16773

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Denní počet mrtvých v Brazílii poprvé překonal 2000 osob

11. 3. 2021

čas čtení 4 minuty

ČR bohužel stále vévodí světu v rekordně nejvyšším počtu úmrtí

Ve středu 10.3.  bylo v ČR zaznamenáno dalších neuvěřitelných 14 353 nových denních nákaz. (Pro srovnání: V šestkrát větší Británii by to bylo 86 118 nových denních nákaz. Přitom tam ve středu zaznamenali 5926 nových denních nákaz.)  V ČR do středy 10. 3. zemřelo 22 624 lidí, to je denní nárůst o 239 mrtvých.   V nemocnicích je 8734 lidí, to je nárůst o 116 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 365 724 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Ve středu 10.3.  bylo v ČR očkováno jen 39 793 osob. Ukončeno bylo očkování jen  u 5 536 osob. (Celkem bylo od začátku očkování proočkováno 948,144 dávek.) Pro srovnání: V Británii se ve středu naočkovalo 217 301 osob. Celkem  bylo  v Británii první vakcínou naočkováno už 34,1 procent obyvatel, tedy, 22,8 milionů lidí. V USA bylo očkováno 62,5 milionů osob.

ČR vévodí světu i  v rekordně nejvyšším počtu nových nákaz:
 


- Dnes je tomu přesně rok, co 11. března 2020 Světová zdravotnická organizace oficiální vyhlásila pandemii.

- Vysoce infekční britská varianta koronaviru je o 30 až 100 procent více smrtící než původní varianta.

- Izrael uvádí, že 600 dětí ve věku 12-16 letočkovaných proti covidu nemělo žádné vážnější vedlejší účinky. Izraelské ministerstvo zdravotnictví nechalo očkovat děti trpící nemocemi, které je činí ohrožené covidem. Děti s cystickou fibrózou, která postihuje plíce, však očkovány nebyly. Izrael se bude rozhodovat, zda očkovat proti covidu všechny děti. ZDE 

Rozhovor Britských listů 370. Jak čeští oligarchové podporují na Balkáně ultrapravicové autoritáře

8. 3. 2021

čas čtení 1 minuta



Česká média jsou posedlá sama sebou, případně událostmi v ČR a to, co je často klíčové, pomíjejí. A česká veřejnost sleduje jen to, co jí servírují česká média, takže se o důležitých věcech často nedovědí nic. Věděli jste, že Petr Kellner a jeho impérium PPF podporuje svým projektem v Srbsku ultrapravicového vládce Srbska Alexandra Vučiće, který se snaží potlačovat nezávislá média a má vazby na Putina a Čínu? Věděli jste, že PPF prostřednictvím CME ovlivňuje mediální scénu ve Slovinsku, kde vládne ultrapravičák Janez Janša, který agresivně útočí na nezávislé novináře? Věděli jste, že televize společnosti CME ve Slovinsku poskytla velmi příznivý, nekritický prostor k interview českému oligarchovi Křetínskému? O těchto znepokojujících skutečnostech , které česká média zcela pomíjejí, hovoří Bohumil Kartous s Albínem Syberou, v současnosti pobývajícím ve Slovinsku. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 10. března 2021.

K tomu:


 16777

"Je to asi Rom." Město Šumperk z rasistických důvodů odmítlo udělit podnikateli souhlas s užíváním jeho loga

11. 3. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Na komunální úřad města Šumperk se obrátil japonský podnikatel žijící v České republice s žádostí o svolení užívat městské logo. Ing. (!!) Helena Miterková si vůbec nepovšimla, že žadatel má japonské jméno (Takhasi Josida), a protože nalezla v jeho žádosti gramatické chyby, označila ho za Roma a z toho důvodu doporučila užívání městského loga nepovolit. Nikdo v městské radě proti tomuto rasistickému zdůvodnění nic nenamítl a rada města odmítnutí všemi hlasy schválila.

Tak trochu mi to připomnělo český film Vlastníci, kde postavy neustále označují jednu přítomnou osobu za Číňanku, přestože je opakovaně upozorňuje, že je Japonka.

Menšiny to v České republice nemají lehké.

Takhasi Jošida chtěl logo využít na ručně vyráběné dekorační výrobky z cementu, skla a dalších materiálů.

Zdroj: ZDE 

30720

O destruktivním neználkovství premiéra

A v sobotu dostavím Dukovany..

11. 3. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


Literární Neználek měl jednu významnou vlastnost. O všem si myslel, že je to hračka, že je vše jednoduché. Že k tomu umět řídit auto, hrát na flétnu nebo skládat básně není třeba se nic učit, že není třeba porozumět a získávat dovednosti. Andrej Babiš má podobnou vlastnost. Sice ho - podobně jako Neználka - spousta lidí nebere vážně, ale poslat ho hrát si někam jinam jednoduše nelze. Jeho pískoviště je ve Strakově akademii. Před pár dny se rozhodl, že začne řídit školství. Navrhuje stanovit maturitní vysvědčení úředně, když před tím přišel s trojstupňovým plánem, který si přes noc rozmyslel. Nebo možná rozesnil. Je možné, že se v dohledné době rozhodne dostavět jadernou elektrárnu...

 16761

Trable Meghan a Harryho ve světle otřesného dědictví britského majestátu

11. 3. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Nechápu, proč se lidé pozastavují nad skutečností, že britská královská rodina je veskrze rasistickým podnikem, jak dokládá (nejen) interview Oprah Winfrey s princem Harrym a jeho manželkou Meghan. Vždyť dějiny britského impéria jsou potřísněny otřesným rasismem, nadutým elitářstvím a bezuzdnou exploatací. Idea bělošské nadřazenosti umožnila evropským monarchiím včetně Velké Británie ovládat miliony lidí, kteří měli odlišnou barvu kůže. Nemohu si pomoci, ale britská královská rodina, která je univerzálním dědicem imperiálních zvěrstev, v 21. století působí jako komický anachronismus.

 16578

Už vás štve pandemie? Kopněte si do Ludwiga!

