Maliský prezident popírá zprávu OSN o represáliích

15. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Prozatímní prezident Mali Dioncounda Traoré odmítá zprávu OSN, která obviňuje vládní jednotky z represálií vůči některým etnickým skupinám během Francouzi vedené ofenzívy na severu země.

"Nevím o tolika přečinech," řekl Traoré během návštěvy senegalského hlavního města Dakaru.

"Média by neměla odrážet prohlášení, která nekorespondují s realitou" a připomínat "imaginární přečiny", řekl prezident při setkání se svým senegalským protějškem Macky Sallem.

Zpráva OSN však tvrdí, že některé etnické skupiny na severu Mali se staly terčem represálií. Jednalo se podle úterního vyjádření zástupkyně vysokého komisaře OSN pro lidská práva Kyung-wha Kangové před Radou prolidská práva v Ženevě o příslušníky etnických skupin Fulů (Pulů), Tuaregů a Arabů.

Kangová tvrdí, že tyto etnické skupiny byly v maliských médiích stigmatizovány, tisíce jejich příslušníků z obav před represáliemi opustily zemi a ti kdo zůstávají se obávají útoku kvůli etnické příslušnosti.

Zpráva hovoří také o porušování lidských práv islamisty v době, kdy kontrolovali sever Mali. Ti mj. trestali některé činy usekáváním končetin.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7477

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2013