Nečas hovoří nesmysly

16. 3. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Podle IDnes zaútočil Petr Nečas na plány ČSSD znovu zavést v České republice normální daně a zlikvidovat nesmysl zvaný rovná daň, který ničí ekonomiku České republiky, protože se v důsledku rovné daně nevybere dostatečné množství financí na mandatorní výdaje, takže vláda škrtá a škrty vedou k nezaměstnanosti a k hrozivému útlumu hospodářství.

NIKDE v západní Evropě nebyla zavedena rovná daň, tu zavedli pouze ideologové v pobaltských zemích a v některých dalších kontroverzních režimech bývalého komunistického bloku.

Před časem vysílala televize BBC diskusi o rovné dani, z níž zcela jasně vyplývá, že je to šílenost a kontroverzní vlády, které ji přijmou, neodpovědně hazardují s ekonomikou svých zemí.

BBC: Bylo by zavedení rovné daně politickou sebevraždou? ZDE

Výše zmíněná diskuse se vysílala v BBC v roce 2005. Od té doby se ekonomika v pobaltských zemích drastickým způsobem propadla. Pobaltské země, které zavedly rovnou daň a neoliberální experimenty, děsivým způsobem potrestaly své obyvatelstvo, Radikálně tam poklesla délka průměrného života. Nečas a Kalousek chtějí zjevně v ČR docílit téhož.

Co se týče osobních daní z příjmu, upozorňuji, že nejvyšší pásmo daní z příjmu je například ve Velké Británii - kde vládne konzervativní vláda - 45 procent (od 1. dubna 2013, předtím byla nejvyšší daňová sazba 50 procent). V Británii je podnikatelská daň také ve výši 21 procent, takže návrh Jana Mládka zvýšit nejvyšší pásmo osobních daní na 38 procent a podnikatelskou daň na 21 procent je uměřený a rozumný a vrátil by Českou republiku z oblasti Divokého východu a neodpovědných politiků do civilizované Evropy.

Všichni v Británii považují 21 procentní podnikatelskou daň za mimořádně nízkou. Britští občané by ovšem - právem - považovali osoby s vyššími příjmy, které by neplatily z příjmů nad cca 32 000 liber ročně čtyřicetiprocentní daň, za parazity. Za parazity jsou ve veřejné debatě například v současnosti označovány v Británii americké multinacionální společnosti, které v zemích, kde nemají ústředí, neplatí daně a odvádějí veškeré zisky do zahraničí. Britská vláda v součinnosti s dalšími vládami proti takovým firmám podniká razantní kroky. I konzervativní vlády však v Evropě dnes tvrdě trvají na placení daní a sociálních odvodů.

Pokud se chce česká sociální demokracie vyhnout demagogickému obviňování od vládnoucích "pravičáků", možná by stačilo publikovat přehled toho, jak vysoké daně se platí v Německu, v Dánsku, v Británii, ve Francii, ve Španělsku a v USA.

Označovat jakoukoliv sociální skupinu v zemi za parazity, či častovat ji jinými nadávkami, je však samozřejmě pro jakoukoliv politickou stranu cesta do pekla.

..ale nejen nesmysly, bohužel

16. 3. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

"Důrazně se ohrazujeme proti tomu, že ČSSD považuje živnostníky za parazity. Živnostníci a drobní podnikatelé nemají některé výhody jako zaměstnanci a často nemají jinou možnost obživy", řekl také Nečas.

Jestliže se bude ČSSD snažit stigmatizovat vrstvu živnostníků a drobných podnikatelů a nadělat z nich "nepřátele státu", jak to právě předvedl Mládek, pravici se bude velmi dobře dařit mobilizovat proti ní znepokojenou veřejnost, pokud nespadá do kategorie námezdních zaměstnanců.

V České republice je 8 435 522 oprávněných voličů a více než milion z nich má nějakou formu živnostenského oprávnění. Z části jde například o důchodce nebo studenty, kteří si touto formou přivydělávají. To tedy znamená, že Mládek tím, že celou tuto skupinu obyvatelstva označil šmahem za parazity, odepsal ČSSD každého devátého voliče.

Proti zrušení nesmyslu zvaného rovná daň nelze nic namítat. Proti označování celých skupin obyvatelstva za parazity a překážku pokroku je třeba důsledně vystupovat od samého začátku a s takovými praktikami se nesmiřovat.

