Česká republika nesmyslně a krutě vězní tisíce uprchlíků, i těhotných žen a malých dětí, "za účelem deportace do ciziny" - a nutí je, aby za to platili

17. 9. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Přestože české úřady před nedávnem oznámily, že z nesmyslně vězněných uprchlíků - lidí, kteří nespáchali žádný trestný čin! - propustí z vazebních středisek aspoň Syřany, jimiž Německo slíbilo automaticky azyl, tento slib nesplnily.

Jak pro Britské listy uvedla právnička pražské Organizace pro pomoc uprchlíkům Kateřina Šimonová, ve třech vazebních střediscích v ČR úřady nesmyslně a krutě vězní přibližně tisíc lidí, Podle ČTK zadržuje ČR 2500 osob.

The Czech authorities are holding thousands of refugees "for the purposes of deportation"

17. 9. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Although the Czech government has promised recently that it would release Syrian refugees from detention and allow them to travel to Germany, where they have been offered asylum, it is still holding a considerable number of Syrians, says lawyer Kateřina Šimonová from the Prague Organisation for helping refugees.

She has seen approximately one thousand refugees which are held in the three Czech prison-like detention cetres in Bělá Jezová, Vyšní Lhoty and Zastávka u Brna.According to the Czech News Agency, the Czech Republic is holding 2500 refugees and immigrants.

Ms Šimonová testifies that the Czech authorities still hold many Syrians, Afghanis and other nationalities. There are a number of pregnant women amongst the detainees and many children, especially very small children.

The Czech authorities have released some 200-300 Syrian refugees, namely only those of them who have been fingerprinted in Hungary. Why have they released only these people? The rationale seems mind-boggling: Since the Czech authorities have evidence that these people have been registered in Hungary, they want to deport them to that country. This is however impossible because Hungary does not accept any refugees. Hence, the Czech authorities release these people.

All the other refugees remain in detention. What is the purpose of detaining them? The official reason given by the Czech authorities is that "they are being detained for the purposes of deportation". As is well known, these people do not even want to be in the Czech Republic. They were arrested by the Czech police en route to Germany.

The refugees may be held by the Czech authorities for up to 180 days. The refugees' cash and their mobiles are confiscated, their family and travelling groups are broken up. There is not sufficient food in the detention centres and the refugees are starving. The Czech authorities are charging them for their imprisonment.

Chorvatsko nezvládá nápor uprchlíků

17. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zeid Ra’ad al-Hussein ve čtvrtek také ostře kritizoval Maďarsko a charakterizoval jeho zacházení s uprchlíky jako kruté a jako "jasné porušování mezinárodního práva".

Chorvatská vláda vedla, že země nedokáže přijmout větší počet uprchlíků. Pořádková policie se střetla s lidmi přicházejícími do Chorvatska ze Srbska.

Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić uvedl, že Chorvatsko umožní imigrantům a uprchlíkům bezpečnou cestu do přijímacích středisek v Záhřebu, ale že ti, kdo v Chorvatsku nepožádají o azyl, budou považováni za ilegální imigranty. Vzhledem k tomu, že Maďarsko zablokovalo od úterý svou hranici, mnoho uprchlíků se prostě vydalo směrem na západ do Chorvatska. Ostojić uvedl, že do země přišlo za posledních 24 hodin 6500 osob.

BBC: Německo bude znovu prosazovat uprchlické kvóty a EU ho v tom podporuje

17. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Moderátorka: Včera dopoledne řekl chorvatský premiér, že jeho země dovolí uprchlíkům volný průchod přes své území. Chorvatsko se nyní potýká s více než 7000 příchozími za posledních 24 hodin. A na hranici se Srbskem docházelo k chaotickým scénám, když davy migrantů krátce prorazily kordony pořádkové policie. Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić řekl, že země už nemůže přijmout další lidi a že osoby už v Chorvatsku musejí zažádat o azyl, anebo budou považováni za ilegální imigranty.

"Žádáme všechny země po cestě, Makedonii, Řecko, že musejí respektovat všechny smlouvy a všechna pravidla a mají stejnou povinnost jako Chorvatsko poskytovat lidem mezinárodní ochranu.

Generální tajemník OSN odsoudil Maďarsko za útok maďarské policie proti uprchlíkům

17. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Generální tajemník OSN odsoudil způsob, jímž se maďarská vláda chová vůči uprchlíkům na své jižní hranici. Zdůraznil, že používání slzného plynu, pepřového spreje a vodních děl proti lidem, kteří prchají z války, je nepřijatelné.

Maďarsko vyvolalo ve středu vlnu mezinárodního rozhořčení poté, co maďarská policie střílela do davu rodin uprchlíků kanistry se slzným plynem a útočila na frustrované uprchlíky vodními děly poté, co se několika z nich krátce podařilo otevřít pohraniční branku na protest, že jim maďarské úřady brání vstupu do země.

Generální tajemník OSN Pan Ki Moon konstatoval: "Byl jsem šokován, když jsem viděl, jak bylo zacházeno s těmito uprchlíky a migranty. To je nepřijatelné, protože to jsou lidé, kteří prchají před násilím a pronásledováním. Musíme zajistit, že se budeme chovat soucitně."

Maďarsko vylíčilo svou reakci jako "legitimní reakci na invazi" a tvrdilo, bez důkazů, že mezi 29 zatčenými osobami byl známý terorista. Srbští politikové odsoudili to, co označili za maďarské porušení srbské územní celistvosti.

Srbský premiér obvinil Maďarsko z brutálního a neevropského chování a naléhal na Evropskou unii, aby na to reagovala. "Nedovolíme nikomu, aby nás ponižoval. Žádám Evropskou unii, aby reagovala, a vyžadovala, aby se členské státy EU chovaly v souladu s evropskými hodnotami," řekl Aleksandar Vučić v srbské státní televizi. "Pokud nebude EU reagovat, nalezneme také způsob, jak ochraňovat své hranice a evropské hodnoty."

Channel Four News: Maďarská policie házela mezi ženy a děti velké kanistry se slzným plynem. Všichni zvraceli

17. 9. 2015

čas čtení 8 minut

JČ: Server Novinky ve svém článku o brutální akci policie proti uprchlíkům na maďarsko-srbské hranici nepokrytě publikuje rasistickou xenofobní maďarskou propagandu. Srovnejte jeho článek, podle něhož konflikt na hranici způsobili, jak už je to zavedené v české rasistické terminologii, "zlí agresivní uprchlíci", s objektivním referováním globálního média Channel Four News. Vnímání světa je o hodně jiné, než je maďarská vládní propaganda, kterou šíří Novinky. Drastický postup maďarské policie odsoudil generální tajemník OSN Pan Ki Moon. O tom jaksi Novinky nereferovaly.





