YouGov předpovídá porážku pro skotské separatisty

18. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Peter Kellner, předseda organizace YouGov, konstatoval: "Možná budu za pár hodin vypadat jako idiot, ale řekl bych, že je 99 procentní pravděpodobnost, že ve skotském referendu zvítězí unionisté."

Organizace YouGov zjistila, že pro skotskou nezávislost se podle jejího šetření vyslovilo 46 procent voličů a proti nezávislosti 54 procent. Organizace YouGov se dotazovala ve čtvrtek 1828 osob poté, co odvolili, a zohlednila také poštovní hlasy 800 lidí, takže to nebyl tradiční průzkum volebního mínění u východu z volebních místností.

Za posledních 48 hodin do uzavření volebních místností ve čtvrtek ve 22 hodin bylo odesláno na twitteru 1,5 milionu zpráv. Od 5. srpna použili stoupenci skotské nezávislosti více než 1,55 milionů zpráv na Twitteru. Odpůrci skotské nezávislosti jen půl milionu zpráv. Za posledních 48 hodin byla kampaň pro nezávislost na Twitteru zmíněna 378 000 krát, kampaň proti nezávislosti jen 138 000 krát.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Devět pozoruhodných věcí, které odhalila skotská předvolební kampaň

18. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

1. Lidi nejsou apatičtí, jen potřebují něco, o čem vědí, že stojí za to jít k volbám.

2. Londýnská vláda se nyní v Británii stala symbolem zkorumpované, od občanstva izolované elity a nahradila tak v této pozici Washington.

3. Euroskeptická anglická strana UKIP bude zjevně ve všeobecných volbách v květnu 2015 hrát obrovskou roli, protože ji budou volit lidi, otrávení tradiční politkou.

4. Britští konzervativci jsou před katastrofou, pokud se radikálně nezmění.

5. Šéfka skotských konzervativců Ruth Davidsonová tomu rozumí a David Cameron by ji měl pozorně naslouchat.

6. Britští konzervativci už mají dost Camerona. Vadí mu, jak v posledních dnech přešel od samolibé nečinnosti do stavu paniky a pak nabídl bez konzultace s parlamentem Skotsku další decentralizační a daňové ústupky. Chtějí nového předsedu.

7. Bývalý labouristický premiér Gordon Brown se (někdy) ještě dokáže zachovat efektivně. Odepsali ho jako premiéra, který selhal a nezvládl hospodářskou krizi. Avšak ve skotské předvolební kampani Brown přesně diagnostikoval, proč byla unionistická kampaň nefunkční - že nebyla schopna předložit emocionální, vlastenecký apel za udržení existence Velké Británie v optimistické verzi. Což sám udělal až úplně na poslední chvíli.

8. Negativní předvolební kampaň nemá vliv na lidi, kteří už zastávají názor, že veškerá politika je špatná.

9. Jde o daleko více než o ekonomiku. Skotsko ukázalo, že lidé reagují na politický apel, pokud vypovídá něco emocionálního o světě, v němž žijí - o tom, do jakého světa patří, jak jsou v něm zakořeněni, co mají možnost ovlivnit. Nejde jim jen o peníze. Peníze sice někdy hovoří, ale identita zpívá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Poslední průzkum veřejného mínění:

Zvítězí unionisté?

18. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Společnost IPSOS/Mori ve čtvrtek zveřejnila poslední průzkum veřejného mínění: Separatisté 47 procent, unionisté 53 procent. 95 procent dotazovaných voličů uvedlo, že v každém případě půjde volit.

Profesor politologie John Curtis, odborník na volby, sestavil "průzkum průzkumů": Průměr z posledních průzkumů veřejného mínění je Separatisté 48 procent, unionisté 52 procent,

Průběžné informace z dramatického volebního dne najdete mj. například ZDE

Jak dopadne referendum o skotské nezávislosti?