AMSP ČR se ostře ohrazuje proti tvrzení stínového ministra financí Mládka, že živnostníci parazitují

17. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR považuje sobotní výrok stínového ministra financí Mládka na sjezdu ČSSD napadající živnostníky za skandální. Drobní řemeslníci nebo například mikrozemědělci plní dnes úplně jinou roli než v minulosti, jejich úloha již v Evropě dávno nespočívá - na rozdíl od středních a velkých firem - v zabezpečování příjmů do státní pokladny, ale v rozvoji infrastruktury v regionech. V mnohých místech jsou jejich služby základem sociálního smíru, neboť nestojí ve frontě na pracovních úřadech, ale berou odpovědnost do vlastních rukou a podnikají, byť někdy s minimálním efektem.

Bohuslav Sobotka se za Mládkův výrok o "parazitech" omluvil

17. 3. 2013

čas čtení < 1 minuta

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka se omluvil za výrok stínového ministra financí strany Jana Mládka o parazitujících živnostnících. Sobotka s výrokem nesouhlasí a považuje ho za nešťastný.

"Mě ten výrok hodně zaskočil a já s ním nesouhlasím," řekl Sobotka. "Chci se omluvit," dodal s tím, že Mládkovi už svůj názor sdělil.

Podle předsedy soc. dem. jde o nešťastné nálepkování. "To, co udělal Jan Mládek, je nešťastné nálepkování a nálepkováním se nikam nedostaneme," poznamenal Sobotka.

Podrobnosti ZDE

Spojené státy zrušily poslední fázi protiraketového projektu pro Evropu

16. 3. 2013

čas čtení < 1 minuta

Americký ministr obrany Chuck Habel zrušil konečnou etapu projektu protiraketové obrany pro Evropu kvůli technickým problémům a finančním škrtům. Modernizované antirakety měly být rozmístěny v Polsku a měly být schopny sestřelit rakety středního doletu, odpálené z Blízkého východu.

Zrušení projektu protiraketové obrany pro Evropu bylo oznámeno nenápadně na tiskové konferenci ve Washingtonu. Americký ministr obrany se zmínil jakoby jen tak na okraj o tom, že aby byly Spojené státy schopny financovat 14 nových antiraket, rozmístěných na Aljašce, program pozemních antiraket bude "restrukturalizován".

Zrušení čtvrté etapy protiraketové obrany pro Evropu otevře možnost nového kola vyjednávání mezi Spojenými státy a Ruskem o snížení počtu jaderných zbraní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pyrrhovo vítězství Bohuslava Sobotky

16. 3. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V případě prezidentské kandidatury Jiřího Dienstbiera uplatnili protivníci následující scénář: Podpořili navenek ambice kandidáta, ale v zákulisí udělali vše pro to, aby neuspěl. Jejich skutečným kandidátem byl od počátku Miloš Zeman, pracovali pro něho a proti Dienstbierovi. Hlavním Dienstbierovým aktivem ve straně byl fakt, že protikorupční agendou a svébytným politickým stylem dokázal oslovovat středové, mladší a městské voliče a uspět tak i v Praze, což se jinak ČSSD nedaří. V prezidentské volbě to však nestačilo a Zemanův výkon sociálním demokratům ukázal, že populismus a nacionalismus mohou být při získávání "nekmenových" voličů (krátkodobě) úspěšnější. Na sjezdu tedy "zlobícího" Dienstbiera, který povinně neadoroval Zemana a naopak v právní oblasti podniká kroky proti jeho účelovému subjektu SPOZ, z vedení odstranili. A to bude mít zřejmě nakonec víceméně osudové následky i pro Bohuslava Sobotku samotného.

Neučesané poznámky nejen k případu Baborová

16. 3. 2013 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 19 minut

V našem veřejném prostoru a v politickém především, nedominuje podle mého názoru dělení na levici a pravici, ale ještě pořád jev, kterému se v našem diskursu říká "antikomunismus". Ten se prezentuje jako neslučitelný protiklad demokracie a svobody. Nejsem si úplně jistý, zda jde skutečně o "antikomunismus", nebo spíše o celou škálu snah a metod vyrovnávání se s minulým režimem.

ČSSD: Konec reformy-nereformy?