Uprchlíci skandovali: Prosíme, Evropo, pusťte nás dovnitř, projdeme pokojně. Přivezte si třeba celou armádu, my nic dělat nebudeme. Většinou byl protest pokojný. Pro některé to bylo příliš mnoho, začali házet předměty. Policie zpevnila svůj kordon. A pak se několika lidem podařilo otevřít ta zelená vrata, která vidíte za mnou. Mezi nimi a policií byla jen tenká kovová mříž. A pak policisté zaútočili tím plynem. Hovoříme o velkých plynových kanistrech, které policie házela do davu uprchlíků, mezi rodiny. Dav se rozprchl, děti strašlivě brečely a křičely. Všichni zvraceli. A to pokračovalo dlouhé hodiny.



Generální tajemník OSN odsoudil dosud snad nejhorší scény násilí, týkající se uprchlíků, k nimž dochází na hranicích Evropské unie. Maďarská policie použila vodního děla a slzného plynu proti uprchlíkům, kteří se snažili přejít hranici ze Srbska. Mladí muži reagovali házením kamení na policejní kordon. Maďarské úřady uvádějí, že hraniční přechod na měsíc uzavřou, aby lidem zabránily ve vstupu do Maďarska. Postavený žiletkový plot na hranicích se Srbskem znamená, že uprchlíci musejí hledat jinou cestu do Evropské unie než přes Maďarsko. Mohou se vydat jihovýchodně do Rumunska, a pokusit se dostat do Maďarska tudy. V úterý však maďarská vláda oznámila, že postaví další plot, tentokráte na hranici s Rumunskem. Nejjednodušší cesta je nyní směrem na západ, přes hranice Srbska do Chorvatska. Chorvatsko uvádí, že nebude lidem bránit v průjezdu přes jeho území. Právě z této hranice dnes večer informuje náš reportér Jonathan Miller.

Panika nad Islámským státem posouvá do pozadí Assadovu válku proti povstalcům, příčinu masivních obětí a uprchlické vlny

Pro ty, kdo zůstali v Sýrii, je život noční můra

17. 9. 2015

čas čtení 6 minut

Douma, předměstí Damašku, bylo ještě před nedávnem místem, kde žilo na půl milionu lidí. Podle dostupných statistik už uprchli čtyři pětiny původních obyvatel a další masivní bombardování a ostřelování vede k odchodu tisíců dalších. Douma, stejně jako další předměstí Damašku či severně položené město Allepo, centra odporu proti režimu Bashara Assada, jsou cílem systematických útoků od roku 2011. Jen za poslední měsíce dokládá Červený půlměsíc na 550 obětí vojenských útoků, z toho 123 dětí. Každodenní realitu obyvatel válkou zdecimované Sýrie přináší článek deníku NY Times.

Směřujeme do mezinárodní izolace

Středoevropané jako oběti vlastního svědomí

17. 9. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Z nenávistné reakce Středoevropanů na uprchlickou vlnu ze zemí postižených válkou a terorem se definitivně stalo globální téma. Nedělní NY Times otevíral své vydání článkem, jenž se snaží pojmenovat společenské resentimenty, které za touto hysterií stojí. Obraz obětí, které se bojí, že přijdou o svůj status a které se snaží mermomocí vyvinit z jakékoliv odpovědnosti za dění v okolním světě znovu potvrzuje jejich "hobití" povahu. Kromě toho je ale vystavuje obrovskému riziku, že se pouze prohloubí jejich bezvýznamnost a že se už skutečně nikomu nebude chtít podporovat rozvoj demokracie, jejíž deficit je tak cítit z extrémních postojů vůči lidem v nouzi. Navíc nic nenapovídá, že se to zlepší.

Mýtus "politické korektnosti" a postkomunismus

17. 9. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Propaganda ultrapravicových a populistických stran se vždy vymezuje na prvním místě proti "politické korektnosti". Většina kritiků v postkomunistickém prostoru se ovšem nenamáhá předmět jakkoliv definovat a záměrně kalkuluje s tím, že si každý zájemce dosadí vlastní intuitivní definici. Proti mlhavému protivníku se potom staví "demokracie" chápaná jako neomezená vláda etnicky homogenního průměru. Průměrní, kterých je v každé společnosti většina, by neměli být omezováni ve svých projevech (přinejmenším verbálního) nepřátelství vůči menšinám, tvrdí se. Protože to je "nedemokratické" a porušuje to "svobodu slova", slyšíme od ultrapravičáků a populistů.

Chorvati jsou hrdi na svou pomoc uprchlíkům

17. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta



K fotografii chorvatského policisty, který má v náručí syrské uprchlické dítě, píše chorvatský server Index pochvalně: Toto je dnes pravá tvář Chorvatska ZDE

Maďarsko odmítá žádosti uprchlíků o azyl během několika minut

17. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Lidé musejí klepat na dvířka v plotě, chtějí-li zažádat o azyl. Žadatelé poukazují na to, že maďarské úřady jejich žádosti řádně nezpracovávají.

Syřan, jehož žádost o azyl byla odmítnuta během několika minut, si stěžuje, že maďarští úředníci vůbec nezkoumali, z jaké situace pochází ani nehodnotili míru rizika, jíž byl vystaven. Vyvolává to otázky ohledně toho, zda Maďarsko vůbec plní své mezinárodní závazky ochraňovat uprchlíky prchající ze syrské občanské války.

Rozhovor Britských listů 22:

Co jsem se naučil ve Spojených státech

11. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta




Rozhovor Jana Čulíka s disidentem a performerem Milanem Kohoutem o tom, co mu dal jeho dvacetiletý pobyt v USA. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. září 2015.

V Chile došlo k silnému zemětřesení

17. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

V Chile došlo těsně před jednou hodinou ráno středoevropského času k zemětřesení o síle 8,3 stupňů na Richterově stupnici. Budovy v Santiagu se kymácely a lidé vyběhli na ulici. Bylo vydáno varování, že může vzniknout cunami. Epicentrum zemětřesení bylo v moři, 228 km severoseverozápadně od Santiaga.

Ukrajina zakázala vstup do země řadě západních novinářů. Jsou "bezpečnostní hrozbou"

17. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Spolu s mnoha ruskými novináři a veřejnými osobnostmi zakázal ukrajinský prezident Petro Porošenko vstup do země novinářům ze společnosti BBC.

Dlouholetý reportér BBC v Moskvě Steve Rosenberg a produkční Emma Wells mají zakázáno cestovat na Ukrajinu, podle seznamu zveřejněného ve středu na stránkách ukrajinského prezidenta. Novináři podle něho "jsou hrozbou státním zájmům" či "podporují teroristickou činnost".

Buoyed by the wave of anti-refugee hysteria, Central European extreme right wing groups join an international network, controlled from Russia

17. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

The extreme right wing Czech organisation "Národní demokracie" (National Democracy), which is supported by the controversial Czech website Parlamentní listy, has published its "Action Plan: Solving the migration crisis". It demands the creation of paramilitary volunteer units which would "defend the Czech border" along with the Czech police and the army. It also demands that Czech politicians, journalists and public figures who "encourage imigration or approve of it" be investigated for high treason. All human rights organisations which "act against the interests of the Czech Republic" should be closed down. All refugees must be sent to high security internment camps and deported.

