Referendum jako odměna za dobré vysvědčení

18. 2. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

Jen němě zíráme na to, jak se společnost, kterou už považujeme za vyspělou, inteligentní a vzdělanou stala nesmírně lehce a masově manipulovatelnou.

Opravdu (pámbu je mně svědkem) jsem na toto téma nechtěl psát, ale nakonec se nedalo odolat. Dobrým impulsem je post Mikuláše Ferjenčíka od Pirátů, který je pro něj typicky dobře vyargumentovaný a promyšlený.

Mikuláš zcela správně popisuje situaci ve společnosti, příliš snadné a rychlé odcizení a odtržení politiků od svých voličů a následnou frustraci lidí, kteří vidí, že ať si zvolí kohokoli, ten velmi rychle přestane zastupovat jeho zájmy a zapomene na své sliby. Obecné referendum pak navrhuje jako cestu k tomu, aby lidé byli schopní politikům občas připomenout, kdo je v této zemi ve skutečnosti pánem.

V tom všem má pravdu - ale není to celé.


Něco se totiž stalo. Nevíme dosud přesně příčinu či příčiny - zda je to Internet, sociální sítě, ovládnutí masivně manipulativních technik jako té nejlevnější zbraně, upuštění kormidla standardními politiky nebo mnoho dalších příčin - ale v podstatě jen němě zíráme na to, jak se společnost, kterou už považujeme za vyspělou, inteligentní a vzdělanou stala nesmírně lehce a masově manipulovatelnou.

Jistě, manipulace zde byly vždy a diktátoři všech dob byli nejlepšími manipulátory ze všech, ale žili jsme v naději, že ekonomický pokrok, růst vzdělanosti a informační otevřenost Internetu nás před manipulacemi uchrání. Že se jim jenom vysmějeme.

Stal se ale pravý opak. Domnívám se, že nikdy v poválečné éře nebyla vyspělá společnost tak zranitelná, vlastně tak bezbranná proti chytrým manipulacím, tak neschopná proti nim najít protizbraň. To se týká nejen naší země.

Mikuláš v příspěvku píše: "Uráží mě, když někdo píše o svých spoluobčanech, jako o nějakých hotentotech, kteří komukoli skočí na špek".

V Maďarsku utratila vláda miliardu korun na kobercový marketingový nálet nad vlastní zemí, aby lidi přesvědčila, že největší hrozbou pro stát je jakýsi (americký občan) Soros. V důsledku toho je 66% Maďarů přesvědčeno, že Soros kandiduje v maďarských volbách.

Povídejte mně prosím ještě chvilku o tom, že lidé nejsou manipulovatelní, neskočí na špek a neuvěří sebevětšímu nesmyslu, podpořenému neskutečně masivní propagandou.

V České republice volí polovina voličů Miloše Zemana s argumenty: "říká, co si myslí" (ve skutečnosti lže, kudy chodí), "je náš, s námi, s obyčejnými lidmi" (ve skutečnosti je spřažen s několika podnikateli a hájí jejich zájmy), "je vlastenec" (ve skutečnosti bojuje za zájmy  Ruska a Číny, z nichž ta první země nás označuje za nepřátele), a "ochrání nás před uprchlíky" (raději bez komentáře).

Povídejte mně prosím ještě chvilku o tom, že lidé nejsou manipulovatelní a neskočí komukoli na špek.

V souhlasu s Piráty si myslím, že referenda jsou správná a poslouží k tomu, abychom se naučili starat se společně o osud země a nenechávat jej pouze na vyvolených zvolených.

Jenomže se to nejdřív musíme naučit. Od první třídy.

Začít se spolurozhodováním na místní úrovni - tam, kde je problém lokální, kde jsme schopní jej dobře obsáhnout a porozumět mu. Ideálním začátkem jsou participativní rozpočty - které ostatně prosazují právě Piráti. To jsou vlastně malinká místní referenda, ve které se lidem dá do rukou určitá část rozpočtu a oni kompletně rozhodnou, co se s ním bude dělat, a přijmou za to svou odpovědnost.

Zaveďme je ve všech obcích ČR, v krajích. Každý rok pár procent rozpočtu, několik tisíc aktivit ve veřejné sféře, o kterých rozhodnou sami občané. Za pár let budeme dál - lidé se naučí, co znamená převzetí zodpovědnosti za část veřejného dění. To je přesně ten správný postup, který s nadšením podporuji.

Následně dejme větší prostor - například snížením kvóra - a vyšší pravomoci v místních a veřejných referendech. A tak dále, a až to všechno budeme dobře umět, zaveďme klidně obecné referendum. Ostatně i Švýcaři se svou "přímou demokracii" učili pracně a bolavě tři sta let.

A současně se naučme popasovat se současnou dobou, ve které je tak obtížné se bránit chytrému manipulátorství tak jako nikdy předtím. Vzděláním, tréninkem kritického myšlení i aktivními technickými opatřeními.

Piráti argumentují, že přímá demokracie je OK, protože oni ji praktikují už uvnitř strany osm let. A v tomto je - oni se to osm let učí, a dnes to už tedy umí. Jejich pět set aktivních členů - zhruba populace střední jihomoravské vísky - je po osmi letech učení dobře připraveno na přímou demokracii. Ale co všichni ostatní?

Možnost rozhodovat v celostátním referendu musí být odměnou. Odměnou za dobré vysvědčení, až si projdeme několikaletým vzděláním i praxí. Lidé nejsou hloupí ani hotentoti, jsou pouze nezkušení - dosud nikdy o věcech veřejných nerozhodovali, vždy to nechávali na jiných. Dát jim do ruky velké červené tlačítko znamená, že první co je napadne je vyzkoušet si jej stisknout.

Nedopusťme to.

0
Vytisknout
8733

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2018