16. 3. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Na postu prvního místopředsedy ČSSD zůstává Hašek a nikoli Zaorálek, mezi řadovými místopředsedy končí Dienstbier, zůstává Škromach a Zaorálek a nastupuje Chovanec. ČSSD se nepodařilo zbavit Dienstbiera jeho instalací na post prezidenta, zároveň ale v prezidentské volbě vyloženě nepropadl, aby ho mohla zadupat nějak čestně. Zahrála chvíli divadlo na středové voliče, že sociální demokracie je Dienstbier a nikoli Zeman, a pak když v tom Dienstbier pokračoval i po prvním kole volby, ho za to teď na sjezdu "zařízla".

Quo vadis ČSSD?

16. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Myslím, že nezvolením Dienstbiera dala ČSSD jasně najevo, kam se chce ubírat a že její cesta určitě nebude dlážděna poctivými úmysly. Zalíbily se jí opoziční smlouvy s ODS, chce lavírovat se středovými stranami, chce se podílet na moci a hlavně na kořisti. Někteří její čelní představitelé to dříve ani příliš neskrývali, např. milionáři Petr Hulinský nebo Jaroslav Palas. Avšak mám takový nepříjemný pocit, že i Michal Hašek je kariérista, který by se neštítil ničeho. Škromach je jen politováníhodná figurka, která si lebedí na výsluní a nedělá pro skutečnou levicovou politiku vůbec nic. Zaorálek a Dienstbier byli jediní dva borci, kteří šli nebojácně do problematických sporů, ke kterým se ostatní členové ČSSD stavěli zády a báli se zaujmout jasné stanovisko, aby si náhodou nepokazili kariéru. Naopak Zaorálek a Dienstbier vždy nesli svoji kůži na trh, bez ohledu na to, jestli jim to uškodí, nebo prospěje. Jak je vidět, každé poctivé úsilí je po zásluze potrestáno. Touto orientací to u mě - jako jejího dlouholetého voliče - ČSSD definitivně prohrála. Zdá se, že jedinou autentickou levicovou stranou je KSČM. Takže má další volba je jasná, píše Jan Černý.

Anglo-francouzský plán požadující vyzbrojení syrských vzbouřenců EU odmítla

15. 3. 2013

čas čtení < 1 minuta

Náhlý anglo-francouzský návrh zrušit embargo EU na dodávky zbraní Sýrii a vyzbrojit syrské vzbouřence, aby mohli svrhnout prezidenta Assada, rázně odmítl sumit Evropské unie. Angela Merkelová a ostatní anglo-francouzský návrh odmítli, že by vedl k regionální válce, v níž by byl vítězem Írán.

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Lex Frenštát" nebo nová právní úprava exekucí?

15. 3. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 5 minut

Jelikož jsem nikde v médiích nenašel oficiální stanovisko Městského úřadu ve Frenštátě pod Radhoštěm k materiálům, které již delší dobu kolují internetem (zmínil jsem je v článku Frenštátská tragédie je nejspíše důsledek likvidačních exekucí), podíval jsem se přímo na stránky městského úřadu. Dosavadní mlčení tam vysvětluje "Tisková zpráva k tématu -- Moc zajímavé, Kdo byl A.B., Vrah nebo také oběť, Opačný pohled na výbuch ve Frenštátě, Z médií se pravdu nedovíš, atd."

Krajský soud potvrdil podmíněný trest pro Romana Smetanu

15. 3. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 4 minuty

Krajský soud v Ostravě, pobočka Olomouc, včera na odvolání státního zástupce potvrdil podmíněný trest pro bývalého řidiče MHD v Olomouci Romana Smetanu (celá zpráva).

Smetana soudu před jednáním zaslal toto vyjádření:

Dobrý den,

dne 14.3.2013 ve 12:45 se bude konat veřejné zasedání v trestní věci, ve které jsem obžalován. Chci požádat, aby se zasedání konalo v mé nepřítomnosti. Důvody k nezúčastnění se mám v zásadě dva. Prvním důvodem je předpokládaná přítomnost novinářů, po nichž nijak netoužím a nehodlám se jim k čemukoliv vyjadřovat. Druhým důvodem je, že k věci samotné nemám již co dodat, vše již bylo řečeno při líčení u okresního soudu. Nechápejte tedy, prosím, mou nepřítomnost tak, že je mi zatěžko přijít, ale především první mnou uvedený důvod a skutečnost, že má přítomnost není nutná, mne vede k tomuto rozhodnutí.

