Vondra: Funkci ANO, odpovědnost NE!

10. 4. 2014 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Jistě si mnohý vzpomene, jak se (za neslavné éry vlády modrých ptáků v čele s M. Topolánkem) s velkým humbukem, za velké peníze daňových plátců, s velkýma očima a slávou propagovalo předsednictví ČR v EU v r. 2009. Také víme, jak vše skončilo, nejen v EU, ale i doma. Po jisté době vyplavalo na světlo boží, že kromě jiného bylo firmou ProMo Pro, zajišťující zabezpečení audiovizuální techniku a služby pro tyto účely, byl tento servis zmíněnou firmou několikanásobně předražen. Ku podivu, na tuto skutečnost v r. 2011 poukázal sám tehdejší ministr koaliční vlády Kalousek (!), když konstatoval, že zakázka by mohla být předražena.

V inkriminovanou dobu byl vicepremiérem pro evropské záležitosti pan Alexandr Vondra (ODS), v jehož kompetenci byla tato agenda a logicky vzato i odpovědnost. Přesto se A. Vondra k odpovědnosti nejen nehlásí, ale dokonce ji odmítá. Současná vláda zjistila, že výše škody činí 388 milionů korun a stát se jako takový připojí k trestnímu řízení v kauze ProMoPro. V souvislosti s šetřením této kauzy bylo obviněno 12 osob, k velkému překvapení však A. Vondra mezi nimi není.

Je to překvapující zjištění, nebo ne? Myslím, že ne!

Nicméně, Správce daní, spadající pod Ministerstvo financí, řešil v rámci svých kompetencí postih pro toho, kdo únik nezaplacených daní způsobil. Tím je však paradoxně samotný poškozený, tedy Úřad vlády, kterému byla vyměřena pokuta 500 milionů Kč. Při maximálním úsilí, při využití všech závitů mozkových, srovnání faktů, všech pro a proti, s maximálním úsilím vyjít logice a spravedlnosti vstříc, však tento verdikt hlava (alespoň moje) nebere.

Nejenže v trestní kauze ProMoPro nefiguruje, a tedy není vyšetřován, případně stíhán A. Vondra, ale Správce daní uloží pokutu 500 milionů korun (půl miliardy) Úřadu vlády, který jako poškozený byl firmou ProMoPro poškozen téměř o stejnou částku (přesně 388 milionů korun).

Lze pochopit, že Úřad vlády jako takový (tedy jen formálně) nese odpovědnost za vynakládání finančních prostředků, ale Úřad vlády je jen instituce, řízená lidmi, kteří jsou za chod Úřadu odpovědni (tj. za činnost vrátným počínaje, předsedou vlády konče).

Pravda, skutečnosti jsou jiné, ale to neznamená, že negativní skutečnosti (event. zkušenosti) by měly být tím faktorem, který bude rozhodovat o pokutě. Notabene, když ještě nebyl ukončen proces vyšetřování zmíněných 12 osob (bez Vondry), který může potvrdit, vyvrátit či změnit postavení obviněných a stíhaných.

Otázkou zůstává, zda Správce daní neuložil ÚV pokutu třeba proto, aby si ji později nevymáhal po vinících tím, že se Úřad vlády v rámci šetření připojí k trestnímu řízení s požadavkem na obviněné k vrácení nejen částky 388 milionů, o kterou byl Úřad vlády poškozen, ale také o uloženou půlmilionovou pokutu.

Přesto je rozhodnutí Správce daní unáhlené, absurdní, jinými slovy jeho činy nevybočují z praktik nedávných pravicových vlád, kdy za počmáraný "ksicht" politiků dostal pachatel, řidič MHD, trest na tvrdo, zatímco odpovědnost a tím i spoluvina za škodu téměř 400 milionů pana Vondry, byla hluboko zakopána na neznámém místě v zahradě Úřadu vlády (nebo někde jinde).

Řekl bych, že není až tak důležitá pokuta pro Úřad vlády, jakkoliv je to absurdní, ale podstatné je vytěsnění, resp. po "odklonění" A. Vondry nejen z podezření, ale přímo z obvinění za neplnění odpovědnosti z titulu viceprezidenta pro evropské záležitosti, ale také odpovědnost za  podřízené (kteří to prý mají všechno na svědomí, on nic, on je muzikant).

0
Vytisknout
12617

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2014