Odpověď Janu Čulíkovi, aneb jak je to s tou českou společností

17. 9. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Jestliže měl Jan Čulík kdy představu, že intelektuální kultura disidentů nějak pronikne českou společnost (to je podle mne mnohem lepší termín než „národ“), zejména po normalizaci, pak to bylo opravdu velmi naivní očekávání. Na druhou stranu se mi jeho poslední text o tom, jak Česko ovládá fašistický diskurs a bývalý estébák, zdá příliš paušalizující. Stejně jako jeho slova o českých médiích.

Těsné kultury versus volné kultury: Jak lidé reagují na nebezpečí

17. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Michele Gelfand, profesorka na univerzitě v Marylandu, argumentuje, že společnosti jsou organizovány ve dvou druzích kultur: těsných a volných.

Těsné kultury reagují na vnímané, třeba falešné, nebo i reálné, ohrožení vyžadováním přísných norem a touhou po autoritářské vládě. V USA vládne relativně volná kultura, když jdete po ulici, jste svědkem celé řady porušování norem, od odhazování odpadků přes přecházení na ulici mimo přechody a semafory. V Singapuru je zakázána žvýkačka, ulice jsou dokonale čisté a nikdo se neodváží přejít ulici mimo semafor.

Rozhovor Britských listů 182.

Zmatek a chudoba ve školství

14. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta



Česká republika se chová ke svým učitelům, k své budoucnosti, nejzhůvěřileji. Podle statistik OECD vydělává český učitel 56 procent platu jiného vysokoškoláka v české ekonomice. Je to nejhorší výsledek, jaký nějaká země v rámci OECD má. O situaci českých učitelů hovoří Bohumil Kartous s Danem Pražákem, studentem pedagogické fakulty UK a aktivistou ze studentského spolku Otevřeno. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. září 2018.

ČRo dává systematicky prostor maniakům, a destabilizuje tak českou společnost

17. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Naprosto šokujícím a neodpovědným způsobem dává Český rozhlas prostor šílencům a maniakům, jako je irelevantní bláznivý důchodce Václav Klaus. Podřezává si tak pod sebou větev. Normalizací diktátorských, potrhlých "názorů" Václava Klause ČRo normalizuje extremismus. Jeho redaktoři budou velmi překvapeni,. až skončí v koncentračních táborech. Bude to jejich vlastní dílo.

Veřejnoprávní médium porušuje předpisy, když dává prostor maniakům a jejich lžím bez věcné korekce.

Mé varování nad děsivou úrovní českých médií je vemi vážné. (JČ)


Novaja gazeta: "Rusko je znovu připraveno na velkou válku"

17. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Po obrovském vojenském cvičení na Dálném východě, jehož se, pozoruhodně, POPRVÉ účastnila i čínská armáda (v důsledku nepřátelských akcí Trumpovy vlády vůči Číně se Čína nyní dává dohromady s Putinovým Ruskem a Putin radostně přijímá roli slabšího partnera v této koalici, protože očekává z Číny příliv investic a hypermoderní technologii pro ruské kolabující hospodářství) - píše nyní ruský list Novaja gazeta, že je "Rusko znovu připraveno na velkou válku".


Co se to stalo s Českou republikou za posledních třicet let?

16. 9. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut


Představte si zemi, kde heslo "Ať sirotci trpí víc" může být vítězným volebním sloganem, a dobře jste pochopili současnou politickou náladu v České republice.

Po pádu komunismu jsem měl naivní optimistickou představu, založenou především na zkušenosti z předchozích dvaceti let sledování československé nezávislé disidentské literatury a kultury, která byla otevřená, demokratická a humanistická, že se tento inteligentní, demokratický, kvalitní a lidský přístup k životu a ke světu přelije do nyní svobodných sdělovacích prostředků a že ho přijmou i čeští politikové.


Vzhledem k tomu, že Československo zažilo v předchozích padesáti letech útlak a část jeho obyvatelstva emigrovala, přičemž se mu dostalo na Západě neuvěřitelně vlídného přijetí (spisovatel Ota Filip zjistil někdy v druhé polovině osmdesátých let, že československá emigrace v NSR má v průměru asi o dvacet procent vyšší platy než je průměrný německý plat, v Kanadě ovládli Češi v sedmdesátých a osmdesátých letech skoro úplně veškeré kanadské univerzity) očekával jsem téměř automaticky, že se Československo a později i Česká republika stane globálně zastáncem utiskovaných lidí po celém světě: stane se globálním majákem pro obhajobu lidských práv.

29937

Kdyby se Češi obrátili k sobě, paradoxně by to oslabilo ohlupující protiimigrační kampaň

16. 9. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Andrej Babiš nepřijme ani osiřelé děti ze Sýrie, neboť jakýkoliv ústupek tohoto typu by znamenal zpronevěřit se toxickému, na strachu vystavěnému narativu o existenčním riziku muslimské imigrace, který roky decimuje veřejnou diskusi a politiku v ČR a umožňuje populistům parazitovat. 

Je v pořádku a je důležité, aby se našlo dost lidí, kteří tomu budou oponovat a snažit se ukázat, že Češi se nestali zcela nelidsky uvažující společností. 

Zároveň chci poprosit, zda byste mohli k takovým vyjádřením připojit zmínku o tom, že kromě dalšího prohlubování dna lidské důstojnosti má tato ohlupující kampaň za následek přehlížení řady závažných problémů, jimž musí česká společnost čelit. Je to totiž skvělý prostředek, jak umenšovat prostor pro hledání zásadních, reálných témat vyžadujících politické řešení. 

Navrhujte dle svého přesvědčení, některá z témat přesto nabízím. Jsem přesvědčen, že pokud by se - paradoxně - česká společnost obrátila “sama k sobě”, imigrace by přestala být důležitým politickým tématem a tedy by bylo možné sirotky ze Sýrie přijmout.

Výzva byla zveřejněna na facebookovém profilu autora. Věnujte prosím pozornost následujícím odkazům na starší články, které poukazují na skutečné problémy české společnosti. Jinak než nahrazením vysoce manipulativní demagogie reálnými tématy se politický a mediální diskurs nezmění.

29951

Proč se Babišovi "skvělí markeťáci" našli v krajním populismu a jak dlouho to ještě bude fungovat...

16. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Aby bylo jasno, tenhle rozhovor a messages v něm cílí na voliče SPD. Protože to je jediná cílovka, kde ještě může Babiš trochu něco získat, píše na Facebooku Martin Frýdl, profesionál v oblasti marketingu a PR, k vyjádření Andreje Babiše ve věci přijetí sirotků ze Sýrie
Takhle to dopadá, když jdete do politiky, aniž byste měli jakékoliv vnitřní morální hodnoty a názor na svět kolem sebe. Když to celé svěříte marketérům, kterým je také všechno fuk, jen chtějí "být nejlepší".

30089

Krátké svědectví o propadu české politiky pod hranici elementární důstojnosti

Nejhorší je, že tu na to Babiš není sám

16. 9. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Nejhorší je, že tu na to není Babiš sám, píše Jiří Hlavenka s poukazem na žalostné výroky dalších českých "politiků", hrdinně komentujících výzvu k přijetí syrských sirotků.

"Pokud by o ty sirotky chtěla pečovat přímo paní Šojdrová, pak OK." Petr Mach (Svobodní)


"Vláda se o ně neumí postarat." Jiří Payne, další idiot za Svobodné


"Paní Šojdrová si zřejmě neuvědomuje, co by toto přijetí způsobilo! Máme dost vlastních sirotků!" Radovan Vích, SPD
"Sirotci jsou široký pojem. Podle mého je potřeba zahájit politickou debatu!" Petr Pávek, STAN (!)


"Jsou to právě dětští vojáci, kteří na sebe berou pásy výbušnin a opalují se" Pavol Lukša, bývalý místopředseda TOP 09 (!)


"Jde o kombinaci citového vydírání a salámové metody." Jaromír Bašta, ČSSD


"Je zase před volbami. Dokonce do europarlamentu. Pro mě zcela zbytečného." Jiří Koškuba, dříve ČSSD, dnes mimoň. 


"Pokud by je chtěla paní Šojdrová ubytovat u sebe doma, proč ne." Petr Hannig, Neposlušné tenisky.

