Rumunsko "připravuje sjednocení s Moldávií"

16. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Rumunský premiér Victor Ponta, který se chystá kandidovat v prosincových prezidentských volbách, prohlásil, že Moldávie přestane k roku 2018 existovat a stane se součástí Rumunska. Odcházející prezident Traian Basescu se údajně může chystat po získání moldavského občanství v čele Moldávie ke spolupráci na sjednocení obou států. Ruský list Nězavisimaja gazeta o tom informoval lídr Národně socialistické strany Moldávie Viktor Stěpaňuk.

Basescu oznámil, že jeho poslední cesta do zahraničí ve funkci prezidenta povede do Moldávie a chce tam požádat o občanství. V minulosti začal Basescu rozdávat Moldavanům rumunské pasy.

Stěpaňuk vysvětluje, že k získání moldavského pasu stačí znát jazyk a historii a země a složit přísahu věrnosti moldavské vládě. Basescu má v Moldávii autoritu, avšak podle expertů né všichni občané, kteří se považují za Rumuny, si přejí sjednocení. nicméně prorumunský elektorát liberálů a liberálních demokratů by Basescu mohl oslovit, což znamená 8-9% hlasů.

Podle moldavského politologa Bogdana Cyrdji ale Basescu svá prohlášení o Moldávii směřuje spíše na rumunskou politickou scénu, kde chce zvýšit šance své strany a zlepšit si image pošramocený v poslední době řadou skandálů. Basescu podle politologa nemá reálnou šanci stát se moldavským prezidentem, protože nemluví rusky.

Pokud by došlo ke sjednocení Moldávie s Rumunskem, může to znamenat definitivní odtržení proruské enklávy Podněstří, která by s takovým krokem nesouhlasila.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
10155

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2014