K odvolání státního zástupce těžko hledám slova. Jsem přesvědčen, že již v původní kauze jsem neměl být nijak sankcionován, stát se neměl snažit o moji nápravu, neměl jsem být odsouzen ani k obecně prospěšným pracím, ani k odnětí svobody - nejsem pro společnost nebezpečný, netřeba mne izolovat, ani napravovat. Následný trest jsem považoval za zcela nesmyslný, proto jsem v určeném termínu nenastoupil do vězení. Není myslím nutné se dále rozepisovat, vše jsem již opakovaně vypověděl jak do policejního protokolu, tak u soudu. Za zmínku snad ještě stojí, že protistrana, Občanská demokratická strana, kauzy lituje, dnes by již po nikom v podobném případě náhradu údajné škody nepožadovala, což se projevilo i při nedávných senátních a krajských volbách, kdy žádná politická strana, i přes masivní pomalování reklam, náhradu nepožadovala a nepadlo pokud vím ani žádné trestní oznámení, ať již na známého či neznámého pachatele. Ačkoliv justice, včetně Nejvyššího soudu, trvá na tom, že jsem zločinec, je zřejmé, že společenská poptávka po mém potrestání neexistuje, mé "zločiny" jsou většinově vnímány jako "společensky přijatelné", a to především vzhledem ke kontextu, tedy neutěšenému stavu politické scény, proti čemuž bylo mé konání namířeno. Příliš proto nechápu zarputilost státního zástupce, se kterou mne označuje za recidivistu a neustále požaduje nepodmíněný trest. Osobně nemám žádný zájem na pokračování a prodlužování mé kauzy, proto jsem ani nepodával odvolání proti poslednímu rozhodnutí okresního soudu. Uvítal bych, kdyby krajský soud zamítnutím odvolání státního zástupce kauzu definitivně ukončil.

"Ano, popravovali jsme, popravujeme a budeme popravovat"

15. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

"V mládí jsem byl velkým obdivovatelem Ernesta Che Guevary, o kterém, jak říká Miloš Zeman, někteří novinářští blbečkové říkají, že to byl masový vrah. Nebyl. Byl to čestnej člověk a jeho heslo bylo Vždy k vítězství! (orig: Hasta la victoria siempre!)," prohlásil na závěr svého proslovu na sjezdu ČSSD Falbr.

Po revoluci na Kubě organizoval Ernesto Che Guevara masové popravy v havanské pevnosti La Cabaňa. "Ano, popravovali jsme, popravujeme a budeme popravovat," prohlásil Ernesto Che Guevara v této souvislosti při projevu v OSN v New Yorku, upozorňuje Radovan Vencálek.

Masový vrah, nebo čestný člověk? Bohužel se to vůbec nevylučuje

15. 3. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Radovan Vencálek upozorňuje na pozoruhodně selektivní vystoupení Richarda Falbra na sjezdu ČSSD. Jen "hloupí novináři" prý tvrdí, že Ernesto Guevara byl masový vrah, kdežto Falbr ví, že to byl čestný člověk.

Bohužel, nejde zde o žádný logický protiklad, neboť údajné alternativy se nevylučují. Docela klidně můžete být čestným člověkem i masovým vrahem současně. Mezi revolucionáři určitého typu je to dokonce víceméně pravidlem.

Je horší členství v KSČ, nebo v KSČM?

15. 3. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Generál Picek, který se má nejspíše stát ministrem obrany v "pravicové" vládě, kde je Karel Schwarzenberg místopředsedou a šéfem druhé nejsilnější koaliční strany, byl před rokem 1989 členem KSČ. Picek jako člen normalizační KSČ musel souhlasit s vojenskou okupací naší vlasti Sověty. Rád bych položil lidem, kteří demonstrují proti současným politikům z KSČM, a také novinářům, kteří je podporují, dvě otázky. První z nich je tato: je horší členství v KSČM nebo v KSČ (rád bych zdůraznil, že za normalizaci je odpovědná KSČ a že v tomto způsobu myšlení podle hesla "kdo nekrade, okrádá rodinu" na KSČ navazovala ODS, jak velmi dobře přiznává pan Stráský). Druhá z otázek je tato: budete protestovat proti instalaci bývalého komunisty z dob normalizace jako ministra obrany, nebo vám komunisté vadí jenom tehdy, když je instaluje levice?

