Skotský editor deníku Daily Telegraph dostane odměnu 700 000 Kč, pokud separatisté výrazně prohrají

17. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Žádný komentátor nepracoval usilovněji ve snaze zvýšit počet voličů hlasujících proti nezávislosti Skotska než skotský editor konzervativního anglického deníku Daily Telegraph Alan "Cochers" Cochrane, jehož každodenní komentáře zněly stále zoufaleji, jak se den referenda blíží.

"Nemůžeme povolit," varoval skotské čtenáře minulý pátek. "Nestačí, aby ti, kteří chtějí nacionalistům upřít den jejich slávy, se jen vydali ve čtvrtek k volebním urnám. Je nutně zapotřebí, aby všichni začali uvažovat o svých přátelích a sousedech a zda jsou to potenciální voliči proti skotské nezávislosti. Jestliže ano - nabídněte jim, že je svezete do volební místnosti, anebo je tam osobně doprovoďte."

Cochrane se zapomněl zmínit, že má vlastní osobní zájem na maximalizaci počtu hlasů proti skotské nezávislosti. Je to možná novinářský rekord, ale generální ředitel deníku Daily Telegraph Murdoch MacLennen tajně přislíbil svému editoru pro Skotsko prémii ve výši 20 000 liber, cca 700 000 Kč, pokud pomůže vytvořit výsledek hlasování 60-40 procent proti nezávislosti. Jestliže unionisté zvítězí, ale menším počtem hlasů, jeho prémie poklesne na pouhých 350 000 Kč. Není divu, že Cochers ve svých komentářích zní poněkud úzkostně.

Zdroj: Britský čtrnáctideník Private Eye ZDE

0
Vytisknout
5284

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2014