USA neposkytují Ukrajině zpravodajské informace o připravované ruské invazi

10. 4. 2014

čas čtení 3 minuty

KD│ Američtí agenti zaznamenali všechny příznaky rozsáhlé ruské invaze na Ukrajinu. Proč neřeknou Ukrajincům o jednotkách na jejich hranicích?, ptá se Eli Lake.

Americké zpravodajské agentury nyní mají detailní informace o tom, že Rusko shromáždilo ten typ sil, který je potřebný k invazi na Ukrajinu v plném rozsahu. Ale Obamova administrativa neposkytla Ukrajině záběry, odposlechy a analýzu, které zachycují rozmístění ruských jednotek připravených obsadit další ukrajinské území.

Prezident Obama opakovaně veřejně vyjádřil solidaritu s ukrajinským lidem - a varoval ruského lídra Vladimira Putina, že pokud obsadí nějaké další ukrajinské území, bude to mít následky. Ale Obamova administrativa zatím odmítá poskytnout Ukrajincům ten typ zpravodajských informací, který by mohli využít při své obraně. Američtí představitelé a kongresmani informovaní o krizi na Ukrajině sdělili listu The Daily Beast, že vysoce postavení američtí důstojníci dostali instrukci upustit od detailního informování ukrajinských protějšků o tom, co Spojené státy vědí o ruských jednotkách shromážděných na hranicích.

Místo toho byla detailní analýza potenciální ruské invaze poskytnuta pouze Kongresu, americkým politikům a členům Obamovy administrativy. Analýza zahrnuje detaily typu geografického rozmístění konkrétních ruských jednotek a předpovědi, v jaké kombinaci tyto jednotky budou použity při potenciální invazi.

To je typ informace, která by byla nedocenitelná pro jakékoliv vojenské přípravy na možný nájezd. Ale byl by obzvláště užitečný pro ukrajinskou vládu zelenáčů, která nemá satelity, senzory a sledovací technologii, aby zjistila detaily o vojenských silách, jež patrně mohou provést invazi na její území. Ukrajinská armáda za ruskou vážně zaostává, ale detailní zpravodajské informace o rozmístění a složení ruských invazních sil by mohlo Ukrajincům nepochybně poskytnout výhodu při obraně měst na východě.

A zatímco konečné rozhodnutí o invazi je na samotném Putinovi, hromadí se známky toho, že se invaze blíží. Kongresmani informovaní o tématu tvrdí, že americké zpravodajské agentury detekovaly zásobovací linie potřebné pro invazi. Polní nemocnice a mobilní zdravotnické jednotky doprovázejí pěchotu, tankové kolony a dělostřelecké jednotky se také hromadí na hranici. Když Rusko v únoru oznámilo vojenské manévry poblíž Ukrajiny, americká zpravodajská komunita nezjistila takové zásobovací linie nebo zdravotnické jednotky.

Vysoce postavený představitel amerických zpravodajských služeb potvrdil, že Ukrajina nedostává detailní americkou zpravodajskou analýzu pozic ruských jednotek. Podle něj je tato praxe diktována tím, že ukrajinské jednotky jsou velmi pravděpodobně infiltrovány ruskou GRU a to by vedlo k prozrazení zdrojů a metod amerického zpravodajství.

Jiní s tím však nesouhlasí. "To není záležitost prostředků a metod a technik", tvrdí Michael Turner z výboru Sněmovny reprezentantů pro ozbrojené síly. "Je to jednoduchá analýza, téměř typu Google-Earth."

Ukrajina obdržela z USA jako vojenskou pomoc 300 000 vojenských potravních dávek (MRE), ale zpravodajské informace ani zbraně nedostává.

Aktuální odhad říká, že Rusko nashromáždilo na ukrajinské hranici 80 000 mužů. Viceadmirál Frank Pandolfe, ředitel pro strategické plánování a politiku při Sboru náčelníků štábů, sdělil v úterý výboru pro ozbrojené síly, že ruské jednotky zahrnují bojové letouny i vrtulníky, tanky, dělostřelectvo, lehkou pěchotu a síly zvláštního určení, a že ruská armáda je schopna nasadit všechny tyto jednotky "synchronizovaným způsobem".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10452

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2014