Americká velvyslankyně u OSN:

Nepokoje na Ukrajině mají "charakteristické rysy zasahování Moskvy"

13. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

Ukrajinské jednotky v neděli bojovaly na život a na smrt na východě země s neznámými ozbrojenci. Čelná americká diplomatka obvinila Moskvu, že provádí další intervenci krymského stylu.

Posléze v neděli vydalo ruské ministerstvo zahraničí na facebooku prohlášení, v němž se praví: "Nyní to zvlášť závisí na Západě, zda bude možno se na Ukrajině vyhnout občanské válce."

Samantha Power, americká velvyslankyně u OSN, se vyjádřila, že nepokoje na Ukrajině mají stejné charakteristické rysy jako nedávné události na Krymu, kde neidentifikované jednotky okupovaly vládní budovy předtím, než poloostrov anektovalo Rusko.

Facebook odmítl zrušit další stránku, obsahující hate speech

13. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Upozornil na to na Facebooku Rob Cameron, pracovník Českého rozhlasu a pražský stringer pro BBC:

Informovali jste nás, že stránka Požadujeme veřejnou popravu výkonného ředitele Romea, o.s., Zdeňka Ryšavého obsahuje hate speech nebo nenávistné symboly.

Status: Tato stránka nebyla odstraněna.

Děkujeme vám, že jste našli čas informovat nás o něčem, o čem se domníváte, že to může porušovat naše komunitní normy. Informace od vás jsou důležitou součástí snahy učinit Facebook bezpečným a přívětivým prostředím.

Zkoumali jsme stránku, o níž jste uvedl, že obsahuje hate speech či symboly, a zjistili jsme, že naše komunitní normy neporušuje.

You reported Požadujeme veřejnou popravu výkonného ředitele Romea, o.s., Zdeňka Ryšavého for containing hate speech or symbols.

Status This page wasn't removed

Thank you for taking the time to report something that you feel may violate our Community Standards. Reports like yours are an important part of making Facebook a safe and welcoming environment.

We reviewed the page you reported for containing hate speech or symbols and found it doesn't violate our Community Standards.

Ukrajinské jednotky zasahují proti "teroristům" v Slavjansku

13. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinské bezpečnostní jednotky zahájily "protiteroristickou" operaci ve snaze osvobodit město Slavjansk na východě země z rukou separatistů, uvedl v neděli ukrajinský ministr vnitra.

Zatímco Washington oznámil, že americký viceprezident Joe Biden pocestuje dne 22. dubna do Kyjeva, aby vyjádřil podporu ukrajinské vládě, ta dala instrukce obyvatelům Slavjanska, aby nevycházeli z domovů, protože se očekávají střety mezi proruskými extremisty, kteří v městě okupovali vládní budovy, a ukrajinskými bezpečnostními jednotkami.

Na co zemře západní civilizace

12. 4. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Ve včerejším vydání The Times Literary Supplement recenzuje Edward N. Luttwak knihu Luka Hardinga The Snowden Files (Guardian Books/Faber). V této recenzi najdeme drtivá tvrzení o "fungování" amerických tajných služeb. Myslím, že logika tohoto "fungování", jak bude ukázáno v mnou přeložených citacích, je typická nikoli pouze pro tajné služby, ale pro mnoho velkých institucí, které žijí "svůj život" mimo skutečný veřejný dohled.

"S koncem studené války stoupalo nebezpečí, že ti, kdo byli v parlamentu rozpočtově prozíraví, by mohli prohlédnout situaci (BC: v tajných službách) a vyžadovat masové propouštění. Terorizmus byl tedy vítanou novou příležitostí, zpočátku ne však tak slibnou."

Avakov: Povstání na východě Ukrajiny je "ruská agrese"

12. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Úřadující ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov tvrdí, že probíhající útoky proruských separatistů na východě země jsou ruským "aktem agrese".

Avakov prohlásil na svém facebookovém profilu, že jednotky ministerstev vnitra a obrany "uplatňují plán operační reakce" na útoky protestujících. Ty v podvečer zasáhly policejní stanice a další vládní budovy v několika sídlech na východě Ukrajiny.

Spojené státy odepřely Angele Merkelové přístup k jejímu svazku u NSA

11. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Americká vláda odmítá poskytnout Angele Merkelové přístup k jejímu svazku, který na ni vypracovala špehovací agentura NSA a odmítá zodpovědět Německem oficiálně předložené otázky ohledně amerického špehování občanů v zahraničí. Před plánovanou cestou německé kancléřky do Washingtonu to vyvolává napětí.