11. 3. 2021 / David Marenčák

čas čtení 5 minut

BRNĚNSKOU KAVÁRNU PRUDÍ SAMOZVANÝ DATOVÝ VĚDEC! NEUVĚŘÍTE, CO SE STALO!

Je to vskutku k neuvěření. Tuzemská nová levice konečně vynalezla legitimní a morální důvod pro šikanu (neplést si s tzv. cancel culture, to je na jiné povídání). Jindy jim nestačí hnědé bezpečnostní spodky, kdykoli se někdo jen špatně podívá na oblíbené jedince či skupiny, ale jak je někdo v nemilosti - stačí, když je ... * (doplňte libovolný přívlastek pro jinakost, zranitelnost, emocionalitu, nešikovnost nebo jinou „beta“ slabost). Ultrapravice jásá, konečně mají recept, jak si racionálně obhájit své stalkingové a kyberšikanostní nájezdy. Za dostačující se považuje, že potenciální oběť má nějaké běžné lidské chyby, komunikuje neobratně, občas zazmatkuje nebo je čímkoli jiným, nepatrným irituje. Třeba tím, že pořád burcuje proti covidu a za protipandemická opatření.

 16772

Nová publikace o předsmrtných zážitcích - nedokáže vysvětlit nic

11. 3. 2021

čas čtení 8 minut

 
Psychiatr Bruce Greyson hovořil dlouhá desetiletí s lidmi o jejich zážitcích těsně před smrtí - které na poslední chvíli unikli.

Když bylo Greggu Nomeovi 24 let uklouzl a padl do víru pod vodopádem. Začal se topit, voda bušila do jeho těla na písečném dnu řeky. To, co najednou viděl, ho překvapilo. Najednou viděl zářivé scény ze svého dětství, události, které už většinou zapomněl, a pak okamžiky z rané dospělosti. Zážitky byly živé a ostré. Přicházely velkou rychlostí, téměř najednou, ve vlně. A přesto je dokázal zpracovat individuálně. Byl zároveň schopen vnímat všechno kolem sebe: proudění vody, písečné dno řeky, všechno bylo brilantně jasné. "Slyšel a viděl tak dokonale, jako nikdy předtím". A přestože uvízl pod vodou, měl pocit klidu a uvolněnosti. Uvědomil si, že doposud zřejmě musely být jeho smysly tupé, protože teprve nyní dokázal plně chápat svět, možná pravý smysl vesmíru. Nakonec obrazy zmizely. Byla už jen tma a pocit krátké pauzy, jako že se teď něco stane."

Psychiatr Greyson poslouchá takovéto příběhy dlouhá léta. Měsíc poté, co začal studovat v šedesátých letech psychiatrii, mu pacientka řekla, že když byla v bezvědomí na nemocniční posteli, opustila své tělo, a později přesně popsala události, které se odehrávaly v jiné místnosti. To Greysonovi nedávalo smysl.

Lula je zpět na scéně

11. 3. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 8 minut

 
Spojené království a Spojené státy se zastavily, aby sledovaly rozhovor Oprah Winfreyové s princem Harrym a Meghan Marklovou. Rekordní počty diváků (17 milionů v USA, 11 milionů ve Velké Británii, pouze v televizi, s třikrát vyšším počtem přes internet), ale nejsou nic ve srovnání s brazilským prezidentem Lulou,  který svou zemi svým prvním projevem zastavil skoro stoprocentně, poté, co Nejvyšší soud zrušil jeho dvanáctiletý trest odnětí svobody za korupci, čímž se otevřela cesta pro jeho kandidaturu v roce 2022 proti krajně pravicovému křesťanskému fundamentalistovi, bývalému kapitánovi armády Jairu Bolsonarovi - živé vysílání projevu Luize Inácia da Silvy sledovalo 98 milionů lidí.

30651

Česká vláda umí během dvou dnů třikrát změnit svá zásadní rozhodnutí

11. 3. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Premiér Babiš nejprve překvapivě navrhl tři úrovně maturit v roce 2021, mezi nimi úřední stanovení. Den poté zůstal pouze u úředního stanovení. Následně ministr školství pořádá tiskovou konferenci, na které říká, že vše bude jinak. Více o jednání premiéra i limitech řízení vzdělávacího systému v ČR v podcastu pro Seznam Zprávy.

 16769

Bělorusko: „I ten, kdo je zavřený, má svůj podíl na změně“

11. 3. 2021

čas čtení 7 minut

 

11. března uplynou 4 měsíce ode dne, kdy byl zatčen Mikola Dziadok, běloruský bloger, politický analytik a anarchista – dnes je z něj fakticky zajatec diktátorského režimu Lukašenka. Víme, že běloruské vězení je drsné místo, v němž političtí vězňové zažívají nátlak a útrapy. Právě proto musíme šířit jejich hlasy. Mikolovi se povedlo z vězení odpovědět na otázky jeho kamarádů a spolubojovníků.

-Mikolo, jsi jeden z mála blogerů, kteří se navzdory trestnímu stíhání rozhodli, že zůstanou v Bělorusku. Proč jsi neodjel do zahraničí, jak jsi uvažoval?

30649

Má Úřad vlády ČR svou pobočku na Pražském hradě?

11. 3. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

(Ta dvě úřední místa se vzájemně občas kompetencemi doplňují?)

Prezident České republiky Miloš Zeman je zkušený a obratný politik. Do té posléze teď jmenované funkce se již ve svém prvním funkčním období dostal na základě závažnějšího mandátu, než bylo předtím běžné. K volbě nedošlo v nějakém úzkém sboru k tomu určených politických představitelů občanů státu, ale přímou volbou politicky oprávněnými voliči celého státu. Před rokem 2012 byl prezident ČR volen Parlamentem ČR (ústavně Poslaneckou sněmovnou a Senátem); roku 2013 a 2017 ta celostátně na všechny k tomu oprávněné občany rozšířená volba byla takto nově uskutečněna jako volba přímá, hlasováním občanů nad 18 let věku. Ačkoliv takto došlo k nemalému zvýšení prestiže a síly prezidentského mandátu, v zákonných úpravách jeho pravomocí to žádným způsobem zohledněno nebylo. Prezidentu republiky měly nadále zůstat víceméně jen reprezentativní a formálně stvrzující funkce. Vládu státu (ČR) nadále (i po úpravách z roku 2012) uskutečňuje a je za ni zodpověděn sbor ministrů, jemuž stojí v čele předseda vlády.

