu o důchodové reformě v Otázkách V. Moravce. Pominu zcela, co tam říkal ministr Marian Jurečka a poslanec Radim Fiala. Chtěl bych se zabývat vystoupením pana Vladimíra Bezděka, asi nejváženějšího experta na důchody v Česku. V minulosti vedl tzv. Bezděkovu komisi k reformě důchodového systému a působí jako poradce prezidenta Pavla. 

31439

Rekrut 244: Zvítězí budoucnost, nebo kontrola budoucnosti?

20. 4. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

V románu Františka Tichého v roce 2055 už zdánlivě neexistuje svoboda. Systém převzal kontrolu a řízení všeho, včetně psychického rozpoložení, chování k ostatním, a dokonce i pociťovaných emocí. 


Systém optimalizuje denní návyky lidí, výchovu nastupujících generací. Doprava i dovolená jsou na příděl, jelikož systém optimalizuje vše. A v tomto prostředí vyrůstá čtrnáctiletý Jonáš. Jeho trvalým a nejbližším společníkem je thinker, zařízení, které ho propojuje se systémem, takže díky němu ví, kdy se má napít, kdy vymočit, kdy má relaxovat a kdy spát.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 19641

Lulova záliba v autokratech a německá naivita

21. 4. 2023

čas čtení 7 minut

Když se levicový kandidát Lula da Silva stal opět brazilským prezidentem, SPD a Zelení jásali i v Německu. Nyní však Lula sympatizuje více s Putinem a Si než se Západem. Tento případ je typický pro německou naivitu při jednání s velkými rozvíjejícími se státy, píše Thomas Schmidt.

 19468

Jak se Macron sklonil před Čínou

21. 4. 2023

čas čtení 8 minut

Respektovaný německý pozorovatel americko-evropských vztahů Josef Joffe poznamenal: "Závist je motivem zášti... s Amerikou ztělesňující moc a slávu, kterou Evropa již nemá, a proto předstírá, že jí pohrdá", píše William R. Hawkins.

Sopečný mikrob "překvapivě rychle" požírá CO2, zjistili vědci

20. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Objev organismu konzumujícího kysličník uhličitý  uhlík v horkých pramenech by mohl vést k účinnému způsobu pohlcování plynu, který způsobuje globální oteplování

Mikrob objevený v horkém sopečném prameni pohlcuje oxid uhličitý "překvapivě rychle", zjistili vědci, kteří ho objevili.

Vědci doufají, že mikroby, které se přirozeně vyvinuly k pohlcování CO2, využijí jako účinný způsob odstraňování skleníkového plynu z atmosféry. Ukončení spalování fosilních paliv má zásadní význam pro ukončení klimatické krize, ale většina vědců se shoduje na tom, že k omezení budoucích škod bude nutné CO2 z ovzduší také odsávat.

 19261

Kvůli protiválečným sabotážím na ruské železnici zatkli již nejméně 65 lidí. Třetina je nezletilých

21. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

V roce, kdy Vladimir Putin zahájil svou rozšířenou invazi na Ukrajinu, bylo ve více než 21 regionech Ruské federace zatčeno nejméně 65 lidí za pokus o sabotáž tamější železniční dopravy. Navzdory oficiálním tvrzením se zdá, že většina z nich byla dílem spíše jednotlivců než organizací, upozorňuje Dima Švec.

Rozhovor Britských listů 589. Co všechno se dá dělat v Ústeckém kraji

14. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Hannah Saleh, umělkyně, absolventka FAMU rozvíjí v Teplicích pozoruhodné vzdělávací aktivity. O své práci a o svých zkušenostech s ní hovoří Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od pátku 14. dubna 2023.

 19585

"Ruský svět" už neexistuje

21. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Patriarcha Kirill dlouho snil o ruském světě, který by zahrnoval všechny, kdo vyznávají ruské pravoslaví bez ohledu na to, kde žijí, a ztotožňují se tak s ruským světem, který tato víra ztělesňuje. Avšak tato verze ruského světa už neexistuje, tvrdí teolog Andrej Desnickij.

