Spisovatel Irvine Welsh: Skotsko ukázalo světu jak oživit demokracii

16. 9. 2014

čas čtení 5 minut



Česká média blábolí naprosté neoliberální nesmysly o skotském referendu o nezávislosti. Intenzivní občanská debata, která v současnosti ve Skotsku probíhá, je úplně jiná. Značně výstižně ji shrnuje tento rozhovor, který poskytl pondělním Channel Four News skotský spisovatel Irvine Welsh.

Z rozhovoru spisovatelů Angličana Martina Amise a Skota Irvinea Walshe (autora slavného filmu a knihy Trainspotting), kteří oba nyní žijí v USA, překládáme odpovědi Irwina Welshe. Martin Amis je totiž jen zmatený a v rozhovoru se jen přiznává, že nechápe, proč Skotsko najednou spontánně požaduje nezávislost. "Proč se to pro Skoty najednou stalo tak nesnesitelné, být součástí této Unie? Pro mě je to záhada." Irvine Welsh vysvětluje:

Irvine Welsh: Myslím si, že nikdy nebylo pro Skoty nesnesitelné být součástí Británie. Stalo se ale nesnesitelným být nadále součástí starého, imperialistického, elitářského státu, silně centralizovaného státu, který se nazývá Spojené království. Což je pro mě něco úplně jiného než Británie. A proti tomu lidé hlasují. Hlasují za demokracii a hlasují pro šanci zlepšit si život. Média to prezentují, jako že Skotsko se odřízne a přesune se někam k Islandu. Jediné, co se děje, je, že dojde k změně vlády. Lidi si budou rozhodovat o svých vlastních věcech. To musí být dobrá věc. To musí být dobrá věc pro Skotsko. A následné dopady pro Anglii budou také velké. Je to vzrušující změna. Jak řekl Martin Amis, jde to přímo od obyčejných lidí, zezdola, je to demokracie obyčejných lidí. Není to nařizováno shora, neřídí to politická elita. A ani to není o žádném pošpiněném dědictví, jako že se z historických důvodů musíme všichni držet dohromady, protože jsme vždycky byli dohromady. Snažíme se vytvořit moderní uspořádání, které bude ku prospěchu lidem této země.

Moderátor: Ale říkal byste toto, co teď říkáte, kdyby teď v Londýně vládli sociální demokraté a ne konzervativci? Do jaké míry je to, co říkáte, také záporná reakce proti jihoanglickým hejskům?

Irvine Welsh: S tím to nemá nic společného. Musíte akceptovat, že ekonomika v jihovýchodní Angli a ekonomika ve Skotsku se velmi radikálně odlišují. Jednotný stát, jímž je Británie, bude vždycky vyhovovat tomu místu, kde je sídlo vlády a sídlo finančnictví. Tam poplynou všechny investice. Takže ze skotského hlediska to je velmi nevhodné. Ale celé je to o prohloubení demokracie. Lidi si uvědomili, že systém je špatný, je rozbitý a už nefunguje. Nahraďme ho něčím moderním. Nevažme se pořád jen na minulost. Ano, všichni máme společnou totožnost a společné dědictví. Ano, lidé ve Skotsku a v Anglii a ve Walesu a v Severním Irsku společně dokázali velké věci. Budou dál společně dělat velké věci. Jediné, co dělají, je, že si chtějí zajistit trochu vlastní samosprávy a chtějí tak trochu vládnout sami sobě.

(...)

Irvine Welsh: Všechny ty řeči o tom, jak jsou Skoti tvrdí, anebo jací jsou to romantici, to je všechno úplně mimo. Lidi prostě chtějí trochu demokracie. Musíte se sami sebe zeptat, jak to, že jsme dospěli do této situace. Jak jsme dospěli do této situace? K tomu nedošlo přes noc. Chyby, které dělá kampaň proti skotské nezávislosti, za něž je kritizována, jsou prostě nevyhnutelné. Jsou to chyby spojené s úpadkem pojmu Spojené království. Stavební bloky Spojeného království, průmysl a impérium, dvě světové války. To je dnes součástí historie. Avšak ty věci, o kterých hovořil Martin Amis, ty poválečné stavební bloky. Státní bezplatné zdravotnictví, sociální stát, ty v posledních letech systematicky likvidují jak Labouristická strana i Konzervativní strana. Oni nemohou vést volební kampaň o těchto věcech. Voliče nepřesvědčíte, když se budete v předvolební kampani chlubit zásluhami, že jste finančně zachránili bankéře, nebo že jste financovali privatizaci penězi vydělanými z těžby ropy. Takže kampaň za zachování jednotného Spojeného království už nemá žádné podstatné argumenty, kterých by mohla použít. Musíme přijmout, že se doba změnila a vytvořit moderní demokracii, a to nejen ve Skotsku, ale na celém britském ostrově.

(...)

Irvine Welsh: Závěrem, nikdy jsem dosud nepociťoval takovouto hrdost ohledně toho, odkud pocházím. Protože to, co jsme dokázali ve Skotsku, způsobili jsme, že lidé v západním světě, kteří přijali ten neoliberální model globalizace, začali brát demokracii znovu vážně. 97 procent lidí se registrovalo pro referendum. Všichni, ať budou hlasovat pro nebo proti, na to mohou být hrdí.

0
Vytisknout
10105

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2014