18. 9. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

< Skotská tenisová hvězda Andy Murray se ve středu pozdě večer vyslovila pro nezávislost, přesvědčila ho "negativita odpůrců nezávislosti" ZDE

Ve hře jsou dva protikladné, neměřitelné faktory:

V dnešním skotském referendu hlasují poprvé i šestnáctiletí a sedmnáctiletí >

1. V průzkumech veřejného mínění si mnoho unionistů stěžovalo, že prý "byli zastrašováni" a neodvážili se vyjadřovat svůj názor. Přestože tedy to na první pohled vypadá, že většina Skotska je pro nezávislost, a separatisté měli daleko lepší, pozitivnější, dynamičtější a demokratičtější kampaň (unionisté jen strašili "nedozírnými následky" a bědovali, že je nikdo neposlouchá) unionistů může být daleko víc, než kolik se jich projevilo při průzkumech veřejného mínění, protože se někteří mohli bát říct veřejně, že chtějí hlasovat "Ne".

2. Pro účast v referendu se registrovalo 97 procent všech oprávněných voličů. To je naprostý rekord a dokazuje to vlnu obrovské občanské aktivity. Poprvé v historii půjdou houfně pro skotskou nezávislost hlasovat chudí a nezaměstnaní lidé z dělnických ghett, kteří nikdy k volbám nechodí a neúčastní se politického procesu. Žádné průzkumy veřejného mínění nedokáží předem odhadnout dopad tohoto faktoru.

Referendum o skotské nezávislosti vyvolalo obrovskou vlnu pozitivního občanského aktivismu. Ještě ve středu od 22 hodin vysílal Channel Four dlouhou diskusi obhájců a odpůrců samostatnosti, při níž se během diskuse většina dosud nerozhodných přidala na stranu Yes, protože "argumenty separatistů jsou daleko pozitivnější a racionálnější než argumenty unionistů". Vlna občanského aktivismu v dnešním Skotsku připomíná někdejší československé Pražské jaro, kdy se lidi taky vzájemně zastavovali na ulicích a vášnivě mezi sebou diskutovali o tom, co udělat.

Aktivisté za skotskou nezávislost - možná poněkud idealisticky - doufají, že v nezávislém Skotsku vytvoří samostatný, sociální, silně demokratický stát (jeden debatér například prosazoval myšlenku častých internetových referend, aby občané rozhodovali v novém Skotsku skoro o všem). Doufají, že je to konec nerovného, imperiálního Spojeného království a případ jejich nové republiky povede k oživení demokratismu i v ostatních částech Velké Británie a v Evropě.

Channel Four News

Historická událost pro Skotsko, Británii i Evropu?

17. 9. 2014

čas čtení 2 minuty


Jon Snow: Od východu na západ, z jihu na sever, naše země zadržuje dech. V předvečer snad nejzávažnějšího hlasování v britské historii.

Dobrý večer z místa pod edinburským hradem v dramatický a neobyčejný den pro všechny lidi této země. Dnes večer, poslední prosby, tvrzení a protitvrzení v dva roky trvající kampani. Zítra budou lidé Skotska rozhodovat o budoucnosti tři sta let staré unie.

Je to rozhodování, které bude mít dopad pro všechny z nás, kteří žijeme na těchto ostrovech. Máme být jedinou zemí, nebo dvěma?

Tohle hlasování v sobě obsahuje prvek rozsudku. Rozsudku nad lidmi, kteří nás vedou. Nad společností, v níž žijeme. A nad místem na světě, které doufáme zaplnit.

Nervózní premiér očekává ten verdikt v Downing Street. Řekl novinářům, že po událostech posledních několika dní, kdyby na něho teď někdo spáchal atentát, bylo by to pro něho vítané ulehčení.

Na skotském zámku Balmoral královna uvažuje nad rozdělením své země ve svém oblíbeném domově. Před několika dny řekla Skotům, aby uvažovali velmi pečlivě o budoucnosti.

Jsme tady, v městě, které by se brzo mohlo stát hlavním městem nové země. Bujná kampaň za skotskou nezávislost, hlučná, plná sebevědomí.


Fiona Hislop, náměstkyně skotského ministerského předsedy: "Ano, zvítězíme, a bez ohledu na výsledky přestaneme být dvěma stranami kampaně a staneme se zase jedinou zemí."

Jon Snow: Pro unionistickou kampaň Better Together se Gordon Brown konečně osvobodil emocionálním projevem proti zastáncům skotské nezávislosti.