30053

Skutečně je s učiteli v ČR vše v pořádku?

Čtvrtina českých učitelů a více než 40 % českých učitelů do 34 let zřejmě disponuje slabou občanskou gramotností

11. 3. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty


Více než 40 % českých učitelů do 34 let zřejmě disponuje slabou občanskou gramotností. I tak by se dal interpretovat dílčí výsledek z průzkumu provedeného mezi českými učiteli, který agentura Focus provedla pro Jeden svět na školách, komplexní projekt Člověka v tísni.

 16770

"Počítače jsou senzační!" Britské osmdesátníky přiměl koronavirus, aby se dali na internet

11. 3. 2021

čas čtení 3 minuty

 
Devětasedmdesátiletý Jim Whelan před pandemií počítač skoro vůbec nepoužíval. "Nyní na počítači dělám neuvěřitelné věci," řekl Whelan, bývalý herec z populárního britského televizního seriálu Coronation Street. Před pandemií jezdil po organizacích ve své komunitě a pořádal přednášky o své padesátileté zkušenosti herce.

"Před pandemií jsem ani nevěděl, co je to Powerpoint, a teď sám natáčím čtyřicetiminutové pořady, které posílám organizacím po celé Británii, které chtějí slyšet mé zákulisní drby z natáčení seriálu Coronation Street," vysvětluje. "Je to opravdu neuvěřitelné. Ty pořady si dělám úplně sám, bez režiséra, bez kameramana, bez osvětlovače, bez velkého štábu, s jakým se natáčejí televizní pořady. Dělám to úplně sám, jen na laptopu."

 16768

Průběžné zpravodajství:

ČR stále zaznamenává obrovskou míru nákaz, česká média to bagatelizují

10. 3. 2021

čas čtení 3 minuty

Foto: ČR je za posledních čtrnáct dní stále nejnakaženější zemí v Evropě

V úterý 9.3. bylo v ČR zaznamenáno dalších neuvěřitelných 15 196 nových denních nákaz. (Pro srovnání: V šestkrát větší Británii by to bylo 91 176 nových denních nákaz. Přitom tam v úterý zaznamenali 5766 nových denních nákaz.)  V ČR do úterý 9.3. zemřelo 22 385 lidí, to je denní nárůst o 238 mrtvých.   V nemocnicích je 8618 lidí, to jen nárůst o 140 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 351 195 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V úterý 9.3.  bylo v ČR očkováno jen 34,973 osob. Ukončeno bylo očkování jen  u 5,078 osob. (Celkem bylo od začátku očkování proočkováno 902 605 dávek.) Pro srovnání: V Británii se v úterý naočkovalo 215 273 osob. Celkem  bylo  v Británii první vakcínou naočkováno už 33,8 procent obyvatel, tedy, 22,5 milionu lidí. V USA bylo očkováno 61,1 milionů osob.

- Bulharsko zaznamenalo nejvyšší míru infekce za poslední tři měsíce, 3052 denních nákaz. Počet denních mrtvých stoupl na 132.

- Britští ministři mají zdůvodnit, proč na nefunkční systém testování a trasování vydali "ohromující" částku 22 miliard liber (660 miliard Kč). Neexistují žádné důkazy, že tento systém přispěl k poklesu infekcí, konstatoval parlamentní výbor dohlížející na výdaje vlády. ZDE 

- Očkování v Německu zrychlí od dubna, kdy začnou očkovat obvodní lékaři, avšak představa, že by mohlo být očkováno 25 procent obyvatelstva, je nerealistická, řekl ministr zdravotnictví Jens Spahn. V Británii bylo očkováno cca 33 procent obyvatelstva. V Německu bylo z 83 milion obyvatel dosud očkováno jen 6,4 procent.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 16637

Jen očkování nás nezachrání

10. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

 

V Británii už bylo očkováno více než 30 procent obyvatelstva. Hlavní anglický vládní zdravotník však varoval před novou vlnou pandemie, pokud by se lockdown zrušil příliš brzo

Profesor Chris Whitty, hlavní anglický vládní zdravotník, varoval poslance v Dolní sněmovně, že předčasné zrušení nynějšího přísného lockdownu v Británii by ohrozilo zemi vážnější třetí vlnou nákaz, hospitalizací a úmrtí.

Pacient s kombinovanou transplantací: Očkován zjevně nebudu

10. 3. 2021

čas čtení 3 minuty

Stále se něco děje, píše z Orlové Petr Harašim, pacient IKEMU, který se podrobil trojité, tzv,. "kombinované"  transplantaci, takže nemá funkční imunitní systém a naléhavě potřebuje očkovat.

Několikrát jsme v jeho věci psali na tiskové oddělení ministerstva zdravotnictví ČR, ale nedostali jsme nikdy od tiskové mluvčí Barbory Peterové žádnou odpověď.

Včera zrána přišla zpráva z IKEM. Zaradoval jsem se. Chystal jsem oslavu, že na mne stát nezapomněl. Batoh mám předpřipraven, převozní papíry skladem.

A tak čtu zprávu z IKEMu, pln očekávané hrdosti na rodnou vlast.

30710

Mektat o ivermektinu

10. 3. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Kde jsou ty časy, kdy o "odstranění pandemie za tři týdny" zázračným lékem ve sněmovně blekotal nanejvýš poslanec Volný. Ze strany známého populisty a dezinformátora šlo samozřejmě o symbolický "flákanec" lékařům, zdravotníkům a obecněji vědě. - Teď, když se s apelativními výzvami ohledně léčby COVIDu ivermektinem ozývá premiér a vládní ANO, se situace stává mnohem vážnější.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 16767

97% mladých žen je v Británii terčem sexuálního obtěžování

10. 3. 2021

čas čtení 5 minut

(V ČR údajně padesát procent. Jenom? JČ)

Téměř všechny mladé ženy v Británii byly terčem sexuálního obtěžování. Vyplývá to z průzkumu organizace UN Women UK. Ta varuje, že většina žen ztratila víru, že by viníci byli kdy potrestáni.