It is evident that the authors of this "Action Plan" feel greatly encouraged by the current wave of anti-refugee rhetoric which they hope will raise them into powerful political positions in the Czech Republic. It is a mystery why the Czech police do not act against this and other similar extreme right wing organisations, says the Britské listy analyst Karel Dolejší. He continues:

"It is particularly worrying that Národní demokracie has become a member of an international anti-liberal extreme right wing organisation, which has an armed section and is controlled from Russia. Apart from Národní demokracie, two other Czech extreme right wing organisations, the neo-Nazi Generace identity (The Identity Generation) and Dělnická strana sociální spravedlnosti (The Workers Party for Social Justice) are also members as are two Slovak extreme right wing organisations. HERE is the list of members.

Source in Czech HERE

Odpůrci kvót jsou sami proti sobě

17. 9. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Podle odpůrců kvót pro přijetí uprchlíků, reprezentovaných politiky středoevropských zemí, je takové řešení nefunkční, protože i když budou uprchlíci přiděleni do jednotlivých zemí, následně se stejně budou chtít přesunout jinam, do svých cílových destinací. Pokud jim jde o to vyhnout se pomoci, jak doteď vcelku nepokrytě svým alibistickým vykrucováním dokazují, dělají taktickou chybu: měli by na kvóty okamžitě přistoupit...

Jak plánuje Jeremy Corbyn vést Labouristickou stranu?

17. 9. 2015

čas čtení 8 minut



Jon Snow: Hovořil jsem dnes ve Westminsteru s panem Corbynem. Nejprve jsem se ho zeptal na jeho strategii vůči Evropě.

Jeremy Corbyn: Naší strategií je, že chceme mít více sociální Evropu, více inkluzivní Evropu, Evropu, v níž jsou zaměstnanci chráněni, Evropu, kde existuje sociální ochrana. To jsou labouristické požadavky. Zjevně jich je možno dosáhnout pouze potud, pokud jste členem Evropské unie. Znamená to, že dáme panu premiérovi bianco šek, aby v Evropě vyjednal zrušení těchto práv, to vůbec ne? Jsou to práva, za něž se velmi těžko bojovalo.

Bodláky Václava Duška

Zpátky ni krok

17. 9. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 1 minuta

Bývalá hlava Sazky upadla v nemilost. Nebudu tvrdit, že možná nedošlo k transakcím přinejmenším podivným, ale tvrzení, že hlava řídila všechno - nesmysl. Krk pomáhal hlavě hýbat se podle potřeby i na hraně (možné) zákonnosti.  Možná si vzpomenou ti nebližší hlavounovi, jak dostávali odměny, nemalé, jak si vozili zadky v luxusních autech. A protože co sokol, to Tyršova čestnost a tužení se ku zdraví, postaví se na ochranu hlavouna bývalý starosta ČOS, muž ryzího charakteru, ozdoba sokolských ctností a řekne popravdě, jak se odměny, auta a hluboká oddanost k hlavounovi projevovaly.

Otevřený dopis ministryni práce a sociálních věcí

Vyřešte nezaměstnanost nadobro a se ziskem

17. 9. 2015 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

čas čtení 5 minut

Vážená paní ministryně práce a sociálních věcí,

jsem již druhým rokem nezaměstnaný. Není to tím, že bych byl neschopný, nemocný, líný či snad že bych měl jakkoliv poskvrněnou minulost. Nikoliv. V našem kraji prostě práce není. Dlouhodobě nezaměstnaných tu je čím dál víc. Ovšem nelením jako ostatní. Hledám si práci nejen ve svém okolí, ale i všelikdes jinde. I tam ale práce ubývá, nebo je požadovaná odbornost, na kterou nemám ani kvalifikaci a ani schopnosti. Přemýšlel jsem jak se z toho dostat. A něco mě napadlo. Jistě by to vyřešilo problém nejen mně, ale i Vám.

Skandál s rasově motivovaným zatčením proměněn v propagaci vzdělávání

Jak se dělá ze skandálu pozitivní PR

17. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Médii včera proběhla zpráva o zatčení čtrnáctiletého Ahmeda Mohameda na střední škole v texaském Irvingu. Přinesl do školy vlastnoručně sestrojené elektronické hodiny a když se s nimi pochlubil učitelce, zpanikařila, sdělila kolegům podezření, že Ahmed přinesl do školy bombu a zavolali policii. Ahmed byl zatčen a odveden v poutech. Zatčení vyvolalo diskuse o rasově motivovaném jednání, protože Ahmed je muslim tmavé pleti. Všechno ale bude pravděpodobně jinak. "Prima hodiny, Ahmede. Nechtěl bys je vzít do Bílého domu? Měli bychom inspirovat více dětí jako jsi ty, aby měly rády techniku. To je to co dělá Ameriku skvělou," napsal Ahmedovi po Twitteru Barack Obama. Vedle toho vznikl hashtag #IStandWithAhmed, prostřednictvím nějž šíří vědci i veřejnost svou podporu Ahmedovi. Ze skandálu tak pravděpodobně nakonec vznikne zcela spontánní kampaň na podporu vzdělání a kulturní snášenlivosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE



Mladík se rozhodl přejít do jiné školy. Na jeho podporu se vyjádřili Barack Obama, Mark Zuckerberg a Chris Hadfield. Mladíkův otec konstatoval: "Co říct? Jsem vděčen Spojeným státům americkým."

Bodláky Václava Duška

Tam na konečné

17. 9. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 1 minuta

Záplava anonymních vzkazů postihla i demokratická média. V padesátých letech na základě anonymního udání zavřeli tátu do TNP u Sázavy v Lešanech - Prosečnici; po letech zjištěn anonym, bytost, která prošla drážďanským peklem při pekelném náletu – mučený, odsouzený k trestu smrti... Proč se stal anonymem? K nepochopení. K lítosti. Omlouval se, ale ten, který omluvu zasloužil byl už tam, kde se nepohřbívá.

Jan Čulík v televizi BBC o uprchlické krizi

15. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Jan Čulík: Rád bych nejprve zdůraznil, jak řekli už i vaši reportéři, že Maďarsko porušuje mezinárodní právo. Protože porušuje tu Konvenci o uprchlících z roku 1951, která byla důsledkem hrůz druhé světové války a je to šokující. Samozřejmě, ta konvence platí i pro Británii a pro ostatní evropské země a je otřesné, že se v těchto dnech evropské země snaží vyhýbat jejímu plnění. Je to ostudné.

Pro se zrovna střední Evropa chová tak vzdorně a je tak nepřátelská vůči komukoliv z vnějšího světa? Eurobarometer nedávno vydal průzkum veřejného mínění, o postojích Středoevropanů vůči lidem zvnějšku, i vůči lidem z jiných zemí Evropské unie. A podle tohoto průzkumu jsou Češi, Slováci, Maďaři a občané pobaltských zemí, nejen vůči uprchlíkům, kteří musejí být okamžitě odsunuti, ale i vůči lidem z jiných částí Evropské unie, kteří by chtěli žít v těchto zemích. Samozřejmě, tyto východoevropské země byly izolovány od vnějšího světa v sovětském impériu, ale to už je pětadvacet let a člověk by si myslel, že se to změnilo. Ale nynější situace je v důsledku několika faktorů. Jedním z nich jsou sdělovací prostředky. Jejichž zisky ve východní Evropě klesají a tam média opravdu hystericky vybičovávají nenávist vůči všemu neznámému. A existuje velmi zásadní rozdíl mezi tím, jak o této uprchlické krizi informují západní média a jak o nich informují východní média. Ta nepřinášejí individuální lidské příběhy.

