Bývalý konzervativní premiér ohromil britskou vládu požadavkem na zdanění energetických firem

23. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Bývalý konzervativní premiér John Major argumentuje, že je nepřijatelné, aby chudí museli volit mezi vytápěním svých domovů a možností jíst

Bývalý britský konzervativní premiér John Major požaduje, aby byly britské energetické firmy podrobeny jednorázovému radikálnímu zdanění. Z vybraných peněz by se měla financovat sociální pomoc pro miliony lidí, kteří podle Majora čelí v nacházející zimě dilematu, zda platit za vytápění svého domova, anebo za koupi základních potravin.

Major zdůraznil, že Konzervativní strana musí zastupovat "miliony chudých" a poukázal na to, že zisky energetických firem jsou neospravedlnitelné a nepřijatelné.

Ve svém projevu ve Westminsteru naléhal na konzervativce, aby se vůči chudším spoluobčanům chovali se soucitem. Dal najevo, že považuje postoj současné britské vlády vůči právě oznámenému zvýšení cen energie až od 10 procent za zkoušku jejího všeobecného postoje vůči veřejnosti.

"Vlády existují proto, aby ochraňovaly lidi, nikoliv instituce," řekl John Major.

Ředitelé šesti velkých britských energetických firem, které mezi sebou ovládají britský trh s energiemi, byly povoláni do parlamentu, aby zdůvodnili své rozhodnutí podstatně zvýšit ceny energií navzdory svým velkým ziskům.

Major uvedl: "Máme před sebou zřejmě velmi studenou zimu a pro mě je nepřijatelné, a mělo by to být nepřijatelné pro všechny, aby lidé museli rozhodovat, zda budou mít teplo v bytě, anebo zda budou jíst. Konzervativní strana samozřejmě podporuje soukromý sektor, ale když to v soukromém sektoru nefunguje, anebo když se soukromý sektor začne chovat špatně, myslím, že je naprosto správné, abychom provedli změny a napravili to."

Major argumentoval, že se energetické společnosti chovají vydřidušsky: "Nechápu, jak může být přijatelné, když ceny energií v podstatě rostou o 4 procent, aby cena pro zákazníka stoupla o 9 nebo 10 procent."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9559

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2013