Zde se Picek k členství v KSČ přímo doznává (poslední otázka): ZDE

Oškubat, oškubat, oškubat!

15. 3. 2013 / Radek Tůma

čas čtení 5 minut

V naší republice se bohužel vedle vykutálených podvodníků i seriózní firmy snaží oškubat zákazníka, kde to jenom jde, obvykle formou vnucení a pak zpoplatnění nepotřebných služeb nebo zpoplatnění služeb vůbec neposkytnutých. Již se zde řešili dodavatelé plynu a energetické společnosti. Desetitisíce klientů se zaregistrovalo k hromadnému podání ohledně vrácení poplatků za vedení úvěrového účtu. Lidé s nevolí reagují nejen na velké krádeže, začínají být alergičtí i na kradení po kapkách. Už je nebaví být ovčany.

Poznámky k italským volbám

15. 3. 2013

čas čtení 5 minut

Italské volby dosti přesně reflektují vývoj krize v Evropě. Krize, která se z počátku ukazovala v finančním sektoru, dosáhla fáze, ve které je nejnápadnějším projevem krizového vývoje problém nezaměstnanosti a v evropských poměrech problém profesního uplatnění středních vrstev. V Itálii se také znovu ukázalo to, že krize nemůže být vyřešena úspornými opatřeními, které krizový stav jen prohlubují, ale bude mít dříve nebo později nepochybně důsledky ve změně politického uspořádání státu a s největší pravděpodobností také v procesu vytváření regionálních seskupení evropských zemí. Od sjednocení Německa a po uzavření Maastrichtské dohody je pro další integraci Evropy rozhodující, zda bude Německo schopno hrát roli evropského hegemona, konkrétně, zda Evropu může sjednocovat silná exportně zaměřená ekonomika, která polovinu svého exportu realizuje právě na evropských trzích, píše Pavel Tomášek.

Picek ministrem obrany

15. 3. 2013 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta

Podle nových informací byla strana LIDEM opět ponížena. Nejen že premiér Nečas před Vánocemi odvolal šéfku LIDEM Karolínu Peake po několika dnech působení na postu ministryně obrany, nyní dokonce udělá ministra z člověka, kterého Peake jako ministryně odvolala. LIDEM se před Vánocemi tvářila, jako by chtěla na protest proti odvolání Peake opustit koalici, což by musela udělat každá normální politická strana. Nicméně klub korytníků LIDEM není politická strana, tím méně normální, a začátkem ledna si svůj odchod z koalice rozmyslela. Přijala roli fackovacího panáka a právě dostává novou facku a plivnutí do tváře. Za ta koryta jim to asi stojí.

Obama: Írán je "nejméně rok" vzdálen od jaderné zbraně

15. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Írán je více jak rok od výroby jaderné zbraně, řekl prezident Barack Obama v rozhovoru pro izraelskou televizi Channel 2 TV. Podle Obamy je také výroba jaderné zbraně uzavřením okna příležitosti, po němž by USA ukončily diplomatické snahy. Obama se za několik dnů chystá k návštěvě Izraele a premiér Benjamin Netanjahu se snaží přimět ho k závazku ohledně vojenské akce proti Íránu. Doposud marně. Americký prezident se nechce zavázat k útoku.

Z archívu Jana Čulíka:

Proč v zemi rozkradeného kapitálu nemůže fungovat druhý důchodový pilíř

14. 3. 2013

čas čtení 37 minut

Je načase znovu vydat pořad, který se vysílal ve Svobodné Evropě v lednu 1991. Samozřejmě, že ho politikové i novináři v Československu zcela ignorovali. Důležitější bylo stát rozkrást. Z pořadu je zjevné, proč nyní nemůže fungovat druhý důchodový pilíř, protože kapitál, který podkládal důchody občanů, politikové rozkradli.

Z archívu Jana Čulíka:

O rozkradení českého kapitálu a o kompetenci Klausových poradců

14. 3. 2013

čas čtení 29 minut

Pořad Hlasy a ohlasy

Tento pořad, který připravil Jan Čulík, se vysílal v rozhlasové stanici Svobodná Evropa v lednu 1991. (Přinášíme z něho pouze rozhovor s poradcem Václava Klause Ivanem Svítkem, pořad dále obsahoval i  Čulíkův rozhovor s Tomášem Ježkem a Valtrem Komárkem.)

