Mezitím v Absurdistánu 62:

Pokud papež František není schopen správně jednat, měl by už umřít

20. 3. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut
"Pokud papež František není schopen správně jednat,  měl by už umřít" - řekl kněz a profesor teologie Edward Staniek. Tak jsem tomu alespoň  porozuměl, protože doslova Staniek řekl "Modlím se za papežovu moudrost, za to, aby se jeho srdce otevřelo činnosti Svatého Ducha, a pokud nebude chtít, modlím se za jeho rychlý odchod do domova Našeho Otce. Vždycky mohu požádat Boha o šťastnou smrt pro něho, protože mít šťastnou smrt je velkou milostí".   Podle Stanieka je odpouštět lidem, kteří zhřešili, a vítat uprchlíky nesrovnatelné s katolickým náboženstvím, a tak jestliže chce papež, aby jeho věřící to činili, je i on neslučitelný s katolictvím.



Nemohl jsem tomu uvěřit. Nejsem naivní, vím, že polská katolická církev má asi tolik společného s Kristovým učením jako kolik má Strana práva a spravedlnosti společného se skutečným právem a spravedlností, ale i pro ni byl tento výrok docela extremní. Rozhodl jsem se poradit se s jedním svým přítelem, který patří k malé menšině polských katolíků, kteří nejsou pokrytci. Podle něho jde o velmi složitou záležitost - papež není teolog a není pravda, že papež má vždycky pravdu, takže je dovoleno s papežem nesouhlasit a dokonce ho i kritizovat. Přítel nebyl ani příliš šokovaný tím přáním, aby papež umřel - jak mi vysvětlil, katolíci věří, že smrt není jen koncem života, ale přechodem na vyšší úroveň, takže to přání nebylo zase tak zlé. Mne to ale přece jen nepřesvdčilo, že to, co řekl Otec Staniek, bylo vlastně v pořádku. Jde o jednu věc v níž souhlasím s církevní hierarchií, vzhledem k tomu, že krakovský arcibiskup Marek Jędraszewski se vyjádřil, že taková slova ho naplňují "hlubokou bolestí a smutkem". 

Ovšem nejen kněz-profesor Staniek vyplodil tento týden výroky plné nesmyslů. Prezident Andrzej Duda také dělal vlny. Dovolte mi ho citovat, doslovně:

"Velmi často nám lidé říkají: na co potřebujeme Polsko? Nejdůležitější je Evropská unie. Víte, jsou takové hlasy. Ale neměly by zapomínat na 123 let rozdělení Polska. Jak Polsko tehdy koncem 18. století přišlo o svou nezávislost a zmizelo z mapy světa. I tehdy existovali lidé, kteří říkali: Možná je to tak lepší? Konflikt skončí, všechna ta vzbouření, povstání, války, nešťastné události, konfederace, nakonec budeme mít mír. Ale oni si pak brzo uvědomili, že války a konflikty dál pokračují až na to, že nemáme žádný vliv  a nemůžeme o sobě rozhodovat. Protože teď se o našem osudu rozhoduje ve vzdálených hlavních městech a berou nám peníze vydělané naší tvrdou prací, takže vlastně pracujeme ku prospěchu jiných lidí." Shrnul pak, že stojí za to být nezávislý, protože jen tak budeme moci rozhodovat o tom, kdo v naší zemi vládne. Jsem si jist, že prezident Putin s Dudou v této věci souhlasí na sto procent...