Merkelová se setká s Obamou za tři týdny, bude to její první návštěva v USA od doby, kdy z dokumentů, prozrazených americkým whistleblowerem Edwardem Snowdenem, vyplynulo, že NSA odposlouchávala její telefon.

Biflování v českých školách přežívá dodnes

11. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

V září 2013 jsem zažila Ondřeje Hausenblase na vlastní oči, píše na Facebooku Marta Nachtman Josephson. Spolu s dalšími pedagogy nám na kurzu metodiky výuky češtiny pro dvoj- a vícejazyčné děti ukazovali, jak rozvíjet kritické čtení a psaní. Nebyla to úplná novinka, protože podobné přístupy k jazyku jakožto prostředku sdělování a sdílení myšlenek používali francouzští učitelé na gymnáziu. Kontrast tohoto přístupu se standardní výukou se ukázal v plné síle, když jsme následně navštívili hodinu češtiny v deváté třídě jedné pražské základní školy. Prý to je velmi progresivní škola. Žáci seděli, učitelka četla úryvek z klasika a následně poručila, aby si žáci otevřeli sešity a zapsali si do nich shrnutí díla, které slovo od slova nadiktovala. Takto byl báječný Cervantes dokonale sterilizován a neutralizován.

K tomu: Ondřej Hausenblas: My děti neučíme, jen nesmyslně testujeme ZDE

"Drží mě v železech. Proč? Nejsem zločinec"

11. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

"Nejsem svobodný. Drží mě v železech," říká Ramon Mendoza Pascual, 37, který je vězněn v americkém vazebním středisku pro imigranty v městě Tacoma ve státě Washington už od září r. 2013. Americká vláda celkem zadržuje v takových vazebních střediscích 34 000 osob. Mendoza, nezdokumentovaný přistěhovalec z Mexika, se postavil do čela série hladovek stovek dalších imigrantů, které vyvolaly podobné protesty ve vazebním středisku v Texasu a vyvolaly pozornost veřejnosti.

Mašínovský mýtus

11. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Představení knihy Josefa Švédy

úterý 15. dubna v 19.00 hodin

Centre francais de recherche en sciences sociales - CEFRES (Štěpánská 35, Praha 1)

účast přislíbili: autor, Muriel Blaive, Kamil Činátl

XV. seminář České Händelovy společnosti

Dvorní skladatel mocného krále Slunce Ludvíka XIV. - monsieur Jean-Baptiste de Lully

14. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Program:

Dvorní skladatel mocného krále Slunce Ludvíka XIV. - monsieur Jean-Baptiste de Lully

Přednášet bude PhDr. Radek Menoušek, muzikolog, hudební skladatel a barokista.

Pondělí 14. dubna 2014 od 18.00 hodin.

Učebna č. 16 Vyšší odborné školy oděvního návrhářství a Střední průmyslové školy oděvní, Jablonského 3/333, Praha 7 - Holešovice, v sousedství stanice metra "Nádraží Holešovice" (trasa "C").

Vstup pro všechny zájemce zdarma.

Cesta na místo konání: Vzhledem k vlakovému nádraží Praha-Holešovice vystoupíme z podzemí metra na opačném konci. Při výstupu ze stanice metra uvidíme přímo proti sobě žlutou školní budovu. Po značeném přechodu vlevo od zastávek tramvají č. 12 a 24 přejdeme koleje a vydáme se rovně podél zeleného plotu vlevo od školní budovy. Do školního areálu vstoupíme po pravé straně v pořadí druhým vchodem. Po schodech vystoupíme do I. patra, kde přímo naproti schodišti přijdeme k učebně č. 16.

Další podrobnosti ZDE

Co jsme opravdu (ne)chtěli

12. 4. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 4 minuty

Sylva Šporková ve svém článku "Lidé kapitalismus chtěli" (BL, 11. 4. 2014) v posledním odstavci píše: "Takže říkat, že Češi v roce 1989 nechtěli kapitalismus, je buď hloupost (kterou u autora nepředpokládám), propaganda nebo nedostatek informací. Nakolik se druhé dva důvody na názoru Jamese Krapfla podílejí, nedokážu opravdu posoudit."