Recese kontra chudoba, aneb kde všechno začíná a kde také končí

14. 3. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 8 minut

Kalouskova vláda s premiérem Nečasem v čele sice dělá, co může, ale ne, co by měla. Jinak by nebylo možné konstatovat, že se česká ekonomika nachází v nejdelší recesi ve své historii a opakuje se krizové období z r. 1997. Jakkoliv se nás snaží ministr Kalousek přesvědčovat o správnosti a potřebnosti jeho kroků a počinů vlády, výsledky hovoří za vše.

HDP v r. 2012 klesal ve všech čtvrtletích, ekonomická recese se v průběhu roku postupně prohlubovala. Zahraniční obchod již není schopen vývoj domácí poptávky kompenzovat.

Co horší, nejsou to jen obyčejné těžkosti, kopírující problémy celé eurozóny, protože finanční krizí sužovaných zemí na jižním křídle evropského kontinentu dopadlo hůře než Česko jen Maďarsko.

Vláda byla na rizika protahování a prohlubování recese opozicí včas upozorňována. Ostatní země byly na recesi mnohem lépe připraveny a učinily protiopatření, česká vláda v čele s výše jmenovanými "experty" místo toho řešila vnitřní politické problémy (či spíše existenční záležitosti s udržením vlády). To jsou hlavní příčiny, proč je v ČR recese hlubší a dlouhodobější než v jiných zemích.

Papež František nastupuje do boje s mafiemi jako stařec

14. 3. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Habemus papam, máme papeže. Volba 2013 je ta, v kterou jsem doufal už v roce 2005. Ne Ratzinger, ne kuriální favorit, který je léta spojený s mafiánskou strukturou církevních "kápů", nýbrž někdo nový, jiný, vzdálený. Nový papež to řekl ve svém prvním projevu: museli si dojít pro římského biskupa až na konec světa. Já bych dodal: až do země, kde je většina obyvatel katolického vyznání a kde přesto mají uznaná manželství gayů a leseb (čili jsou ještě mnohem dále než ateistická a maloměšťácky zaprděná ČR). V Latinské Americe ostatně není nic divného spojovat křesťanství a levicovou revoluci ("teologie osvobození"), spojovat Boha a chudobu. A nový papež to ve jménu, které si pro sebe vybral, dává najevo.

Zatímco hrabivá, upadající, zvrácená církev v České republice se chystá pást na "navrácených" desítkách miliard, v Římě nastoupil papež, který si zvolil jméno František podle nejrozhodnějšího zastánce chudoby v dějinách celé církve, podle Františka z Assisi.

Bezmoc (ne)mocných?

14. 3. 2013

čas čtení 4 minuty

Tak tu máme opět petici! Novinářská a kulturní sféra velmi emočně reaguje na Zemanův inaugurační projev, tedy na tu část týkající se právě jí. Přestože jsem už dávno v zájmu svého duševního zdraví přestal českou mediální společnost sledovat, tady mě zaujalo, proč jde o protiútok skoro až hystericky vypjatý.

Jako první a nejjednodušší důvod se nabízí syndrom "potrefené husy". Zde musím namítnout, že takový frontální atak by byl zbytečný a kontraproduktivní (ostatně jako celé tažení za zvolení Karla Schwarzenberga na Hrad). Zeman přece neobvinil celou mediální sféru, naopak přesně označil, které novináře a publicisty považuje za "negativně deviantní", píše Karel Milička.

Korejci kupují podíl v ČSA za polovinu luxusní vily v Dubaji

14. 3. 2013 / Vít Klíma

čas čtení 1 minuta

Více než 15 let se zabývám obchodem se zahraničními nemovitostmi. Co mě překvapilo je, že Korea Airlines nabídli za 44 % akcií ČSA státnímu Českému Aeroholdingu 2,64 milionu Eur a tato cena byla českou vládou označena za odpovídající. Jen pro ilustraci: nejluxusnějším developerským projektem v Dubaji je dnes Al Barari. Vily jsou dokončené jen v hrubé stavbě a jejich ceny se pohybují od 12 do 17 mil AED (tedy od 2,5 do 3,5 mil Euro). Dokončené a plně vybavené luxusní vily se prodávají od 5 mil. Euro výše. Jinými slovy Korejci za svůj podíl v ČSA nabídli cenu rovnající se hrubé stavbě luxusní vily, nebo poloviční cenu dokončené a plně vybavené vily v Dubaji. Pro představu čtenáře v jakém stavu se vily v tomto projektu nabízejí k prodeji, přikládám obrázek.

