AMSP ČR se ostře ohrazuje proti tvrzení stínového ministra financí Mládka, že živnostníci parazitují

17. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR považuje sobotní výrok stínového ministra financí Mládka na sjezdu ČSSD napadající živnostníky za skandální. Drobní řemeslníci nebo například mikrozemědělci plní dnes úplně jinou roli než v minulosti, jejich úloha již v Evropě dávno nespočívá - na rozdíl od středních a velkých firem - v zabezpečování příjmů do státní pokladny, ale v rozvoji infrastruktury v regionech. V mnohých místech jsou jejich služby základem sociálního smíru, neboť nestojí ve frontě na pracovních úřadech, ale berou odpovědnost do vlastních rukou a podnikají, byť někdy s minimálním efektem.

"Je to další rána do vztahu podnikatel - zaměstnanec. Místo, abychom vytvářeli mezi živnostníky a běžnými zaměstnanci vzájemný respekt, míříme na nejnižší pudy a snažíme se příkop prohloubit. To je pro celou ekonomiku i společnost velmi nešťastné. Rozumím tomu, že může být diskuse nad některými sazbami paušálů, rozumím i tomu, že může dojít k nějakému kompromisnímu řešení, ale nazvat malé podnikatele parazity je pro mě nepochopitelný zkrat. Mám ten dojem, že pan Mládek podlehnul emotivní atmosféře sjezdu ČSSD a budeme chtít o tom s ním i předsedou Sobotkou osobně jednat", tvrdí Karel Havlíček, předseda AMSP ČR.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR je znepokojena i dalšími zamýšlenými kroky, které zazněly na sjezdu ČSSD, a to například opětovnému otevírání problému zaměstnávání na tzv. švarcsystém. Všechny zkušenosti zatím potvrdily, že tento systém je v některých oborech jediným řešením jak se vyrovnat se sezónními či zakázkovými výkyvy. AMSP ČR nicméně zastává názor, že nesmí docházet k tomu, kdy některé firmy zaměstnávají dlouhodobě prokazatelně většinu personálu pouze tímto způsobem.

"K problému je ovšem třeba přistupovat individuálně a nikoliv plošně, jinak vyléváme s vaničkou i dítě," dodává Havlíček.

0
Vytisknout
6121

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2013