Gordon Brown: "To není JEJICH země, JEJICH kultura, to nejsou JEJICH ulice. To je vlajka všech, to je kultura všech, to jsou ulice všech!"

Jon Snow: A Jackie Long je v přístavu v rybářském městě Arbroath.

Jackie Long: Ano, já jsem v rybářském městě Arbroath, kde před sedmi sty lety Skoti poprvé požadovali svou nezávislost. Tehdy volali po svobodě šlechtici, ale budou zítra obyčejní muži a ženy ve Skotsku požadovat totéž?

Nechte ODS zemřít!

18. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Moc nerozumím tomu, proč se ODS obrací na své členy o finanční podporu s nadějí, že se v budoucnosti stane novou, silnou stranou. Obyčejní členové mají ze svých peněz pomoci ODS, aby byla zase důvěryhodná a mocná, tedy aby se zase stala přitažlivou pro kmotry? Ti přijdou, nakradou si z veřejného majetku miliardy, zdiskreditují tu stranu a odhodí ji jako kost, aby členové zase přišli a zase platili.

"Žiju v Rusku, protože tu mám pocit svobody"

Jak zahraniční Skoti debatují o pojmu národní identity

18. 8. 2014

čas čtení 13 minut



Zde přinášíme český překlad filmu Emy Čulík Independent Souls (Nezávislé duše) o tom, jak uvažují před referendem o skotské nezávislosti o pojmu národní totožnosti Skoti žijící v Rusku.

Ema Čulík vysvětluje, proč film natočila, ZDE

Volba

5. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ve Skotsku nyní začíná naplno kampaň k celostátnímu referendu, která má rozhodnout o samostatnosti země. Zde je třicetivteřinový animovaný film o tom, co si k danému tématu myslí skotská tvůrkyně kreslených filmů Lesley Keen:

Choosing from Total Immersion on Vimeo.

Další filmy Lesley Keenové ZDE

Je David Cameron nejhorším premiérem v britské historii?

18. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Koncem roku 2008 vznikla debata mezi americkými historiky, zda byl George W. Bush historicky nejhorším americkým prezidentem všech dob, nebo jenom jedním z nejhorších. Argumentace byla založena na Bushově zlovolné, zbytečné zahraniční válce založené na lžích, která stála tisíce amerických životů a obrovské množství peněz a zničila ubohý, postižený Irák, napsal Jean-Paul Faguet, profesor politické vývojové ekonomie na London School of Economics v deníku Independent.

Tohle je skotská sametová revoluce a měli bychom poslouchat, co lidé volají

17. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

V Anglii nás nyní koupají v jakémsi pochybném supranacionalismu "britskosti", který je zjevně falešný, píše v deníku Guardian Susanne Moore. Srovnejme anglické novinové titulky se zprávou skotské policie, která s pohrdáním odmítla tvrzení anglických novinářů, že je země na pokraji společenského rozkladu. Kdyby se tato "politická reformace", jak ji charakterizoval John Harris, odehrávala kdekoliv jinde, říkali bychom tomu "sametová revoluce" a byli bychom plni obdivu nad demokracií v akci. Možná je plná síly, křiklavá a nepořádná, ale jsou to nepochybně hlasy zezdola a měli bychom jim naslouchat. Skotská nacionalistická strana, kdysi konzervativní a úzkoprse nacionalistická, se proměnila v něco, co dokáže uvolnit pokrokové síly. Je to ztráta labouristů a jejich ostuda, že oni ničeho takového schopni nebyli.

Skotské referendum o nezávislosti:

Unionisté vedou o 2-4 body, statistická chyba výzkumů je 3 procenta

17. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Podle průzkumu společnosti Ipsos MORI, provedeného pro skotskou komerční televizi STV, podporuje skotskou nezávislost 49 procent voličů, proti nezávislosti je 51 voličů, pokud se odečtou dosud nerozhodní voliči. Po započítání nerozhodných voličů mají unionisté 49 procent hlasů, separatisté 47 procent a 5 procent je nerozhoduto. Průzkumníci interviewovali ve dne 15. a 16. září 1405 osob starších 16 let.