Spolumajitel soukromé letecké společnosti Travel Service Jiří Šimáně zase ukazuje, že šedesát sedm a půl milionu korun je cena poloviny motoru Boeingu 737 série 800. K ceně uzavřeného obchodu nemám co dodat, aniž by to nebyl žalovatelný výrok.

Jak politici rozkradli český národní kapitál

13. 3. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Na stránkách Ihned.cz lze najít zajímavý rozhovor Jindřicha Šídla s Janem Stráským, který býval významným politikem ODS v 90. letech (1992 předseda federální vlády, 1993-1995 ministr dopravy a 1995-1998 ministr zdravotnictví, potom odešel do Unie svobody). Velice zajímavá je tato pasáž rozhovoru, která podle mne vysvětluje mentalitu ODS a vůbec českou "pravicovou" politiku:

Co vás v Kalouskově státě zřejmě dříve nebo později potká všechny

13. 3. 2013

čas čtení 4 minuty

Níže uvedený šokující dopis jsme dostali od jednoho bývalého českého státního úředníka, občasného autora Britských listů. Samozřejmě, že souhlasíme, pokud by mu čtenáři chtěli finančně pomoci. (Přispět lze na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.) Ať případnou pomoc čtenáři pošlou na konto Britských listů s variabilním symbolem 1234. Jenže - je to systémové řešení? Není potřeba razantních změn? Nebo budou v České republice lidi předčasně umírat jako v pobaltských zemích nebo jako v někdejším Jelcinově Rusku? (JČ)

Gazdík z TOP09, Benda z ODS a Peake z LIDEM k výslechu!

13. 3. 2013 / František Štván

čas čtení 2 minuty

Proč? No přeci proto, aby vysvětlili, proč neplní svůj poslanecký slib!!! Když údajně poctivý legislativec kritizuje institut majetkových přiznání šířením poplašné zprávy, že není nic lehčího než případná majetková přiznání obejít a když Gazdík z TOP09 dokonce tvrdí, že když jsou lidé schopni obejít i dost přísný zákon o praní špinavých peněz, tak proč by neobešli zákon o přiznání majetku, tak by měli mít imunita ne imunita povinnost na PS ČR říct, jaký daňový delikt konkrétní osoby je vede k takovým tvrzením a podrobně popsat sofistikované obcházení daňové povinnosti, aby jí šlo legislativním protiúderem vyřadit ze hry.

Ledaže by ...

13. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Jako "druhokolový" volič pana prezidenta vyjadřuji ostrý nesouhlas s jeho názory na média a novináře. Myšleno především pravicové novináře. Při soukromých setkáních s řadou z nich totiž zjišťuji, že jde vesměs o docela milé, inteligentní, sociálně cítící a myslící tvory, uznávající demokratické principy, hledající a hlásající pravdu i přísně ctící zásadu Audiatur et altera pars. Proto jsem přesvědčen, že to co z nich nakonec vypadne na stránky novin nebo do éteru oni sami nemyslí vážně a pokud to MZ ještě nepochopil, je to jeho chyba, píše Miroslav Kačor.

Na severu Čech prý chcípnul pes. Na holandskou nemoc?

13. 3. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Severočeská ČSSD jede na víkendový sjezd s jedním zásadním požadavkem: Chce, aby se uhlí na severu, tedy zrušení platných limitů jeho těžby, stalo hlavním bodem sněmovních voleb. Na severu podle ní "chcípnul pes" a dokud se nebude těžit uhlí, neobživne.

Michael Kroh k tomu na Facebooku napsal: "Kolosální nápad! Už vidím, jak překreslení map na Báňském úřadu přináší okamžitě tisíce pracovních míst. To spíš tam chcípne ještě hodně psů. Trochu více pokory by měli mít ti delegáti na sjezd ČSSD. Měli v končícím finančním období 2007 - 2013 k dispozici miliardy korun z evropských fondů a jak s nimi naložili? Nechali je přesunout ve svorné spolupráci s ODS do kapes kmotra Oulického a jemu podobných. Ve vazbě sedí kvůli tomu i čelný sociální demokrat Kouda a máslo na hlavě má i bývalá hejtmanka Vaňhová a její partner Houska. Uvítal bych proto spíše plán, jak v dalším období zabránit, aby ten pes zase nechcípal."