Rozhovor Britských listů 588. O lidových blábolech ve společnosti

11. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Nad reakcemi veřejnosti. Často jsou velmi podivné a redaktor Britských listů Boris Cvek se je často, trpělivě a racionálně, snaží uvádět na pravou míru. Jaké má s tím zkušenosti? O tom s Borisem Cvekem v tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 11. dubna 2023.

 18596

Ruská selektivní paměť ohledně SSSR

21. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Průzkumy ukazují, že SSSR je pro většinu Rusů nejcennější věcí v historii. Pamatují si jeho zhroucení a lze dokonce říci, že jsou jím posedlí; ale nepamatují si téměř nic o tom, jak vznikl a co zamýšleli ti, kdo jej založili, píše Alexej Levinson.

Rozhovor Britských listů 586. Zruší ideologové historii na školách?

1. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Vyhazování historiků a nekompetentní, ideologií zaštítěné rozhodování, proti němuž dosud nic nenamítali poslanci Senátu České republiky, kteří jsou za tuto instituci zodpovědni, se stalo v posledních týdnech a měsících charakteristickým rysem tzv. Ústavu pro studium totalitních režimů v Praze. Nyní se skandál prohlubuje. O situaci hovoří Jan Čulík s Jaroslavem Najbertem ze vzdělávacího oddělení ÚSTR, který dosud měl prostor pro nezávislé zkoumání historie a pro důležitou spolupráci s historiky na českých školách, jenže ta je teď vážně ohrožena. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 4. dubna 2023.

 20208

Ruská agrese na Ukrajině: Kyjev dostal od USA a Německa protiraketové systémy Patriot

20. 4. 2023

čas čtení 9 minut

Foto: "Buď mužem!" Ruské úřady vyzývají ruské muže reklamou ke vstupu do armády


- Systémy protivzdušné obrany Patriot v provozu na Ukrajině


Podle ukrajinského ministra obrany dorazily systémy protivzdušné obrany Patriot, které si ukrajinská vláda vyžádala na pomoc při obraně země před leteckými útoky.

Oleksij Reznikov na Twitteru napsal, že "naše krásná obloha se stává bezpečnější, protože na Ukrajinu dorazily systémy protivzdušné obrany Patriot".

Za jejich poskytnutí poděkoval vládám USA, Německa a Nizozemska. Reznikov uvedl, že za Patrioty poprvé lobboval v srpnu 2021, ještě před invazí, při návštěvě USA.

Značnu nedostatek ukrajinských vzdušných sil od počátečních fází invaze znamenal, že Ukrajina byla vystavena útokům ruských stíhaček.

Ukrajinští vládní ministři ještě v prosinci naléhali na zahraniční mocnosti, aby poskytly raketové systémy, USA připravovaly plány na jejich dodání.

Nizozemská vláda pak v lednu souhlasila, že patrioty rovněž pošle.



Rozhovor Britských listů 585. Zahyneme? Nebo dokážeme vystoupit ze stereotypů? A jak?

31. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Jak dosáhnout udržitelnosti, abychom vůbec přežili? O tom hovoří Bohumil Kartous s výzkumnicí Michaelou Pixovou. Jde o to, že se musíme vzdát pohodlného života? Jde přece o to, jak se člověk k těmto věcem staví. Máme zakládat svůj život na konzumu? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 31. března 2023.

Češi žijící v zahraničí absolutně nenávidí xenofobní komunistický výraz "krajan"

20. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

Byl určen k tomu, aby z Čechů žijících v zahraničí udělal někoho druhořadého...