Druhé dva ve středu zveřejněné průzkumy dávají unionistům náskok 4 procentních bodů. Chybovost průzkumů je 3 procenta a vzhledem k tomu, že se k referendu přihlásilo 97 procent oprávněných voličů, nikdo neví, jaké budou výsledky ve skutečnosti.

Podrobnosti ZDE

Obamův plán boje proti "Islámskému státu": Danajský dar příštímu prezidentu USA i Evropě

18. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Americký ministr obrany Chuck Hagel a zejména předseda Sboru náčelníků štábů generál Martin Dempsey byli až dosud nejúčinnějšími pojistkami proti dobrodružným válečnickým plánům ideologických a zahraničních lobby na Blízkém východě. To už však teď neplatí, když oba podporují a obhajují Obamův plán boje proti "Islámskému státu" ZDE.

Skotský editor deníku Daily Telegraph dostane odměnu 700 000 Kč, pokud separatisté výrazně prohrají

17. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Žádný komentátor nepracoval usilovněji ve snaze zvýšit počet voličů hlasujících proti nezávislosti Skotska než skotský editor konzervativního anglického deníku Daily Telegraph Alan "Cochers" Cochrane, jehož každodenní komentáře zněly stále zoufaleji, jak se den referenda blíží.

"Nemůžeme povolit," varoval skotské čtenáře minulý pátek. "Nestačí, aby ti, kteří chtějí nacionalistům upřít den jejich slávy, se jen vydali ve čtvrtek k volebním urnám. Je nutně zapotřebí, aby všichni začali uvažovat o svých přátelích a sousedech a zda jsou to potenciální voliči proti skotské nezávislosti. Jestliže ano - nabídněte jim, že je svezete do volební místnosti, anebo je tam osobně doprovoďte."

Cochrane se zapomněl zmínit, že má vlastní osobní zájem na maximalizaci počtu hlasů proti skotské nezávislosti. Je to možná novinářský rekord, ale generální ředitel deníku Daily Telegraph Murdoch MacLennen tajně přislíbil svému editoru pro Skotsko prémii ve výši 20 000 liber, cca 700 000 Kč, pokud pomůže vytvořit výsledek hlasování 60-40 procent proti nezávislosti. Jestliže unionisté zvítězí, ale menším počtem hlasů, jeho prémie poklesne na pouhých 350 000 Kč. Není divu, že Cochers ve svých komentářích zní poněkud úzkostně.

Zdroj: Britský čtrnáctideník Private Eye ZDE

Jak média zradila občany Skotska

17. 9. 2014

čas čtení 5 minut

Novináři ve svých pozlacených kruzích jsou zoufale izolováni od názorů obyčejných lidí a ostudně pomlouvají jakoukoliv touhu po změně

Snad nejvíce ohromující skutečností týkající se referenda o skotské nezávislosti je toto: ze všech britských novin, místních, regionálních či celostátních, skotskou nezávislost podporuje pouze jediný - The Sunday Herald. Skoti, kteří budou hlasovat pro nezávislost, nemají v médiích skoro vůbec žádný hlas, upozorňuje George Monbiot v deníku Guardian.

Na tom není nic zvláštního. Změna jakýmkoliv směrem, s výjimkou dalšího prohlubování nebezpečného tržního fundamentalismu a likvidace této planety vyžaduje odpor vůči téměř kompletní baterii názorů placených novinářů. Pozoruhodné na kampani za skotskou nezávislost je skutečnost, že dál prosperuje navzdory této ofenzívě.

Celá řada selhání, která přivedla Spojené království na hranici rozpadu

17. 9. 2014

čas čtení 8 minut

Pokud ve čtvrtek budou Skoti hlasovat pro svou nezávislost, komentátoři se budou pak snažit analyzovat dlouhodobé příčiny této skutečnosti. Někteří právem budou poukazovat na rozklad někdejších mocných celobritských faktorů soudržnosti. Kdysi asertivní protestanství přestalo být dominantním náboženství a kulturou v Anglii, ve Walesu, ve Skotsku i v části Irska. Muži a ženy v těchto zemích spolu už nemohou sdílet hrdost a výhody britského impéria tak, jak z něho kdysi disproporční měrou měli prospěch právě Skoti. A i když Transparency International stále ještě uvádí Spojené království jako jednu z nejméně zkorumpovaných zemí na světě, která v tomto smyslu předstihuje Francii, Spojené státy, Belgii i Irsko, mnoho Skotů přijalo přesvědčení, že "westminsterské elity" jsou prohnilé a že jen malý politický celek dokáže být čistě a řádně demokratický, píše v deníku Guardian Linda Colley, profesorka historie na Princeton University.