Moderátor: Ale přece lidé v Maďarsku mají inteligenci na to, aby sledovali jiná média?

Jan Čulík: Oni neumějí jazyky. Sedm procent Čechů mluví anglicky a v Maďarsku to bude podobné. Působím v ČR jako novinář a jsem absolutně fascinován těmi hrůzami na fórech deníků.

Moderátor: Ale přece i ty fotografie! Ženy a děti!

Jan Čulík: No, představte si, že v tom případě Ajdana Kurdiho, najdete k tomu naprosto obscénní komentáře. Nemají k dispozii jednotlivé lidské příběhy a je vybičováván strach, že je ohrožuje tahle zeď nepřátelské jinakosti.

(...) Moderátor: Jane Čulíku, budou země jako Slovensko a Maďarsko naslouchat tomu, jak argumentuje Německo?

Jan Čulík: Je to velmi složité. Shledávám opravdu znepokojujícím, že celá řada středoevropských politiků nyní protestuje proti tomu, co oni označují za vydírání ze strany Německa. V těch zemích vznikají protiněmecké nálady. A co je zvlášť znepokojující: existují různé opravdu nechutné organizace, které se ozývají. Například jedna organizace uvedla, že jestliže česká vláda nezačně chránit hranice, uděláme to my sami a hranici zablokujeme. Celkově se situace destabilizuje. Nenaskýtá se jednoduché řešení.

JAK CHORVATSKO ZOSTUZUJE ČESKOU REPUBLIKU

Chorvatsko umožní uprchlíkům volný průchod přes své území, ale varuje je před minami

16. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Chorvatsko založilo facebookovou stránku, na níž varuje uprchlíky před nebezpečím min z války v devadesátých letech: "Prosím věnujte pozornost, v Chorvatsku je ještě zaminované území, mnoho minových polí není označeno. Proto jděte opatrně a jen po jasně viditelných silnicích. Silnice, železnice a místní komunikace jsou zcela bezpečné." Chorvatsko má stále 505,8 čtverečních kilometrů zaminovaného území.

Chorvatský premiér Zoran Milanović oznámil, že Chorvatsko přijme uprchlíky. "Jsme připraveni ty lidi přijmout, bez ohledu na jejich rasu či náboženství," řekl chorvatský premiér a zdůraznil, že Chorvatsko příchozím pomůže k cestě do Německa či do Skandinávie, nebo kamkoliv budou chtít.

Chorvatský premiér Zoran Milanović odsoudil Maďarsko za to, že proti uprchlíkům postavilo žiletkový plot. "Jsem přesvědčen, že politika Budapešti je škodlivá a nebezpečná. Zdi nikoho nezastaví a posílají strašlivý a nebezpečný signál. Telefonují mi starší lidé, kteří pamatují druhou světovou válku, obyčejně židé, a jsou těmito věcmi šokováni. Žiletkové ploty v Evropě 21. století neposkytují žádné odpovědi. Zosobňují jedině hrozbu," dodal.

Zdroj v chorvatštině ZDE

Croatian PM condemns Hungary and gives free passage to refugees across Croatia

16. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Croatian Prime Minister Zoran Milanović has said that Croatia will allow the refugees free passage across Croatian territory regardless of their religion or colour of their skin.

Milanović has condemned the actions of Hungary in building a razor wire fence against the refugees. "I believe that the policy of Budapest is harmful and dangerous. Walls will not stop anyone and they send a terrible and dangerous message. Older people who remember World War II, are phoning me, usually the Jews, and they are appalled by such things. Wire fences in Europe in the 21st century provide no answers. They just constitute a threat," he said.

Source in Croatian: HERE

However, Croatia is warning refugees that there are still land mines on some 500 square kilometres of its territory. The minefields are unmarked. Roads and rail lines are safe:

Možná, že se vracíme do Hitlerova světa

16. 9. 2015

čas čtení 10 minut

Holocaustu nerozumíme a myslíme si, že jsme morálně nadřazeni vraždícím německým nacistům. Avšak jsme si jisti, že bychom tváří v tvář údajné katastrofě také nezačali vraždit? Zásadní esej Timothyho Snydera, profesora historie na Yale University, má děsivé rezonance zrovna v době, kdy se v České republice v reakci na neexistující hrozbu uprchlíků zvedá vlna extremistických reakcí.

Většina z nás si myslí, že máme "morální instinkt". Avšak pokud by byly zlikvidovány státy, zničeny místní instituce a ekonomické pobídky nasměrovány směrem k vraždění, málokdo z nás by se choval slušně. Neexistují důvody si myslet, že jsme morálně nadřazenější Evropanům ve třicátých a čtyřicátých letech dvacátého století, anebo že jsme odolní vůči Hitlerovým myšlenkám. Historik musí uvažovat o tom, proč tak málo lidí zachraňovalo za druhé světové války židy.

Sdílíme Hitlerovu planetu a některé jeho obavy. Možná jsme se změnili méně, než si myslíme.

Konec levné práce

16. 9. 2015 / Ilona Švihlíková

čas čtení 12 minut

ČMKOS pořádá mítink s jasným názvem: Konec levné práce. V informačním letáčku mimo jiné konstatuje:

„… velmi důrazně nejen zaměstnavatelům, ale i široké veřejnosti dokázat, že mzdový vývoj v ČR začíná být vážným ekonomickým problémem.

Analýzy ČMKOS ukazují, že se Česká republika velmi nebezpečně vzdaluje úrovni mezd nejen vyspělých evropských zemí, ale máme už sedmé nejnižší mzdy v rámci celé EU. Za 25 let jsme se dostali na úroveň 28 % německých mezd, přičemž zhruba 80 % zaměstnanců v ČR ani této úrovně nedosahuje.

Czech Republic: Anti-refugee hysteria makes a young woman report a chimney sweep to the police

16. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

As a result of anti-refugee hysteria, which is being disseminated by the media in the Czech Republic, Czech citizens, fearing "dangerous foreigners", have made a number of increasingly bizarre complaints to the Czech police. On 14th September, a young woman from the Pilsen region in Western Bohemia was horrified when en route to school she saw a "dark-skinned man in black overalls with a white cap and a long machine gun over his shoulder". She reported him to the police who discovered that the "foreign terrorist refugee" was a chimney sweep. The "machine gun" was a long brush for sweeping chimneys.

A man from the Chrudim region who said proudly that he can recognise the "hostile refugees" very well because he has spent several years in England, reported that a "group of refugees are building an underground bunker in the local forest". A police spot-check discovered that the "terrorists" were regular forest workers who were cutting down the undergrowth.