Chtěli jsme tedy v roce 1989 kapitalismus? A pokud ano, jaký? Kapitalismus je totiž systémem, jenž prochází od svého počátku poměrně významnými změnami a taktéž různými stadii. V současnosti mu dominuje neoliberální doktrína v šatech státního kapitalismu, jenž chrání zájmy nadnárodních společností -- ale již méně občanů. Hegemony této fáze kapitalismu se stávají Čína a Rusko. Je to fáze, která vize nějakého volného trhu nechala toliko na papíře. Je to fáze, která likviduje sociální stát, onen welfare-state, který měl být v Evropě zárukou míru a sociálního blahobytu.

K situaci na Ukrajině

11. 4. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Občas se zdálo, že svržení prezidenta Janukovyče představovalo boj proto oligarchům, ekonomické kriminalitě a ožebračování lidí ze strany boháčů. Stačilo si přečíst články o obscénním luxusu v Janukovyčově paláci, o neuvěřitelném zbohatnutí jeho syna atd. Nicméně co je reálným výsledkem revoluce? Pomiňme Tymošenkovou, pomiňme nejnadějnějšího kandidáta na příštího prezidenta, oligrachu Porošenka... teď totiž, zdá se, konečně vstoupila na scénu, dostupnou běžnému pozorovateli, Realita. Cituji:

BBC ignoruje Johna Kerryho, který z kolapsu blízkovýchodního mírového jednání viní Izrael

11. 4. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Nezávislý informační web zabývající se izraelsko-palestinským konfliktem The Electronicintifada publikoval zprávu ZDE o tom, že americký ministr zahraničí John Kerry, jenž drží patronát nad nyní už "mrtvým" jednáním o řešení izraelsko-palestinského konfliktu, ukázal prstem na izraelskou stranu a konstatoval, že za kolaps rozhovorů s Palestinskou samosprávou (PA) může ona.

Šéfka MMF Lagardeová varovala světové politiky, že stále hrozí finanční krize

11. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová varovala světové politiky, že musejí udělat daleko více proti obrovské vládní a bankovní zadluženosti, která podle jejího názoru dále ochromuje hospodářský růst a podrývá stabilitu finančního systému. Lagardová zdůraznila, že politikové musejí spolupracovat na "opravách" veřejného sektoru a bankovních financí, aby se krize z r. 2008 neopakovala.

MMF chce povzbuzovat politiky v Evropě, v USA a v Japonsku, aby silněji zreformovali své trhy práce a odstranili předpisy, které omezují obchod. Volnotržní agenda MMF má otevřít trhy a podpořit růst, což má vytvořit nové pracovní příležitosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Salman Rushdie a další čelní indičtí umělci jsou znepokojeni pravděpodobným sektářským výsledkem všeobecných voleb v Indii

11. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Spisovatel Salman Rushdie, sochař Anish Kapoor a více než deset dalších čelných indických intelektuálů vyjádřili "vážné znepokojení" nad možností, že kontroverzní hinduistický nacionalistický politik Narendra Modi by se po nynějších volbách v Indii mohl stát premiérem. Modiho stoupenci ho vidí jako schopného administrátora, který oživí zpomalující se hospodářský rozvoj Indie. Potíž však je, že Modi má pověst hiduistického fundamentalisty, což by poškodilo sekularistický, pluralitní charakter Indie.

Modi byl ministrem ve státě Gudžarat, když tam vypukl požád ve vlaku s hinduistickými poutníky a usmrtil 59 lidí. Z incidentu byli obviňováni místní muslimové, vyvolalo to silné bouře, v nichž bylo usmrceno více než 1000 muslimů. Modi je obviňován, že proti vraždění muslimů neudělal nic a naopak ho údajně povzbuzoval, i když několik vyšetřování nenašlo proti němu dostatečně silné důkazy. Jeden z Modiho blízkých spolupracovníků však byl odsouzen spolu s příslušníky fundamentalistické hinduistické organizace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zahraniční diplomaté v Edinburku:

Skotsko velmi pravděpodobně bude hlasovat pro nezávislost

11. 4. 2014

čas čtení 3 minuty

Ze zahraničních diplomatických kruhů v Edinburku se ozývá, že ve Skotsku došlo k podstatné proměně postojů vůči nezávislosti a že Skoti zřejmě v září budou hlasovat pro samostatnost. V Edinburku je téměř 50 zahraničních diplomatických misí a tamější diplomaté konstatují, že se skotské veřejné mínění v posledních měsících ostře staví proti londýnské vládě Davida Camerona. Jeden vysoký diplomat se vyjádřil, že si dříve myslel, že hlasování pro skotskou nezávislost je nepravděpodobné, nyní usuzuje, že "je pravděpodobné, i když to není jisté", že Skotsko bude hlasovat za nezávislost.