97% žen ve věku 18-24 let uvedlo, že byly obětí sexuálního obtěžování a 80% žen každého věku konstatovalo, že jsou na veřejnosti terčem sexuálního obtěžování.

"Tohle je krize lidských práv. Nestačí pořád jen říkat, že 'tohle je příliš složitý problém, s tím se nedá nic dělat' - je nutno to řešit teď," řekla Claire Barnet, ředitelka organizace UN Women UK.

"Jde o situaci, v níž mladší ženy jsou nuceny neustále měnit své chování ve snaze vyhnout se útokům či proměňování v předmět a starší ženy mají vážné obavy o svou osobní bezpečnost, kdykoliv opustí dům po setmění - a v zimě i dokonce během dne."

Česká média lžou o obsesivním hysterikovi Piersi Morganovi

10. 3. 2021

čas čtení 1 minuta

 
Aktuálně.cz
: "Nevěřím Meghan ani slovo, řekl moderátor Piers Morgan. Po kritice v ranní show končí"
Echo24.cz
: "Nevěřím vévodkyni jediné slovo, řekl slavný moderátor o Meghan a v televizi skončil"
iDNES.cz
: "Piers Morgan skončil po kritice Meghan v televizi"

Pozn. red. BL: Česká média neinformují, že Morganovy nenávistné bláboly v televizi ohledně Meghan Markelové včera vyvolaly 41 000 stížností na něho zaslaných Ofcomu, britské Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.



Všechna výše zmíněná média použila v titulku zavádějící formulaci "skončil", která se v češtině používá pro obě varianty, tedy že skončil z vlastní vůle, i že "byl skončen". Editor to ve všech případech udělal proto, aby sbíral desítky spravedlivě rozhořčených reakcí o tom, že se vinou cancel culture na západě vyhazuje z práce za názor, ale zároveň aby ho nešlo nařknout ze lži, vzhledem k tomu, že Piers Morgan odešel sám, přímo ze studia, protože neunesl kritiku od veřejnosti a od kolegů, píše Petr Bittner.
 
Ta média to teď nechávají prostě viset na sociálních sítích a s klidným svědomím sledují, jak naskakují další a další pobouřené komentáře jak z nějakého generátoru českého spravedlivého hněvu. Podobná praxe tu sehrává svou zásadní v roli v tom, jak se Češi mentálně barikádují ve svých oplocených světničkách se svými milovanými škatulkami a polotovary názorečků, které jim předem někdo předžvýkal, aby nemuseli nad věcmi moc přemýšlet a mohli si to pokaždé jenom slupnout i s navijákem a všichni byli spokojení.

  •  16766

    Bez komentáře

    10. 3. 2021

    čas čtení < 1 minuta

    Chci, aby každé dítě vědělo, že takto vypadají viceprezidentky a generálky ozbrojených sil Spojených států, napsal prezident Joe Biden

     16761

    Anglická královna vydala prohlášení k obvinění z rasismu monarchie

    9. 3. 2021

    čas čtení 1 minuta



    Aktualizace:
    Anglická monarchie vydala v úterý v 18.30 večer, skoro dva dny po odvysílání televizního rozhovoru Oprah Winfreyové s princem Harrym a jeho manželkou Meghan Markelovou, jménem královny toto prohlášení:

    "Celá [královská] rodina je zarmoucená, když se dověděla o plném rozsahu toho, jak problematické bylo posledních několik let pro Harry a Meghan. Otázky o nichž hovořili, zejména problém rasismu, je znepokojující. I když některé vzpomínky se mohou lišit, bereme je velmi vážně a rodina je bude řešit v soukromí.  Harry, Meghan a [jejich syn] Archie budou vždycky milovanými členy rodiny."


    Potíž je, proč královská rodina nedělala po celá léta vůbec nic, když byla Meghan Markel trvale terčem neuvěřitelně sprostých, lživých útoků anglického bulvárního tisku? Prohlášení se zdá být smířlivé a rozumné, ale zakrývá skutečnost, že po dobu tří let anglické královské rodině bylo zřejmě naprosto jedno, co se děje.

    Více než 61 procent mladých Britů podle průzkumu agentury YouGov je na straně Meghan a Harryho, naproti tomu z penzistů starších 65 let je na jejich straně jen 15 procent. (JČ)

    Američtí televizní satirikové si z prohlášení královny dělají obrovskou legraci, upozorňuje New York Times. Pověst britské královské rodiny je globálně zlikvidována:


     16764

    Bez ochrany klimatu může léto trvat "půl roku"

    10. 3. 2021

    čas čtení 2 minuty

    Foto: Wikimedia Commons.


    Bez snahy omezit globální změnu klimatu mohou léta na severní polokouli kolem roku 2100 trvat takřka šest měsíců v roce. Taková změna by měla dalekosáhlé dopady na zemědělství, lidské zdraví a životní prostředí, uvádí studie publikovaná v časopise Geophysical Research Letters.

    Rozhovor Britských listů 369.
    Z každých 10 000 nakažených
    umírá 200 lidí

    4. 3. 2021

    čas čtení 1 minuta



    Víme stoprocentně, že zemřou, ale nevíme, kdo z těch 10 000 to bude. Ti lidé tu teď s námi jsou a do čtrnácti dnů budou mrtví. Měli bychom pro 21 000 obětí pandemie v ČR něco udělat. Petr Pospíchal, novinář a signatář Charty 77, s kolegy apeluje na veřejnost, abychom v pondělí 22. března, kdy před rokem zemřela v Česku první oběť covidu-19, drželi minutu ticha za oběti pandemie. Měly by na věžích kostelů zvonit zvony. Jan Čulík hovoří s Petrem Pospíchalem o tom, jak se Česká republika srovnává s nynější morovou ranou a o tom, že bude po ukončení pandemie státní a ekonomický systém v České republice nezbytné pozměnit. Konec konců se o nutnosti změn, které odhalila pandemie po celém světě, nyní mluví všude. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. března 2021.