Skotské "Yes, Prime Minister"!

18. 9. 2014 / Tomáš Vohryzka

čas čtení 4 minuty

Název kultovního pořadu nabývá v souvislosti se skotským referendem o vystoupení ze Spojeného království nový význam. A mimochodem, tato asociace se satirickým anglickým seriálem Jistě, pane ministře není nijak nepatřičná. Skotské Yes pro samostatnost Skotska nemá jen čistě nacionální či separatistické pozadí, ale je odpovědí do značné míry i na to, čemu se kultovní seriál vysmívá. Je jisté, že Skotové dopíší dnešním referendem poslední kapitolu tohoto anglického seriálu. Její obsah je však těžko odhadnutelný.

K otázce tradičního manželství

18. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

V diskuzích o adopci dětí homosexuálními páry či o homosexuálním manželství, jak je běžné v mnoha zemích na západ od nás, se často zapomíná na dějiny manželství. Rád bych odkázal na zajímavé informace na stránkách Brown University.

Podle nich se ve středověku brali lidé z lásky jen v nižších majetkových. Manželství u bohatších lidí bylo bráno především jako způsob převádění majetku, tedy bylo často nešťastné. Chudí venkované prý běžně ani manželství neuzavírali, neboť k tomu nebylo majetkových důvodů.

Mýtus zvaný Blitzkrieg. Odkud se vzal?

18. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 28 minut

Blitzkrieg je mýtus západní žurnalistiky vynalezený v komentářích k relativně ortodoxnímu polskému tažení německé Wehrmacht na podzim 1939. Toto tažení odpovídalo spíše mnohem starším koncepcím Vernichtungsgedanke, rychlému zničení nepřátelských sil, jen zčásti vedenému novými prostředky. Původ Vernichtungsgedanke sahá až do dob Friedricha II. a archetypální postavou je zde thébský generál Epameinóndás, vítěz v bitvě u Leukter (371 př. n. l.); a dále samozřejmě šlo o Bewegungskrieg, manévrový boj, jehož patrně první zaznamenaný případ představuje Hannibalova bitva u Kann (216 př. n. l.). Polovina polských ztrát na podzim 1939 připadla na vrub německému dělostřelectvu, což rozhodně nepředstavuje typický výsledek tažení, v němž rozhodují obrněné jednotky a bombardéry. V podobě koherentní doktríny nikdy nic takového jako "Blitzkrieg" neexistovalo, samotný výraz se nevyskytuje v žádných oficiálních německých dokumentech týkajících se tažení 2. světové války.

Komu slouží politici

17. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Roli sdružení protikorupčních organizací Rekonstrukce státu chápu jako obranu základního veřejného zájmu. Politikové za 25 let demogratického pseudovývoje nebyli schopni zajistit např. fungující zákon o státní službě nebo zveřejňování smluv za veřejné peníze -- co je na tom těžkého nebo nemožného? V západních státech to mají běžně. Rekonstrukce státu tedy dala možnost politikům, aby se před volbami do Sněmovny zavázali, že tyto základní věci, které jsou ve veřejném zájmu, naplní. Proč to mnozí z nich udělali? Protože potřebovali hlasy občanů. Teď zas potřebují něco jiného a tváří se, že to, k čemu se zavázali, nejde.

Skoti v chudé čtvrti v Glasgow:

Proč a jak budu hlasovat v referendu

17. 9. 2014

čas čtení 8 minut



Skutečná výhoda kampaně za referendum je, že je plná obyčejných lidí. Ne politiků, kteří opakují klišé a dodržují stranické předpisy. Ale obyčejní lidé, kteří se rozhodli, že tohle je budoucnost, kterou my chceme.