ProMoPro: Aneb je "v tom" Úřad vlády?

11. 4. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Snad jste o tom také slyšeli. Na Úřad vlády se sesypala pokuta ve výši 551 milionů korun. Je to s jinou číselnou optikou 51 milionů přes půl miliardy. A přitom nejde o žádný konkrétní hřích (či lapálii, anebo průšvih) zrovna této vlády. Mluví se o "kostlivcích ve skříni". Padala včera kolem této aféry dvě jména; bývalého premiéra Topolánka a tehdy jednoho z jeho ministrů, Vondry. Ne že by automaticky oni sami museli něco způsobit. Ale měli zodpovědnost. A byli těmi, kdo měli o celé záležitosti vědět. Vědět o tom. Ale také pak žádoucím způsobem konat. Což se zřejmě nedělo. Alespoň podle nyní zveřejňovaného verdiktu.

Když nám na lidských právech tak záleží, tak je braňme již doma

11. 4. 2014 / Jiří Jírovec

čas čtení 2 minuty

Motto: Je nebezpečné domnívat se cokoli

Jiří Suchý

Po vystoupení Marty Semelové v Hydeparku bylo podáno trestní oznámení kvůli jejímu názoru na proces s Miladou Horákovou.

Ačkoli poslankyně Semelová neřekla nic jiného, než že se Horáková přiznala, nezdvihl se od kavárenského stolu jediný příslušník naší intelektuální elity, aby hájil svobodu slova a názoru. Možná to je jen smutný důkaz, že taková elita v Česku dávno neexistuje.

Daleko otevřeněji, než Marta Semelová, se k případu Milady Horákové vyjádřil Jan Berwid-Buquoy ZDE ZDE ZDE ZDE a ZDE

O přepisování dějin a "levici" na pranýři

11. 4. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Petr Adámek nedávno upozornil na neuvěřitelná překroucení ve středoškolské učebnici literatury. Autorky Mgr. Taťána Polášková, Mgr. Dagmar Milotová, Mgr. Zuzana Dvořáková ve svém výtvoru mj. píší: "I přes svůj otevřený dopis, kritizující stalinistické smýšlení, se spisovatel Breton jako jeden z mála odmítl zastat českého historika, novináře a kritika Záviše Kalandry, který byl během vykonstruovaného procesu odsouzen k trestu smrti a r. 1950 popraven."

Česká média mlčí o konferenci Evropské sítě vzpomínání a solidarity

11. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta


Úvodní projev Marci Shorové

Od 9.4. se v Praze koná významná mezinárodní konference Evropské sítě vzpomínání a solidarity, kterou organizuje Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, podrobnosti ZDE.

Konference se účastní čelní evropští historikové. Česká média o akci mlčí. Některá z nich, jako třeba Respekt či Hospodářské noviny, jsou poněkud posedlá pitomostmi, jako že ÚSTR přestal být členem pochybné ideologické Evropské platformy pro paměť a svědomí, anebo zda se dostane možná do vedení ÚSTRU "cizinec" nebo "cizinka". Podprahová xenofobie bije do očí. ("Vy jste vlastně původem CIZINEC, že," ptá se štítivě dvorní rada Lilienthal v Čapkově Bílé nemoci doktora Galéna. Skoro jako dnes v Hospodářských novinách a v Respektu.) Že by se měla média třeba zabývat prací skutečně renomovaných mezinárodních historiků, sdružených v této renomované síti, to je ani nenapadne. (JČ)

Kus hadru mezi Západem a Východem

10. 4. 2014 / Přemysl Janýr

čas čtení 13 minut

Skutečně, ať již autor stojí na jedné či druhé straně anebo se snaží o nezaujatost, základní přístup je vždy stejný: EU/NATO/Washington versus Moskva. Samotná Ukrajina je kus hadru, o který se Západ s Východem přetahují. Výsledek tomu odpovídá -- přetrhli ho. Jenomže se obávám že přehlédli, že se oběma vývoj vymkl a že další směr nebude určovat ani tak NATO a Putin, ale dynamika samotné Ukrajiny.

