Evropská lidová strana zahájila proceduru vyloučení maďarského Fidesze

6. 3. 2019

čas čtení 2 minuty
Do této chvíle 13 stran z 10 členských států oficiálně podporují iniciativu na vyloučení maďarské strany Fidesz-KDNP z Evropské lidové strany (EPP). EPP zahájila proceduru zahrnující několik kol rozhovorů a debat necelé tři měsíce před volbami do Evropského parlamentu, píše Ábrahám Vass.


Minulý pátek počet iniciátorů dosáhl množství vyžadovaného pravidly EPP. V důsledku toho EPP potvrdila, že zahájí proceduru vyloučení.

Dosud příznivci sankcí vůči Fidesz zahrnovali finskou Stranu národní koalice (Kokoomus), dvě švédské konzervativní strany - Moderaternu (M) a Křesťanské demokraty (KD), nizozemské vlámské Křesťanské demokraty (CD&V) a valonské Konzervativní humanistické demokratické centrum (CDH), lucemburskou Křesťanskosocialistickou stranu (CSV), portugalskou CDS-Lidovou stranu a Sociálně demokratickou stranu (PSD), litevskou Unii vlasti - Křesťanské demokraty (TS-LKD) a norskou Konzervativní stranu (Høyre). V pondělí řecká Nová demokracie (ND) a Demokraté za silné Bulharsko (DSB) odeslaly dopis s obdobným požadavkem předsedovi Evropské lidové strany Josephu Daulovi. V úterý se přidala i irská vládní strana Fine Gael.

Rozhodnutí o zahájení vylučovací procedury přichází po poslední, nejkontroverznější mediální kampani maďarské vlády. Štvavý plakát obvinil předního člena EPP Jeana-Clauda Junckera a miliardáře George Sorose, že chtějí zaplavit Maďarsko migranty. Evropská komise označila toto tvrzení za "překroucení pravdy".

Pokud jde o zmíněnou proceduru, Joseph Daul prohlásil, že rozhodnutí závisí na všech členech strany a výsledek je "nepředvídatelný".

Lídr EPP a hlavní kandidát podporovaný Fidesz Manfred Weber také zaujal kritičtější stanovisko. V rozhovoru prohlásil, že "nevylučuje možnost vyloučení Fidesz". Trval dále na tom, že "Orbán by měl zastavit svou protibruselskou kampaň a omluvit se za své jednání".

Mezitím v neděli Orbán prohlásil, že by chtěl nahradit Junckera prvním místopředsedou Evropské komise a hlavním kandidátem Strany evropských socialistů (PES) Fransem Timmermansem.

Mluvčí maďarské vlády István Hollik označil politiky EPP kritizující mediální kampaň maďarské vlády za "pokrytecké". Podle Hollika "fakta ukazují, že Juncker je jedním z nejsilnějších politiků v Bruselu, kteří podporují migraci". Nicméně současný předseda Evropské komise již dávno oznámil svou rezignaci.

První kolo jednání o vyloučení Fidesz proběhne již 20. března. Celá procedura si zřejmě vyžádá měsíce trvající jednání, takže je nepravděpodobné, že bude uzavřena do evropských voleb, které proběhnou koncem května.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6545

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2019