Úžasný pokrok politických vůdců

16. 9. 2018 / Uwe Ladwig

čas čtení < 1 minuta



Aby odnaučili lidi myslet, němečtí rasisté měli za nepřátele židy. Ti tehdy občas byli i na vysokých místech ve společnosti. V ČR používají politikové jako nástroje, aby odnaučili lidi myslet, chudé uprchlíky před válkou nebo hladem, kteří v zemi vůbec nejsou. To je přece úžasný pokrok politických vůdců, poznamenává Uwe Ladwig. 

Dikobraz 1968

17. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Kdo chce porozumět, o co šlo v roce 1968, nechť si prolistuje kreslené komentáře týdeníku Dikobraz z té doby ZDE

Paříž a více než 30 belgických měst is užívalo neděli bez aut

17. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta



Primátoři Paříže a Bruselu doporučili, aby Evropa dodržovala každoročně jeden den ve svých městech bez aut, aby tak snížila znečištění vzduchu ve městech. Deník Guardian k tomu publikoval fotogalerii, pořízenou v Den bez aut v Paříži a v Bruselu ZDE

 


Policie v Chemnitz zatkla ultrapravičáky, kteří zranili íránského uprchlíka

17. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta



Policie v Saské Kamenici (Chemnitz) zatkla skupinu asi 15 ultrapravičáků, kteří v pátek večer v místním parku honili cizince, nutili je, protizákonně, aby se legitimovali, a zranili přitom na hlavě šestadvacetiletého Íránce. Devět zatčených ultrapravičáků bylo posléze propuštěno, šest ve věku 27 - 31 let zůstává ve vazbě.

Po demonstracích v Chemnitz se ultrapravicové demonstrace a násilnosti rozšířily také do menšího východoněmeckého města Köthen. Tam zemřel minulý týden dvaadvacetiletý Němec trpící vážnou  chronickou nemocí srdce. Pitva prokázala, že utrpěl zástavu srdce poté, co v potyčce s dvěma mladými Afghánci dostal ránu do obličeje. Do města Köthen, které má 26 000 obyvatel, bylo vysláno 1000 německých policistů, aby zabránili násilnostem.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

   

The Economist navzdory protestům dal prostor ultrapravicovému maniaku

17. 9. 2018

čas čtení 2 minuty


Před newyorskou kanceláří britského týdeníku Economist se v sobotu konala hněvivá protestní demonstrace, protože týden se rozhodl v rámci svého londýnského literárního festivalu prostřednictvím video linku interviewovat ultrapravicového maniaka Stephena Bannona.

Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch, týdeník Economist na Twitteru už několik týdnů ostře kritizuje. Je v naprostém souhlasu s mediálním odborníkem na ultrapravicové populisty, politologem Casem Muddem, působícím v USA. Oba opakovaně poukazují na to, že ultrapravice není ani v USA, ani v Evropě příliš silná, ale že jí sílu poskytují sdělovací prostředky, které budují ultrapravičáky jako celebrity.

V Praze poprvé vystoupí palestinsko-islandský spisovatel Mazen Maarouf

17. 9. 2018

čas čtení 6 minut

Mazen Maarouf, foto: Raphael Lucas

Svou literární tvorbu představí na autorském večeru Mazen Maarouf, palestinsko-islandský prozaik, básník, překladatel a novinář, který do Prahy přijíždí na pozvání organizace Literature Across Frontiers. Večer s debatou a čtením autorovy poezie a prózy se koná v pondělí 17. září v 19:00 v pražském Café Kampus (Náprstkova 10, Praha 1). Jeho tvorba bude vůbec poprvé představena v českém překladu Burhana Kalaka.

„Do češtiny je nyní přeloženo patnáct Mazenových básní a jeden příběh z jeho druhé povídkové sbírky Krysy, které olizují uši šampiona v karate (v arabštině, 2017). Jeho první povídková sbírka se nyní překládá do deseti evropských jazyků a potěšilo by mě, kdyby jeho první návštěva České republiky vedla k dalším překladům z jeho díla, které patří mezi nejzajímavější literární projevy současné arabské diaspory v Evropě,“ uvedla Alexandra Büchler z organizace Literature Across Frontiers.

Akce bude tlumočena z angličtiny do češtiny.

Jan Paul – Obrazy bez názvu 2004 - 2018

17. 9. 2018

čas čtení 2 minuty


Galerie výtvarného umění v Náchodě, zámecká jízdárna, Smiřických 272, 547 01 Náchod

Vernisáž výstavy: 21. září 2018 v 17 hodin, GVU Náchod – zámecká jízdárna

Termín konání výstavy : 22. září – 11. listopadu 2018

Výstava malíře Jana Paula ( 1956 ) v Galerii výtvarného umění v Náchodě je dosud jeho nejobsáhlejší přehlídkou malby vzniklé mezi léty 2004 až 2018. Rok 2004, v němž prožil umírání matky, když si ji vzal z nemocnice zemřít domů, znamenal pro autora radikální změnu přístupu k tvorbě, a stal se i mezníkem změny osobního života. Obé autor v tvorbě propojil, a silný iniciační prožitek zhodnocuje ve svém díle vytvářeném prsty bez použití štětců. Cyklus prvních deseti obrazů „Mezi životem a smrtí“ je imaginárním portrétem matky ve chvílích umírání, a předznamenal další Paulovo malířské směřování.

29885

Hasíme extremismus. Ale čím?

17. 9. 2018 / Pavel Urban

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Od dob komunismu, a aspoň zčásti od dob c. k. monarchie v českých zemích platí, že kdo chce legitimizovat a nelegitimizovat názory, metody i subjekty ve veřejném prostoru, ten musí mít autoritu morálního vůdce. Skutečnost, že Vás lidé čtou (a jsou za to případně ochotni i platit) a v ledačems s Vámi souhlasí ještě nezaručuje, že takovou autoritu máte.

29766

Bodláky Václava Duška

Lovci štěstí

17. 9. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Pyšné nuly se holedbají v kolbišti společenské bezvýznamnosti, vystrkují růžky, roztáčí rulety v nekončícím přesvědčení, jak spolknou tučnou výhru. Manifestní bludičky věří na  zázraky; laškování nebere konce, urážky, vulgarita, tupost, malichernost, demokratická laxírka, kdo neřve s námi, řve proti nám! Boření dějin se odehrává po celém světě – ještě včera jsme pouštěli opožděným národům žilou a dnes se podivujeme nad jejich krutostí, bezohledností a nevděkem. Úlitba nejen bohům, vrávoráme nad dějinnými poznatky, bída ducha zachvacuje svět s pravidelností kyvadla. Čekáme na autorského biologa samouka, jak vysvětlí zrození ptáka rosomáka, nevědět znamená tápat! Vyhoření myšlenkových obrů ohrožuje rovnováhu světového míru. Profesorská elita často vrávorá, mrouskající tichošlápkové v aréně Fiškus nabádají k vylepšení životních funkcí národních zájmů. Záludnost se vyplácí. Bandy agentů ohrožují mírotvorce. Zrádci, pilné včeličky. 

Štěstí nedojde, komu nepadají hvězdy.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v srpnu 2018

1. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 58 466.08 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 86 289.51 Kč.   

Z výše uvedeného vyplývá, že jsme v dlouhodobém deficitu a potřebujeme ***přibližně o třetinu*** větší finanční pomoc od čtenářů. Děkujeme.

Zůstatek byl koncem srpna 2018 249 661.49 Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Czech politicians support Babiš: We will not accept any Syrian orphans

16. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

The proposal that the Czech Republic should accept 50 Syrian orphans was made recently by the Czech catholic party (KDU-ČSL) euroMP Michaela Šojdrová.    Her proposal has earned condemnation from the Prime Minister Andrej Babiš, ("I do not want a single refugee here, not even Syrian orphans")   but his refusal has been supported by the statements of a number of other Czech politicians:


"Mrs Šojdrová obviously does not realise what accepting those orphans would bring about! We have enough of our own orphans!" (Radovan Vích, the extreme right wing SPD Party)

"Orphans, that is a very broad concept. In my view, a political debate must be started." (Petr Pávek, STAN, Lord Mayors and Independents group)

"It is exactly child soldiers who put on belts with explosives and explode themselves!" (Pavol Lukša, former deputy chair of the TOP 09 party)

Rusové, kteří "šli kolem Skripalova domu jen náhodou", mají vazby na ruské ministerstvo obrany

15. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

 



Soubor pasových informací týkající se jednoho z dvou mužů, kteří v březnu dvakrát navštívili anglické město Salisbury, "aby se tam podívali na vynikající kostelní věž", je označen "přísně tajné" a obsahuje telefonní číslo s příkazem "Nedávat informace!". Britští novináři to číslo v sobotu vytočili a zjistili, že je to číslo recepce na ruském ministerstvu obrany.