    Mezitím v Absurdistánu 166:

    Masakrování vlků, řády pro katolíky a všudypřítomná korupce

    9. 3. 2021 / Tomasz Oryński

    čas čtení 12 minut

    Poté, co na ně zaútočila smečka vlků, se dva hrdinní dřevorubci bránili patnáct minut pomocí motorové pily. Ne, toto není scénář k novému hororovému béčkovému filmu. To je vlastně příběh, který sdělil médiím jeden z polských prokurátorů. Říká, „Bylo to bezprecedentní“ a má naprostou pravdu: vlci na lidi prakticky nikdy nezaútočí. Přesto všechna média zachytila ​​tento příběh a polské noviny a online portály jsou nyní plné děsivých příběhů o tom, jak jsou vlci nebezpeční pro veřejnost a jak by měli být všichni zastřeleni.

     16524

    EU "může zastavit další vývozy vakcín"

    10. 3. 2021

    čas čtení < 1 minuta

    Italská blokáda vývozu vakcín do Austrálie není nutně jednorázovým opatřením, varovala šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Ta také obvinila firmu AstraZeneca, že nesplnila své dodávky vůči evropskému bloku.

    Brazilský Nejvyšší soud zrušil soudní rozsudky nad Lulou a umožnil mu kandidovat na prezidenta proti Bolsonarovi

    9. 3. 2021 / Fabiano Golgo

    čas čtení 6 minut

     
    Ve zcela neočekávaném rozhodnutí zrušil brazilský Nejvyšší soud trestní rozsudky proti bývalému levicovému prezidentovi Luizu Inacio da Silva, známému jako Lula, a obnovil jeho politická práva před volbami stanovenými na rok 2022. Brazilský zákon neumožňuje kandidátům, kteří byli odsouzeni za trestné činy, kandidovat. Nyní Lula, který v posledním průzkumu veřejného mínění vykazuje 53% preferencí mezi konzultovanými voliči, oproti 33 % pro Bolsonara, představuje  pro současného křesťanského fundamentalistického krajně pravicového prezidenta vážnou hrozbu.

     16765

    Studie: Neukojitelná poptávka po konopí má výraznou uhlíkovou stopu

    10. 3. 2021

    čas čtení 1 minuta

    Foto: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.


    Není tajemstvím, že americký byznys s konopím má masivní roční obrat 13 miliard dolarů. Méně zřejmé je, jaké ohromné environmentální škody má tento obchod na svědomí - ve formě skleníkových plynů z komerční produkce, která většinou probíhá uvnitř budov, upozorňuje studie Colorado State University zveřejněná v časopise Nature Sustainability.

    Rozhovor Britských listů 368. Povede děsivá nekompetence státu k ozdravění společnosti?

    2. 3. 2021

    čas čtení 1 minuta



    Psycholog David Unger nachází v katastrofálně neefektivní reakci českých úřadů a české společnosti na koronavirovou pandemii některé typické problémy, které vidí u svých pacientů. V diskusi s Janem Čulíkem se pokouší o návrh konstruktivního řešení, jak by se nynější rozval českého státu dal napravit. David Unger vidí v nynější totální krizi optimisticky pobídku k radikální nápravě nefunkčnosti českých státních struktur v blízké budoucnosti. Má pravdu? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 3. března 2021.


    30692

    Maďarsko: Počet hospitalizovaných pacientů s COVIDem dosáhl rekordu, situace "nesmírně vážná"

    10. 3. 2021

    čas čtení 1 minuta

    Enormní tlak na maďarský zdravotnický systém dále roste kvůli třetí vlně pandemie. Podle oficiální zprávy z úterka bylo hospitalizováno 8 270 osob. To představuje nový rekord, když během druhé vlny v prosinci toto číslo dosáhlo 8 045. S ohledem na rychlost nárůstu se již tak napjatá situace v příštích dnech bude dále zhoršovat, informuje Márton Jász.

    Rozhovor Britských listů 367. Uzavřete montovny, nebo bude apokalypsa

    25. 2. 2021

    čas čtení 1 minuta



    "Montovny, to je součást českého náboženství, tak jako v Polsku jsou to kostely, na které nemůže nikdo sáhnout, tak v Česku se zdá, že jsou to montovny. Škoda, že neexistuje mistrovství světa v tom, proč něco nelze udělat, protože v tom by Češi určitě vyhráli."

    Jan Čulík mluví s matematikem a dramatikem Reném Levinským z CERGE-EI o stále se zhoršující apokalyptické koronavirové situaci v České republice. Vyhlídky jsou opravdu chmurné: Vláda jedná nekompetentně pokud jde o lockdown i o očkování. Co teď? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. února 2021.

     16750

    Babišistán bez Babiše?

    8. 3. 2021 / Karel Dolejší

    čas čtení 4 minuty

    Obrázek: Pixabay.

    Mnoho pozornosti je teď věnováno "manažerskému stylu" Andreje Babiše, za což jako komentátor nesu také svůj díl odpovědnosti. Hlavním faktorem selhávání vlády v pandemii však nejsou samotné osobní vlastnosti premiéra. Je jím totiž celý autoritářský korupčnický systém české odrůdy stát privatizujícího populismu, kterou ANO v této zemi vytvořilo. A tento systém by "sám od sebe" nezmizel ani v případě střídání ve Strakovce.

    Rozhovor Britských listů 366. Chtějí v ČR skutečně vyvraždit všechny starší lidi?

    23. 2. 2021

    čas čtení < 1 minuta



    O neuvěřitelně katastrofální koronavirové situaci v ČR a neschopnosti a nečinnosti českých úřadů hovoří Jan Čulík s imunologem Václavem Hořejším. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 24. února 2021.

