Brání stará vakcína proti tuberkulóze pacienta před koronavirem?

23. 4. 2020

čas čtení 2 minuty
K těmto článkům:



píše Jan Šimůnek:

S tou BCG vakcínou se to má tak, že v místě očkování má očkovaný živé oslabené tuberkulózní bakterie, které udržují některé složky imunitního systému (hlavně ze skupiny T-lymfocytů) v pohotovosti, což ho (byť ne absolutně) chrání i proti normální tuberkulóze. Smůlu má očkovaný ve třech případech:

1. Setká se s příliš agresívním kmenem, na který ochranný efekt nestačí.

 

2. Bude infikován příliš masivně (očkování pokryje např. situaci, když bude v jednom voze MHD s pacientem, majícím otevřenou plicní tuberkulózu, ale ne situaci, kdy mu takový člověk bude opakovaně kašlat z bezprostřední blízkosti do obličeje).

3. Bude vyhladovělý, vyčerpaný, podchlazený, nebo oslabený právě probíhající jinou závažnou nemocí (hlavně v případě onkologických nemocí).

Přeočkování se dělo tehdy, když tuberkulínový test byl u pacienta negativní (klesne na nulu během řádově týdnů, spolu s ochranným efektem, pokud se podaří imunitnímu systému bakterie v místě očkování usmrtit). Pokud měl pacient pozitivní tuberkulinový test, tak buď očkůvka byla ještě funkční (a nebylo třeba očkovat) nebo měl pacient aktivní infekci "divokým" kmenem (a očkování je v takovém případě kontraindikováno). Takže počet přeočkování by neměl mít zase až tak zásadní význam.

Dá se očekávat, že u populace 60 let + bude část očkovaných osob patřit do kategorie 3 výše uvedené, a že případný ochranný efekt se neuplatní ani při příliš masívní infekci koronavirem (obdobné kategorii 2), případně opakované infekci (což se, bohužel, týká dosti často zdravotního personálu v počáteční fázi epidemie, kdy nebyl dostatek ochranných pomůcek).

Nehledě k tomu, že u části těchto osob lze očekávat i další kontraindikace pro očkování živou vakcínou (tedy i BCG), a tím pádem i zvýšenou náchylností k onemocnění jinými infekcemi (protože kontraindikace pro očkování živou vakcínou v podstatě pokrývají ty stavy, kdy je imunitní systém neschopný se vyrovnat ani s oslabeným infekčním činitelem).
 

0
Vytisknout
7015

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2020