 20089

30 pro Prahu - schůzka s primátorem Svobodou a náměstkem Hřibem

20. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Zastupitelům hlavního Města Prahy zástupci iniciativy „30 pro Prahu“ vysvětlili  důvody pro zavedení plošného zklidnění dopravy a snížení rychlostního limitu, mezi něž patří především zajištění bezpečnosti zranitelných účastníků provozu, snížení intenzity automobilové dopravy, plnění klimatického závazku a zlepšení kvality veřejného prostoru a života ve městě.  Zástupci iniciativy „30 pro Prahu“ požádali pana nám. Hřiba, aby se návrhem na snížení rychlostního limitu v širším centru zabýval a uvedl konkrétní důvody, proč nepodporuje plošné řešení po vzoru Paříže a Bruselu. 

Pan primátor vyjádřil pochopení pro důvody, které vedou k pořádání pochodů a vyjádřil se v tom smyslu, že racionálním požadavkům, pokud na nich bude shoda, může Rada vyhovět bez ohledu na to, kolik lidí je zastává. Zmínil též možnost zřízení pozice zmocněnce pro zklidnění dopravy. Uvedl však, že tato forma protestu nepřispívá diskusi a může být kontraproduktivní.    

Pan náměstek Hřib potvrdil, že se hlásí ke klimatickému plánu i k cíli dosáhnout dopravního zklidnění a uvedl, že ochrana klimatu je pro něj prioritou, avšak nesouhlasí se zvolenou formou protestu. Podporuje rozšíření zón 30 v rezidenčních oblastech a vyzve městské části k jejich urychlenému zavádění.  

Zastupitelé o protestních pochodech mluvili jako o blokádách, proti čemuž se zástupci iniciativy  ohradili s tím, že jde o ohlášená shromáždění s malým dopadem na automobilový provoz.  

Obě strany se shodly na tom, že o možnostech zklidnění dopravy v Praze je třeba vést širší  diskusi a vysvětlovat veřejnosti pozitiva třicítky. Pan primátor závěrem zástupce iniciativy „30 pro Prahu“ požádal, aby sepsali konkrétní požadavky, o jejichž případném uskutečnění by bylo možné vést další diskusi.


Zástupci iniciativy „30 pro Prahu“:


Jarmila Johnová - Poslední generace, z.s.

Marie Bourne - Doctors for Future

Michal Pech - Poslední generace, z.s.

Matěj Michalk Žaloudek - Zelení

Jubilejní desátý pochod za snížení rychlosti dopravy v Praze prošel ve středu odpoledne městem k budově magistrátu

20. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva

Hnutí Poslední generace uspořádalo ve středu v odpoledních hodinách již desátý pochod za zklidnění dopravy a plošné omezení rychlosti na 30 km/h. Cílem průvodu dnes byl symbolicky magistrát města Prahy, na který protestující vznášejí své požadavky. 

Pochodu se zúčastnilo přes sto třicet sympatizantů Poslední generace. Průvod vyšel ze stanice metra Hradčanská. Poté prošel Bádeniho a Chotkovou ulicí a následně přes Mánesův most a Křižovnickou a Platnéřskou ulici. Před budovou magistrátu organizátoři protest rozpustili. 

ČR je obětí primitivní ultrapravice

20. 4. 2023

čas čtení 1 minuta





 19387

Britský lékař zemřel na vzácnou reakci na injekci proti covidu od společnosti AstraZeneca, rozhodl britský koroner

20. 4. 2023

čas čtení 3 minuty


Dr. Stephen Wright, 32letý klinický psycholog a pracovník britského zdravotnictví v první linii, utrpěl kombinaci infarktu mozkového kmene, krvácení do mozku a trombózy způsobené vakcínou, zaznělo při vyšetřování u londýnského koronerského soudu v Southwarku.

Patřil do jedné z prvních skupin osob, které byly očkovány, a zemřel 10 dní po aplikaci vakcíny.

Koroner Andrew Harris uvedl, že se jednalo o "velmi neobvyklý a hluboce tragický případ", ale poznamenal, že závěr vyšetřování "neobviňuje společnost AstraZeneca".