In the South Moravian town of Uherské Hradiště, the brave local police arrested a group of eleven dark skinned foreigners who did not have their passports on them. It turned out that they were a folk lore group from Benin who came to the Czech Republic to participate in an international folklore festival in the town of Strážnice. They had just stepped out from their hotel without taking their passports with them.

Several times the worthy Czech citizens have reported various "evil refugees" to the police, who then discovered on checking them that they were regular agricultural workers from Slovakia or Romania. The number of police spot checks of non-whites has considerably increased over the past few weeks in the Czech Republic.

Statements on Facebook, which have originally been meant as a joke, take on a different life and become viral. Thus a group of Facebook activists who are trying to fight against islamophobia declared on Facebook that it was an outrageous proof of islamicisation of the Czech Republic that "according to information from the Czech Education ministry, first form pupils will be required to learn Arabic numbers this year!" The status produced a large number of angry comments from the Czech public demanding that the bloody Arabs should be forced to learn European numbers. The authors of these comments did not realise that Europe has been using Arabic numbers for centuries.

Source in Czech HERE

Británie vyšle do Středozemí druhou válečnou loď "proti pašerákům lidí"

16. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

- Britské námořnictvo chce vyslat druhou válečnou loď do Středozemního moře, jejímž úkolem bude chytat pašerácké čluny s uprchlíky, prý "aby se zabránilo zbytečným úmrtím", lže pokrytecky britská vláda. Zbytečným úmrtím se zabrání otevřením legální imigrační cesty do Evropy.

- Desítky maďarských právníků podepsaly protestní dopis proti novým maďarským imigračním zákonům a žiletkovému plotu na hranici se Srbskem. Konstatují, že nové maďarské zákony kriminalizující uprchlíky jsou "urážkou důstojnosti právnické profese".

- Rakousko zahájilo selektivní pohraniční kontroly na hranici s Maďarskem. Rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitner uvedla, že Syřané a další občané z ohrožených zemí mohou i nadále v Rakousku žádat o azyl.

- Stovky uprchlíků strávily noc ve volné příroddě na hranici s Maďarském po jejím zablokování. "Proč to dělají?" ptala se afghánská žena s malým dítětem. "Bylo to opravdu v noci strašné," řekl tiskové kanceláři Reuters Bashir, afghánský školák. "Byla v noci strašná zima, zejména to postihlo rodiny s malými dětmi."

- Srbský ministr pro migraci Alesandar Vulin apeloval na Maďarsko, aby otevřelo svou hranici "alespoň pro ženy a děti".

- Chorvatská policie potvrdila, že registruje migranty přicházející ze Srbska. Uvedla, že je bude dopravovat do recepčních středisek nedaleko Záhřebu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jeremy Corbyn: Konzervativci jsou popírači chudoby

16. 9. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Pustíte-li si v těchto dnech v Británii rozhlasové nebo televizní zprávy, nemůžete popřít, že zvolení Jeremyho Corbyna šéfem Labouristické strany aspoň v posledních několika dnech od jeho zvolení radikálně změnilo mainstreamový politický diskurs. Tématem hlavních zpráv se dost nestávalo, že by čelný politik obvinil vládu, že popírá existenci chudoby, anebo že ji obvinil z toho, že celá řada lidí, oficiálně úřady prohlášená za práceschopné, hned poté zemřela. O tom se hovořilo v úterý v britských rozhlasových a televizních zprávách.

USA: Analytici konkretizují výhrady vůči upravování zpráv o válce s "islámským státem"

16. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Skupina zpravodajských analytiků poskytla vyšetřovatelům dokumenty, které podle nich dokazují, že vysoce postavení armádní důstojníci manipulovali závěry zpráv o tažení proti "islámskému státu". Podle několika vládních představitelů jsou zákonodárci z obou stran rozhněváni zjištěním, že mohli dostávat zmanipulované podklady.

Uprchlíci: Mezi žiletkovým drátem a minovým polem

16. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Pro tisíce migrantů a uprchlíků směřujících do Srbska s nadějí na vstup do EU přes Maďarsko je cesta dlážděna všemi myslitelnými překážkami: Od žiletkového drátu a hrozby vězení na jedné straně až po minová pole a hory.

Activists: The Czech Republic humiliates the refugees

16. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

The Czech authorities mistreat the refugees that arrive on Czech territory, complain the activists who help them. Children are especially mistreated. Families are divided when detained in the Czech, prison-like detention camps, they suffer from lack of food and all their money is confiscated, so on release from detention, they are without funds. Often they have only summer clothes in which they arrived many weeks ago.

"The Czech government illegally detains the refugees, limits their freedom of movement, prevents them from using their own money and holds them in humiliating and inhumane conditions," said Martin Rozumek, the director of the Organisation for helping refugees on Wednesday. Volunteers find it very difficult to gain access to the refugees held in the Czech detention centres.

Each refugee must pay 250 crowns per day for his or her detention. Thus a four-member family must pay 1000 crowns (41 US dollars) per day.

"The Czech government also breaks the law by failing to provide free legal advice to the refugees," said Rozumek. Refugees testify that the worst part of their journeys to Europe was the crossing of the Mediterranean and then their detention in the Czech Republic.

Source in Czech HERE

Šokující scény na srbsko-maďarských hranicích

Maďarská policie odpalovala do davu žen a dětí velké kanistry se slzným plynem

16. 9. 2015

čas čtení 1 minuta



Uprchlíci, kteří byli zastaveni maďarskou armádou a plotem na srbsko-maďarské hranici, skandovali "Nechte nás projít, nikomu nic neuděláme." Maďarská policie proti nim použila slzného plynu a vodních děl. Někteří uprchlíci se pokusili na maďarskou policii házet kamením a lahvemi. Maďarská armáda po dlouhé hodiny házela do davu uprchlíků, mezi ženy a děti, velké kanistry se slzným plynem. Mnoho žen a dětí zvracelo. Generální tajemník OSN Pan Ki Moon byl scénami na maďarské hranici šokován. Mnozí evropští politikové jsou otřeseni. Chorvatské úřady pomáhají uprchlíkům v přechodu jejich země na severozápad. Vozí je z hranice autobusy do Záhřebu. - Později ve středu večer přineseme na tomto místě reportáže Channel Four News.

Chorvatský premiér odsoudil Maďarsko

16. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Chorvatský premiér Zoran Milanović odsoudil Maďarsko za to, že proti uprchlíkům postavilo žiletkový plot. "Jsem přesvědčen, že politika Budapešti je škodlivá a nebezpečná. Zdi nikoho nezastaví a posílají strašlivý a nebezpečný signál. Telefonují mi starší lidé, kteří pamatují druhou světovou válku, obyčejně židé, a jsou těmito věcmi šokováni. Žiletkové ploty v Evropě 21. století neposkytují žádné odpovědi. Zosobňují jedině hrozbu," dodal.