The leader of the Czech Social Democrats boasts that his government gives money to the "coast guards" in Libya

15. 9. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty



Jan Hamáček, the leader of the Czech Social Democrats, who currently acts both as the Czech Interior Minister and the Foreign Minister, has boasted on Twitter that the Czech government has just given more than 200 million Czech crowns (8 million euro) to the "Libyan coast guards" to enable them to "buy new patrol boats". "This is good," says Hamáček, continuing, "We are against compulsory refugee quotas - and that is also good." ("Nevertheless, as a country of 10 million, we should be able to accept 50 Syrian refugees," adds Hamáček in the tweet, thus mildly dissociating himself from the statement made today by the Czech PM Babiš, who says that the Czech Republic "will not accept a single refugee, not even a group of Syrian orphans".)

By providing funding to agents of the failed state that is Libya with a view of stopping the attempts of desperate people to reach Europe, the Czech government is greatly contributing to human suffering. Here is a quote from a recent report about Libya, published by the Human Rights Watch. Mr Hamáček is not aware of these conditions?

Blahopřání Hamáčkovi, že česká vláda podporuje libyjské teroristické vlády

15. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Tento stát Hamáček podporuje. Není mu stydno?

V Libyi proti sobě bojují dvě rozdílné vlády. Vojenské boje mezi ozbrojenými silami, loajálními k těmto dvěma různým vládám, zdecimovaly ekonomiku a veřejné služby, včetně veřejného zdravotnictví, bezpečnostních služeb i soudnictví a vedly k vyhnání 200 000 lidí z domovů.

Ozbrojené skupiny po celé zemi, některé z nichž podporují jednu z obou navzájem soupeřících vlád, popravují mimosoudně četné osoby, útočí na civilisty a na civilní majetek, unášejí lidi a nechávají je zmizet, a obléhají civilisty v městech Derna a Bengazí na východě země.

Více než 200 000 migrantů a žadatelů o azyl, kteří se dostali v roce 2017 do Evropy, odcestovalo loděmi z Libye. Migranti a žadatelé o azyl, kteří skončili v Libyi ve vazebních střediscích, jsou obětí bití, finančního vydírání, sexuálního násilí a musejí vykonávat nucené práce v neoficiálních a polooficiálních, státem řízených detenčních střediscích, jsou obětí stráží, polovojenských jednotek a pašeráků. Pobřežní hlídky také biji migranty, které naleznou na moři, nutí je k návratu do vazebních středisek, kde jsou nelidské podmínky.

Zdroj:  Zpráva organizace Human Rights Watch ZDE

Czech PM Babiš: Czech Republic will not accept a single refugee. Not even Syrian orphans

15. 9. 2018

čas čtení 2 minuty



"Why should we be accepting any Syrian orphans? There are orphans even in the Czech Republic and we must take care of those. Why should we be taking care of Syrian orphans, of all people?"



"I have managed to force the European Union to give up the demand that we should accept refugee quotas," boasts Andrej Babiš, the Czech Prime Minister, former communist secret police agent who is currently being investigated for financial fraud. "It was me and the Hungarian Prime Minister Orbán. It was us who fought in Brussels against the quotas at four in the morning and forced them to give up that absurd system."

This is a summary of an incredible  Babiš interview, published on Saturday by the novinky.cz website.

Jak by Churchill plakal dnes!

15. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Churchill v slzách při přijetí jeho projevu před sedmdesáti lety v roce 1948 na Kongresu Evropy, v němž navrhl federalizovanou Evropu - je to fotografie, kterou jsem náhodou našel dnes dopoledne při uklízení papírů svého otce a matky, píše britský komentátor Will Hutton. Jak by Churchill plakal dnes!!


Hamáček symbolizuje zoufalý propad ČSSD jako strany

15. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta


Jak bojovat proti šiřitelům lží?

15. 9. 2018

čas čtení 4 minuty



Jestliže politikové a jejich pomahači dnes drze lžou, vyžaduje to jinou reakci. Znamená to jít k jádru věci a zabývat se skrytým, hnusným názorem mluvčích - nezaměřovat se na fakta či gagy, které leží na povrchu.

Znamená to reagovat na Trumpa nikoliv daty, ale morálním argumentem, že veškerý lidský život má stejnou hodnotu - a na Putina, morálním argumentem, že je obscénní používat chemické zbraně.

Začíná to být naléhavou otázkou naší doby: Jak ubráníme pravdu ve světě lží?



Jonathan Freedland se ve svém komentáři v deníku Guardian vrací k rozhovoru dvou ruských špionů, který odvysílala televize Russia Today, kteří tvrdí, že do Salisbury v březnu (dvakrát) přijeli podívat se na věž tamějšího kostela, ale pak je odradilo, že bylo v ulicích trochu tajícího sněhu. (Naše spolupracovnice Amy Mackinnon se na Twitteru zajímavě ptá, proč, vzhledem k tomu, že RT má mnoho dokonalých studií, natočila rozhovor se špiony kdesi u stolu?:)




Odvysílaný rozhovor byl tak absurdní, že z toho zjevně vyplývá, že Putin si s Británie prostě dělá legraci. Je to docela obscénní, protože umřela jedna paní a další tři lidi málem. Tentýž názor zastávají mimochodem i obyvatelé města Salisbury: rozhovor by byl komický, kdyby nešlo o bezpečnost a zdraví lidí. Faktem zůstává, že Rusko použilo na britském území chemické zbraně.

Jak posiluje ultrapravice v Německu

15. 9. 2018

čas čtení 9 minut

Matt Frei, Channel 4 News: Vítejte, nebo znovu vítejte v Berlíně. Zítra je tomu deset let, co kolaps americké banky Lehman Brothers vyvolal finanční krizi. Bylo to tohle zemětřesení, které se spojuje se vzestupem extremní pravice v Evropě. Ale tady v Německu je ekonomika v obrovském rozkvětu. A celá eurozóna je uprostřed plného hospodářského oživení. Přesto však anti-imigrantský populismus stále roste. V Evropě posilují ultrapravičáci ve Švédsku, minulý týden ultrapravicová strana Švédských demokratů posílila svůj volební podíl jako třetí největší politická strana ve Švédsku. V Polsku se konají pravidelné ultrapravicové demonstrace a vládne tam ultranacionalistická strana Právo a spravedlnost. Češi znovu zvolili svého ultrapravicového prezidenta začátkem letošního roku. V Rakousku je Strana svobody součástí vládnoucí koalice. Má kořeny v nacistické minulosti Rakouska. Sílící autoritářství Viktora Orbána v Maďarsku vyvolalo tento týden hlasování Evropské unie, která odsoudila jeho vládu. Přestože loni prohrála prezidentské volby, nacionalistická strana Marine Le Penové si ve Francii uchovává svou podporu. A v Itálii popularita ministra vnitra Mattea Salviniho dál roste. Ten se zapřísáhl, že změní Evropu vytvořením silnějších aliancí s evropskými ultrapravicovými stranami.


Jsem vinen: Manafort souhlasil, že bude spolupracovat s Muellerovými prokurátory

14. 9. 2018

čas čtení 1 minuta



Bývalý šéf Trumpovy předvolební kampaně Paul Manafort přiznal vinu ve dvou případech spiknutí a souhlasil, že bude spolupracovat s vyšetřováním Roberta Muellera, který zkoumá ruské zásahy do amerických prezidentských voleb r. 2016. Znamená to možné právní potíže pro Donalda Trumpa.

Manafort přiznal vinu, že se spikl za účelem defraudovat Spojené snáty a že se také spikl za účelem blokovat průchod spravedlnosti. Za to mají být odpuštěna další obvinění.

Lidé si politiku nespojují s tím, jak bude spravována budoucnost

14. 9. 2018

čas čtení 4 minuty

Odezva pod článkem v iDnes činila v době, kdy toto píšu, něco přes 1200 příspěvků během asi 6 hodin. Nepochybuji, že se bude odkaz na něj virálně  šířit, a to i na sociálních sítích.