O ukradené československé revoluci z roku 1989

17. 11. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut

James Krapfl, Revolution with a Human Face. Politics, Culture and Community in Czechoslovakia, 1989-1992. Ithaca a Londýn. Cornell University Press, 2013. xxi, 260 str.

(Tato recenze zde původně vyšla dne 10. dubna 2014. Knihu nyní vydalo česky nakladatelství Rybka Publishers ZDE)

Hlavním problémem většiny studií o demokratické revoluci z roku 1989, upozorňuje historik James Krapfl, je to, že se jí historikové zabývají téměř výlučně z hlediska mocenských elit. To, co si mysleli a jak jednali během revoluce 1989 obyčejní lidé, zatím většinou nikoho nezajímalo. James Krapfl však prostudoval obrovské množství informací, prohlášení, letáků a dalšího materiálu z prvních týdnů revoluce od roku 1989 a objevil celou řadu pozoruhodných, zapomenutých a zřejmě i potlačovaných informací.

Lidé kapitalismus chtěli

11. 4. 2014 / Sylva Šporková

čas čtení 6 minut

Je to smutné, když práci historika -- založené bohužel jen na tiskových materiálech (a jen těch "dochovaných"), považuje někdo za pravdivější než svědectví lidí, kteří danou dobu prožili. Patřím mezi ně (a nepatřím k žádné mocenské elitě). Žiju ve městě pár desítek kilometrů od Prahy, v r. 89 mi bylo 30 a aktivně jsem se podílela na zakládání OF v našem městě a později i okresu, od přátel jsem měla informace o dění v dalších městech. Jezdila jsem od prvních dnů do Prahy, sháněla informace a vozila letáky do našeho městě, které v době, kdy v Praze byly statisícové demonstrace, ještě žilo poklidným socialistickým životem -- jako tehdy většina malých měst a vesnic. A tak můžu říct, že Jamesem Krapflem předkládaný obraz toho, co údajně Češi v listopadu 89 chtěli, není pravdivý.

Gordický uzel zdravotnictví

10. 4. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 6 minut

Rozetnout gordický uzel je primitivní starověká metoda. Dneska se nejdřív udělá 26 pracovních mítinků, připraví 230 prezentací, sepíše 51 memorand, vytvoří 8 pracovních týmů se 120 pracovníky na full time a 800 placenými konzultanty. A po 5 letech se ukáže, že už nikdo neví, o co původně šlo, tak se prohlásí, že to nejde.

Vox populi (přečteno z internetu)

Představit si něco tak zašmodrchaného jako pověstný gordický uzel není zase až tak nemožné, jak by se někomu mohlo zdát. Stačí trochu ochořet, anebo (nedej bůh) přijít k úrazu a blíže se seznámit s naším zdravotnictvím, podivným Otesánkem, který je tím nemotornější a hladovější, čím více ho krmíte. Měl jsem tu nemilou možnost setkat se s řečeným monstrem tête-à-tête právě v těchto dnech. Bohužel. Myslím, že slovo tragédie je pro tristní zážitek asi nejvýstižnější. (Třebaže ani fraška není tak úplně nevýstižná.)

Byl jsem v Rusku jenom třikrát

10. 4. 2014 / Jaroslav Kovanda

čas čtení 2 minuty

Naposledy v roce 2009 na festivalu slovanských básníků v Tveri, Singing letters se ten zážitek jmenoval. Skvělý ruský spisovatel Michail Pismennyj si mně tam stěžoval, jaký on je vlastně ruský spisovatel, když jeho dědovi z Kyjeva, Ukrajinci jak poleno, v roce 1918, když v Moskvě probíhala demobilizace vojáků přicházejících z fronty, na rozřaďovacím úřadě vydali bumážku, na které stálo, že je Rus a poslali ho na Ural. "Takže, jaký já jsem Rus, vždyť já jsem jen dějinami převařený Ukrajinec!" stěžoval si mně ten katolický! básník, spisovatel a překladatel, autor tisícistránkového životopisu Panny Marie...

Vondra: Funkci ANO, odpovědnost NE!

