Začala výstavba největší plovoucí solární elektrárny

17. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Společnosti Kyocera Corporation, Century Tokyo Leasing Corporation a Ciel et Terre International oznámily, že zahajují stavbu největší plovoucí solární elektrárny na světě.

Společná divize Kyocery a Century Tokyo Leasing s názvem Kyocera TCL Solar LLC, která bude provozovat elektrárnu založenou na technologii Ciel et Terre's Hydrelio ve dvou instalacích. Jejich celkový výkon bude 2,9 megawattu a budou se nacházet na rybnících Nišinira a Higašihira u města Kato v japonské prefektuře Hjógó.

Instalace na rybníku Nišinira s výkonem 1,7 MW se stane největším světovým solárním systémem na vodě.

Kyocera TCL Solar LLC od svého zřízení v roce 2012 postavila 28 solárních elektráren, z nichž 11 je v provozu. V Japonsku je však těžké získávat další pozemky pro tento účel, a tak se společnost rozhodla vedle střešních instalací pro továrny a sklady a vedle pozemních instalací využít hojných vodních ploch. Společnost plánuje postavit letos na vodních rezervoárech instalace o výkonu zhruba 60 MW.

Využije přitom plovoucí solární platformy společnosti Ciel et Terre vyzkoušené úspěšně ve Francii.

Tyto systémy díky vodnímu chlazení generují více elektřiny, než pozemní nebo střešní instalace. Současně snižují výpar vody z rezervoáru a růst řas, neboť stíní vodu.

Platformy společnosti Ciel et Terre jsou 100% recyklovatelné a využívají polyethylen s vysokou hustotou, který odolává ultrafialovému záření i korozi. Současně má být kostrukce odolná vůči tajfunům.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8125

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2014