Edward Snowden: Americká vláda špehovala pracovníky lidskoprávních organizací

9. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Spojené státy špehovaly zaměstnance prominentních mezinárodních lidskoprávních organizací, jako jsou Human Rights Watch a Amnesty International, informoval Edward Snowden ve svém videovystoupení Radu Evropy ve Štrasburku, nejvýznamnější evropský orgán zabývající se lidskými právy.

Snowden uvedl: "NSA se specificky zaměřovala buď na šéfy anebo na zaměstnance celé řady občanských a nevládních organizací, včetně organizací působících interně na území USA." Snowden také ve svém svědectví před činiteli Rady Evropy poskytl forenzní informace o tom, jak mocné špehovací programy NSA jako XKeyscore, které prověřují biliony soukromých komunikací, porušují zákony Evropské unie ochraňující soukromí občanů. Snowden uvedl, že analytici NSA mají možnost prostřednictvím programu XKeyscore vytvářet profily jednotlivých občanů na základě jejich metadat i obsahu jejich komunikací "bez souhlasu soudů". Snowden uvedl, že NSA například zaznamenává vzorce cestování nevinných občanů EU i dalších občanů. Dodal, že NSA špehuje zcela běžně i občany Švýcarska.

Snowden dodal, že si nemyslí, že se NSA podílí na "katastrofických scénářích", jako by bylo například sestavování seznamů homosexuálů pro to, aby se poslali do koncentračních táborů. Dodal ale, že se buduje infrastruktura, která vytváření takových seznamů umožňuje. NSA, její spojenci, autoritářské vlády i soukromé organizace mohou tuto technologii zneužívat.

Snowden také kritizoval britskou špionážní agenturu GCHQ, která zneužívá kamer zabudovaných v počítačích, aby jejich prostřednictvím špehovala nevinné občany v jejich domovech, často v ložnicích.

Snowden vyjádřil názor, že by NSA měla přestat sledovat celé populace mnoha států a zaměřit se na cílené akce proti nebezpečným jednotlivcům.

Rada Evropy pozvala také Bílý dům, aby před ní svědčil, ten to ale odmítl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8646

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2014