Pyrrhovo vítězství: Británie při dohodě s Bruselem o přechodném období vedoucím k brexitu ustoupila ve všem

20. 3. 2018

čas čtení 2 minuty


Britský vyjednavač pro brexit David Davis a evropský vyjednavač pro brexit Michel Barnier zveřejnili v pondělí předběžnou dohodu o přechodném období vedoucím k brexitu. Má skončit v prosinci 2020, Británie chtěla delší, EU jí  nevyhověla.

Předběžná dohoda obsahuje spektakulární ústupky britské vlády Bruselu:

- Když před nedávnem zveřejnila EU svůj plán pro otevřenou hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou, která má být udržena otevřená tím, že Severní Irsko zůstane součástí jednotného evropského trhu a evropské celní unie, Theresa Mayová hystericky prohlásila v Dolní sněmovně, že "žádný britský premiér s něčím takovým nemůže souhlasit." No tak s tím souhlasila nyní. Británie se zavázala splnit tento požadavek, pokud nebude schopna přijít s lepším řešením, což nebude.


- Rybáři v severním Skotsku požadovali okamžité omezení přístupu evropských rybářských lodí do britských vod. K tomu nedojde, Evropská unie bude dál smět rybařit v britských vodách až do konce prosince 2020. Rybáři a je zastupující konzervativní poslanci v severovýchodním Skotsku zuří.

- Británie chtěla aby přechodové období trvalo 24 měsíců, EU souhlasila jen s 21 měsíci.

- Británie se domnívala, že nebude muset nic dál platit do rozpočtu EU a nebude muset dodržovat evropské předpisy. Ve skutečnosti bude muset Británie až do roku 2064 uhradit Evropské unii 40 miliard liber a během přechodového období bude muset dodržovat všechny evropské předpisy, především svobodu pohybu.

- Mayová chtěla od konce března 2019, kdy mělo původně dojít k brexitu, aby občané Evropské unie už neměli právo se v Británii usazovat. I v tomto ustoupila: kdokoliv z EU, kdo přijede se usadit v Británii až do prosince 2020, bude mít plná práva jako všichni ostatní občané EU, kteří v Británii žijí teď.

Přitom zdaleka není jasné, jak bude pokračovat další vyjednávání o pobrexitových vztazích mezi Británií a EU. Barnier zdůraznil, že nic není dohodnuto, dokud nebude dohodnuto všechno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8129

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2018