Zanechme ale smutných vtipů. Je zjevné, že strana Právo a spravedlnost se snaží udržet pravici pod kontrolou. Pravděpodobně si uvědomuje, že to přehnali, a pokud zpod pokličky bude unikat pára, zaplní místo mezi Kaczyńským a pravou zdí, takže mu zbudou jen ultrapravicoví stoupenci. Proto se snaží vždycky používat historie k ospravedlňování svých činů - a věřte tomu nebu ne, Andrzej Duda je ten, kdo to dělá líp než ostatní. Premiér Morawiecki se během svého projevu na Vratislavské univerzitě snažil bagatelizovat odpovědnost Poláků za antisemitské čistky v roce 1968. Řekl, že za to nemohli Poláci, ale sovětský režim, který k nám byl přinesen "na sovětských bajonetech".   "Maršál Piłsudski řekl, že máme psát své dějiny sami, jinak ji za nás bude psát někdo jiný" - řekl Morawiecki a pak okamžitě přešel od slov k činům, přednesl hodinovou přednášku o základech polských dějin v interpretaci podle strany Právo a spravedlnost. Profesor Ryszard Krasnodębski, matematik, ekonom, veterán Domácí armády z druhé světové války a účastník protivládních stávek v roce 1968 to už nemohl vydržet a odešel, aniž by čekal na medaili, která mu tam měla být udělena. "Premiér zneužil svého postavení. Toto bylo shromáždění akademiků, to jsou seriozní lidé, a ti mají poslouchat vážné věci k aktuálním tématům, ne aby je někdo poučoval o základních věcech z historie," řekl Krasnodębski. "Tohle není premiér, nemá tušení, o čem mluví.

Avšak samozřejmě je Morawiecki aktivní, i co se týče aktuálních problémů, nemluvě o tom, že myslí i na budoucnost. Například, nedávné změny zákonů znamenají, že vysocí ministerští tajemníci už nejsou členy vlády, ale součástí státní služby.  To znamená (kromě, samozřejmě, zvyšování platů), že budoucí vláda bude mít svázané ruce, protože zdědí státní službu, v níž bude nejvyšší složka silně zpolitizovaná a loajální straně Právo a spravedlnost.

A teď k regulérnímu zpravodajství.

- Jako obvykle dochází k dalšímu úsilí prosadit zákon, který de facto zakáže potraty. Pravicová organizace Ordo Iuris navrhla nový zákon,  podle něhož nejen matka, ale i nenarozené dítě budou považovány za pacienty - a tak se potraty stanou de facto protizákonnými, protože pacienta nemůžete usmrtit. Mezitím se v parlamentu strana Právo a spravedlnost snaží ochromit   existující důvody pro legální potrat a jejího jednání si zase není schopna opozice vůbec všimnout.

- Police z města Opole pohnala jednoho muže k soudu.   Je obviněn z toho, že blokoval legální demonstraci, která blokovala jinou legální demonstraci. Pustil prostřednictvím megafonu sirénu, aby přehlušil nadávky, které skandovala skupinka protipotratových aktivistů protestující proti demonstraci za práva žen. Protipotratoví aktivisté nejsou pohnáni k soudu. Zjevně blokovat povolenou demonstraci prostřednictvím zvukového zařízení je v pořádku, pokud obstrukce není proti stoupencům strany Právo a spravedlnost...

- Strana Právo a spravedlnost znovu dokázala, že je neschopná vypracovat spolehlivý a jasný zákon. Tentokrát se dramatickým způsobem střelila do nohy. Autoři nového zákona o Národní radě soudnictví (který, částečně, způsobil rozhodnutí jednoho irského soudce  pozastavit vydání polského kriminálníka do Polska, dokud Evropský soudní dvůr nerozhodne, zda v Polsku ještě vládne právo a zákonnost) zapomněli, že nemají ještě všechny karty v rukou. Jednání Rady svolává její předsedkyně. Strana Právo a spravedlnost si už brousila zuby na to, že nahradí současnou předsedkyni, profesorku Małgorzatu Gersdorfovou, svým vlastním člověkem, ale ona ji přelstila: namísto toho, aby svolala zasedání Rady, rezignovala na protest proti tomu, že do Rady strana Právo a spravedlnost jmenovala protizákonné soudce. Vzhledem k tomu, že je předsedkyně pryč, schůze Rady svolává předsedkyně Nejvyššího soudu, což je ... prof. Małgorzata Gersdorfová. A protože zastává Nejvyšší soud názor, že aktivity strany Právo a spravedlnost jsou protizákonné, nesvolá schůzi Rady pro soudnictví, dokud v Radě budou soudci, které tam ilegálně umístila strana PiS. Vzhledem k tomu, že je tedy Národní rada soudnictví ochromena, není možné, aby se konaly volby nového předsedy Nejvyššího soudu, takže plán strany Právo a spravedlnost odstranit profesorku Gersdorfovou selhal na celé čáře. 

