Rusko zřídí strategickou leteckou základnu v Karibském moři

17. 12. 2018

čas čtení 1 minuta
V podmínkách možného vypovězení smluv o jaderném odzbrojení Moskva plánuje navyšovat vojenskou přítomnost v blízkosti hranic USA, píše Vladimir Muchin.


Rusko se připravuje na dlouhodobou vojenskou přítomnost ve Střední Americe. Přesně v tomto kontextu je třeba pohlížet na informace o příletu ruských strategických bombardérů Tu-160 do Venezuely. Společné manévry s účastí letectev obou stran jsou zjevně jen jednou z oblastí vojenské spolupráce, která je plánována po nedávné návštěvě venezuelského prezidenta Nicholase Madura v Moskvě.

V USA jsou tím stále více znepokojeni. Není náhodou, že ministr zahraničí Michael Pompeo prohlásil, že vyslání ruských strategických bombardérů do Venezuely je "přípravou vládních prostředků dvou zkorumpovaných vlád".

Jak informují vojenskodiplomatické zdroje, vedení Ruské federace rozhodlo zřídit základnu ruského strategického letectvo na jednom z venezuelských ostrovů v Karibském moři (a Maduro to nerozporoval). Jde o oblast ležící 200 km severovýchodně od Caracasu, konkrétně ostrov zvaný La Orchila. Již před deseti lety se zde zdržovali ruští vojenští specialisté a velení Ozbrojených sil Ruské federace.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7023

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2018