Jon Snow z Channel Four News se v úterý večer dotazoval členů místní komunity v Shettlestonu, v chudé čtvrti v Glasgow, jak budou občané hlasovat v referendu o skotské nezávislosti. Přiznám se, že mě ta scéna svým demokratickým aktivismem dojímá, poznamenává Jan Čulík:

Jon Snow: V Duke Street v Shettletonu v dělnické čtvrti v Glasgow probíhá v komunitním středisku zápas v boxu. Jsou to dva boxeři, kteří byli pozváni, aby soutěžili za Tým Skotsko v letošních hrách britského společenství národů a umístili se velmi dobře. Stephen Lovell a Kieran Smith. Přestávka!

A teď, Kierane, řekněte mi, podporujete Yes nebo No?

Kieran Smith: Ještě jsem dost nerozhodný, ale spíš se v této chvíli kloním k Yes než k No. (Potlesk, volání)

O skotské nezávislosti z vrcholu "(zatím) nejvyšší hory Británie"

17. 9. 2014

čas čtení 1 minuta



A tady ještě perličku. Reportér Channel Four News Alex Thomson se v úterý vydal na "zatím nejvyšší horu Velké Británie", Ben Nevis (1344 m) a dotazoval se tam turistů, co si myslí o skotské nezávislosti. Ve výše uvedeném klipu můžete vidět, jak to na této hoře vypadá.

Ben Nevis je samozřejmě nižší než Sněžka, jenže je daleko divočejší. Nahoru se jde kolem šesti hodin. Potíž je, že zatímco z Pece pod Sněžkou vystupujete z výše cca 900 metrů, z městečka Fort William, které je v přímořském zálivu, a tedy v nadmořské výšce nula, stoupáte na Ben Nevis celých 1344 metrů. A protože je hora daleko severněji než Sněžka, zejména v horní části výstupu je cesta opravdu divoká, samé balvany. Přesto to někdy ve dvacátých letech dvacátého století nezabránilo místním nadšencům/šílencům, aby na horu Ben Nevis neuspořádali přes ty balvany automobilový závod!)

Dopis ruského ministra dokumentuje trvající ruský nátlak ohledně ukrajinské asociační dohody

17. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Polský europoslanec Jacek Saryusz-Wolski zveřejnil dopis ruského ministra ekonomického rozvoje Alexeje Uljukajeva adresovaný evropskému komisaři pro obchod Karlu De Guchtovi ZDE. Dopis jasně dokumentuje pokračující ruský nátlak ohledně asociační dohody i poté, co Rusko dostalo rok času na to, aby se na asociační proces "u sousedů" připravilo.

Ani Kyjev, ani Moskvu

17. 9. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Reakce na text Jana Čulíka ZDE

Mám za to, že v České republice žije ještě nezanedbatelná část lidí, které nezmasírovala nevídaná propagandistická mašinerie včetně "podprahového aktivismu" linoucí se z "proruského tábora" a zároveň "proukrajinského tábora". Myslím, že spousta lidí přesto všechno ví moc dobře, že Putin slovy Jana Čulíka "buduje autoritářský, pravicově zaměřený stát" a nikterak si Rusko neidealizuje.

Podporu Putinovi vyvolává česká frustrace

17. 9. 2014

čas čtení 5 minut

Dobrý den. Chci se pozastavit nad zajímavým fenoménem současné doby, spojeném s konfliktem na Ukrajině, píše Michal Capko. Jedná se o lidi v našem státě, kteří jsou ochotni věřit různým prvkům ruské propagandy i přes do očí bijící nesrovnalosti. Nacházím u nich společné prvky napříč společností, nakolik jsem obeznámen s lidmi, kteří proruské pozice zastávají:

Zdražující dolar může vyvolat útěk od rublu

17. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Perspektiva dalšího oslabování rublu může zcela změnit vztah Rusů k národní měně. Ještě před rokem bankovní vklady v rublech skýtaly šanci na výnos. Dnes je však situace zcela změněná - i držení nejvýnosnějších rublových depozit postrádá veškerý smysl. Autoritativní ekonomové očekávají příští rok oslabení rublu o 10-15%. Pokud jsou tyto prognózy správné, výnosy lze získat pouze z valutových vkladů.

Proč tolik lidí v Česku "věří Putinovi"?