 19385

Ruští hackeři chtějí narušit nebo zničit britskou infrastrukturu, varuje ministr

19. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Ministr britského úřadu vlády Oliver Dowden vydává celostátní  varování a vyzývá firmy, aby zvýšily kybernetickou bezpečnost

 
Ruští hackeři organizovaní po vzoru polovojenské skupiny Wagner se snaží "narušit nebo zničit" části kritické národní infrastruktury Spojeného království, varuje ministr britské vlády na středeční kybernetické konferenci v Belfastu.

 20203

Botanik Stefano Mancuso: Musíme zaplnit města stromy

19. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

Vášnivě se zasazujete o to, aby byla města osázena stromy. Proč je to tak důležité?

Ve městech produkujeme 75 % CO₂ a nejlepším způsobem, jak tento CO₂ odstranit, jsou stromy. Čím blíže je strom ke zdroji emisí uhlíku, tím lépe jej pohlcuje. Podle našich studií bychom mohli ve městech vysadit přibližně 200 miliard stromů. Abychom toho dosáhli, musíme si skutečně představit nový typ města, zcela pokrytého rostlinami, bez jakékoli hranice mezi přírodou a městem.

Máte fascinující kapitolu o pařezu, který je udržován při životě desítky let sousedními stromy. Co se mohou lidé naučit od stromových společenství?


 19675

Yanomamové v Brazílii umírají na malárii a podvýživu. Jde o genocidu a může za to Bolsonaro?

19. 4. 2023

čas čtení 7 minut

 

Nejdříve přišli zlatokopové, říká komunita. Pak se objevily nemoci a choroby


V ranách, které horníci vyryli do země, se shromažďovala voda, která přitahovala komáry přenášející nemoci, uvedli členové komunity, a řeky, na které spoléhají, změnily barvu z modré na barvu Coca-Coly.

Zásoby životně důležitých léků byly vyčerpány a nemocní umírali na léčitelné nemoci. Lidé, kteří přežili, naříkali, že jejich blízcí zemřeli na malárii a tuberkulózu, a obávali se, že stejný konec potká i jejich děti.

Yanomami, jedna z největších domorodých skupin v Amazonii, trpí krizí malárie a podvýživy, která podle jejich vůdců ohrožuje jejich samotnou existenci, píše Washington Post.

 20195

Situace občanů padající do propasti chudoby se zhoršuje každým dnem… Praha a další města musejí udělat nějaká krizová opatření

19. 4. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty


"Nalej čistého vína, pokrytče…"
Filip Topol, Psí vojáci, 1991


Nejen sociologicky, ale i literárně jsou popsána 80 léta 20. století v USA v situaci, kdy došlo k masivnímu šetření v již tak velmi děravém sociálně-zdravotním systému a tisíce lidí přišlo o ubytování, o lůžko v psychiatrické léčebně a skončili na ulici,  podle očitých svědků - zaplavili americká města.


 19248

Záře Fialovy svatozáře

19. 4. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 10 minut

 


Září, už zase září

Premiér Fiala se dostal do bodu, kdy už sám září víc než ona linoucí se rudá záře. Pravda, není to bývalá Rudá záře nad Kladnem, dnes jde o Fialovou neoliberální zhoubnou záři nad celým Českem.

 20195

Další absurdní debata nad státním rozpočtem

19. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

 

První hodina nedělních Otázek V. Moravce (druhou jsem nesledoval, ale možná se do ní ještě pustím, když tématem byly důchody a mezi pozvanými hosty pan Vladimír Bezděk, desítky let známý expert na tuto problematiku) začala oznámením výsledků průzkumu preferencí pro jednotlivá politická uskupení za březen.