Blíží se volby, karikatury v politice lžou, některé znásilňují a vůbec používají sílu k tomu, aby získaly moc.

Nám nezbývá, myslím si, než najít způsob, jak si začít věřit. A naučit lidi rozeznávat, že ten "mohutný a silný" je iluze, stín na zdi, a že ten stín dovedně háží malí podvodníci a bezcharakterní lumpové.


Vážený pane Čulíku,

Všiml jsem si vaší reakce na zprávu o džihádistovi v ČR, píše Zdeněk Jakubka. Vašemu rozčilení rozumím, ale - příliš často se opakuje a – nevím, jestli někam vede.  A také argumentace tím, že oproti nezajímavému džihádu jsou tady závažnější témata… Jistě, souhlasím, ale lidé si dnes politiku ve většině nespojují s tím, jak bude spravována budoucnost.  

I mě to štve. V tomto případu si navíc myslím, že se jedná skutečně o připravu manipulace s veřejností před volbami. Takže mi přijde zajímavější upozornit na toto:

Babišonoviny vyvolávají systematicky nesmyslný strach z neexistujících teroristů

14. 9. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Co témata jako blížící se likvidace padesáti procent pracovních příležitostí umělou inteligencí, tvrdé znečištění českých měst, jako je Praha či Ostrava automobilovými a průmyslovými zplodinami, které vedou k předčasné smrti mnoha lidí ročně, co takhle špatná správa vodních poměrů v ČR, takže ČR trpí nezvládnutelným suchem? Co špatné a podfinancované školství, které určí budoucnost národa? Koho by zajímalo, že šedesát procent dětí stát odebírá rodinám ze sociálních důvodů?  Co obrovská majetková nevyrovnanost mnoha oblastí České republiky, které přežívají jako zanedbaný socialistický skanzen a vyvolávají frustraci? Co parazitický teror exekutorů, kteří zotročili deset procent obyvatelstva, a destabilizují tak politický systém?

Ne, to Babišovu a Pleslovu Mladou frontu Dnes nezajímá. Je zajímá neexistující džihádismus v ČR... :))

Je fascinující, že tolik lidí na to skočí... Proč? Netuší, že je to drzá manipulace? Je to naprosto komické, protože většina českých médií a politiků vnucuje veřejnosti nesmysly, namísto aby řešila to, o co skutečně jde.  (JČ)



29544

Další z množství Trumpových lží: "Demokraté zfalšovali počet mrtvých v Portoriku!"

14. 9. 2018

čas čtení 2 minuty



Poté, co se Donald Trump silně pochválil, jak dokonale loni v září zvládl pomoc hurikánem postiženému Portoriku, vyšlo najevo, že to nebylo pravda a že v důsledku nedostatečné pomoci po zásahu hurikánu zemřelo v Portoriku 3000 osob.

Trump na to reagoval lživým tvrzením, že si "tento počet mrtvých vymyslela Demokratická strana, abych vypadal co nejhůře."

Deník Washington Post upozorňuje, že během 592 dní od začátku svého funkčního období Donald Trump lhal 4713 krát. Zpočátku lhal "jen" asi osmkrát denně, v posledních třech měsících se lhaní výrazně zintenzívnilo a během této doby lže Trump v průměru více než patnáctkrát denně. ZDE
 

Představitelé muslimských a židovských organizací v Británii kritizovali konzervativní europoslance za jejich podporu Orbánovi

14. 9. 2018

čas čtení 2 minuty



Vedoucí představitelé muslimských a židovských organizací v Británii konstatovali, že je hluboce znepokojující, že britští konzervativní europoslanci hlasovali proti rozhodnutí kritizovat utlačitelskou politiku maďarského premiéra Viktora Orbána. Rada zástupců britských židů a Muslimská rada Británie jejich rozhodnutí ostře odsoudily.

Absurdní představení ruských "turistů" v Salisbury signalizuje asi boj mezi ruskými rozvědkami

14. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Taťána Stanovaja (jejíž analýzy není radno ignorovat!) vidí v případu Skripal a v prozrazených informacích o Naryškinově synovi boj mezi zahraniční ruskou výzvědnou službou a ruským generálním štábem a vojenskou rozvědkou GRU. Kupte si popcorn a sledujte nejnovější kolo válek siloviků v ruské mocenské hierarchii, doporučuje odborník na ruskou politiku profesor Mark Galeotti:

 

Yannis Varoufakis volá po vzniku nové Pokrokové internacionály

14. 9. 2018

čas čtení 5 minut


Naši éru si lidé budou pamatovat pro triumfální pochod globálně sjednocené pravice - Nacionalistické internacionály - která se zrodila z žumpy zfinancionalizovaného kapitalismu. Zda si ji lidé budou také pamatovat pro úspěšný odpor humanistů proti tomuto nebezpečí, to závisí na dobré vůli pokrokových aktivistů v USA, v Evropské unii, ve Spojeném království i v zemích, jako je Mexiko, Indie a Jihoafrická republia, zda budou ochotni vytvořit koherentní Pokrokovou internacionálu, píše řecký levicový ekonom a bývalý řecký ministr financí Yannis Varoufakis.

Proti obhajobě demokratických principů EU se postavil i šéf ODS Fiala. Nehlasujte pro ODS, pokud nechcete diktaturu!

13. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

I šéf ODS Fiala se kupodivu postavil na obranu autoritáře a korupčníka Orbána:


Proč zaměstnáváte Kašpara, Hamáčku?

13. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta


Maďarský tisk: Orbána oslavují po celé Evropě!

13. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

 



Televize TV2 v Maďarsku informuje o tom, že v Evropském parlamentu se všichni nadšeně shromáždili kolem Viktora Orbána a vyjadřovali mu podporu. Celá Evropa Orbánovi vyjadřuje podporu na Facebooku a jeden Němec tam napsal, že názory německého tisku nevyjadřují názory německého obyvatelstva.

Orbánův úspěch je důsledkem jeho jedinečnosti, protože mimo Polsko mají jen Maďaři vůdce, který jasně hájí národní zájmy. Celá Evropa rozumí tomu, co se děje a nikdo nevyjadřuje nenávist vůči Maďarům, protože mají tak vynikajícího vůdce.

Mezinárodní ostuda: Babiš podpořil autoritářského korupčníka Orbána

13. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

"Vláda ČR podporuje [maďarského korupčníka a autoritáře] Viktora Orbána poté, co ve čtvrtek hlasoval Evropský parlament pro sankce vůči Maďarsku za porušování zákonů Evropské unie," řekl ve čtvrtek Andrej Babiš. "Tento nesmysl jen zavádí záporné emoce do Evropské unie," řekl Babiš [kriminálnímu] serveru Parlamentní listy. "Stojím proto za Orbánem. Jsme spojenci," dodal Babiš.

Mezinárodně proslula nechvalně známá fotografie Babiše a Orbána při večeři, pořízená v době, kdy Orbánova vláda zakázala poskytovat uprchlíkům v maďarských detenčních střediscích jídlo. (JČ)

Tohohle člověka podporuje Babiš. Není to ale překvapení, s jeho historií!

13. 9. 2018

čas čtení 4 minuty

Jak vidí většina poslanců Evropského parlamentu Viktora Orbána. Babiš ho ale podporuje. Co to znamená pro Českou republiku, si můžete dovodit sami. (JČ)




Guy Verhofstadt:
Pane premiére, pane Orbáne. Nevím, jestli si pamatujete, jak jsme se poprvé setkali v tom hotelu v Budapešti. Bylo to v prosinci 1989. Nepamatuju se, jak se ten hotel jmenoval, ale pamatuju se, že jsme se tam setkali, protože zaprvé jsem měl schůzku se SZDSZ, starou Liberální stranou. A pak jsem se vás zeptal jako šéfa strany Fidesz, proč nejste v zasedačce se svou mateřskou stranou. A vy jste vysvětlil proč ne. Bylo to jen několik měsíců před první úspěšnou účastí strany Fidesz v prvních svobodných volbách v Maďarsku. Mimochodem, tehdá vám pomáhal George Soros. To si pamatuju. S programem, který tehdy byl, více méně, trochu víc pokrokový než tehdejší program SZDSZ. Více sociální a více liberální. Trochu jako program Emmanuela Macrona. Chtěl bych říci, že jste byl Emmanuelem Macronem Maďarska r. 1989. Nemyslím si, že by byl Emmanuel Macron potěšen tím, co jsem tu dnes řekl. Ale neřekl jsem to francouzsky, tak to snad nevadí.

