Většina evropských lékařů uvažuje o odchodu z Británie. Může to ohrozit zdravotnictví

3. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Většina evropských lékařů pracujících v Británii zvažuje odchod ze země kvůli brexitu, ukázal průzkum profesní organizace General Medical Council. Tisíce lékařů mohou odejít během dvou let, což by mohlo zdravotnictví uvrhnout do personální krize.


Organizace hovořila s 2 115 lékaři z Evropského ekonomického prostoru (EEA), který tvoří EU plus Norsko, Island a Lichtenštejnsko. Zjistila, že 55 % uvažuje o odchodu z Británie, přičemž hlasování pro brexit znamenal "faktor, který berou v úvahu".

Občané EU a EEA představují asi 10 200 lékařů v Británii, zhruba 9 %. Pokud by jich více než polovina odešla, mohlo by to mít velký dopad na zdravotnické služby v systému, který již tak trpí nedostatkem personálu.

Z 1 171 lékařů uvažujících o odchodu 596 (45 %) tvrdí, že přemýšlejí o tomto kroku v příštích dvou letech, zatímco 312 (24 %) v horizontu 3 - 5 let.

Více než tisícovka lékařů doplnilo poznámky ohledně dopadů brexitu. Podle GMC se objevila dvě témata: Emocionální dopady brexitu, kvůli němuž se mnozí lékaři cítí nežádoucí a demoralizovaní, a nejistota ohledně budoucího statusu ve vztahu k pobytu v Británii. Tomu sotva pomůže nedávné odmítnutí premiérky Theresy May potvrdit práva občanů zemí EU zůstat v Británii.

V Británii už v některých oblastech existuje nedostatek zdravotnického personálu. V některých případech jde o okrsky, kde se hlasovalo pro brexit. V Lincolnshiru se vedení nemocnice rozhodlo zrušit noční pohotovost pro zraněné osoby "kvůli vážnému nedostatku" lékařů schopných vykonávat tuto službu. V prosinci bylo v regionu oznámeno uzavření příjmu nových pacientů na neurologii ve třech nemocnicích, také kvůli nedostatku personálu.

Podobný průzkum organizace British Medical Association (BMA) předtím zjistil, že 42 % lékařů z EEA uvažuje o odchodu kvůli brexitu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6021

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2017