16. 9. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Už jsem to tu psal několikrát: myslím, že je to vina českých sdělovacích prostředků. Ty jsou totiž aktivistické, nikoliv nezávislé. Nemají od informací, které veřejnosti prezentují, řádný odstup. Když si otevřete jakékoliv noviny nebo pustíte české rádio či televizi, u všech prezentovaných názorů a informací naleznete úzkostnou podprahovou touhu přesvědčovat.

Toto nemůže být role médií, protože lidi to poznají a média pak ztrácejí kredit. Jestliže tímto aktivistickým způsobem prezentujete i nesporná fakta, například ta o tom, že Vladimír Putin v Rusku buduje autoritářský, pravicově zaměřený stát, lidé vám začnou i nesporná fakta odmítat, protože vám v důsledku podprahového aktivismu nebudou věřit. Proto jsou hysterické přesvědčovací kampaně aktivistických médií kontraproduktivní. Pokud totiž média zneužívají i prokazatelných faktů ke své aktivistické kampani, v myslích veřejnosti zdiskreditují i tato prokazatelná fakta. To je ovšem nebezpečné.

Je zajímavé, že lidé, kteří nejsou vystaveni protiruské rasistické propagandě českých médií, Putina nekriticky neadorují.

Ukrajinskou krizi lze rozumně interpretovat takto:

Proč? Protože je válka

16. 9. 2014 / Milan Neubert

čas čtení 3 minuty

Jan Čulík si ve svém posledním příspěvku klade spíše řečnickou otázku Proč tolik lidí v Česku "věří Putinovi?"a odpovídá si na ni tak, že jsou tím vinna především česká média jejich hloupou protiruskou propagandou. Myslím, že na tom kousek pravdy je, ale že není celá. Čulík to možná tuší, protože jeho článek nakonec stejně končí obrazně řečeno otazníkem.

Rumunsko "připravuje sjednocení s Moldávií"

16. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Rumunský premiér Victor Ponta, který se chystá kandidovat v prosincových prezidentských volbách, prohlásil, že Moldávie přestane k roku 2018 existovat a stane se součástí Rumunska. Odcházející prezident Traian Basescu se údajně může chystat po získání moldavského občanství v čele Moldávie ke spolupráci na sjednocení obou států. Ruský list Nězavisimaja gazeta o tom informoval lídr Národně socialistické strany Moldávie Viktor Stěpaňuk.

Spisovatel Irvine Welsh: Skotsko ukázalo světu jak oživit demokracii

16. 9. 2014

čas čtení 5 minut



Česká média blábolí naprosté neoliberální nesmysly o skotském referendu o nezávislosti. Intenzivní občanská debata, která v současnosti ve Skotsku probíhá, je úplně jiná. Značně výstižně ji shrnuje tento rozhovor, který poskytl pondělním Channel Four News skotský spisovatel Irvine Welsh.

Z rozhovoru spisovatelů Angličana Martina Amise a Skota Irvinea Walshe (autora slavného filmu a knihy Trainspotting), kteří oba nyní žijí v USA, překládáme odpovědi Irwina Welshe. Martin Amis je totiž jen zmatený a v rozhovoru se jen přiznává, že nechápe, proč Skotsko najednou spontánně požaduje nezávislost. "Proč se to pro Skoty najednou stalo tak nesnesitelné, být součástí této Unie? Pro mě je to záhada." Irvine Welsh vysvětluje:

Nebajka o hloupé Lži

16. 9. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 5 minut

Ne vlků venku, ovcí v sobě se bojte.

Jacob van Blom

" -Faktem je- patří dnes k nejoblíbenějším obratům druhořadých politiků a žurnalistů", napsal ve své stati O pravdě a lži rakouský filozof Konrad Paul Liessmann. Faktem je, že kdykoliv slyším nějaké "zaručené" zprávy - o Ukrajině, o zmarněných šancích Skotska v případě osamostatnění...a mnohé jiné nebajky, si na tuhle větu vždy znovu vzpomenu.

Zrádce pověsit!