Buďme ale upřímní. Mnoho se od roku 1990 změnilo, a od roku 1989, kdy jsme se setkali. Vy jste se změnil. Odhodil jste své demokratické zásady a určitým způsobem to říkáte otevřeně, "Chci vytvořit ne liberální demokracii, chci vytvořit illiberální stát." A v této chvíli je seznam toho, co jste napáchal, dlouhý. Pronásledujete nevládní organizace. Vyhnal jste ze země kritické sdělovací prostředky. Stavíte zdi. Také se snažíte v Maďarsku znovu zavést trest smrti. I když to je na základě našich smluv nemožné. A teď jste se rozhodl zlikvidovat univerzitu.

A já se vás ptám: Jak daleko chcete zajít? Co bude další? Budete taky pálit knihy? Na tom náměstí před parlamentem v Budapešti na náměstí Lajose Kossutha? To bude to další? Možná Kertészovy knihy. Možná Konradovy knihy. Anebo knihy mého nejoblíbenějšího maďarského spisovatele, Sándóra Máraie. Protože Sándor Márai byl taky maďarský kosmopolita, na jaké vy dnes útočíte.

A tak, když se na vás tady dívám, vy se tím pyšníte. "Je fantastické, že to tady všechno mohu říci." A to, co vidím, víc a víc, není hrdý konzervativec. Protože mezitím jste se stal hrdým konzervativcem. Ne, vidím moderní verzi starého komunistického Maďarska. Ekonomické ochranářství. Přehnaný nacionalismus. Posilování illiberálního státu. A všude vidíte nepřátele maďarského státu. Vidíte nepřátele v sektoru energetiky. Vidíte nepřátele v médiích. Vidíte nepřátele v nevládních organizacích. Vidíte teď nepřátele i v akademickém světě.

Je to, jako by se Stalin a Brežněv vrátili. Ale teď v Maďarsku. Taky je ovládala paranoia. Nestačí mít v demokracii většinu. Musíte nepřátele pronásledovat. Musíte jít po nich, když mají jiný názor.

Takže, pane Orbáne, a uzavřu tím, že se Maďarsko stalo r. 2004 členem Evropské unie. Podepsal jste, i se svými předchůdci, hodnoty Evropské unie. A všechny tyto principy, vy je znáte velmi dobře. A dokonce i levice a pravice v této sněmovně je respektuje. Vy jste porušil všechny tyto principy. V těch různých případech, o nichž hovořil pan Timmermans. A přesto chcete zůstat členem Evropské unie.

No, to já víc respektuju slušnost euroskeptiků, kteří alespoň říkají, "No, mně se Evropská unie nelíbí, mně se nelíbí její hodnoty, a tak z ní odejdu."  Vy ale chcete dál dostávat peníze z evropských fondů, peníze Evropské unie, ale nedodržovat evropské hodnoty. To není pro vás. Jak tomu říkáte?

Není to moc odvážné, řekl bych, a v žádném případě to není v souladu s politikem, který jedná podle principů.

A tak se vás ptám. Nemyslíte, že je načase udělat zase rozhodnutí? Jako když jste udělal to rozhodnutí, kdy jste se proměnil z liberálího demokrata v nacionalistu a konzervativce.

Není načase se upřímně zamyslet nad tím, jak na vás budou vzpomínat v budoucnosti? Chcete, aby na vás vzpomínali jako na člověka, který osvobodil vaši zemi, Maďarsko, od komunismu, a že jste to učinil?  Anebo chcete být vzpomínán jako věčný nepřítel naší otevřené, evropské, demokratické společnosti?

To je ta volba, kterou musíte učinit teď. 

Povzbuzující: Zdá se, že je ruská vojenská rozvědka úplně neschopná

13. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

Kdo v GRU proboha rozhodl, že tento interview je dobrý nápad??


Ruská vládní propagandistická televize RT odvysílala nevýslovně trapný rozhovor s dvěma muži, jejichž kroky fotograficky zdokumentovala britská policie. Muži, podle britské policie agenti ruské vojenské rozvědky GRU, přiletěli do Londýna, DVAKRÁT navštívili město Salisbury, prošli kolem domu Sergeje Skripala, vrátili se do Londýna a odletěli do Moskvy. Účelem jejich návštěvy bylo podívat se v Salisbury na věž tamější katedrály, "nejslavnější na světě". Jeli se na tuto věž podívat z Londýna ne jednou, ale hned DVAKRÁT, ve dvou po sobě následujících dnech. Stěžovali si, že jejich nevinnou turistickou prohlídku v Anglii problematizovalo sněžení - a tak odletěli do - zasněžené - Moskvy.

V rozhovoru oba muži vystupují neuvěřitelně nervózně a trapně, s dlouhými pauzami. Vystupovali v té televizi jak odsouzenci.

Jak napsal reportér deníku Guardian Shaun Walker: "Kdo v GRU měl proboha ten nápad poslat ty muže do televize?"

Že je GRU úplně neschopná, by naznačovalo i to, že se oběma agentům Sergeje Skripala nepodařilo usmrtit.


Alec Luhn, Guardian: Myslím, že tohle uzavírá debatu o profesionalismu ruské vojenské rozvědky GRU. Údajné alibi útočníků na Skripala je, že se "jeli podívat na slavnou katedrálu v Salisbury":

Shaun Walker, the Guardian:

Pátek - odletěli do Londýna, ubytovali se v špinavém hotelu ve východním Londýně

Sobota - odjeli do Salisbury podívat se na slavnou 132 metrů vysokou věž slavné krásné katedrály

Neděle - jeli ZNOVU do Salisbury znovu se podívat na tu nádhernou věž

Neděle večer - okamžitě odletěli do Moskvy

To se zdá být legitimní.

V pětadvacetiminutovém rozhovoru se RT nepodařilo zeptat se Boširova a Petrova, proč byly v jejich hotelu nalezeny stopy novičku, proč neexistují žádné důkazy podporující jejich vysvětlení, proč šli k domu Sergeje Skripala v den, kdy byl otráven a ne ke katedrále, kterou chtěli údajně navštívit...



29892

O českém poznávání západní Evropy

13. 9. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jednou z velikých změn v poslední době v celkové náladě české veřejnosti je podle mne postoj k západní Evropě. Tak nějak to vypadá, že tam už téměř každý byl, každý viděl to svoje, každý tam má příbuzného nebo známého, který zažil to svoje.

Soukup porušuje šířením hate speech zákon. Koho by to v ČR zajímalo

13. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Zákony kriminalizující nenávist vůči menšinám existují v civilizovaných zemích z dobrých důvodů. Šíření nenávisti totiž vede k fyzickému násilí a k zavádění autoritářských režimů. I když český trestní zákoník kriminalizuje vyvolávání nenávisti vůči menšinám a náboženstvím třemi lety vězení nepodmíněně, pokud je pácháno v médiích, tiskem či televizí, nikdo to nestíhá. Česká republika dopadne špatně... (JČ) 


Hamáček (ČSSD) manicky bojuje proti "ilegální migraci"

13. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Rozkládající se ČSSD je posedlá bojem proti neexistujícím migrantům. Myslí si, že když ukradne agendu ultrapravicovým stranám, její voliči budou hlasovat pro sociální demokraty. Je to omyl. Mnohokrát se prokázalo, že pokud mainstreamové strany ultrapravicovou agendu normalizují a legitimují, voliči pak hlasují přímo pro fašisty, ne pro fašizující mainstreamové strany.

Hamáčkův posedlý boj proti "ilegální migraci" je zavádějící. Správný termín je "neregulérní", či "neschválená" migrace. Lidé odkudkoliv mají podle Ženevských dohod z roku 1951, jejichž signatářem je i Česká republika, překročit hranice a  právo žádat o azyl a o ochranu před válkou a pronásledováním.

Proč Hamáček tuto trvající povinnost České republiky občanům zatajuje? (JČ)


Nové východoevropské autoritářství má v regionu silné kořeny

13. 9. 2018

čas čtení 5 minut



Proč východní Evropa vyhlásila válku liberalismu? Odpověd spočívá ve zvláštní podstatě revolucí z roku 1989. Ty nechtěly zavést žádnou utopii, ale normálnost - revolucionáři chtěli vést normální život jako lidé v západní Evropě. Ovšem po pádu komunismu nejvzdělanější a nejliberálnější Středo a Východoevropané odešli na Západ - a vyvolali tak v regionu demografickou krizi a krizi identity. A zatímco domácí zastánci liberální demokracie odešli na Západ, tváří liberalismu ve východní Evropě se staly EU a Spojené státy. To připravilo jeviště pro nacionalistickou revoltu proti liberalismu, která nyní ovládla středo a východoevropský region, píše Ivan Krastev v časopise Foreign Affairs.