Zdroj v chorvatštině ZDE

Merkelová: Německé hranice zůstávají otevřené. Kdybychom neukázali přátelskou tvář, to není moje země

16. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Angela Merkelová hájila své rozhodnutí otevřít hranice Německa neregistrovaným uprchlíkům a pak v neděli zavést pohraniční kontroly. Zdůraznila, že to rozhodnutí bylo správné a ukázalo "přátelskou, krásnou tvář Německa" světu.

Po setkání v Berlíně s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem vysvětlila, že před čtrnácti dny čelila humanitární nouzové situaci, kdy čekaly desetitisíce vyčerpaných uprchlíků na to, aby byly vpuštěny do země. Výjimečně s tím souhlasila.

Co se můžeme naučit ze studia ruské propagandy

16. 9. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Mediální analytik Peter Pomerantsev zveřejnil v minulých dnech novou analýzu fungování ruské propagandy, která je přepisem jeho vystoupení v Jaltském centru pro evropskou strategii ZDE. Upozornil v ní, že nová propaganda funguje docela jinak než stará. V sovětských dobách panovala cenzura a všeobecný nedostatek informací, v němž státní orgány vcelku bez problémů prosazovaly informační monopol. Dnes je naopak informací všeobecný nadbytek - proto propaganda pracuje tak, že nabízí chytlavé příběhy splňující emocionální potřeby lidí namísto toho, aby je informovala o stavu světa.

Kdysi

16. 9. 2015 / Paddington Tucker

čas čtení < 1 minuta


Kdysi jsem se do Česka zamiloval
byl tu patos
a slušní lidi měli slovo.
Ale teď si připadám v poušti
řekni mi někdo,
kde ty kytky jsou
Bratříčku už vzlykej
vždyť už jsi velikej
a to jsou jen uprchlíci

(Paddington Tucker vystudoval česká studia na univerzitě v Glasgow. Je zakladatelem marketingové cestovní společnosti Travel Advance, která podporuje turistiku do subsaharské Afriky a do středovýchodní Evropy.)

Ohlušující hlas samozvaných odborníků aneb poptávka po jednoduchém světě

16. 9. 2015 / Daniel Rejman

čas čtení 4 minuty

Existují lidé, kteří dokázali na intelektuálním poli velké věci navzdory absenci formálního vzdělání. V našich končinách můžeme vzpomenout Václava Havla, jehož znalosti nepramenily ani tak z institucionálního či formálního vzdělání, jako spíše ze samostudia. Ačkoliv mu autoritativní klima nebylo nakloněno, hledal cestu ke znalostem na vlastní pěst. Americkému spisovateli Rayi Bradburymu pro změnu nepřála ekonomická situace v době Velké hospodářské krize a své znalosti chodil čerpat do veřejné knihovny, kde trávil dlouhé dny po celou jednu dekádu svého života.

Na obranu Poštorné

16. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Texty Karla Dolejšího si obvykle velice rád přečtu a jeho analýzy mezinárodně-bezpečnostní situace považuji za velmi fundované a přesné. Článek "Kriminály si rozvracet si nedáme!" ze dne 2.9.2015 však není možné vidět jinak než jako zásadně chybný, píše Alexandr Vališ.

Obvyklým postupem moderní levice je, že odpůrce uvolněné imigrační politiky dehonestuje jako rasisty a xenofoby, aby se vyhnula věcné diskuzi o rizicích imigrace. Pan Dolejší tento postup vylepšil tak, že obyvatele Poštorné označil rovnou za potomky zlatokopů pochybné morální úrovně rabující původně německý majetek. Takový postoj by byl nehezkým osobním útokem, i pokud by byl pravdivý. On je však hrubě nepravdivý.

Západ "před třemi lety ignoroval nabídku Ruska, že donutí Asada odstoupit"

15. 9. 2015

čas čtení 2 minuty



Z tohoto prostředí utíkají uprchlíci, jimž upírá Střední Evropa právo na ochranu. Zvlášť obscénní je v tomto kontextu zuřivá iracionální nenávist vyjadřovaná na fórech českých deníků, jako jsou IDnes či Novinky.

Upozornil na to bývalý finský prezident a nositel Nobelovy ceny Marti Ahtisaari. Rusko učinilo tuto nabídku r. 2012, ale Západ na ni nereagoval. Od té doby byly usmrceny statisíce lidí a miliony byly vyhnány ze svých domovů, což vyvolalo nejhorší uprchlickou krizi od druhé světové války.

Ahtisaari svědčil, že ruský velvyslanec v Radě bezpečnosti OSN navrhl r. 2012 plán o třech etapách, podle něhož měl Asad po zahájení mírových rozhovorů odstoupit. USA, Británie a Francie však byly tehdy natolik přesvědčeny, že Asad padne stejně, že ruský návrh ignorovaly.

Oficiálně Rusko vytrvale Asada podporuje během celé čtyři a půl roku trvající války a trvá na tom, že jeho odstranění nemůže být součástí žádné mírové dohody. Moskva nedávno začala Asadovi posílat vojáky, tanky a letadla ve snaze jeho režim stabilizovat. Ahtisaari konstatoval: "Nejzvláštnější byla schůzka, kterou jsem měl s Vitalijem Čurkinem, protože já toho člověka znám. V mnoha věcech spolu nesouhlasíme, ale dokážeme spolu mluvit otevřeně. Řekl mi: ´Martti, posaď se a já ti řeknu, co bychom měli udělat.´ Řekl tři věci: Jedna: neměli bychom dávat žádné zbraně opozici. Dvě: měli bychom zahájit okamžitě dialog mezi opozicí a Asadem. Tři: měli bychom najít elegantní způsob, jak umožnit Asadovi odstoupit." Čurkin se odmítl vyjádřit k tomu, co charakterizoval jako "soukromý rozhovor" s Ahtisaarim. Ahtisaari jeho návrh předal americké, francouzské a britské misi u OSN, ale, jak řekl: "Nic se nestalo, protože oni a mnoho dalších lidí byli přesvědčeni, že Asad bude do pár měsíců stejně svržen, tak se nemusí dělat nic." Od té doby je požadavek, aby Asad odstoupil, hlavní překážkou jakékoliv dohody o Sýrii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Blokuje ČR evropský konsensus kvůli strachu z odchodu uprchlíků?

15. 9. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Ministr Chovanec nyní neustále opakuje, že kvóty pro solidární dělení uprchlíků mezi evropskými zeměmi jsou nesmyslné zejména proto, že ti uprchlíci nechtějí v České republice zůstat a odejdou z ní do Německa nebo do Švédska. Zdá se mi, že má pravdu, že uprchlíci od nás odejdou, a že má ještě větší pravdu, když tvrdí, že hlavní důvod, který je k tomu vede, není německý nebo švédský sociální systém, ale příbuzní a známí, které v Německu a Švédsku ti lidé mají. Co však nechápu je to, proč Česká republika blokuje celoevropský konsensus kvůli argumentu, že uprchlíci od nás odejdou pryč. To by pro ČR bylo takovou tragédií, že uprchlíci odešli? Musí kvůli tomu riskovat jednotu EU a střet se západními zeměmi? Budeme-li mít férovou kvótu v rámci EU, kolika uprchlíkům máme dát azyl, tak jim prostě ten azyl dáme, a když odejdou, tak odejdou. Rozumí někdo tomu, proč ČR blokuje EU kvůli strachu, že uprchlíci z ČR odejdou pryč?