     16447

    Průběžné zpravodajství:

    V Řecku zemřelo na koronavirus nemluvně ve věku 37 dní

    9. 3. 2021

    čas čtení 6 minut

    V pondělí 8.3.  bylo v ČR zaznamenáno dalších 10 466 nových denních nákaz.   Zemřelo 22 147 lidí, to je denní nárůst o 265 mrtvých.   V nemocnicích je 8478 lidí, to jen nárůst o 499 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 335 815 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

    V pondělí 8.3.  bylo v ČR očkováno jen 29,439 osob. Ukončeno bylo očkování jen  u 4300  osob. (Celkem bylo od začátku očkování proočkováno 862,670 dávek.) Pro srovnání: V Británii se v úterý naočkovalo 215 273 osob. Celkem  bylo  v Británii první vakcínou naočkováno už 33,8 procent obyvatel, tedy, 22,5 milionu lidí. 


    https://www.czso.cz/csu/czso/pocet-lednovych-umrti-zlomil-historicke-rekordy

    9. března 2021

    V lednu 2021 zemřelo podle předběžných údajů 15,9 tisíce obyvatel České republiky, tedy o 50 % více oproti pětiletému průměru let 2015–2019. Absolutně jde o nárůst o 5,3 tisíce osob. Na každých 100 tisíc obyvatel tak letos v lednu připadlo 148 úmrtí, kdežto v průměrném lednu z let 2015–2019 to bylo 100 úmrtí.

    „Počet zemřelých byl v lednu vysoce nadprůměrný ve všech krajích. Nejvíce převýšil průměr z let 2015–2019 v Karlovarském kraji, kde byl letos více než dvojnásobný. Počty zemřelých zde navíc jako v jediném kraji v průběhu jednotlivých kalendářních týdnů plynule rostly,“ upozorňuje Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ. O 85 % nad pětiletým průměrem byl počet zemřelých v Královéhradeckém kraji. Následovaly kraje Moravskoslezský a Liberecký, kde byl nárůst zemřelých o 63, resp. 62 %. Naopak Hlavní město Praha bylo s 27% nárůstem krajem s nejmenším navýšením počtu zemřelých v měsíci lednu. Méně než 40% bylo zvýšení počtu zemřelých již jen v kraji Plzeňském a Jihočeském.





    Ivan Kytka, novinář žijící v Londýně, se pokusil v Deníku N (placený přístup) vysvětlit, proč je situace s pandemií v Británii nyní mnohokrát lepší než v ČR, přestože donedávna Británie a ČR dělaly skoro stejně chyby a byly na tom stejně špatně. Citujeme pár vět:

    "Při pohledu z periferie Evropy je zřejmé, že současná česká vládní garnitura nedokázala ve druhé vlně veřejnost přesvědčit, jak závažný průběh může onemocnění covid-19 mít. Nedokázala jí vysvětlit zásady základní pandemické prevence. Nedokázala vysvětlit  že společenská ohleduplnost a solidarita jsou občanskými ctnostmi a společnými hodnotami, kolem kterých se sluší v čase krize bez reptání a bez výmluv semknout. V polovině prosince se navíc Britové vrátili k ještě tvrdší restrikci: s výjimkou života a zdraví ohrožujících situací zakázali vzájemné návštěvy rodin v domácnostech. Veřejnost vzala bez remcání na vědomí, že dlouhodobé společné pobyty v uzavřených místnostech bez vzdušné ventilace jsou jedním z hlavních rizik pro šíření viru a onemocnění.

    Veřejný – často nevyslovený a nevyslovovaný – konsenzus ve věci základních mravních hodnot činí občanskou společnost v krizi odolnější a úspěšnější.

    Z britského pohledu by tedy bylo rozumnější připravit českou společnost v těchto dnech spíše na tříměsíční, nikoliv třítýdenní přísnou karanténu. Vyhlašovaná vládní rozhodnutí by měla být rázná, jednoduchá, srozumitelná, spravedlivá a univerzální.

    Každý obyvatel Spojeného království s výplatní páskou či řádně vyplněným daňovým přiznáním má už přesně rok automaticky nárok na 80 procent svého příjmu z předcházejícího daňového roku – v přepočtu do výše 75 tisíc korun hrubého měsíčního platu. Právě pevnost či pružnost sociální sítě zvyšovaly ochotu podřídit se drakonickým vládním instrukcím.

    Do distribuce vakcín Johnson zapojil armádu, systém registrace pro jistotu zdvojil, aby sítem nikdo nepropadl. Systém rozdělení do věkových skupin je přehledný a srozumitelný. Na vakcinaci se lze objednat centrálně na internetu či telefonicky a také přes svého obvodního lékaře. Po naočkování zhruba třetiny britské populace vyčkává nebo vakcínu odmítá podle vládních statistik jen jedno procento obyvatel."


    - Řecko truchlí po úmrtí nejmladší oběti koronaviru, nemluvněti ve věku pouhých 37 dní. V Řecku zemřelo dosud 6800 osob.

    - Vakcína firem Pfizer/BioNTech je účinná proti brazilské variantě, která se tam rychle šíří. Vyplývá to ze studie vydané v pondělí v New England Journal of Medicine.

    - Británie zaznamenala už "jen" 4712 nových nákaz a 65 nových denních úmrtí. V nemocnicích však je stále 10 898 osob, je to ale o 3942 méně než minulý týden. 33,5 procent britského obyvatelstva bylo očkováno nejméně jednou dávkou vakcíny.

    - Americké letecké společnosti žádají Joea Bidena, aby podpořil dočasné předpisy pro cestování letadly, aby se zastavil krach leteckého průmyslu.

    30689

    Novinářské pohrdání ruskou a čínskou vakcínou je zároveň směšné a smutné

    9. 3. 2021 / Daniel Veselý

    čas čtení 5 minut

    Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

    Evropská léková agentura (EMA) nyní analyzuje, zda bude ruská vakcína Sputnik V vhodná pro distribuci a následné použití v zemích Evropské unie. Účinnost a bezpečnost této očkovací látky byla začátkem února potvrzena předním lékařským časopisem Lancet a výhrady vůči ní nemají ani někteří čeští odborníci. Ostrá palba proti „orientálním vakcínám“ z Ruska a Číny jako obvykle výhradně přichází z mediálního pole.

