Bývalý britský labouristický ministr obrany varuje, že Putin je pro svět "vážnou hrozbou"

15. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Vlivný poslanec britské Labouristické strany a bývalý labouristický ministr obrany Bob Ainsworth varoval, že Rusko je nyní větší hrozbou světovému míru než Isis. Aisworth požaduje, aby ještě před příštími britskými všeobecnými volbami příští rok v květnu provedla britská vláda novou revizi současných obranných schopností Velké Británie.

"Žádný vedoucí představitel žádné významné mocnosti se od Stalina v poválečném období nechoval takto otevřeně agresivně a - bohužel - Putina by velmi potěšilo, že ho srovnáváme se Stalinem. Putin kostatoval, že rozklad Sovětského svazu je největší tragédií 20. století a vyhrazuje si právo jednat jménem ruských menšin v jiných státech. Vzhledem k tomu, že ruské menšiny žijí po celém bývalém Sovětském svazu i jinde, v zásadě si Putin vyhrazuje právo zasahovat do záležitosti všech suverénních států východní Evropy. Stalinova politika zahnala svět do studené války. Putinova politika má potenciál být stejně tak nebezpečná."

Ashworth argumentuje, že Isis je urážkou lidství, avšak že se skládá z "nestátních činitelů", kdežto Putinovo Rusko prý staví před svět problém naprosto odlišné velikosti.

Sankce podle Ashworthe budou víceméně neúčinné. Ashworth požaduje efektivnější odstrašení Putinových "expanzionistických cílů".

Evropa podle něho musí omezit svou závislost na ruské energii a Velká Británie musí se souhlasem všech politických stran revidovat svou obrannou politiku.

Ashworth varoval, že britský premiér řekl nedávno v Dolní sněmovně, že není zapotřebí britskou obrannou politiku znovu revidovat, "přestože se v britské armádě dále provádějí rozsáhlé škrty a armáda je plná vozidel, jedině vhodných pro boj proti povstalcům v Afghánistánu. To neposkytne bezpečnostní záruky našim evropským sousedům, kteří čelí Rusku, které modernizuje vlastní armádu," dodal Ashworth.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7693

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2014