Maďarsko zavedlo proti uprchlíkům drakonický režim a už je zatýká a vězní

15. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Některé země zjevně nepociťují odpovědnost a potřebu solidarity tváří v tvář těmto obrovským problémům. To se musí změnit. Jinak budeme mít v Evropě obrovský problém," řekl německý ministr vnitra.

Maďarská policie uvedla, že v úterý už bylo zatčeno devět Syřanů a sedm Afghánců, kteří se navzdory novým maďarským protiimigračním "zákonům" pokusili překročit hranici do Maďarska.

Turecké pobřežní hlídky mezitím informovaly, že se 15. září utopilo nejméně 13 uprchlíků, z toho čtyři děti, kteří se snažili přeplout Egejské moře do Řecka. Více než 200 uprchlíků bylo zachráněno v mezinárodních vodách, poté, co se jejich loď potopila.

Dalších 15 lidí se utopilo v Egejském moři

15. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

- Frontex zaregistroval příchod 500 000 imigrantů do Evropy. Za posledních osm měsíců přišlo do Evropy půl milionu uprchlíků. Během pěti měsíců po sobě byly počty příchozích uprchlíků vždy rekordní a nejvyšší byly v srpnu, totiž 156 000. Na řecké ostrovy přišlo v srpnu 88 000 osob, je to jedenáctinásobný počet příchodu osob loni v srpnu.

- Za poslední tři měsíce zažádalo v Maďarsku o azyl 171 000 osob. Maďarsko dosud poskytlo azyl jen 300 lidem a 4000 lidí bylo z Maďarska deportováno. Dalších 95 000 žádostí se zpracovává.

- Maďarsko vyhlásilo výjimečný stav na hranici se Srbskem. Rozmístilo tam armádní jednotky a zatklo už patnáct lidí za to, že poškodili maďarský pohraniční plot. Maďarsko také vytvořilo na hranici se Srbskem "tranzitní zónu" a bude uprchlíky vracet do Srbska. Vyhlásilo, že "tranzitní zóna" není maďarským územím.

- OSN konstatuje, že je "hluboce zklamána", že se ministři EU nedohodli o rozmístění 120 000 uprchlíků.

- Bývalý maďarský socialistický premiér Ferenc Gyurcsany na hranici se Srbskem ostře kritizoval protiimigrační politiku Viktora Orbána jako "ostudnou". Dodal, že Orbán svou politikou podlézá extremní pravici.

- Bývalý britský ministr zahraničí a nynější šéf mezinárodní humanitární organizace David Miliband odsoudil drastická opatření Maďarska na hranici jako "ostudná a chybná". Zdůraznil: "Když postavíte ploty, dáváte tím moc kriminálním gangům, aby uprchlíkům účtovaly víc peněz za to, jak je obejít."

- Server Politico.eu píše že Merkelová byla částečně nucena změnit svou vstřícnou politiku vůči uprchlíkům, v důsledku opozice od místních úřadů.

Dalších 15 lidí se utopilo v Egejském moři:

Daily Mail šíří bez důkazů "pocit" libanonského ministra školství, že "mezi uprchlíky jsou teroristi"

15. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

A český tisk, milující konspirační teorie, tento nesmysl, bez jakýchkoliv důkazů, nepodpovědně rozšiřuje. V hysterii, která ovládla Českou republiku, se už nikdo neptá, zda je nějaká zpráva nesmysl, nebo zda je založena na faktech a na kriticky ověřených důkazech. Daily Mail i česká média budou mít na rukou krev, protože jejich šíření poplašných zpráv povede k dalšímu umírání lidí:

Czech anti-refugee party: The Czech Republic must secure its borders and must leave NATO and the EU

15. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

"By closing its borders, Germany has signalled to everyone that each country must now take care of its own interests," says Czech MP Tomio Okamura's party Dawn - National Coalition. "Hungary understands this well and hence it has declared a state of emergency. Austria, Slovakia and the Netherlands also understand this well. In all these countries, armies have been deployed to protect their borders. The Czech government must follow suit. The Czech Army must be immediately deployed on the Czech border, using modern technology against the immigrants, such as thermal cameras. The Czech Republic must also start defending the external borders of the Schengen area. These steps must be taken by the Czech Republic regardless of what other countries do," says the press release of Dawn - National Coalition. Okamura´s party also demands that the Czech Republic should leave Schengen and that a referendum about the Czech Republic leaving NATO should take place without delay.

Okamura's party will also propose a referendum about leaving the EU during the forthcoming meeting of the Czech Parliament. "The immigration wave has been deliberately created with the aim of destroying the European nations. The crisis cannot be solved within the EU. This is just an illusion, disseminated by helpless politicians. It is the EU that has created this crisis. Europe is threatened with violence and chaos. Europe's multicultural dreams will end in islamic violence and the end of freedom in Europe. Islam and freedom are incompatible. We must now leave the European Union."

Okamura's party also demands the setting up of special police units which will secure the Czech border. "Czech soldiers must be recalled from Afghanistan. They are needed at home. NATO will never defend the Czech Republic, hence the Czech Republic must leave NATO."

Okamura's party also demands that the Czech Republic must stop supporting multiculturalism. "Patriotism must be rehabilitated."

The September meeting of the Czech Parliament will give priority to the "immigration problem". This has been demanded by the right-wing opposion, i.e. by the Czech Civic Democratic Party (ODS) and by Okamura's Dawn - National Coalition. The Czech government agrees. The Euro MP Jan Zahradil (ODS) says that since Germany has introduced border controls, the Czech Republic must do the same.

Martin Konvička, the leader of the Czech Anti-Islamic Bloc, has said in parliament that the European Union is currently disintegrating.

The Christian Democratic MP Ondřej Benešík, the Chair of the Parliamentary Committee for European Affairs, also demanded that the army should seal the border of the Czech Republic with Austria. "And only after the external Schengen border is made secure, we can start talking about a voluntary re-settlement of those refugees who have already managed to reach Europe. "When there is a hole in a boat, the hole must be blocked," said Benešík.

Source in Czech HERE

Czech social democratic Home Secretary attacks Germany for its "inconsistent immigration policy"

15. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Germany's inconsistent immigration policy is currently the biggest problem of the immigration crisis," says Czech Home Secretary Milan Chovanec on Twitter. He continues: "This cannot be camouflaged by Germany showing its muscles to its neighbours across the border."

UVEDENÍ NA PRAVOU MÍRU:

Podporoval Jeremy Corbyn organizaci Hamas a IRA?