     16637

    Středoevropské země houfně nakupují čínskou vakcínu. Nikdo neví, zda řádně funguje

    9. 3. 2021

    čas čtení 2 minuty

     

    Už nejméně 25 zemí, většinou v Asii a na Blízkém východě - používá čínské vakcíny

    Polský prezident Andrzej Duda prosil telefonicky Xi Jinpinga o vakcíny. Objednala si je z Číny i Česká republika a maďarský premiér Viktor Orbán se čínskou vakcínou dokonce nechal sám očkovat.

    Evropské země, které mají nedostatek vakcín, hledají stále intenzivnějí vakcíny mimo EU - a Peking rád pomáhá.

    Čínské vakcíny už tvoří 32 procent veškerých dodávek vakcín do Maďarska - daleko více než ruský Sputnik V, ruských vakcín je v Maďarsku méně než tři procenta. Peking přislíbil 45 zemím celkem půl miliardy vakcín, píše server Politico.

     16761

    Anglická monarchie se octla pod silným tlakem, aby vysvětlila svůj rasismus

    9. 3. 2021

    čas čtení 3 minuty


    "Ruční granát" rozhovoru prince Harryho a Meghan Markelové s Oprah Winfreyovou otřásl anglickou královskou rodinou do základů: členové královské rodiny jsou nyní podezřelí z otevřeného rasismu


    Odvysílaný dvouhodinový rozhovor zdrcujícím způsobem zničil pověst britské monarchie. Nejšokující na rozhovoru bylo svědectví prince Harryho a jeho manželky Meghan, že se Harryho kdosi v královské domácnosti zeptal, jak tmavá bude kůže jejich syna, Archieho, který se teprve měl narodit. Moderátorka americké televize Oprah Winfreyová ujasnila, že to nebyla ani královna Alžbětam, ani princ Filip.

     16447

    Průběžné zpravodajství:

    Koronavirus:Testování splašků je nesmírně účinnou prevencí pandemie

    8. 3. 2021

    čas čtení 5 minut

    V nedělí 7.3. bylo v ČR zaznamenáno dalších  3923 nových denních nákaz. (O víkendu se v ČR řádně netestuje ani neočkuje, zdravotníci jedou na chatu.)  Zemřelo 21 882 lidí, to je denní nárůst o 165 mrtvých.   V nemocnicích je 7979 lidí, to jen nárůst o 80 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 325 291 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

    Karlův most v Praze byl o víkendu přeplněn lidmi, stejně tak místa v Brně. Jen asi třetina lidí měla respirátory. Občané neberou pandemii vážně, mezi lidmi se šíří nesmysl, že "umírání je přirozené". Vyvraždění 22 000 lidí, kteří mohli žít ještě desítky let, však přirozené není. Nesou za to odpovědnost všichni. Problém, který si lidi neuvědomují, je, že v zemi, kde pandemie zuří tak široce a intenzivně jako v ČR, nutně vzniknou nové kmeny koronaviru, které se nejen mohou vyhnout vakcínám, ale mohou začít zabíjet i lidi každého věku. Už to začalo s britskou variantou.

    V nedělí  bylo v ČR očkováno jen 9578 (!!) osob. Ukončeno bylo očkování jen  u 777 !! osob. (Celkem bylo od začátku očkování proočkováno 829 555 dávek, to je přibližně tolik dávek kolik se v Británii očkuje za  dva dny. Pro srovnání: Jen v sobotu 6.3 bylo v Británii první dávkou proočkováno 416 834 osob.) Počet očkovaných denně v ČR je stále nesmírně nízký. Země musí očkovat půl milionu lidí týdně, upozorňuje matematik René Levínský.


    - Francouzští důchodci v lockdownu bojují proti samotě hovory přes Zoom se zahraničními studenty francouzštiny. Studenti francouzštiny si libují, že se jim velmi zlepšuje znalost jazyka.  Akci organizuje francouzský projekt ShareAmi. ZDE 

    - Covid byl v prosinci přítomen ve splašcích více než 80 procent anglických škol. Vědci analyzující splašky přítomnost koronaviru zjistili o týden dříve než testování v komunitě. Testování splašků pro koronavirus je zřejmě nesmírně účinným způsobem jak lokalizovat ohniska nákazy. Hygienici konstatují, že je to spolehlivější a levnější způsob testování než laterální testy nebo testy PCR. Testování splašků dokáže rychle varovat před přítomností nákazy. Po jejím objevení je pak nutno individuálně testovat lidi v dané oblasti. Testování splašků dokáže registrovat covid, i když je nakažena jedna osoba z 10 000.  Testování vodovodní sítě a kanalizace se používá pro účely veřejného zdraví od doby, kdy v roce 1854 dokázal John Snow, londýnský lékař, že se šíří cholera z jedné studně v londýnské čtvrti Soho. Odstranil z pumpy kliku a epidemie cholery přestala.  ZDE  


    - Vysoký činitel Evropského lékového úřadu varoval členské země EU, aby neschvalovaly ruskou vakcínu Sputnik V, dokud její bezpečnost a účinnost úřad plně neprověří. Česko je mezi několika zeměmi, které ji chce používat neschválenou.

     16754

    Mezinárodní den žen - ČR je na tom v genderové rovnosti příležitostí velmi špatně

    8. 3. 2021 / Jan Čulík

    čas čtení 1 minuta

    Tento obrázek dnes, v Mezinárodní den žen koluje v ČR na Twitteru. Česky:

    CO CHCEME:
    - rovný plat
    - rovná práva
    - rovné příležitosti
    - rovné politické zastoupení

    CO DOSTÁVÁME:
    - růže

    Česká republika na tom není v genderové rovnosti zrovna dobře. Podle zprávy Světového ekonomického fóra ohledně nerovnosti mezi pohlavími je globálně na 78. místě:



    Je nesmírně zajímavé, že ohledně zdraví a školství je ČR v rovnosti mužů a žen naprostá jednička. V Česku se ženám dovolí, aby vystudovaly za stejných poměrů jako muži. Jakmile však opustí školy, pokud jde o ekonomický a politický vliv, mají ho ve společnosti absolutně minimální:


    Brazílie: Homosexuál uvězněn za zveřejnění vtipu o Bolsonarovi na Twitteru

    8. 3. 2021 / Fabiano Golgo

    čas čtení 5 minut

     