Jak zglajchšaltovaný maďarský tisk reaguje na ostrou kritiku z Evropského parlamentu

13. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

V maďarském tisku (deník Lokal):

Orbán: "Neustoupíme vydírání!"

@judithineuropa dál včera lhala!

Za útoky stojí Soros!!


Varovné poučení pro české politiky z osudu CSU v Bavorsku

13. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Lidé mimo Německo by si měli vzít varovné poučení z osudu strany CSU v Bavorsku. Tato strana se snažila o všechno, o čem prohlašovali pravicoví komentátoři, že musí pro svou popularitu dělat - snažit se ukrást politickou agendu ultrapravici: vystupovat tvrdě proti migraci, hlučně hájit německou identitu, hlučně odmítat kosmopolitismus. V důsledku toho poklesla její volební podpora na historické minimum.

Totéž se stane českým politickým stranám.


29766

Bodláky Václava Duška

Hovniválská kulička ku hraní

13. 9. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Klopotné úsilí politických koťouchu z komunálních políček nebere konce. Doma čeká máma u telefonu – táta shání hlasy, možná vyhraje, pomějeme se, budeme slavní, sousedky opět kyselé okurky; rvačka o koryta nesnese mírumilovných lichokopytníků. Vyhrnout rukávy, a tumáš po ústech! Ještě předevčírem podporovali vzájemnou genialitu dva radní ucháči, starej a mladej – město připomíná architektonickou školku, kde stavby budou trvalou připomínkou nebývalé hlouposti, nadutosti a
  bezvýznamnosti komunálních politiků. Opelichaný lišák s ústy zlatoústými vykřikuje, jak mizera junák krom volného piana umístěného na chodníku, do kterého nyní mydlí romští Mozarti, ničeho pro rozvoj města neučinil – nazval mlaďocha sketou. Oj, zato trpaslík vykonal historické kroky – poničil vystavěné, náměstí připomíná rychlou výstavbu po atomovém útoku – v zádech kejklíře s vyčachrovanými penězi; a jistá dáma stává před zrcadlem a nechává se obdivovat, bachratka je nejkrásnější, nejchytřejší, nejpotřebnější, nejprolhanější, nejvykutálenější. Hlavně se nevyděsit, zkusit štěstí znovu! Politika je laboratoří pro pevné charaktery…

30087

Obezita zkracuje život ve Velké Británii i ČR, velkou část života prožijí lidé ve špatném zdravotním stavu

Předpoklad dožití žen v ČR jeden z nejnižších v Evropě

13. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

Deník The Guardian přinesl závěry výroční zprávy Public Health England. Zpráva, jež se opírá o statistiky Eurostatu, ukazuje, že ženy ve Velké Británii jsou z hlediska délky dožití až 17. v Evropě. Česká republika je ovšem z hlediska tohoto parametru ještě tři příčky za Velkou Británií a za ní už jsou pouze postkomunistické země. Přitom ženy ve Slovinsku mají výrazně vyšší průměrný věk dožití a patří v tomto ohledu k nadprůměru. Před ČR je ještě Estonsko. Ve srovnání s evropským průměrem není zaostávání ČR výrazné, nicméně oproti středomořským zemím (Španělsko, Itálie, Francie) a Lucembursku je to o několik let života méně.

Zpráva také ukazuje, že ženy ve Velké Británii stráví takřka čtvrtinu života ve špatném zdravotním stavu. Lze předpokládat, že ani v tomto ohledu se nebudou statistiky v ČR lišit.

Článek zmiňuje jeden zásadní faktor, který má zásadní vliv na délku i kvalitu života, a to je obezita. Ta stojí za obrovským nárůstem diabetu druhého typu. Vedle alkoholu je obezita jednou z příčinou rakoviny prsu.

V souvislosti s obezitou je možné najít další významnou souvislost mezi Velkou Británií a ČR. Dle údajů Světové zdravotnické organizace jsou obě země premianty v obezitě v rámci Evropy.
Informaci o délce dožití přinesl také český tabloid Blesk. Dle jeho "analýzy", která se údajně opírá o zprávu Světové zdravotnické organizace, je ovšem délka dožití v ČR celkově nad průměrem Evropy (pravděpodobně brán v úvahu celkový souhrn všech obyvatel a z toho vypočtený průměr, nikoliv srovnání délky dožití v jednotlivých zemích). Blesk na zdroj neodkazuje, což je v českých médiích zcela běžná praktika (provozovatelé nechtějí, aby lidé odcházeli z jejich stránek jinam). Tak co si máme o jeho nepodložených tvrzeních myslet?

30088

Lovec pravdy Seymour Hersh

13. 9. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 2 minuty

Letošní Prague Writers Festival přivítá v říjnových dnech držitele Pulitzerovy ceny, žurnalistu světového významu Seymoura Hershe; v NG Anežský klášter sedmého října od l7h a osmého od 19.30 máte jedinečnou možnost diskutovat a poznat milence pravdy. S vášní a zaujatostí pro odhalení temných zákoutí vytvořil přehlednou mapu omylů a zmaru. Odhodlání, odvaha, ano, ale k tomu mít ověřená fakta, nesnažit se zkreslovat realitu. Syrová svědectví bez příkras a zbytečných vlastních rádoby komentářů pro větší efekt – škola nejen pro žurnalisty!

Dodatek: Vzhledem k nemoci spisovatele se jeho návštěva v Praze odkládá na listopad.

30089

Jak dlouho ještě budeš, Klausi juniore, zneužívat naší trpělivosti?

13. 9. 2018 / Kryštof Kozák

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Smutnou realitou české politiky v roce 2018 je, že jedním z nejdůležitějších témat je zavření hranic tak, aby sem neproniknul pokud možno jediný migrant z “Jihu”. Může za to i prominentní mediální pozornost, kdy se na titulních stranách opakovaně objevují alarmující zprávy a komentáře zaměřené na obavy z migrantů. (Zprávy o útocích ultrapravičáků proti uprchlíkům už pokrytecká česká média nepřinášejí, i když je jich daleko víc.) Jedním z hlavních mediálních šampiónů tohoto uvažování je pilný manický Václav Klaus mladší, který neváhá plnit prominentní veřejný prostor xenofobními komentáři, naposledy pak například na hlavní stránce Novinky.cz. Je neuvěřitelné a šokující, že Novinky tyto bláboly tisknou. Zadělávají si tak na autoritářský režim, který nakonec zničí i je.

30086

Emergency call: Politická, intelektuální, estetická břečka mocně probublává kampaní před volbami 2018

13. 9. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Hodně pobavil i nahněval "protimigrační" billboard ČSSD v Havířově. Podle místních už by měl být přelepen. Ano, migrace je téma jímž lze uchvátit voliče, dokonce napříč českou společností. Co ale nabídnout obyvatelůpm Prahy? Mix tupé hrdosti na xenofobii a zamořování vzduchu by se mohl v Praze líbit. Oni jsou to přece takoví vzdělaní lidé... Aneb "tradiční" české strany vytvářejí z politické krize nekonečnost takřka vesmírnou.

Existuje přísloví, údajně indiánské: "Když zjistíš, že jedeš na mrtvém koni, sesedni." České tradiční politické strany inovovaly spektakulárně: nejprve koně zabily, pak nasedly a teď předstírají pohyb. Dveře parazitům, kteří dokáží mrtvolu skutečně "rozhýbat", otevřeny dokořán...

Britové budou mít problémy s řidičáky, cestovními pasy, mobily a leteckou dopravou

12. 9. 2018

čas čtení 1 minuta



V případě, že Británie v březnu 2019 vypadne z EU bez dohody, přestanou v Evropské unii platit britské řidičské průkazy, což postihne 11 600 řidičů kamionů, kteří každodenně jezdí z Británie na evropský kontinent, stejně jako všechny turisty-automobilisty. Britové nebudou moci cestovat do EU, pokud bude jejich pas mít kratší platnost než půl roku, a je pravděpodobné, že pro užívání britských mobilních telefonů budou v EU znovu zavedeny vysoké poplatky za roaming. Uvádí to britská vláda v nových oficiálních varováních o dopadech brexitu, které budou zveřejněny ve čtvrtek.

