Írán zatýká demografy. Eskalace útoku na akademiky a aktivisty

9. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Akademici s vazbami v zahraničí žijící v Íránu jsou v pohotovosti po zatčení demografky, jejíž výzkum vedl ke zpochybnění politického rozhodnutí vyzývat lidi, aby měli více dětí, informují Melissa Itihadová a Ramin Mostaghim.


Mejmanat Hosejníová-Čavošiová, která má íránské i australské občanství, byla zatčena v listopadu, když se snažila odejít ze země. Čelí obvinění, že je cizí špionkou, tvrdí íránský konzervativní list Kajhan.

Její kolega Mohammad Džalál Abbásí-Šavází, profesor demografie na teheránské univerzitě a ředitel Íránského národního institutu pro populační výzkum, byl zatčen krátce poté íránskými Revolučními gardami a vyslýchán kvůli své práci týkající se populačního růstu a porodnosti, oznámila polooficiální agentura Fars.

Úřady podezírají oba demografy z falšování statistiky ohledně míry plodnosti v Íránu, aby zamaskovali "populační krizi" v zemi, oznámila státní média. Vláda tvrdí, že hrozí nedostatek obyvatelstva a prosazuje zvýšení porodnosti.

Zatčení univerzitního pracovníka za pouhý výzkum je neobvyklé dokonce i v zemi s dlouhou historií věznění aktivistů. Další učenci se obávají pronásledování.

"Je to signál lidem v zemi, aby si dávali pozor, nebo skončí ve vězení," říká politický analytik Sjavaš Rameš. "Pokud je uvězněn demograf, který říká, že populace je na tom dost dobře, tak kdo je v bezpečí?"

Nedávná vlna zatčení aktivistů, právníků, environmentalistů, aktivistek a aktivistů za práva žen a nyní akademiků signalizuje askalaci útoku na občanskou společnost.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6599

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2019