- A ještě: cena za nejspektakulárnější bouračku vládní limuzíny za tento měsíc jde dnes řidiči, který vozí předsedu parlamentu. Naštěstí nebyl tento potentát zraněn, když limuzína narazila ve východním Polsku na bariéru. Řidič a bodyguard nebyli také zraněni, tak jedinou škodu jako obvykle zaznamenaly kapsy daňových poplatníků.-

Zpět k neregulérním zprávám.

Poslanec strany Právo a spravedlnost Wojciech Kossakowski  hlasoval pro omezení nedělního nakupování. A chtěl zajít ještě dál než konečná verze zákona: "Ten zákon by měl platit stejně pro všechny," řekl. Jeho manželka Luiza s ním  zjevně nesouhlasí, protože její obchod v městě Ełk byl tuto neděli otevřen, Nebyl by to problém, kdyby stála za pultem sama, ale novinář ze serveru Wp.pl,  který si tam koupil drinky,  byl obsloužen zaměstnancem. Paní Kossakowska vysvětlila velmi jasně a vůbec ne chaoticky, že ve skutečnosti její obchod neměl v neděli otevřeno, ona tam jen náhodou pracovala na nějakém papírování a došlo k nouzové situaci, tak musela v obchodě otevřít na patnáct minut, a při tom se stalo, že do obchodu přišel pravidelný zákazník, tak ho obsloužila, ale v neděli by si obchod nedovolila otevřít. Až na to, že podle místních lidí je ten obchod otevřený každou neděli a dokonce i na velikonoční neděli. Tak jí tak nějak nevěřím.

Vzpomínáte, jak jsem se před čtrnácti dny posmíval,  že budou muset poslat přes oceán pár těch kamionů s vládní polskou propagandou? No tak žádný tento polský kamion se zatím neobjevil na silnicích v Argentině, ale bude alespoň jeden jezdit na silnicích v USA. Dopravce z Chicaga zrovna na své vozidlo, že "Tábory smrti byly německé a Polskou si zaslouží od Německa reparace":


Z Polska také přišly dobré zprávy. Tedy do určité míry. Tomasz Komenda, odsouzený v roce 2004 na pětadvacet let do vězení za brutální znásilnění nezletilé dívky, byl po 18 letech propuštěn z vězení, když se ukázalo, že je zcela nevinen.  K vraždě došlo na Silvestra r. 1997 a i tehdy potvrdilo jeho alibi 12 lidí, přesto byl však odsouzen na základě jakýchsi chabých důkazů a vlastního svědectví. Posléze vyšlo najevo, že souhlasil s tím, že řekne, co se po něm chce, poté, co ho tvrdě zmlátila policie. Tento tragický případ nevinného člověka, který prožil dvacet let pekla (násilníci dětí nemají v polských věznicích lehký život) vrhá stín na všechny ty pomníky Lecha Kaczyńského: ten byl ministrem spravedlnosti, když se tento případ vyšetřoval, a vzhledem k tomu, že se o tento případ tehdy silně zajímala média, Kaczyński projevil osobní zájem na tom, aby byl vrah nalezen rychle a potrestán přísně. Kaczyński dokonce tehdy osobně vyhodil předchozího prokurátora, kterého obvinil, že je neschopný.

Mnoho lidí částečně z Komendova případu obvinují Lecha Kaczyńského, protože kdyby nebylo jeho trvalého nátlaku, vyšetřování by trvalo déle a bylo by prováděno řádně. Lech Kaczyński je samozřejmě mrtvý, zahynul při letecké havárii ve Smolensku (která, jak mnozí říkají, možná byla také částečně jeho vinou, protože vyvíjel nátlak na piloty, aby přistáli navzdory nevhodným povětrnostním podmínkám) - avšak jeho tehdejší náměstek, Zbigniew Ziobro, je stále s námi - je to dnešní polský ministr spravedlnosti. A ten také rád přebírá kontrolu do svých rukou. A pokud si připomeneme případ onoho mladého chlapce, do jehož fiata seicento narazila limuzína Beaty Szydłové a který je nyní nespravedlivě obviňován z této havárie (viz ZDE  a ZDE), obávám se, že dojde k dalším takovým případům.

0
Vytisknout
15160

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2018