NATO varuje Rusko před další intervencí na Ukrajině

9. 4. 2014

čas čtení 3 minuty

NATO varovalo Rusko před další intervencí na Ukrajině. Byla by to "historická chyba" s vážnými následky, prohlásil generální tajemník Anders Fogh Rasmussen v Paříži na semináři o reformě Aliance.

Podle Rasmussena musí Moskva stáhnout jednotky, které nashromáždila na ukrajinské hranici a zahájit skutečný dialog s kyjevskými úřady.

Ukrajinské úřady opět získaly kontrolu na vládními budovami, které v Charkově okupovaly proruští aktivisté. Ozbrojenci v Luhansku se ovšem z okupované budovy odmítají stáhnout.

Moskva prohlásila, že použití síly k ukončení protestů by vedlo k občanské válce.

Kyjev označuje nepokoje na východě země za výsledek ruského vměšování po anexi Krymského poloostrova.

Kreml oznámil, že se ruský prezident Vladimir Putin dnes setká s vysoce postavenými představiteli a bude s nimi jednat o ekonomických vztazích s Ukrajinou, včetně dodávek energetických surovin.

Mezitím Evropská komise zakládá zvláštní "Podpůrnou skupinu pro Ukrajinu" aby koordinovala pomoc, sdělil BBC diplomatický zdroj při EU. Agenda by mohla být rozšířena také na Gruzii a Moldávii.

Americký ministr zahraničí John Kerry v senátním výboru prohlásil, že "katalyzátorem za chaosem v posledních čtyřiadvaceti hodinách" byly ruské zvláštní jednotky a agenti. Podle něj poslední události mohou posoužit jako záminka k vojenské intervenci, "jak jsme to viděli na Krymu".

Vysoce postavený ruský senátor Viktor Ozerov upozornil, že prezident Putin může teoreticky poslat jednotky kamkoliv na Ukrajinu, protože k tomu má pravomoci od parlamentu udělené v souvislosti s krizí na Krymu.

V neděli večer stovky proruských demonstrantů obsadily vládní budovy v Charkově, Doněcku a Luhansku, zabarikádovali se uvnitř a vyvěsili ruské vlajky. V Doněcku vyhlásili "lidovou republiku" a vyzvali Moskvu, aby vyslala "mírové jednotky".

Včera ukrajinské úřady oznámily, že obnovily kontrolu nad budovou v Charkově a zatkly asi sedmdesát osob.

Avšak v Luhansku podle kyjevských úřadů vládní budovu okupují "radikálové", údajně ji podminovali a drží zde asi šedesát osob jako rukojmí.

Aktivisté v budově popírají, že by disponovali výbušninami nebo drželi rukojmí, ale připustili, že se zmocnili automatických zbraní.

(Na fotografii pořízené uvnitř obsazené budovy luhanské služebny SBU a zveřejněné v pondělí samotnými protikyjevskými aktivisty na Twitteru lze zřetelně rozeznat automatické pušky AKS-74 ruské, nikoliv sovětské produkce. Ukrajinské jednotky používají zbraně sovětského původu, mj. vyrobené z jiného typu plastu - hnědé, nikoliv černé barvy. Muži v popředí zpod bundy vykukuje typické tričko, jež je součástí stejnokroje ruských výsadkových jednotek VDV - pozn. KD.)

Bylo publikováno video s prohlášením maskovaného muže obklopeného třemi dalšími, ozbrojenými útočnými puškami Kalašnikov. Tvrdili, že jsou všichni Ukrajinci z Luhanska a okolí, včetně afghánských veteránů.

Jejich jediným požadavkem je referendum o postavení Luhanské oblasti v rámci Ukrajiny. Pokud by došlo k útoku, vzkazují "Vítejte v pekle".

V Doněcku zůstávají protestující uvnitř budovy regionálního úřadu a vyzývají k referendu o odtržení od Ukrajiny.

Rusko odmítá uznat nové úřady v Kyjevě, které se dostaly k moci po svržení promoskevského prezidenta Janukovyče na konci února.

Včera v kyjevském parlamentu propukla rvačka, když lídr komunistů obvinil nacionalisty, že nahráli Rusku uplatňováním extrémní taktiky na počátku krize.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11145

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2014