Ruský seznam cílů pro jaderné údery proti USA zahrnuje dlouho uzavřené vojenské základny

27. 2. 2019

čas čtení 1 minuta
Ruská státní televize odvysílala podrobný seznam amerických vojenských cílů, na něž dopadne případný jaderný útok, a vychvalovala rychlost, s jakou budou zasaženy, napsal Joshua Axelrod.


A na této rychlosti vychvalované Dmitrijem Kiseljovem v pořadu Věsti něděli by mohlo opravdu záležet před dvaceti lety, když některé z těchto základen byly dosud v provozu.

Kyseljov použil mapu USA, aby ukázal na cíle, po nichž by Rusko šlo v případě vypuknutí jaderné války. Některé byly zřejmé, jako Pentagon nebo prezidentské sídlo Camp David v Marylandu.

Zmínil také dvě nefunkční vojenské základny: výcvikové centrum Fort Ritchie v Marylandu uzavřené v roce 1998 a leteckou základnu McClellan v Kalifornii nepoužívanou od roku 2001. Komunikační základna námořnictva Jim Creek ve státě Washington, byla také na seznamu jako potnciální cíl.

Kromě seznamu cílů Kiseljov také řekl, že cíle může do pěti minut zasáhnout nadzvuková ponorková střela Zirkon, kterou Kreml právě vyrábí.

Toto vyjádření přišlo necelý týden poté, co Putin prohlásil, že Rusko je připraveno na jadernou krizi ve stylu kubánské, pokud bude provokováno a ohrožováno.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7429

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2019