Ředitel letecké společnosti Ryanair Mike O'Leary znovu vážně varoval, že brexit může způsobit zastavení letecké dopravy mezi Británií a Evropskou unií, a naléhal na britskou vládu, aby "něco v té věci už začala dělat". Problémem pro Ryanair je, že v  EU budou smět létat pouze aerolinie, které jsou z více než 50 procent vlastněny evropskými akcionáři. Ryanair má četné americké a britské akcionáře a po odchodu Británie z EU klesne podíl evropských vlastníků pod 50 procent. O'Leary problém navrhuje vyřešit tím, že neevropským akcionářům své firmy po brexitu zakáže hlasovat. Jsou s tím srozuměni.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE
 

 

Europoslanec polské strany PiS dostal za vyučenou

12. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

(Ryszard Legutko je poslancem - nepřekvapivě - za polskou populistickou stranu Právo a spravedlnost)

Guy Verhofstadt: Nejprve chci reagovat na pana Legutka. Je děsivé, to, co tady říká. Říká, že jsme nikdy nebyli tak nejednotni jako dnes, protože zapomněl, jaká byla Evropa mezi dvěma světovými válkami, protože zapomněl, jaká byla Evropa za studené války. Vy jste nikdy neslyšel o berlínské zdi ani o železné oponě? Evropa je dnes jednotná! Nejde o to, že vy máte jinou vizi. Vy říkáte: "Já jsem z jiného světa než pan Juncker." No tak dobře. Pro mě to není žádný problém. Ale neříkejte úplně šílené věci na kontinentu, který zažil 20 milionů mrtvých a obětí v důsledku nacionalismu a populismu, který vy teď hájíte. O to tady jde!

Jean-Claude, musím vám říct, nechtěl jsem tímhle tady začít, ale pro mě je to opravdu děsivé, že někdo nás tady poučuje o jednotě v Evropě, zatímco se se svou vládou snaží jednat protizákonně a proti celé řadě dalších věcí,  proti hodnotám Evropské unie.


Merkelová ostře a důrazně odsoudila ultrapravicové útoky v Německu

12. 9. 2018

čas čtení 1 minuta



Kancléřka zdůraznila v parlamentu, že násilí a nacistická hesla jsou neodpustitelné


Angela Merkelová odsoudila ultrapravicové násilí ve východním Německu v neobvykle vášnivém projevu v německém parlamentě. Zdůraznila, že vyvolávat nacistická hesla a páchat při tom násilí je neodpustitelné.

Při projevu ji přerušoval Alexander Gauland, šéf ultrapravicové strany Alternative fuer Deutschland. Obvinil ji, že svou imigrační politikou rozdělila Německo, ohrozila mír a šíří fake news tím, že tvrdí, že ultrapravicoví násilníci honili v ulicích cizince.

Od 26. srpna nejsou ve Středozemním moři žádné záchranné čluny

12. 9. 2018

čas čtení 1 minuta


Tisíce migrantů a uprchlíků riskují smrt na moři, protože Malta a Itálie zakázaly provoz nevládních záchranných lodí, které pracovaly ve Středozemním moři od roku 2015 do letošního 26. srpna.

Lidé snažící se získat v Evropě azyl se dál pokoušejí o riskantní přeplavbu, avšak bez záchranných lodí stoupne počet utopených dramaticky.

Naposledy bylo Středozemní moře bez záchranných lodí nevládních organizací od 28. června do 8. července a za tu dobu se utopilo  více než 300 lidí.

Podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci se r. 2017 ve Středozemním moři utopilo 2383 migrantů, zatímco 100 308 lidem se podařilo dosáhnout italských břehů.

V roce 2018, kdy jsou záchranné lodě nevládních organizací pod tlakem od italské a maltské vlády, se dosud utopilo už 1130 osob, do Itálie se ale dostalo jen 20 319 osob.


V minulých dnech se u libyjských břehů utopilo 100 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Evropský parlament zasáhne proti Maďarsku za porušování demokratických práv

12. 9. 2018

čas čtení 2 minuty



Evropský parlament hlasoval poprvé ve své historii pro aktivaci článku 7 proti členské zemi, Maďarsku, za porušování demokratických práv. Zahájil disciplinární proceduru proti Maďarsku a konstatoval, že maďarská vláda zosobňuje "systematickou hrozbu" demokracii a zákonnosti.

Pro tuto akci hlasovalo 448 europoslanců. Těsně získal potřebnou dvoutřetinovou většinu poté, co Orbána opustili jeho spojenci v klubu evropských lidových stran.

Co funguje a jak to dál posílit?

12. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Možná, že spíš než se ptát, proč 15 nebo 20 procent obyvatelstva hlasuje pro ultrapravicové extremisty, bychom se měli občas ptát, proč je 80 nebo 85 procent lidí odmítá. Čím byla většina obyvatelstva očkována proti jejich lžím a nenávisti? Co funguje a jak to posílit?


Polský prezident útočí na Evropskou unii

12. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Polský prezident Duda útočí na EU jako na 'imaginární komunitu, která je pro Poláky bez významu. Až budou naše záležitosti vyřešeny, budeme se zabývat evropskými věcmi. Teď nás ale nechte na pokoji a nechte nás napravit Polsko.. které Evropa zanechala v roce 1945 Rusům."


Šéf německé vnitřní rozvědky nucen vysvětlit své zpochybnění videí ultrapravicových útoků

12. 9. 2018

čas čtení 1 minuta



Hans-Georg Maaßen, šéf německého Úřadu na ochranu ústavy, který nedávno několikrát spolupracoval s ultrapravicovou stranou Alternative fuer Deutschland, byl požádán parlamentním výborem, aby vysvětlil, proč zpochybnil pravost videozáznamů ultrapravicových útoků proti cizincům, jako je tento:


;


Hans-Georg Maaßen vystoupí ve středu před parlamentním výborem ministerstva vnitra uprostřed četných požadavků, aby rezignoval na svou funkci. Řekl totiž v rozhovoru, že četné videozáběry, šířící se po sociálních sítích, na nichž ultrapravicoví demonstranti útočí na cizince, mohly být "zfalšovány" a že "neexistují důkazy", že ultrapravicoví aktivisté pronásledovali cizince.

Podle pozdějších tiskových zpráv   Maaßen později od svých původních tvrzení do určité míry ustoupil. Vyjádřil se, že určité konkrétní video, zaznamenávající útoky ultrapravičáků, nepovažuje za falešné, a řekl, že byl špatně pochopen. Údajně ho překvapilo, jak rychle média a politikové byli ochotni videa z útoků v Chemnitz považovat za autentická.

Po událostech v Chemnitz došlo k dalším ultrapravicovým násilnostem v městech Köthen a Halle.

V pondělí večer se v Halle shromáždilo asi 450 ultrapravicových aktivistů. Někteří z nich plivali na policii a skandovali nacistický pozdrav Sieg Heil a hajlovali. Policie několik lidí zatkla.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Štefan Švec: Mnichovská pohoda aneb Zrada národa

12. 9. 2018

čas čtení 1 minuta



Německo je v rozkladu. Party migrantů s iPhony dělají z ulic měst válečné no-go zóny, bílé ženy se bojí vycházet na ulici, kvílení muezzinů z mešit ruší spánek nemluvňat. Každý čmoud má čtyři nezletilé nevěsty, které jejich bratranec zavraždil ze cti. Všude jen bordel a kebab.

Vždycky jsem chtěl ukázat rodině rozvojový svět, a když je dostupný za tři hodiny po dálnici, nejde odolat. Vypravili jsme se do Bavorska.

Je zvláštní, jak je v téhle zničené, zbídačelé zemi všechno funkční. Když mají tramvaje změněný letní rozvrh, najdete v nich letáčky, ze kterých to pochopí i přespolní. Když se v muzeu moc přiblížíte k obrazu, zamrká na vás usměvavý kustod a poprosí vás, abyste zbytečně nespustili alarm, protože kurátoři jsou na ty své malůvky hákliví. Pokud chcete, bude vám vyprávět o dvou úrovních zabezpečení a o tom, kolik lidí tu každý den omylem rozhouká sirénu. Nechápu, jak tomu může rozumět, je to černoch.