Je punkrock mrtvý?

13. 3. 2013 / Tomáš Vohryzka

čas čtení 4 minuty

O reklamě panuje řada mýtů. Někdo ji považuje za umění, někdo si myslí, že je na nic. Není to však ani umění ani věda, ale standardní řemeslo, mající svoje pravidla a zákonitosti. Nic víc, nic míň. To však zjevně nepochopil volební tým Karla Schwarzenberga.

Je překvapující, kolik chyb lze udělat v politickém marketingu i po dvaceti letech existence tohoto oboru v naší společnosti.

Jedna z našich jizev

13. 3. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

V rámci filmů Jednoho světa v roce 2013 byl do kin mj. uveden i dokument Způsob zabíjení (The Act of Killing). Režie se ujal Joshua Oppenheimer a na dokumentu pracoval několik let od roku 2005. Snímek nás konfrontuje s realitou Indonésie, čtvrté nejlidnatější země světa, která se rozprostírá na více než 6 tisíci ostrovech a kde se mluví 365 jazyky a dialekty.

Po téměř idylickém začátku s přírodními motivy a zpěvy o míru následují scény více méně drastické. Divák je vtažen do období studené války, do let šedesátých, kdy byl svržen Sukarno a k moci se dostal diktátor Suharto, podporovaný tehdejší vládou USA.

Apartheid začal v autobuse

13. 3. 2013 / Jiří Kalát

čas čtení 7 minut

Svatá země 10. týdne roku 2013: Vypadá to, že se Bibimu podařilo konečně sehnat spojence pro svoji vládu. V Jeruzalémě se opět střetli Palestinci s izraelskou armádou. V Gaze jsou letos bez maratónu a Izraelem se stále více šíří rasismus. No a samozřejmě ještě trochu informací navíc.

Kardinálové zvolili argentinského papeže Jorgeho Maria Bergoglia

13. 3. 2013

čas čtení < 1 minuta

středa 20.15: Kardinálové katolické církve zvolili za papeže Argentince. Má italské rodiče a podle Channel Four News také německé předky. Jorgeho Maria Bergoglia, muže, který se umístil už při poslední volbě papeže, Benedikta, jako druhý. Nový papež přijal jméno František, zřejmě tím chce naznačit skromnost a chudobu a zájem o osud nemajetných.

Několik faktů o novém papeži

13. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

  • Jezdí autobusem.
  • Žil dosud v malém bytě.
  • Více než 5O let žije jen s jednou plící. Druhou mu odoperovali jako mladému muži v důsledku infekce.
  • Je synem italského železničáře.
  • Je to první neevropský papež v moderní éře.
  • Tvrdí, že adopce dětí homosexuály je určitou formou diskriminace dětí, avšak je přesvědčen, že prezervativy se smějí používat proti infekcím, tedy i proti AIDS. Na rozdíl od předchozích papežů, zejména Poláka Jana Pavla II., který zakazováním kondomů v Africe způsobil množství zbytečných úmrtí.
  • V roce 2001 František myl a líbal nohy pacientů nemocných AIDS v hospicu.
  • Hovoří plynně italsky, španělsky a německy.
  • Dosud bydlel v malém bytě a nikoliv v biskupské rezidenci.
  • V roce 2005 byl druhým nejčastěji voleným kandidátem na papeže.
  • Má sice konzervativní postoje vůči církevní doktríně, ale kritizoval kněze, kteří odmítali pokřtít děti narozené svobodným matkám.
  • Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2012

7. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2012 přispělo finančně na Britské listy 210 osob bankovním příkazem celkovou částkou 64 984,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v září 2012 částkou 2801,71 Kč.

93 čtenářů Britských listů přispělo v prosinci 2012 na projekt ke zcivilizování exekutorské praxe částkou 60 421,37 Kč. Konečná částka k dispozici Britským listům k 31. 12. 2012: byla 258 165.75 Kč, z toho na exekutorský projekt 161 475.59 Kč a na na provoz Britských listů 96 690.16 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

93664