15. 9. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Pravicový tisk Corbyna obviňuje, že "se přátelil s Hamasem", toto tvrzení je založeno na tom, že Corbyn kdysi uvedl při slyšení v Dolní sněmovně Palestince formulací "vítám naše přátele z Hamasu", dnes se hájí tím, že to byla zdvořilostní formulace, která nic neznamenala. Nevím o žádném tvrzení, že by Corbyn podporoval IRA, ani britští konzervativci, kteří Corbyna zjevně považují za vážnou politickou konkurenci a už proti němu zahájili paranoidní kampaň, ho ze sympatií s IRA neobviňují. Výrok sympatizující s IRA pronesl však Corbynův nový stínový ministr financí John McDonnell, a ten se hájí tím, že šlo o nebezpečnou situaci v devadesátých letech, kdy se jednalo o míru v Severním Irsku, a on prý z politických důvodů pochválil obě vyjednávací strany, katolické i protestantské teroristy, aby je přiměl ke konstruktivní spolupráci na mírové dohodě.

Sporné a nedokázané tvrzení je také argument v Dolejšího článku, že Corbynovy názory zřejmě nerezonují s "většinou britských voličů". Faktem je, že Corbynova kandidatura zmobilizovala množství nových aktivistů, především mladých lidí, a vedla k radikálnímu posílení Labouristické strany. V sobotu, v den Corbynova zvolení, vstoupilo do Labouristické strany dalších 15 000 lidí.

V Británii se velmi diskutuje nad tím, zda má Corbyn sílu vytvořit novou antiestablishmentovou politiku. Dosud to vůbec není jasné, i když, jak kriticky referuje například list Guardian, první den Corbynova působení ve vedení Labouristické strany, včerejšek, tedy pondělí, byl především charakterizován zmatky a nekompetentností.

Zprávy o Corbynově pozitivním vztahu k extrémistům nejsou výmysly pravicového tisku

15. 9. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Vazby Jeremyho Corbyna na teroristické a antisemitské kruhy v islámském světě, stejně jako obavy, které to oprávněně vzbuzuje, popisuje podrobně americký levicový list Forward ZDE.

V srpnovém rozhovoru pro BBC byl Corbyn pětkrát požádán, aby odsoudil násilí páchané teroristickou organizací IRA ZDE.

Není třeba nepříjemné informace o postojích nového šéfa labouristů označovat za výmysly pravicového tisku, podobně jako nebylo třeba označovat upozornění na neetickou prezidentskou kampaň Miloše Zemana a jeho extrémistické postoje za výmysly pravicového tisku. Je sice možné, že takové postoje mnoho lidí skutečně "inspirují", otázka ovšem zní, koho přesně a k čemu.

Jak se k uprchlické krizi staví Izrael?

15. 9. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Evropské státy, především pak středoevropské země včetně ČR, se staví vůči přijímání uprchlíků z válkami, ekologickými a ekonomickými katastrofami rozvrácených zemí, decentně řečeno, odtažitě. Izrael se nachází jen na symbolický dostřel od krvavého konfliktu v Sýrii. Tato takzvaná jediná demokracie na Blízkém východě bezvýhradně otevírá náruč všem, kteří věrohodně prokáží, že mají židovské předky. Ale jak je to s nešťastníky, prchajícími před válečnými hromy a blesky především ze Sýrie?

Jaké to je s uprchlíky v Maďarsku

15. 9. 2015

čas čtení 6 minut

Média, kurva, zamyslete se, co děláte kvůli ziskům na prodeji. Radikalizujete běžný babky, který pak ze strachu volí politiky, co zavíraj lidi za plot a jídlo jim hází horem.

Spousta lidí se ptá na dojmy a postřehy z Maďarska, píše Monika Jägerová na Facebooku.

Nechápu, fakt nechápu, jak ve 21. století můžu vidět takový věci. V Maďarsku chybí zoufale jakákoli organizovaná pomoc, nikde jsme neviděli ani červený kříže, ani unhcr nebo cokoli jinýho. Byla nás hrstka nadšenců z různejch států, nejlíp zorganizovaný to měli lidi, co to maj nejblíž, a tak tam jsou častěji - Rakušani (hlavně úklid a distribuci) a Slováci (ti měli zdravotní stan). Byli tam pupkatý strejdové obvoďáci a tety, co přijely s koláčema, i genderfuck hipsteři a lidi s dredama. Všichni dělali maximum. Polní kuchyně by udělala strašně moc.

Gratulace, z které mi je zle

15. 9. 2015 / Uwe Ladwig

čas čtení < 1 minuta

Blahopřeji k českému prezidentovi. Lidé, kteří utíkají před válkou, před lidmi, kteří je chtějí usmrtit, se mají těm k vrahům vrátit. A ovšem i ženy, které mají strach ze znásilnění. Hlavně ale rodiče, kteří mají strach o život svých děti. Blahopřekji k Vašemu prezidentovi Vám, kteří se nestydíte, že jste ho volili. Blahopřeji Vám všem, kteří ani netušíte, proč je mi z toho špatně...

Tisíce uprchlíků zřejmě přijdou o právo na azyl, soudě podle plánů Evropské unie

15. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Evropské vlády zamýšlení odepřít právo na azyl nesčetným tisícům uprchlíků tím, že budou financovat a stavět pro ně tábory v Africe a jinde mimo Evropskou unii. Mají také vzniknout uprchlické tábory v Itálii a v Řecku pro zadržování "neregulérních migrantů", jimž bude odepřen azyl a kteří budou čelit deportaci, avšak pro něž není "dobrovolný návrat" v současnosti "praktický".

Ministři čelili konfliktu ohledně plánu na povinné uprchlické kvóty. Maďarsko uvedlo, že se na plánu nebude podílet, zatímco německý ministr vnitra Thomas de Maiziere si stěžoval, že agenda pro jednání je nedostatečná.

Czech President Miloš Zeman repeats the mantra about "illegal immigrants who should be deported to where they came from"

14. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

If Germany closes its border with Austria, the immigrants' route will go across the Czech Republic. I repeat, that if the immigrants infringe Czech law, which will happen when they illegally cross the border into the Czech Republic, they should be immediately returned to the countries from which they came," said Czech President Miloš Zeman during his visit to the Brno Trade Fair today.

His statement was factually incorrect on several counts. According to the 1951 Geneva convention on refugees, refugees are entitled to cross the borders of countries even without documents and cannot be penalised for it. By introducing checks at the border, Germany has not decided to turn away asylum seekers. It is difficult to see how refugees could be returned to "the countries from which they came".

The opposition Civic Democratic Party demands that the Czech Republic should seal its borders. The Czech Deputy Prime Minister and Finance Secretary, the oligarch Andrej Babiš has again called for the external EU borders to be sealed. He also strongly criticised Angela Merkel: "She has first invited all refugees and economic migrants to Germany and now she is surprised that ten thousand people arrive over a single weekend. The result is chaos, catastrophic developments when the army must be used and it is incredible that international agreements are being infringed," said Babiš.

Source in Czech HERE HERE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2015

11. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

V červenci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 26 669,32 Kč. Příjem z reklamy byl 19 211 Kč.

Zůstatek byl koncem července 2015 164 494,76 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
30647