Kompletní článek ZDE



30080

Perspektivy současné Afriky

12. 9. 2018 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 9 minut


Rozhovor s Yunusem Kommou, koordinátorem české neziskové organizace v Gambii, zabývající se podporou vzdělávání dětí. V minulosti Yunus Komma spolupracoval ve své zemi také na zdravotnických projektech, je občanským aktivistou a do budoucna plánuje i vydávání nezávislých novin. Yunus prožil v Gambii celý svůj život s výjimkou krátkých cest do jiných zemí západní Afriky a tříměsíčního pobytu v Evropě, kdy se zde věnoval především prezentaci rozvojových aktivit a rozšiřování povědomí o situaci v současné západní Africe.


Mezitím v Absurdistánu 81:

Katolická církev vládne nad vším. Pozor, abyste špatně nezvážili knedlíky! A čtěte knihu o víře v kontextu kvantové psychologie!

12. 9. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Legrační heslo "Zachovejme Švédsko pro Švédy", které zpopularizovali polští imigranti do Švédska, snažící se přesvědčit další Poláky, aby hlasovali pro protiuprchlickou radikální pravici, nestačilo, aby následovali kroky svých předků. Polská armáda pod velením krále Jana III. Sobieského podpořila Rakušany, a tak zachránila r. 1653 Vídeň od osmanské invaze. Poláci ve Švédsku nyní selhali a protiuprchlická pravice dostala méně hlasů, než se očekávalo. Polští pravičáci ve Švédsku jsou neutěšitelní. Tvrdí, že se Švédsko rychle proměňuje v "chalífát, kde vládnou náboženští extremisté". A v takové zemi prostě nechtějí žit. Kdyby chtěli, mohli by se přece rovnou vrátit do Polska, ne?

O rozdílech mezi švédskou a českou politikou

12. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Švédská sociální demokracie včas díky interní analýze vyhodnotila, že se musí přímo postavit pravicovému populismu a jít do střetu se SD, označit je za ty, kteří nenabízí žádná řešení, žádný pozitivní program, a propagují jen větší rozdíly ve společnosti a více nenávisti. Také bylo třeba si jistit levé křídlo sociální politikou, viz penzisté a podpora rodin s dětmi, ale i udržení tradičních témat jako gender a lidskoprávní agenda, boj proti rasismu. Proto se mocně finišovalo a zabralo to výborně. Všimněme si, že v ČR se prosadil úplně opačný model, kdy se na pravicový populismus reagovalo jeho soft verzí. To je úplně špatně a také to tak dopadlo, píše na Facebooku Lukáš Kraus.

Více informací ve švédštině ZDE

Orbán: "Evropa nás trestá, že nechceme uprchlíky!"

11. 9. 2018

čas čtení 1 minuta



Populistický premiér tvrdí, že je Maďarsko trestáno, že "není zemí migrantů"


Viktor Orbán přiznal, že Evropský parlament zavede proti jeho vládě nejpřísnější sankce. Dostavil se pozdě k úterní debatě ve Štrasburku o maďarském soudnictví, o zacházení s romskou komunitou v Maďarsku a o potlačování akademických a novinářských svobod. Řekl v Evropském parlamentě, že parlament "uráží" maďarský národ.

Putinův stoupenec bizarně vyhrožuje Navalnému na YouTube, že z něho udělá "šťavnatý řízek"

11. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta



Bývalý Putinův tělesný strážce Viktor Zolotov vyzval  na kanálu YouTube ruské Národní gardy, opozičního politika Alexeje Navalného k fyzickému  "souboji". Dá mu prý do huby a promění ho v "šťavnatý řízek". Zolotov je rozčílen, že Navalnyj zveřejnil dokumentaci o jeho korupci. Bizarní útok na Navalného neschválil Kreml, který se mj. přidržuje strategie NIKDY nevyslovit veřejně Navalného jméno. Navalnyj se k výzvě na "souboj" vyjádřit nemůže, neboť je ve vězení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Pro stoupence Czexitu: "Ohroženy jsou desetitisíce pracovních míst," varuje šéf automobilky Jaguar Land Rover britskou premiérku

11. 9. 2018

čas čtení 1 minuta



Šéf automobilky Jaguar Land Rover varoval Británii, že je pro něj daleko levnější vyrábět automobily na Slovensku


Největší britská automobilka Jaguar Land Rover ostře zaútočila na premiérku Theresu Mayovou. Varuje, že budou zlikvidovány desetitisíce pracovních míst, pokud Británie odejde z EU bez dohody.

V Evropě umírá předčasně na znečištění vzduchu 1000 lidí denně

11. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Monitorovací stanice v Ostravě neinformovala EU o místním znečištění ovzduší, přestože překročila v roce 2015 denní limit partikulátů ve vzduchu 98 krát.


Znečištění vzduchu je nyní největším ekologickým nebezpečím ohrožujícím zdraví veřejnosti v Evropě, avšak vlády proti němu řádně nejednají, zjistila Rada auditorů Evropské unie.

Toxické ovzduší usmrcuje podle odhadů každoročně 400 000 Evropanů. Zpráva Evropské unie požaduje, aby byly evropské zákony o čistotě ovzduší přizpůsobeny normám Světové zdravotnické organizace, které jsou nejméně dvakrát tak přísné pro emise partikulátů (PM 2,5 a PM 10)"a šestkrát přísnějí pro kysličník siřičitý (SO2).

Janusz Wojciechowski, hlavní autor auditu, konstatoval, že rozsah "mlčenlivého umírání" na jedovatý vzduch v Evropě je "nepřijatelný".

"Máme v Evropě v důsledku znečištění ovzduší krizi veřejného zdraví. Více než 1000 předčasných úmrtí denně v EU a více než 1 procento denních úmrtí v EU. To je desetkrát vyšší než počet lidí, který v EU zahyne při autonehodách."

Wojciechowski poukázal na to, že Evropská unie v současnosti vydává 3,4 miliardy euro z fondů soudržnost na vysoce toxickou biomasu - téměř dvakrát tolik, než je částka 1,8 miliard euro na boj proti znečištění vzduchu.

Auditoři také poukazují na vysoce rozdílné monitorovací standardy v jednotlivých členských zemích EU. Monitorovací stanice v Ostravě v ČR neposkytovala ověřená data, přestože v roce 2015 překračovala denní limit partikulátů v ovzduší 98 krát.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

ODS pro naši budoucnost

11. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta


K tomu:

Nad výsledky švédských voleb

11. 9. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 2 minuty


Volby do Říšského sněmu ve Stockholmu ve mně vyvolávají rozpaky. Na jedné straně jsem rád, že vyhráli sociální demokraté a spolu s levicovými a středovými stranami mají většinu hlasů (144); těší mne, že švédští demokraté mají 17% a ne 25%, jak se predikovalo; ale mrzí mne, že v parlamentu oslabili zelení, kteří mohli mít rozhodující slovo. Vynikající je i vysoká volební účast. Poslední slovo budou mít výsledky od Švédů žijících v zahraničí. Nyní je vše v rukou demokratických stran, žádná z nich nemá dostatečných 175 hlasů potřebných k parlamentní většině.

100 lidí, včetně 20 dětí, se v září utopilo ve Středozemním moři

11. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta



100 lidí, včetně dětí, se utopilo začátkem září nedaleko libyjského pobřeží, poté, co selhal motor u jednoho člunu a jiný člun začal ztrácet vzduch. Potvrdila to humanitární organizace Lékaři bez hranic.


Mezi mrtvými byla sedmnáctiměsíční dvojčata i jejich rodiče.



Do 1. července se letos podle OSN ve Středozemním moři utopilo nejméně 1000 lidí. V červnu, kdy začala nová italská vláda odmítat uprchlíky, se utopilo ve Středozemním moři více než 200 osob.

V roce 2017 se celkem ve Středozemním moři utopilo více než 3000 osob.

Počet uprchlíků přicházejících do Evropy se v roce 2017 snížil o více než polovinu na 172 300.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Trump chce věznit imigrantské děti trvale

11. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Více než 500 imigrantských dětí, odebraných rodičům v USA, jim stále ještě nebylo vráceno. Trump chce nyní zavést předpis, který by rodičům odebrané děti sebral natrvalo, varuje organizace Human Rights Watch.


Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
25865