    João Reginaldo da Silva Júnior viděl v televizi, že se prezident Jair Bolsonaro chystá navštívit jeho město (Uberlândia). Na Twitteru napsal: „Lidi, Bolsonaro bude zítra v našem městě ... Pokusí se někdo stát národním hrdinou?“ Za tuto větu provedla federální policie razii do domu tohoto čtyřiadvacetiletého mladíka a muž byl zatčen a převezen do vězení bez nároku na jakoukoli právní pomoc po dobu 48 hodin na základě zákona o „bezpečnosti státu“ zavedeného vojenskou diktaturou (1964-1985). Protože je ten mladík homosexuál, hrozilo mu, že „se jeho sen  stát se ženou brzy promění ve skutečnost, protože bude v cele s desítkami mužů bez sexu“. Podle policie jeho tweet obsahoval skrytou zprávu požadující vraždu prezidenta.

     16752

    Nepodmíněný základní příjem – nová utopie/ dystopie moderny?

    8. 3. 2021 / Olga Vlasová

    čas čtení 8 minut

    Ráno začalo jako obvykle – šálkem silného espressa a tradičním čtením oblíbených novin. Avšak dnešní ranní rituál byl náhle přerušen zprávou z banky, která pana N velmi překvapila. Dnes totiž přistálo na jeho účet xxx tisíc korun. Nebyly to však peníze od zaměstnavatele, příbuzných, kamarádů ani nikoho dalšího, s kým se pan N nachází v každodenním kontaktu. Ve zprávě pro příjemce byla jen krátká poznámka – nepodmíněný základní příjem (NZP).

    Neuvěřitelný rasismus v anglické královské rodině

    8. 3. 2021 / Jan Čulík

    čas čtení 4 minuty

    ;

    Normálně se nesmysly, jako je anglická královská rodina, nezabýváme, nicméně asi je důležité zaznamenat, že v široce globálně medializovaném televizním rozhovoru anglického prince Harryho a jeho manželky, americké herečky Meghan Markelové s americkou televizní moderátorkou Oprah Winfrey vyšel najevo neuvěřitelný rasismus anglické královské rodiny.

    Megan Markelová byla do anglické královské rodiny zpočátku přijata, avšak jakmile otěhotněla, členové královské rodiny začali otevřeně vyjadřovat obavy, ohledně toho, jak tmavá bude kůže jejího syna Archieho, odepřeli mu královský titul a odmítli mu poskytnout bezpečnost. Děsivě brutální a primitivní britský bulvární tisk, vlastněný oligarchy žijícími většinou v zahraničí, zahájil proti Meghan Markelové otevřenou rasistickou kampaň a nikdo z královské rodiny se nepostavil na její obranu ani nezměnil rozhodnutí ohledně absence jakýchkoliv bezpečnostních opatření pro syna Archieho. Markelová se cítila absolutně bez pomoci a bez ochrany od "firmy" - administrativního aparátu obklopujícího královskou rodinu. Ten opakovaně odmítal její prosby o pomoc a zakazoval ji, aby opouštěla královskou budovu.

    Faust

    8. 3. 2021 / Beno Trávníček Brodský

    čas čtení 2 minuty

    V poslední době jako by se zdálo, že život jednoho člověka není nic podstatného. Statistiky zemřelých narůstají do obludných rozměrů a dost lidí už to bere jako pravidelný denní folklór. Chyba. Každého člověka je velká škoda. Dobrého pak (covidově zprofanovaným slovem) exponenciálně!

     16478

    USA "mohou svázat export zbraní s hodnotami"

    8. 3. 2021

    čas čtení < 1 minuta

    Hodnoty zastávané zahraničními vládami by měly figurovat v rozhodování USA o tom, zda jim budou poslány zbraně, prohlásil v Senátu Bidenův kandidát na náměstka ministra obrany pro politiku Colin Kahl.

     16524

    Maďarsko: FIDESZ opustil klub Evropské lidové strany

    8. 3. 2021

    čas čtení 1 minuta

    Maďarský premiér Orbán ve středu oznámil, že europoslanci jeho strany FIDESz opustili parlamentní skupinu Evropské lidové strany (EPP) poté, co strana schválila sadu nových mezinárodních regulací. Politici FIDESZe uvedli, že ještě bude předmětem diskuse, zda také odejít z EPP jako strana.

     16622

    Hospodaření OSBL za únor 2021

    6. 3. 2021

    čas čtení 2 minuty

    V únoru 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 49 658,19 výdaje byly  87 731,50  Kč. Zůstatek ke konci února byl 48 735,24 Kč.

    Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci únoru 2021.   Počet příspěvků docela výrazně poklesl. Prosíme, přispějte.

    MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

    Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

    Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

    Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

     

    Digitalizace sdělovacích prostředků | Vánoce, svátky míru a konzumerismu | Itálie | Indie | Socialistická politika a ekonomika | Rozhovor Britských listů | Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let | Imigrace do Evropy | Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 | Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 | Klausovo tažení proti ekologům | Novoroční projev Václava Klause, leden 2005 | Energetické úspory | Katolická církev | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Brexit | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Sýrie | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Turecko | Norsko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Občanská společnost | Identita | Rasismus | Extremismus | Srbsko | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Brazílie | Léková politika, zdravotnictví | Oligarchie | PPF | Ekonomika | Životní prostředí | Ekologie | Jemen | Španělsko | Maďarsko | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Babiš | Německo dnes | Velká Británie - politika a společnost | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bezdomovectví | Brexit - vše | Česká literatura | Joe Biden | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Rozhovory Britských listů | Česká politická scéna | Lidské zdraví | Donald Trump | USA | Lidská práva | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Francie | Írán | Severní Korea | Bělorusko | Budoucnost NATO a OSN | Evropská unie | Česká republika | Školství | Čína | Polsko | Spam a šíření dezinformací na internetu | Rusko za Vladimíra Putina | Sdělovací prostředky | Dánsko | Koronavirus | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Demokratický proces se zasekl | Řádění exekutorů v České republice
    24514