16. 9. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 1 minuta

Takto by naložil s těmi, kdo nesdílejí jeho krajně pravicové názory český "konzervativec" Roman Joch, konkrétně s těmi, kdo prosazují princip práva národa na sebeurčení. Zdá se tento postoj snad někomu v době, kdy český politický a novinářský mainstream podporuje vládu v Kyjevě včetně jejích neonacistických výhonků proti panské noze Kremlu jako šokující zjištění?

Ukrajina schválila širší pravomoci pro východ země

16. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský parlament hlasováním schválil určitou míru samosprávy pro východ země s cílem ukončit vražedné separatistické povstání. Politikové také schválili dohodu o hlubší hospodářské a politické spolupráci s Evropskou unií. Prezident Petro Porošenko uvedl, že to povede k decentralizaci, ale zaručí to "suverenitu, územní integritu a nezávislost" Ukrajiny.

Hlavními body zákonů, zveřejněných jako součást mírového plánu podepsaného s proruskými povstalci a Moskvou dne 5. září je:

  • Vzbouřenecké regiony Luhansk a Doněck dostanou "mimořádný status", tedy širší autonomii na dobu tří let.
  • V některých okresech v těchto dvou převážně rusky mluvících regionech se 7. prosince budou konat místní volby.
  • Ve státních institucích bude povoleno užívání ruského jazyka.
  • Regionální rady budou mít pravomoci jmenovat místní soudce a prokurátory.
  • Místní úřady v Doněcku a v Luhansku smějí "posilovat dobré sousedské vztahy" se svými protějšky na druhé straně hranice v Rusku.
  • Zákony také slibují opravid poškozenou infrastrukturu a poskytnout sociální a hospodářskou pomoc zvlášť postiženým oblastem.
  • Zákon o amnestii ochraňuje před trestním stíháním "účastníky událostí v doněckém a luhanském regionu" a zřejmě se týká jak povstalců, tak ukrajinských vládních vojsk. Organizace pro lidská práva obvinily bojovníky na obou stranách ze zvěrstev, která mohou být klasifikována jako válečné zločiny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ukrajina učinila velký ústupek Rusku

16. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ukrajinský parlament bude v úterý ratifikovat asociační dohodu Ukrajiny s EU, v koordinaci se zasedáním Evropského parlamentu. Avšak realizace dohody o volném obchodu mezi Ukrajinou a EU byla pod tlakem z Ruska odložena až do roku 2016. Křehké příměří na Ukrajině víceméně trvá, i když přicházejí zprávy o bombardování kolem letiště v Doněcku, které ovládá ukrajinská armáda, a v jiných městech.

Odklad realizace dnes podepisované dohody se považuje za velký ústupek Ukrajiny Rusku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Myšlenkové zkratky právům lidí nepomohou

15. 9. 2014 / Pavel Urban

čas čtení 2 minuty

Se zodpovědností Ukrajině to není tak jednoduché. Jedna věc je odmítnout poslušnost vládě, která se dostala k moci státním převratem, a jejíž některé kroky jsou opravdu velmi problematické. Druhá věc je separatismus odmítající jakoukoli společnou vládu. Pokud má pravdu Karel Dolejší, pak ani separatistická vláda takzvané Doněcké republiky Kyjevu moc šancí na smír nedala. (Pokud v tomto bodě KD pravdu nemá, ať to někdo jasně řekne. A popíše, jak to tedy bylo.)

Konspirační teorie a jejich diskreditace

15. 9. 2014 / Petr Sak

čas čtení 15 minut

V posledních letech se v médiích a na internetových serverech stále častěji setkáváme s pojmem konspirační teorie. Mainstremová média, jejich redaktoři a politici do pojmu "konspirační teorie" postupně investovali mnoho negativních emocí (výsměch, pohrdání, degradace ...).

Bývalý britský labouristický ministr obrany varuje, že Putin je pro svět "vážnou hrozbou"

15. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Vlivný poslanec britské Labouristické strany a bývalý labouristický ministr obrany Bob Ainsworth varoval, že Rusko je nyní větší hrozbou světovému míru než Isis. Aisworth požaduje, aby ještě před příštími britskými všeobecnými volbami příští rok v květnu provedla britská vláda novou revizi současných obranných schopností Velké Británie.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2014

1. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2014 přispělo 187 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 42 002,88 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2014 částkou 22 809,65 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2014 354 231,52 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
37152