Na programu je jednání Ukrajina-Rusko-EU-USA

9. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

Bylo oznámeno, že se příští týden budou konat rozhovory mezi Ruskem, Ukrajinou, Spojenými státy a EU ve snaze vyřešit napjatou situaci. Vladimír Putin se vyjádřil ve středu, že doufá, že rozhovory mezi Ruskem, Ukrajinou, EU a USA, které se mají konat příští týden, budou mít "pozitivní" výsledky, ale také varoval, že prozatímní ukrajinská vláda nemá dělat nic, co by se "nedalo napravit později".

Diplomaté ale uvedli, že neočekávají, že rozhovory přinesou podstatný pokrok, vzhledem k tomu, že Rusko a Západ pohlížejí na situaci na Ukrajině tak odlišně a obě strany se navzájem obviňují, že vyvolávají napětí.

"Nemáme pro tyto rozhovory příliš vysoká očekávání, ale jsme přesvědčeni, že je důležité udržet diplomatické dveře otevřené," řekla americká náměstkyně ministra zahraničí Victoria Nuland.

Ukrajinské úřady oznámily, že ukončí okupaci administrativních budov proruskými separatisty na východě země, buď prostřednictvím vyjednávání, anebo silou, a to do 48 hodin.

"Řešení této krize bude nalezeno do 48 hodin," řekl ministr vnitra Arsen Avakov v Kyjevě v souvislosti se situací v Luhansku a v Doněcku, kde demonstranti dál okupují vládní budovy. "Pro ty, kteří chtějí dialog, nabízíme rozhovory a politické řešení. Pro menšinu, která chce konflikt, té se dostane od ukrajinských úřadů násilné odpovědi."

V Luhansku se zjevně demonstranti nechystají ke kompromisu, ve středu opevňovali barikády kolem budovy státní bezpečnosti, kterou okupovali, a připravovali si Molotovovy koktejly.

V Doněcku ovládají demonstranti místní správní budovu, v níž v pondělí vyhlásili Doněck nezávislou republikou a vyjádřili se, že do měsíce uspořádají referendum o statutu tohoto regionu a o tom, zda by mělo požádat Rusko o vstup do Ruské federace.

V Charkově také demonstranti okupovali místní správní budovu, ale bezpečnostní jednotky je z budovy odstranily a 70 osob bylo zatčeno.

Kyjev tvrdí, že protesty řídí ruské bezpečnostní služby a v úterý obvinil americký ministr zahraničí John Kerry Moskvu, že se snaží vyvolávat nepokoje, možná jako záminku pro vojenskou intervenci, k jaké došlo na Krymu.

Mnoho lidí na východní Ukrajině je znepokojeno novou vládou v Kyjevě, ale na rozdíl od Krymu tam nepanuje široká podpora pro vstup regionu do Ruska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9229

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2014