 18407

Společnost Fox a Dominion se dohodly na odškodném ve výši 787,5 milionu dolarů v žalobě za pomluvu televize Fox News kvůli jejím lžím při amerických prezidentských volbách

19. 4. 2023

čas čtení 10 minut

 

Lži, bez ohledu na to, jak jsou nebezpečné nebo zákeřné, jsou v USA tolerovatelné, pokud máte peníze na jejich podporu


 
Televize Fox a společnost Dominion, která vyrábí hlasovací zařízení, dosáhly v ostře sledovaném soudním sporu o pomluvu vyrovnání ve výši 787,5 milionu USD, čímž byl ukončen spor o to, zda televize a její mateřská společnost vědomě vysílaly nepravdivá tvrzení, že se Dominion podílel na spiknutí s cílem ukrást americké prezidentské volby v roce 2020.

 18694

Solověj: Povídá se, že jsou připraveny zatykače na Šojgua a Gerasimova

19. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Říká se, že Mezinárodní trestní soud v Haagu již připravil zatykač na ruského ministra obrany Sergeje Šojgua a ruského náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. Zakladateli on-line publikace "GORDON" Dmitriji Gordonovi to sdělil ruský politický analytik, doktor historických věd Valerij Solověj.

 20189

Ruské menšiny: "Žádné o nás bez nás"

19. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

Skupina zástupců původních obyvatel Ruské federace vydala otevřený dopis s názvem Žádné o nás bez nás", aby zdůraznila svůj hněv nad snahou ruských opozičních skupin v Moskvě nebo v zahraničí, ale z hlavního města, zmocnit se jejich problému, aniž by projevovali úctu k Nerusům.

 19263

Rusko dováží západní zbrojní technologie a obchází sankce

19. 4. 2023

čas čtení 7 minut

 

V ruských raketách se objevuje západní technologické zboží. Vyvolává to otázky o účinnosti sankcí


Koncem minulého měsíce si američtí představitelé a představitelé Evropské unie vyměnili informace o zakázaných technologiích v hodnotě milionů dolarů, které proklouzly skulinami jejich obrany a dostaly se na ruské území.

Vysocí daňoví a obchodní úředníci zaznamenali prudký nárůst čipů a dalších elektronických součástek prodávaných do Ruska přes Arménii, Kazachstán a další země. A podělili se o informace o toku osmi obzvláště citlivých kategorií čipů a dalších elektronických zařízení, které považují za kritické pro vývoj zbraní, včetně ruských řízených střel, které zasáhly Ukrajinu, píše New York Times.

 18389

dTest: Jak na vysoké ceny potravin?

19. 4. 2023

čas čtení 6 minut

tisková zpráva

Česko se potýká s prudkým nárůstem cen potravin. Příčinou není jen vysoká inflace, ale i nedostatečně konkurenční prostředí. Spotřebitelům se tak často vyplatí nakupovat potraviny v zahraničí, nejčastěji v Polsku. Způsobů, jak ušetřit, se však nabízí více.

Cenový nárůst u vybraných potravin

Rýže

32,9 %

Mouka

32,6 %

Vepřové maso

34,0 %

Polotučné trvanlivé mléko

45,2 %

Vejce

75,5 %

Margarín a ostatní rostlinné tuky

36,3 %

Zelenina

29,9 %

Cukr

97,6 %

Neviditelná ruka „trhu“

Míra meziroční inflace v březnu oproti únoru mírně klesla, spotřebitelé si však i tak oproti loňsku za položky ze spotřebitelského koše připlatí o 15 % více. Z hlediska cen potravin je situace ještě dramatičtější. Český statistický úřad v březnovém meziročním srovnání zaznamenal nárůst cen základních potravin v řádu desítek procent. Navíc v březnu loňského roku se už do řady cen promítly vysoké ceny energií. Aktuálně zjištěný nárůst je tak nutné vztáhnout k již poměrně vysoké cenové základně. S dozvuky koronavirové pandemie a důsledky ruské agrese na Ukrajině se potýká značná část evropských zemí. Čím to je, že v Česku ceny rostou razantněji než například u našich sousedů?

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
34618