10. 4. 2014 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Jistě si mnohý vzpomene, jak se (za neslavné éry vlády modrých ptáků v čele s M. Topolánkem) s velkým humbukem, za velké peníze daňových plátců, s velkýma očima a slávou propagovalo předsednictví ČR v EU v r. 2009. Také víme, jak vše skončilo, nejen v EU, ale i doma. Po jisté době vyplavalo na světlo boží, že kromě jiného bylo firmou ProMo Pro, zajišťující zabezpečení audiovizuální techniku a služby pro tyto účely, byl tento servis zmíněnou firmou několikanásobně předražen. Ku podivu, na tuto skutečnost v r. 2011 poukázal sám tehdejší ministr koaliční vlády Kalousek (!), když konstatoval, že zakázka by mohla být předražena.

Církevní restituce je možné snížit

10. 4. 2014

čas čtení 5 minut

Patřím k té převažující části české veřejnosti, která má výhrady k církevním restitucím, které upravuje zákon č. 428/2012 Sb. "O majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými organizacemi", protože je neprůhledný a vracený majetek není nikterak specifikován.

Přestože je zákon platný již od 1.1.2003, vede se o něm ještě stále diskuse a je snaha o jeho změnu. KSČM předložila parlamentu návrh zákona o referendu k této problematice, který však nebyl přijat. Sociální demokracie před volbami slíbila svým voličům, že předpokládané náklady na restituce sníží, k čemuž byla loni vytvořena komise ze zástupců ČSSD, ANO a církví. Jednání komise však byla zcela neúspěšná, píše čtenář Josef Souček.

Manipulace, fabrikace a lži o íránském jaderném programu

10. 4. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Informace o íránském jaderném programu, které "mezinárodní společenství", tedy západní země v čele s USA, včetně Izraele, coby primární oběť ďábelských plánů bezskrupulózních ajatolláhů, vnímá západní veřejnost poněkud zkresleně. Írán má podle regulí Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT) právo obohacovat uran pro mírové účely, pokud se oněmi regulemi bude řídit. Toto právo Teheránu na rozdíl od "mezinárodní komunity" neupírá více než stovka zemí na světě v rámci Hnutí nezúčastněných zemí (HNZ).

Ministře financí Babiši, jako kterou firmu?

10. 4. 2014 / František Štván

čas čtení 1 minuta

Stát chcete řídit jako firmu, aniž by jste řekl jakou. Je to hodně důležité, neboť je to stát, kdo dává firmám legislativní otěže, aby ze zaměstnanců nenadělaly otroky. Je to stát, který na ně posílá finančák, zdali ho neokrádají, a mnohé tak také činí. Je to stát, který na ně posílá hygienické či o životní prostředí pečující inspekce, neboť firmy jsou v zájmu úspor schopné doslova čehokoliv. Kdybyste pane ministře Babiše řekl - jako firmu, která na 100% ctí zákony a důstojné sociální potřeby a jistoty i toho nejposlednějšího zaměstnance - pak dobrá, ale tak se má přeci chovat podle ÚSTAVY sám stát!!! Ale jen jako firmu? Kterou?

ProMoPro? Amazon?

Angličtí absolventi univerzit budou splácet univerzitní školné až do věku 60 let

10. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

Většina anglických univerzitních studentů, kteří nyní studují na anglických univerzitách (anglické vysokoškolské studium je nyní pouze tříleté! s minimálním počtem přednášek a seminářů) budou splácet své studentské půjčky až do věku mezi čtyřiceti až šedesáti lety. Tři čtvrtiny z nich nebudou schopni ani za třicet let dluh splatit. Po třiceti letech se nesplacený dluh automaticky anuluje.

Zdravotnictví = naše Achillova pata?

10. 4. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Pokud nejde přímo o velkou armádu obětavých pracovníků v nemocnicích a v ordinacích, málokdo asi hned pomyslí, kolik to stálo úsilí, než jenom získali potřebnou kvalifikaci ti, kteří se nám možným či zrovna aktuálním pacientům věnují. Patří do zcela jiné kategorie, pokud se nějakými seriály tato činnost (někdy v mezních podmínkách života těch pacientů) popularizuje.

Vědci: Británie vyhodila 560 milionů liber na léky proti chřipce, jejichž efektivita není prokázána

10. 4. 2014

čas čtení 5 minut

Británie r. 2005 nakoupila obrovské množství léků proti ptačí chřipce a r. 2009 proti prasečí chřipce, nezávislí vědci poukazují na to, že tyto léky jsou neefektivní.

Britská vláda vyplýtvala více než půl miliardy liber (18 480 miliard Kč) na nákup dvou léků proti chřipce, o nichž nebylo prokázáno, že by dokázaly zastavit šíření infekce či zabránit, aby lidé vážně onemocněli. Tvrdí to tým vědců, kteří analyzovali plná klinická data, získaná po čtyřletém boji.

Britská vláda vydala 424 milionů liber na nákup zásob léku Tamiflu a 136 milionů liber na nákup léku Relenza, pro případ chřipkové pandemie. Během epidemie prasečí chřipky r.2009 doporučila Světová zdravotnická organizace, aby si všechny země opatřily takovéto zásoby.

Je vydávání majetku církvím nelegální?

9. 4. 2014 / Vojtěch Adam

čas čtení 6 minut

Zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi číslo 428/2012 Sb. má mnohé kritiky. Námitky jsou směřovány jednak k obsahu zákona a dále k průběhu legislativního procesu, kterým byl přijat. Podle mého názoru však tento zákon skrývá zásadní rozpor ve svém obsahu, a to dokonce do takové míry, že smlouvy o finančním vyrovnání státu s církvemi uzavřené tehdejším předsedou vlády Petrem Nečasem neumožňují aktuální vydávání nemovitého majetku církvím. Takový krok by mohl být považován za protiprávní... Z následujících důvodů.

"Lidé zvláštního ražení" znova na scéně

9. 4. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Minulý režim na vrcholu sil nevěděl, co je "stát" nebo "právo". Existoval pro něj jen "socialistický stát" nebo "buržoazní stát"; "socialistické právo" stálo proti "buržoaznímu právu". Předválečná "buržoazní čs. republika" byla pro místní pobočku Kominterny hodna opovržení. Hájila ji krátce jen v zářijové krizi roku 1938 a hned po podepsání paktu Molotov-Ribbentrop zase zavrhla.

A co bylo ještě podstatnější, pro ideology neexistoval "člověk", ale pouze osoba dobrého, nebo špatného třídního původu. Ty "špatné" existenčně a nezřídka i fyzicky likvidovali. Žádný rovnoprávný vztah prý v principu nebyl možný.

Neboť ve světě smrtelných třídních antagonismů naprosto scházela nějaká společná půda.

Požadovat "vystřílení cikánů" podle Facebooku není ani šířením nenávisti, ani výzvou k násilí

9. 4. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Zmíněnou stránku jsem nahlásila z Velké Británie a byla z Facebooku stažena, píše Katarina Furjel. Je tedy zjevně nutné rasistické stránky hlásit Facebooku nikoliv v Česku, ale v zahraničí.

Aktivista Jan Klement upozornil na existenci "zvláštní" stránky na sociální síti Facebook. Stránka nese název Požadujeme beztrestné vystřílení cikánů a a naleznete ji ZDE.

""...útoky na jednotlivce nebo skupiny na základě jejich rasy, etnika, národnosti, náboženského přesvědčení, pohlaví, sexuální orientace, postižení nebo zdravotního stavu ovšem nepovolujeme", píše se v zásadách komunity na FB. Ale stránka "Požadujeme beztrestné vystřílení cikánů" taková prý není", konstatuje Klement.

Tabuizovaná témata jsou zhoubná

9. 4. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Oficiální verze rwandské genocidy a dalších opomíjených tragédií je alespoň z mého pohledu zhoubná z vícero důvodů; vytvářejí se různá tabu a v tomto případě se často ignorují například masakry Hutuů spáchané Kagameho prozápadní vládou i poté, co byli Hutuové oficiálně označeni za strůjce genocidy, a proto nyní nesmějí být obětmi. Podobný scénář se psal také v bývalé Jugoslávii či se píše dnes v Barmě.

Edward Snowden: Americká vláda špehovala pracovníky lidskoprávních organizací

9. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Spojené státy špehovaly zaměstnance prominentních mezinárodních lidskoprávních organizací, jako jsou Human Rights Watch a Amnesty International, informoval Edward Snowden ve svém videovystoupení Radu Evropy ve Štrasburku, nejvýznamnější evropský orgán zabývající se lidskými právy.

Snowden uvedl: "NSA se specificky zaměřovala buď na šéfy anebo na zaměstnance celé řady občanských a nevládních organizací, včetně organizací působících interně na území USA." Snowden také ve svém svědectví před činiteli Rady Evropy poskytl forenzní informace o tom, jak mocné špehovací programy NSA jako XKeyscore, které prověřují biliony soukromých komunikací, porušují zákony Evropské unie ochraňující soukromí občanů. Snowden uvedl, že analytici NSA mají možnost prostřednictvím programu XKeyscore vytvářet profily jednotlivých občanů na základě jejich metadat i obsahu jejich komunikací "bez souhlasu soudů". Snowden uvedl, že NSA například zaznamenává vzorce cestování nevinných občanů EU i dalších občanů. Dodal, že NSA špehuje zcela běžně i občany Švýcarska.

Na programu je jednání Ukrajina-Rusko-EU-USA

9. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

Bylo oznámeno, že se příští týden budou konat rozhovory mezi Ruskem, Ukrajinou, Spojenými státy a EU ve snaze vyřešit napjatou situaci. Vladimír Putin se vyjádřil ve středu, že doufá, že rozhovory mezi Ruskem, Ukrajinou, EU a USA, které se mají konat příští týden, budou mít "pozitivní" výsledky, ale také varoval, že prozatímní ukrajinská vláda nemá dělat nic, co by se "nedalo napravit později".

Diplomaté ale uvedli, že neočekávají, že rozhovory přinesou podstatný pokrok, vzhledem k tomu, že Rusko a Západ pohlížejí na situaci na Ukrajině tak odlišně a obě strany se navzájem obviňují, že vyvolávají napětí.

"Nemáme pro tyto rozhovory příliš vysoká očekávání, ale jsme přesvědčeni, že je důležité udržet diplomatické dveře otevřené," řekla americká náměstkyně ministra zahraničí Victoria Nuland.

Ukrajinské úřady oznámily, že ukončí okupaci administrativních budov proruskými separatisty na východě země, buď prostřednictvím vyjednávání, anebo silou, a to do 48 hodin.

"Řešení této krize bude nalezeno do 48 hodin," řekl ministr vnitra Arsen Avakov v Kyjevě v souvislosti se situací v Luhansku a v Doněcku, kde demonstranti dál okupují vládní budovy. "Pro ty, kteří chtějí dialog, nabízíme rozhovory a politické řešení. Pro menšinu, která chce konflikt, té se dostane od ukrajinských úřadů násilné odpovědi."

Bývalý generální tajemník NATO: Skotská nezávislost by podpořila "síly zla"

9. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Kdyby Skoti v září hlasovali pro nezávislost své země, podpořilo by to nepřátele Západu a "síly zla" a dodalo by to odvahy diktátorům po celém světě. To řekl ve svém projevu bývalý generální tajemník NATO Skot George Robertson. Skotská nezávislost by prý měla "kataklysmatický" dopad na evropskou a globální stabilitu a ochromila by Británii na světovém jevišti. Nezávislost Skotska by podle Robertsona poskytla novou energii separatistickým hnutím po celé Evropě, riskovala by destabilizaci Severního Irska a dodala by odvahy diktátorům a "lidem, kteří chtějí anektovat různá území" po celém světě. Největší jásání po hlasování pro skotskou nezávislost přijde od nepřátel Západu a od dalších "sil temnoty".

"Co by mohlo vůbec ospravedlnit rozhodnutí dát diktátorům, pronásledovatelům, utlačitelům, lidem, kteří chtějí anektovat, agresorům a dobrodruhům po celém světě největší předvánoční dárek tím, že roztrhají Spojené království vejpůl?"

Skotská vláda jeho výroky odmítla jako "vulgární a urážlivé".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Izrael se snaží rekrutovat zadržené děti jako informátory, říká v rozhovoru ředitel rehabilitačního programu YMCA v Palestině

9. 4. 2014

čas čtení 8 minut

Rozhovor s ředitelem rehabilitačního programu palestinské YMCA, Naderem Abu Amshou, který vyšel ve zprávě organizace Defence for Children International -- Palestine "Spoutané se zavázanýma očima a odsouzené: Děti vězněné ve vojenských věznicích" (2012), jež byla vypracována na základě výpovědí tří stovek palestinských dětí držených v izraelských vězeních.

Můžete mi říci něco o rehabilitačním programu YMCA?
Program začal před třemi lety. V současné době se staráme průměrně o 350 dětí za rok, a to v 11 poradních týmech pracujících napříč Západním břehem Jordánu, včetně Východního Jeruzaléma.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2014

8. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

V únoru 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 52 766,58 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v prosinci 2013 částkou 2625,82 Kč.

Zůstatek byl koncem února 2014 349 778,46 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

89201